Külföldi kalandok

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban

1 perces olvasási idő

Madridba menet érdemes a repülőn „A” ülést foglalni, mivel többnyire leszálláskor a gép baloldalán ámulhattok a spanyol metropolisz látványán. Ha engem kérdeztek, számomra Madrid megelőzi Barcelonát. Utóbbi szintén bámulatos és még tengere is van, de a spanyol főváros hangulata jobban magával ragadott. Talán az is benne lehet ebben, hogy – bár népszerű úti cél Madrid – a túlturistásodás veszélye nem fenyegeti. Ismerjétek meg ezt a soha nem alvó, majdnem 700 méter magasan elterülő csodás várost! Íme 10, szerintem, kihagyhatatlan látnivaló Madridban!

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban
10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban

Íme 10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban

Cuatro Torres

Barajas repülőtérről is látszik a négy, 200 méternél is magasabb felhőkarcoló, a Négy Torony; a kortárs Madrid jelképei. A La Torre PwC-ben egy kilátót is találtok étteremmel. Nem messze innen a Plaza de Castillán az Európa Kapujaként is aposztrofált két, ferdén dőlő üveg-fém tornyot nézve alig hiszi el az ember, hogy a több milliós Madrid a középkor vége felé még szinte sehol sem volt.

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban
Négy Torony; a kortárs Madrid jelképei

Bernabeu-stadion

Még mindig a Paeso de la Castellanán jártok a Real Madrid-központ Bernabeu-stadionnál. „A világ legjobb labdarúgó játékosa 1960., a 20. század góllövője” és még hasonlókat olvashattok itt, Puskás Ferenc képei alatt a Real történetét feldolgozó kiállításon. A stadiont és kiállítást csoportosan és egyénileg is bejárhatjátok, ha nincs meccs. Ha van, menjetek el, nézzétek meg, milyen a valódi labdarúgás.

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban
Bernabeu-stadion

Atocha pályaudvar

Az Atocha pályaudvar valaha Madrid központi pályaudvara volt. Igazából ma is az, de az új vasúti terminál megépítése óta XIX. század végén épült csarnoka mára trópusi botanikus kert lett kávézókkal, boltokkal.  Emlékeztek, hogy a budapesti Nyugatival is terveztek valami hasonlót? Végül nem lett belőle semmi.

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban
Atocha pályaudvar

Thyssen-Bornemissza gyűjtemény

Nincs madridi utazás madridi múzeumlátogatás nélkül! Én a 8 évszázad művészetét bemutató Thyssen-Bornemissza gyűjteményt választanám, különösen a gazdag modern anyaga miatt. Miért Bornemissza? A gyűjtemény alapító acélgyáros Thyssen-családba kerülve Bornemissza Margit férjével, Heinrich Thyssennel közösen gyűjtötte a műtárgyakat.

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban
Thyssen-Bornemissza gyűjtemény

Madridi tapas bárok

A központi Puerta del Sol környéki mellékutcákban sorakoznak a tapas bárok. A madridiak nem egy tapas bárba mennek, egy este akár 3 is útba esik. Egyik helyen ez, másik helyen az finom. Meg fogjátok érteni, miről beszélek a századfordulós La Casa del Abuelo és Casa Alberto pultjánál. 

Tudjátok, miért tapas? Régi időkben, hogy a bor ne szálljon egyből a vendégek fejébe, a kocsmárosok tartalmas falatkákat kezdtek felszolgálni a boros poharakra helyezett kis fedőn, a tapán.

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban
Tapasok

Flamenco est

A Flamenco nem madridi, de mégis számos helyen élvezhetitek a tüzes andalúz ritmusokat. Késő este volt, mire a Casa Albertóban befejezett tapas-ozás után beléptem a Casa Patas-ba, ami tele volt. Leginkább helyiekkel! Ennél jobban meglepett mennyire aktívan részt vesz a közönség a műsorban; hangosan oléznak, közbe tapsolnak, „be-beszólogatnak” a színpadon teljesen önfeledten táncolóknak.

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban
Flamenco táncos

Madridi főzőtanfolyam

A madridi tapas-ozás után az embert nem hagyja nyugodni a finom falatok titka. Kedvet kapnátok tapas készítéshez? Vegyetek részt főzőtanfolyamon! A Plaza de Encarnacion sarkán találtok egy konyhafelszerelés üzletet. Ez ne tévesszen meg senkit. Ez az Alambique főzőiskola. Azóta is használom az ott tanult recepteket.

10 kihagyhatatlan látnivaló Madridban

Bolhapiacozás az El Rastrón

Amikor Madrid még a szombat éjjelt piheni ki, a Plaza de Cascorro környéki utcákban már zajlik az élet; nyit Madrid első számú bolhapiaca, a Rastro. Itt aztán minden van és alkudni kötelező! Egy közeli kávézóban kipihenve a piacozást nézegethetitek a szerzeményeket.

Bolhapiacozás az El Rastrón

Chinchoni kirándulás

A madridi hétvégébe érdemes beiktatni egy Madrid környéki kirándulást. A 46 kilométerre fekvő Chinchon városka főtere olyan, mint egy bikaviadal porondja. Van, hogy hétvégenként azzá is válik. A küzdőtér szerű főtér körül ódon, faerkélyes házak állnak, földszintjükön bárok, bisztrók. A helyszín több filmben is szerepel, egyebek mellett a 80 nap alatt a Föld körülben. Sőt, majdnem a teljes lakosság szerepelt az itt forgatott jelenetben!

Chinchon 46 km-re fekszik Madridtól

Madridi tömegközlekedés

A madrid i tömegközlekedés hatékony és gyors. Nem kell autót bérelnetek, mert már a Barajas repülőtérről be tudtok menni metróval a belvárosba. A 8-as vonal mind a négy terminálnál megáll. A kiterjedt hálózatnak köszönhetően gyakorlatilag bárhova el tudtok jutni metróval. Vehettek 1-7 naposig bármilyen kártyát két zónába. A: Madrid városa, T: Madrid vonzáskörzete. Ha már metróztok, látogassátok meg a bájos Chamberít, az ódon metróállomásból lett madridi metrómúzeumot!

Chamberi, az ódon metróállomásból lett madridi metrómúzeum

Mikor érdemes Madridba utazni? Szerintem a tavasz és az ősz legideálisabb, ha nem kedvelitek a nyári hőséget. Itt azért rendesen forróság tud lenni.

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%