ÍzkalandCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Február 21. a Palacsinta Világnapja – 10 szuper palacsintázó országszerte

3 perces olvasási idő

A palacsintát szinte mindenki szereti, de valljuk be, néha nem szívesen állunk neki sütögetni. Jó hír, hogy nem is kell, mert országszerte jobbnál jobb palacsintázó helyek várják a vendégeket, ráadásul a hagyományos ízek mellett igazi különlegességekből is válogathatunk.

Február 21. a Palacsinta Világnapja - 10 szuper palacsintázó országszerte
Palacsintatorta a miskolci Creppy Palacsintaházban

Egy kis palacsinta történelem

Eredete egészen a Római Birodalomig vezethető vissza, így a római légióknak köszönhetően a világ számos pontján elterjedt. Ma inkább az édes variációi népszerűek, de a kezdetekben a sós változata terjedt, amit legtöbbször húsfélékkel fogyasztottak.

Állítólag az első magyar nyelvű recept egy 16. századi szakácskönyvben olvasható, amit az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsa írt.

Bár az alap ugyanaz, országonként mégis nagyon eltérő módon készíthetik. Sok helyen, az édes, vékonyra sütött tészta a kedvenc, amit összehajtva vagy feltekerve tálalnak valamilyen töltelékkel, de léteznek vastagabb változatai is, mint például az amerikai palacsinta, vagy az ausztráliai pikelet.

Február 21. a Palacsinta Világnapja - 10 szuper palacsintázó országszerte
Sós palacsinta a miskolci Creppy Palacsintaházban

Vannak persze ezeknél különlegesebb receptek is: Indiában felesborsó és rizs, valamint joghurt az alapja a dahl nevű palacsintatésztának, amit sokszor valamilyen körettel fogyasztanak. Az oroszok blini nevű palacsintájába külön töltelék nem kerül, általában azt hozzákeverik a búzakorpából vagy hajdinából készült tésztához, és így, egyben sütik ki.

Külsőre az egyik legszokatlanabba a kuih dadar nevű maláj palacsinta, aminek a tésztája hagyományosan zöld színű egy növényi kivonatnak köszönhetően.

Február 21. a Palacsinta Világnapja - 10 szuper palacsintázó országszerte
Kuih dadar, a maláj palacsinta

Ennyi érdekesség után nincs más hátra, mint vegyük sorra az ország legszuperebb palacsintázóit, ahol talán a fentiekhez hasonló különlegességeket is kóstolhatunk.

10 szuper palacsintázó Magyarországon

Palacsintázó Budapesten

1. Nagyi Palacsintázója

A fővárosban nem is egy ilyen hely várja a vendégeket, a legtöbb városrészben található kisebb-nagyobb palacsintázó. Több ponton is találkozhatunk a Nagyi Palacsintázójával, így például a WestEnd City Centerben, a Hattyú utca 16. szám alatt, és a Batthyány téren. A hagyományostól a sóson át a rakott palacsintákig hatalmas a választék. Árak tekintetében 480 forinttól 1550-ig kell számolni attól függően, mennyire extrát szeretnénk megkóstolni.

2. Bank3 Palacsinta Bár

A budapesti palacsintázók sorában mindenképpen említésre méltó a Bank3 Palacsinta Bár az 5. kerületben, a Bank utca 3-ban. Aki ide egyszer betér, szinte biztos, hogy még vissza fog jönni, mert az óriáspalacsintáik annyira különlegesek, hogy legszívesebben a teljes étlapot végigkóstolnánk. Sőt, már ebédmenüt is fogyaszthatunk náluk, természetesen remek palacsintakölteményekkel!

A levendulahabbal töltött óriáspalacsintát eperöntettel és a zabkekszes szilvakrémmel töltött óriáspalacsintát fahéjas joghurttal mindenképpen érdemes kipróbálni. Aki a sósat jobban kedveli, az sem fog csalódni, mert a kínálat ezen a téren is igen egyedi. Az árak 1990 Ft körül mozognak, de cserébe nem egy desszertet, hanem egy komplett, laktató fogást kapunk óriáspalacsinta formájában.

Ha degeszre etted magad, ezeken a budapesti szállásokon pihenhetsz: 

Elisabeth Downtown Residence Budapest

Budapest központjában, mégis csendes helyen pihenhetsz, hiszen a szálláshely épületének zárt belső kertje garantálja a nyugalmat. Akár nagyobb családdal is érkezhetsz, de páros budapesti kiruccanáshoz is remek választás.

Camille Apartmanhouse Budapest

Szuper design apartmanok várnak Buda szívében, ahonnan csak egy macskaugrás a Duna pesti oldala. A modern és kényelmes szobák között párok és családok is megtalálják a legjobbat.

Vidéki palacsintázók

3. 40-es Palacsintázó Debrecenben, a Batthyány utca 1. alatt

A régi receptek alapjait, és a mai kor ízeit párosítva igazán egyedi kombinációkat alkotnak 40 centiméter átmérőjű óriáspalacsinták formájában, közel 70-féle változatban. A legolcsóbb 960, a legdrágább (fél kilós! palacsinta) 2490 forintba kerül.

Persze a várost nem csak ezért érdemes felkeresni, az alábbi linken szuper programokat és nagyszerű szállásokat is találtok >>

Szállástippek Debrecenben:

Anna Gyöngye Apartman Debrecen

Akár nyolcan is pihenhettek együtt ebben a tágas debreceni apartmanban, mely kitűnően felszerelt konyhával vár. Kezdd innen a város felfedezését, hiszen a Nagytemplom és a Nagyerdő is csak néhány percnyire találhatóak.

Hotel Divinus Debrecen*****

A Nagyerdő pihentető hangulatát élvezheted a Hotel Divinus vendégeként, mely a térség első ötcsillagos szállodája. A gyerekbarát debreceni szálloda megújult wellness részlegén élménymedence és több jacuzzi vár. 

4. Szegedi Óriáspalacsintázó a belvárosban

Szegedre ne csak a halászlé miatt utazzunk, a sok látnivaló mellett a gasztronómia terén is tud még újat mutatni. Az Eötvös utca 5–7. alatt található a város híres palacsintázója, ahol 940-től 1740 forintig kínálják sós és édes óriáspalacsintáikat. Specialitásaik között szerepel az „I love Szeged” és a „Táncoló gavallér” névre keresztelt, amit kár lenne kihagyni!

Válogassatok Szeged legjobb programjai közül, majd térjetek be ide egy palacsintára!

Itt szállj meg Szegeden:

Novotel Hotel Szeged****

A Tisza méltóságteljes látványa fogad, ha kipillantasz a szegedi Novotelben foglalt szobád ablakán. Családok számára nagy könnyebbség lehet, hogy számos babagondozási felszerelést is biztosítanak. 

Pompár Belvárosi Apartmanok Szeged

Ízléses, igényes és modern apartmanok várnak Szegeden, közel a Várkerthez és az Aquapolis Élményfürdőhöz. Akár párosan, akár családdal keresel szálláshelyet Szegeden, ezzel az apartmannal elégedett leszel.

5. Miskolci Creppy Palacsintaház és Étterem

Nem akármilyen palacsintázóról van szó, itt ugyanis még a levesben is palacsinta van, és a sós variációkat is a legextrémebb finomságokkal töltik meg. Különlegesség náluk a többféle rántott palacsinta, de az édesek sem kispályásak.

A árak senkit ne riasszanak meg, mert a pénzünkért nagy és laktató adagokat kapunk. Külön kérésre készítik őket szénhidrátcsökkentett és cukormentes alapanyagokból, sőt, kérhetünk glutén- vagy laktózszegény változatokat is.

Elérhetőség: Miskolc, Mélyvölgy utca 212.

Február 21. a Palacsinta Világnapja - 10 szuper palacsintázó országszerte
Miskolci Creppy Palacsintaház és Étterem

Szállástippünk:

Arany Apartman Miskolc

Miskolc sétálóutcája mellett vár ez az exkluzív, minden igényt kielégítő apartmanház, amely szállodának is beillene. Minden ízükben elegáns szobáiban igazán kipihenheted magad, és ha megéheztél, finomságok serege vár az étteremben

Tardosi Vendégház Miskolc

Miskolctapolcán, a Barlangfürdőtől 5 percre lesz a szállásod, ha a Tardosi Vendégházat választod. Ha nagy társasággal szeretnétek együtt üdülni, ez a hely eszményi, hiszen akár 22 vendéget is tudnak fogadni, a konyhát pedig ti is használhatjátok.

6. Egri Palacsintavár

A Dobó utca 9. szám alatt lévő étterem óriáspalacsintái között ott vannak a hagyományos és a modern konyha ízei is, legyen az édes, vagy sós. Azt viszont meg kell említeni, hogy a legkülönlegesebb ízkombinációkat a sósak között találjuk meg.

A város legnépszerűbb látnivalóit senkinek nem kell bemutatni, de a vár és a Dobó tér mellett is van még itt izgalmas program bőven. Hogy mik ezek? Az alábbi linkre kattintva megnézhetitek >>

Szállások Egerben:

Hotel Unicornis Eger***+superior

Barátságos hangulatú, családias szállodára bukkantál most, mely az ország egyik legnépszerűbb városában áll. Az egri wellness hotelben még 5 fős családi apartmant is találsz.

HR Apartmanház Eger

Nehéz lenne pompásabb elhelyezkedésű apartmant találnod Egerben, hiszen innen gyalogosan eléred a Dobó teret, és még a Várhoz is közel leszel. Az már csak hab a tortán, hogy az egész napos városnézés után egy fiatalos, modern és kényelmes szálláshely vár vissza. 

A város TOP 10 szálláshelyét pedig itt találjátok >>

7. DinerM Amerikai Étterem Siófokon

A siófoki Petőfi sétányon található palacsintázóban senki ne számítson hatalmas palacsintaválasztékra. Akkor mégis miért került fel a listára? A válasz nagyon egyszerű, a hamisítatlan amerikai pancake miatt, amit itt vajjal, és valódi juharsziruppal tálalnak úgy, mint tengerentúli hazájában.

Február 21. a Palacsinta Világnapja - 10 szuper palacsintázó országszerte
Amerikai pancake a DinerM Amerikai Étteremben

Siófoki programjaink közé mindenképpen érdemes beilleszteni, ha vágyunk egy kis amerikai hangulatra, és amerikai ízekre.

Siófoki szállások családoknak, pároknak:

Galerius Panoráma Apartman Siófok

Akár a Balaton megnyugtató hullámzását is hallgathatod, ha erre a vízparti szálláshelyre esik a választásod. Családok számára különösen ideális, hiszen játszótér és játszószoba is várja a kicsiket.  

Hanna Villa Siófok

Olyan balatoni wellness szálláshelyről ábrándozol régóta, ahol megtarthatnád a szülinapi bulidat, sőt, lánybúcsúra vagy legénybúcsúra is kibérelheted? Akkor remek hírünk van: a Víztorony közelében álló Hanna Villa minderre lehetőséget ad! 

További siófoki szálláshelyek >>

8. Endorfin Óriáspalacsintázó – Szolnok

Szolnokon a klasszikus változatok mellett karamellkrémes-aszalt datolyás vagy tejberizses palacsintákat is kínálnak az édes étlapon. A sós palacsinták palettája a sajtos-tejfölöstől a lecsóson át és BBQ-ig tízféle finomságot sorakoztat fel.

A legnagyobb dobásuk viszont minden bizonnyal a 24 karátos ehető arannyal bevont, prémium pisztácia töltelékes óriáspalacsinta, amelyet fehér csokis krokant pralinével és tört pisztácia darabokkal tálalnak.

Szolnoki szállástippek:

Sóház Panzió és Apartmanház Szolnok ****

Egyéni utazók, párok és családok számára egyaránt kitűnő választás a Sóház Panzió, amely Szolnok egyik legszebb pontján, a Tisza-part közelében áll. Az isteni reggeli után átsétálhattok akár a Termálfürdőbe is. 

Atryum Hotel és Panzió Szolnok

Csendes, nyugodt környezetben, kényelmes, világos szobákban pihenheted ki a rohanó hétköznapokat Szolnokon. Némelyik lakrész mérete egy lakáséval vetekszik, így igazán otthon érezheted magad náluk.

9. Tésztanya – Győr

A győri Tésztanyán a 40 centis édes óriáspalacsinták közül gesztenyés karamellásat és chilis csokisat éppúgy kérhetünk, mint mogyoróvajas amerikai palacsintát. A sós palacsinták elképesztő fantázianeveken szerepelnek, a fűszeres sertéshússal töltött például Csipkedős néven fut. Ha gofrit kérsz, feltétként választhatsz puncspudingot, áfonyalekvárt, kókuszkrémet, pillecukor vagy KitKat szórást, sőt, többféle fagyit is. 

Itt szállj meg Győrben:

Bomi Apartman Győr

Pihentető kis oázis vár Győrben, közel több folyó partjához. A terasz és a kert csendje és bensőséges hangulata biztos, hogy téged is magával ragad és ellazulásra csábít. 

Hotel Kálvária Deluxe és Superior Győr****

Süppedős, marasztaló bútorok, tágas szobák várnak ebben a négycsillagos győri hotelben, ahol a családok pihenését babagondozási kellékek is segítik. Spa részlegükön tökéletesen kikapcsolhatsz, magad mögött hagyhatod a stresszt.

10. Kedves Palacsinta – Nyíregyháza

A Kedvesnél is válogathatsz édes és sós palacsintaköltemények között. Kóstold meg a gesztenyés-meggyes, szilvagombócos és narancslekváros változatot. A sós palacsinták között igazi különlegességeket találunk, ilyen a rukkolás-tonhalas palacsinta parmezánnal. Ha vigyáznál a vonalaidra is, választhatsz fitness palacsintákat, például túrós-ribizlis vagy túrós-barackos töltelékkel.

Szállástippek Nyíregyházán:

Hotel Írisz Nyíregyháza***

Családi pihenéshez Nyíregyházán ennél tökéletesebb helyet el sem lehet képzelni, hiszen gyalogosan csak pár percnyire fekszik az Állatparktól, a kalandparktól és az Aquarius Élményfürdőtől. A legtöbb szobájuk ideális méretű nagyobb család számára is, ráadásul babagondozási kellékeket is biztosítanak. 

Sky Apartman Nyíregyháza-Sóstófürdő

Békés hangulatú, korszerű apartmanok közül választhatsz, ha pároddal kettesben fedeznétek fel Nyíregyháza környékét. A kertben jacuzzi is infraszauna is található.


Az ország palacsintázóinak sora természetesen a fentiekkel nem teljes, biztosan sok szuper hely létezik még. Keressétek fel a kedvenceteket február 21-én, a Palacsinta Világnapján!

(Fotók: Szallas.hu, Shutterstock, Instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%