Budapest és környékeCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

5 csodás camino, vagyis zarándokút Budapesten és környékén

1 perces olvasási idő

Zarándokolni, elmélyedve túrázni rengeteg helyen lehet és nem is szükséges emiatt messzire elutazni, hiszen karnyújtásnyira jobbnál jobb caminókat találtok. A camino spanyolul annyit tesz, hogy út, utazás. A hazai köztudatban a szó, vagyis az El Camino névelős szerkezet a spanyolországi Szent Jakab zarándokút trendivé válásával terjedt el. A mára Világörökséggé vált, középkori Szent Jakab-út több kiindulási pontból a galíciai Santiago de Compostelában végződik. Az útnak egyre többen vágnak neki.

5 csodás camino, vagyis zarándokút Budapesten
Szent Jakab zarándokút Spanyolországban

Zarándokútra manapság indulhattok sportolási, önismereti, megtisztulási szándékkal. Lényeg, hogy az út végeztével pozitív érzésekkel térjetek vissza az irodátok négy fala közé. Nem kell azonban Spanyolországig utaznotok egy camino kedvéért; itthon, akár Budapesten is megtehetitek. Szintén nem feltétlen kell a budapesti caminónak vallásos úti célokat felkeresni; már az is elég, ha kicsit próbára teszitek magatokat.

5 csodás camino, vagyis zarándokút Budapesten

Solymár – Kálvária-hegy

Vár és kálvária, lenyűgöző kilátás és néhány meredek szakasz vár rátok a solymári vasútállomástól induló budapesti caminón. A solymári P+R parkolóból a Mária-út jelzésen a részben rekonstruált solymári várhoz értek először. 

5 csodás camino, vagyis zarándokút Budapesten
Solymári Kálvária-hegy

Hogy legyen a napnak sportértéke, a zöld jelzésen folytassátok, majd a kék-zöld, sárga és sárga háromszög jelzéseken a közel négyszáz méteres Kálvária-hegyig. A visszautat rátok bízom! Ha még a következő hetekben nekiindultok, alaposan be tudtok csemegézni a solymári vár utáni csalitosban csipkebogyóból. 

Máriaremetei kegytemplom – Kálvária-domb

Ezen az úton lesz kaptató és lélegzetelállító kilátás. Az 1899-ben épült kegytemplomtól  a stílusos nevű Remete-szurdokon át éritek el a Dr. Pápa Miklós turistautat Remeteszőlősön. Vegyetek egy nagy levegőt és kezdjetek el mászni!

5 csodás camino, vagyis zarándokút Budapesten

Persze tehettek egy kitérőt a szurdok fölötti Remete-barlangnál. A kaptató végén viszont vegyétek elő a tájolót, hogy a Kálvária-dombot megtaláljátok, mert oda jelzett ösvény már nem visz. De megéri megkeresni! A 10-es út délkeleti medencéjére szerintem ez az egyik legszebb kilátás.

Zugliget-Makkosmária

Ez egy hosszabb túra. Libegőzhettek, vagy indulhattok toronyiránt a János-hegyi nyeregre, onnan pedig a Mária-út jelzésen tovább. A Budakeszi fölötti bájos kis, barokk templom előtt, a Makkosi-réten keressétek meg azt a Mária-képet, ami miatt a templom is épült.

5 csodás camino, vagyis zarándokút Budapesten
Zugligeti libegő Budapesten

A kép egy Traub János nevű legény bámulatos gyógyulásának emlékét őrzi. A derék legény egy olasz festőtől vásárolta, miután felépült egy pocsék kórságból. Történt mindez a XVIII. században. A kép egy fa törzsén azóta várja a csodavárókat.

Budaörs, Kő-hegy – Úti Madonna Kápolna – Széchenyi-hegy

Ehhez a túrához inkább hagyjátok otthon a kocsit! Budaörs Ófaluból a Kő-hegy kálváriájáról a piros jelzésen, Kakukk-hegyen és Csillebérc üdülőtelepen át éritek el a Budai-hegység egyik, ha nem a legszebb Mária-emlékét. 

5 csodás camino, vagyis zarándokút Budapesten
Budaörs, Kő-hegy

A svájci hatású budai, hegyi villákat idéző kápolnát a XIX. században Berger János teológus építtette. Egy hely, ahol igazán elvonulhatok – gondolta. És gondolják az erre járó vándorok. A kápolna 1998-as felújításáig látott világháborút, vandálokat. Utóbbiak állítólag csak a kazettás mennyezetet nem lopták el. Látogassátok meg, mélyedjetek el magatokban. 

Ezt a budapesti caminót a Széchenyi-hegyen tudjátok befejezni. Innen könnyen vissza tudtok jutni a városba, vagy akár a gyermekvasúttal levonatozhattok a Hűvösvölgybe.

Gépmadarak nyomában

Tudtátok, hogy a vitorlázó repülőterek kezdetben a hegytetőn voltak? Ezen a túrán Máriát kicsit hagyjuk pihenni! Sportrepülés-történeti zarándoklatra indulunk a Farkashegyi repülőtértől. Régi hangár, vitorlázó emlékmű, az erőtöket próbára tevő kaptatók, páratlan kilátás vár titeket ezen a túrán. 

Budaörs, Farkas-hegy

A végén pedig a a farkas-hegyi (sic!) repülőtér régi helye, ami hasonlóan a Hármashatár-hegyihez azért volt a hegyen, mert a vitorlázó repülés kezdetén a gépeket még gumicsúzlival rámpáról segítették a magasba.

Caminót voltaképpen bárki összeállíthat magának. Az ember keres egy korábban nem látott, izgalmas pontot felépít egy útvonalat és elindul, ha kell szálláshelyet is foglalva >>

(fotó: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%