Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

5 európai város, ami gyerekkel is élvezhető

2 perces olvasási idő
Pozsony óvárosa

Gyerekkel utazni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Főleg, ha számításba vesszük a legkisebbeket is a program tervezésekor és készülünk előre őket is érdeklő látnivalókkal. Várost nézni is simán lehet gyerekkel, csak nem mindegy, melyik várost! A következő lista némi támpontot adhat, ha utazni szeretnénk, de kell még egy kis segítség, merre is érdemes családdal indulni.

London

Kellőképpen nagy ahhoz, hogy sokan megijedjenek, ugyan mit is lehet ott kezdeni egy családi kiruccanáson. Tény, hogy óriási a város, de éppen emiatt rengeteg a látnivaló és nem lehet unatkozni, bárhová is megyünk.

Hampstead Heath, London

Ha letudtuk a kötelező látnivalókat a belvárosban és kicsit csendesebb helyre vágyunk, akkor jó ötlet Hampstead Heath óriási zöld felülettel, pillangóházzal, állatkerttel, számtalan játszótérrel, a csodálatos Kenwood házzal és parkkal, illetve a Parlament dombbal, ahonnan mesés kilátás tárul elénk. Ha ennél kicsit nyüzsgőbb, de még mindig kicsit vidékiesebb hangulatra vágyunk a nagyvárosban, akkor irány a Temze déli partján található Greenwich. A metróállomás környéke és az első néhány utcácska forgalma ne riasszon el senkit, mert a park olyan óriási, hogy fel sem tűnik, hogy milyen népszerű kirándulóhely ez. Kicsit nagyobbakkal már az obszervatórium is érdekes látnivaló, kisebbekkel a az óriási zöld felület lesz nagy attrakció.

Londoni panoráma Greenwichből

A múzeumot kedvelők között a Madame Tussauds viaszbábjairól ismert kiállítás nagyon népszerű, ahol ’találkozhatnak’ a gyerekek ismert sztárokkal, sportolókkal is. A British Múzeumban egészen közelről és nagyon interaktív módon ismerkedhetünk meg az ókori Egyiptommal, a Természettudományi Múzeumban varázslatos, szülőket is elkápráztató dinókiállítás várja a lurkókat. Az állami múzeumok állandó kiállításai egyébként ingyenesen látogathatóak.

Ha nincs sok időnk, akkor a London Eye-t nekünk találták ki, hiszen innen jóformán az egész város felfedezhető a magasból. De remek városnézési lehetőség az emeletes buszok valamelyikén végigmenni némelyik vonal teljes hosszán. Kisebbekkel számtalan játszótér vár minket, vagy kacsákat, mókusokat etethetünk akár a Buckingam palota előtt is, vagy a Temze parton ücsörögve hajókat nézegethetünk.

Pozsony

Pozsony alig 2 órányira fekszik Budapesttől, tehát nem kell sokat utaznunk. Busszal és vonattal is jól megközelíthető, szóval nem is kell mindenképp autó egy családi kiránduláshoz. Az óvárost az elmúlt néhány évben gyönyörűen renoválták, szinte az utolsó házig. Azon túl, hogy a nagy része autómentes vagy forgalomcsökkentett övezet, a kicsit nagyobbak egy komplett történelem órán vehetnek részt.

Pozsony óvárosa

Pazar a panoráma a várból és az innen induló kisvonattal is könnyen felfedezhetjük az óvárost. A Lanoland Koliba kötélpálya a bobpálya mellett található és az aktív pihenést keresőknek kínál remek kikapcsolódást. 130 cm-s magasságtól mehetnek végig a gyerekek a több, mint 400 méteres pályán. A dinóparkkal kombinált állatpark remek szórakozást ígér kisebbeknek és nagyobbaknak is.

Amszterdam

Sokszor, sok helyen írták már, hogy a holland gyerekek a legboldogabbak a világon. Ezt nem tudom sem megcáfolni, sem megerősíteni, de az biztos, hogy nagyon elfogadóak, ha gyerekkel utazunk. Sok múzeumban, még kisebbekben is van gyerekprogram, nem néznek csúnyán, ha sír a gyerek a villamoson stb.. Nem kell sportosnak lenni ahhoz, hogy két keréken járjuk be a várost és talán gyerekekkel ez a legegyszerűbb módja is.

Amszterdam (fotó: Pixabay)

Rengeteg kishajó várja a csatornákon a turistákat, gyerekkel pedig ez igazán jó móka így felfedezni a várost. És nem utolsó sorban sétálni, sétálni, sétálni kell és lehet! Bár van villamos is, de az az igazán nem nagy alapterületű óvárosban csavarogni sétálva lehet a legjobban. És hogy hova is érdemes gyerekkel elmenni?

Nemo Technikai Múzeum, Amszterdam

A NEMO Technikai Múzeumban nemcsak nézelődni lehet, de ki is kell próbálni mindent.  A Van Gogh Múzeum az egyik, ami gyerekprogrammal is várja az érdeklődőket. Az Amszterdami Királyi Állatkertben egzotikus állatokkal találkozhatunk. Itt is találunk Madame Tussauds múzeumot, de azért közel sem akkorát, mint Londonban. Ha zöldre, jó levegőre vágyunk, akkor több mint 30 park várja a pihenni vágyókat városszerte (Vondelpark, Amstelpark), amelyek némelyikében állatsimogató vagy nagyon klassz játszótér is van( Robin Hood játszótér például).  Vonattal pedig alig egy félóra alatt kijuthatunk a tengerpartra kavicsokat, kagylókat gyűjteni, homokvárat építeni.

Stockholm

Az óvárosi rész kicsi és nagyon kompakt, gyerekkel is könnyen felfedezhető. Rengeteg kis kávézó, cukrászda, étterem, ahol megpihenhetünk, ha elfáradnak a csemeték. A Vasa Múzeumban eredeti szépségében tekinthetjük meg a több száz éves Vasa hadihajót, amely rögtön vízre bocsátása után elsüllyedt.

Stockholm óvárosa

A Skanzenben tulajdonképpen egy mini Svédország várja az érdeklődőket, ahol több mint 150 épületben ismerkedhetünk meg a vidéki skandináv élettel. Az Akvárium egy nem túl nagy, de annál érdekesebb kiállítás. Mivel a helyiek körében is népszerű, kezdjük itt a napunkat! Az állatkert is népszerű, óriási területen mutatja be az északi részen őshonos állatokat. Itt bizony nem kell a januári hóban várni sokat a jegesmedvékre és a rénszarvasokra.

Stockholmi állatkert

Mivel Stockholm sok kisebb-nagyobb szigetre épült, ezért nem meglepő, hogy hajóval is fel tudjuk fedezni a különböző városrészeket.

Salzburg

Akárcsak Pozsony, autóval Salzburg is könnyen megközelíthető, de jó alternatíva lehet a vonat és a busz is még ilyen távolságra. A várnegyedet kivéve majdnem az egész város sík részen fekszik, ezért babakocsival is jól járható. A várba fel tudunk siklóval jutni, ott viszont sajnos már nem tudunk babakocsival boldogulni. És nincs is kialakított hely a babakocsiknak, ahol ott tudnánk őket hagyni.

Salzburg

Az óváros, mivel nagy része gyalogos övezet, kisgyerekekkel is jól járható. Számtalan kisebb-nagyobb parkot találunk a városban, ahol kedvükre szaladgálhatnak a lurkók. A Mozart Múzeum a nagyobbaknak lehet érdekes, a Játékmúzeum már a kisebbeket is lekötheti hosszabb-rövidebb időre. A Salzburgi Állatkert meglehetősen nagy kiterjedésű és természetes körülmények között mutatja be számtalan lakóját. Az Európában őshonos állatokon kívül, egzotikus példányokkal is találkozhatunk. A környéken egyébként több vadaspark is várja az érdeklődőket, amelyek közül némelyik igazi élménypark is. Túl azon, hogy számtalan alpesi állatot ismerhetünk meg, szabadidős és sporttevékenységekre is lehetőség kínálkozik.

Több bobpálya található a régióban és nem utolsó sorban rengeteg hegyi felvonó szállítja az utasokat a magasabb területekre, ahol kirándulhatunk, túrázhatunk egyéni edzettségünknek megfelelően.

A nagyvárosokban ma már könnyen találunk család és gyerekbarát programokat is, csak keresnünk kell. A többi pedig már rajtunk, szülőkön múlik: ha mi jól érezzük magunkat, a gyerek is jól fogja.

/Fotók: Kozma Judit/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%