Külföldi kalandokKastélyok és várak

Tipp őszi utazáshoz: a titokzatos Lednice-kastély

2 perces olvasási idő

A titokzatos lednicei kastély látogatásakor az embernek olyan érzése támad, mintha egy mese illusztrációjának díszletébe csöppenne. A Dél-Morvaországban, egészen pontosan a Lednice-Valtice kultúrtájon található mesekastély és a hozzá tartozó gyönyörű park a világon legnagyobb, az UNESCO világörökség részét képező tájvédelmi park.

A lednicei kastély megközelítése

Bár Csehország nem szomszédos országunk, Lednice kastélya mégis elérhető távolságra van Magyarországról, így akár egynapos program keretében is felkereshetjük. Az más kérdés, hogy nem érdemes korán kelni és kutyafuttában bebarangolni, mert Lednice és környéke egyéb látnivalókat is tartogat, ezért célszerűbb több napos utazással tervezni.

Autóval a legrövidebb út Budapestről, ha az M1-es autópályán a Rajkai határátkelőt átlépve Pozsony felől közelítjük meg Lednice települést.

A titokzatos Lednice-kastély
Lednice-kastély

Amit a Lednice-kastélyról tudni érdemes

A községet még a 13. században vásárolta meg a Liechtenstein-család, Európa egyik legrégebbi nemesi családja, akiknek több pompás kastélyt és várat köszönhet a kontinens. A lednicei épületegyüttes, köztük maga a kastélyépület is több átalakításon esett át az évek során, míg végül a 19. században Georg Wingelmüller tervei nyomán elnyerte mai, neogótikus stílusát.

A Lednice-kastély lakóépülete a Liechtenstein család nyári otthonaként szolgált, manapság azonban már csak múzeumként funkcionál és különféle vezetett séták keretében látogatható. Megtekinthetőek a hercegi lakosztályok, a kis hercegek és hercegnők szobái, sőt, még egy bábmúzeum is helyet kapott a meseszép épület falai között.

A titokzatos Lednice-kastély
Lednice-kastély

A túrákra időpontot foglalni és jegyet váltani akár online is lehetséges az alábbi linken. Ha az időnk engedi, érdemes több túrára is befizetni, mert míg az egyik a lakosztályokra koncentrál, addig egy másik például a földszinti dísztermeken vezet végig, ahol többek között egy egyedi faragott csigalépcső is látható. Kár lenne bármelyiket is kihagyni!

A titokzatos Lednice-kastély
Faragott csigalépcső, Lednice-kastély

A kastély melletti csodák

Maga a kastély is káprázatos, de Lednice a meseszép épület mellett még látnivalók egész tárházát vonultatja fel, éppen ezért érdemes átgondolni, amit már a bevezetőben is jeleztünk, hogy nem érdemes egy napba belesűríteni az utazást és a kastélylátogatást is. Ha ráérősebben tervezünk, számtalan csoda vár itt ránk.

Ilyen csoda többek között a gondosan karbantartott angolpark és a franciakert egy pálmafás üvegházzal, valamint egy minaret, ami ma kilátóként szolgál, hogy a magasból is gyönyörködhessünk a kastélyban és környezetében. Fentről felfedezhetjük, hogy a területet több tó és sziget teszi még meseszerűbbé, a további érdekességek között pedig szerepel egy római kori vízvezeték és egy mór víztorony is.

A pálmaház külön belépővel látogatható belülről, de ha már itt jár az ember, vétek lenne kihagyni, hiszen minden évszakban virágzik itt valamilyen egzotikus növény.

A titokzatos Lednice-kastély
Lednice-kastély

Akik jártak már a tatai Angolparkban, és az megtetszett nekik, azok imádni fogják Lednice angolparkját is, ahol szintén látványos műromok állnak. Itt található a János-vár (Januv hrad) és a keleti gyűjteménynek is otthont adó 60 méter magas minaret, amik szintén plusz díj ellenében látogathatók belülről.

Hatalmas területről van szó, ezért célszerű kényelmes lábbelit választani a kastélynézésre, de a János-várhoz például lovaskocsival is el lehet jutni, a parkban fekvő hatalmas tavon pedig sétahajók járnak.

A kastélyhoz tartozott egy barokk lovarda is, amit nemrég felújítottak, és azóta kulturális programoknak ad otthont.

További látnivalók Lednice környékén

Nem csupán a Liechtenstein család nyári laka az egyetlen látnivaló a környéken, ha több napra tervezünk, akkor Valtice hatalmas barokk kastélyát is érdemes megnézni, ami a család fő rezidenciája volt. A kastély bővelkedik látványos freskókban, de ami miatt igazán különleges, az a várkastély borospincéje, ahol helyi termelők borait kínálják számozott palackokban.

A titokzatos Lednice-kastély
Valtice kastélya

Akik legalább annyira rajonganak a borokért, mint a kastélyokért, azok még mindenképpen vegyék fel a bakancslistájukra Mikulov városát is, amit Csehország borfővárosaként is emlegetnek. A város hangulatos kis utcáin több borozó is fellelhető, ahol helyi finomságok kóstolhatók, de érdemes bevenni a város fölé magasodó várkastélyt is, ahol több látványos kiállítás is megtekinthető.

A titokzatos Lednice-kastély
Mikulov, Csehország

Lednicei szállások

Lednice látnivalókban igen gazdag település, ezért az év minden időszakában szívesen látják a külföldi turistákat, akik rengeteg szálláslehetőség közül válogathatnak >>

Mi az alábbi 5 szállást kifejezetten ajánljuk Lednice városában

1. Hotel Galant Lednice****

A családias kis hotel elhelyezkedését tekintve szuper helyen van. A szoba ára tartalmazza a reggelit, de a hotel saját éttermét is érdemes kipróbálni. Extraként saját boros pincéjük is van, illetve wellness részleg is található a szálláson. Gyerekbarát szolgáltatásaik között szerepel játszóház és játszótér. Az autóval érkező vendégek részére ingyenes parkolási lehetőséget is biztosítanak.

2. Relax Hotel Štork Lednice***

A Relax Hotel Štork változatos típusú szobákkal várja a vendégeket, így pároknak és családoknak is ideális választás lehet. A szálloda rendelkezik wellness részleggel, saját játszótérrel és játszóházzal, valamint ingyenes parkolóval.

3. Ubytování Lednice

A központi helyen elhelyezkedő házban egy 11 és egy 9 fős apartmant alakítottak ki, így nagyobb társaságoknak, családoknak ajánljuk. Mindkét lakrészhez tartozik saját konyha és fürdőszoba, így nem kell idegenekkel osztozkodni, zavartalanul pihenhetnek a vendégek. Az ár tartalmazza az ingyenes parkolást is.

4. Penzion Hippoclub Lednice

Az állatbarát panzióban 20 kényelmes szoba közül lehet választani, melyek között található családi, vagy egy ágyas is. A panzióhoz tartozik egy saját étterem, illetve parkoló is, de itt a parkolóhasználatért külön fizetni kell.

5. Spa Resort Lednice****

Bár lednicei utazásunk főként a patinás épületekről szól majd, a szálláshely kiválasztásakor érdemes számításba venni ezt a modern hotelt is, ahol az exkluzív környezet mellé számos szolgáltatás is társul, többek között catering, szobaszerviz, wellness és ingyenes parkolás is.

Ne habozzatok, fedezzétek fel ti is a titokzatos Lednice-kastélyt és környékét!

Ezek is érdekelhetnek, ha Csehországba utazol:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%