Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Loire-menti romantika a tiszadobi Andrássy-kastélyban

1 perces olvasási idő

A tiszadobi Andrássy-kastély meghódította hazánk és a nagyvilág szívét. Nincs még egy olyan kastély és park az országban, amely ennyire elragadó módon ötvözné a historizáló, romantikus építészet elemeit. Korhű enteriőrjeivel, ősfás parkjával és sövénylabirintusával az ország legendás látványosságának számít. Ezen a helyen a Tisza romantikája felerősödik és megelevenednek régmúlt idők emlékei.

Az Andrássy család hagyatéka

Tiszadob neve teljesen egybeolvadt az Andrássy család nevével. Ma már nincs egyik a másik nélkül és fénykorában is hazánk legromantikusabb fellegváraként tartották számon. 1741-ben ugyanis a grófi család beházasodás révén jutott dobi birtokaikhoz, így maga a szerelem és a házasság fontossága körbelengi a család hírnevét. Az első Andrássy Tiszadobon báró Andrássy Károly volt, akinek nemesi jelmondata – „Fidelitate et Fortitudine”- (Hűségért és bátorságért) ma is márványba vésve áll kastélyában. Meinig Arthur volt a kastély megálmodója, akit a gróf arra kért, hogy a magyar romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva ötvözze a világépítészet romantikájának jellemvonásaival. Így külső stílusában, kertjének elrendezésében, belső berendezésében is túlnőtte korát.

S hogy miért vált a magyar romantika jelképévé?

Egyrészt Tiszadob természeti környezete is rendkívül sajátos képet mutat. A vízrajzi viszonyai egyedülálló sokszínűséggel ajándékozták meg, ahol a folyók és holtágak menti ártéri és galéria erdők rejtekében bárki otthonra lelhetett. A kastély parkját északon az ősfákból álló 500 hektáros gazdasági erdő határolja, ezzel rendkívüli szépségű természeti környezetet biztosítva a fenséges épületnek.

Természetesen, mint minden kastélynak, a tiszadobi Andrássy kastélynak is meg vannak a maga építészeti érdekességei és jellegzetességei. Tudtátok, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van?

A tiszadobi Andrássy-kastély ezen felül számos, máshol nem felismerhető romantikus mintát hordoz. Ilyen a fal mentén kúszó, fafaragásos, háromkarú falépcső. Aztán a lovag vagy bálterem, amelynek közepén gótikus-reneszánsz vörös kőkandalló áll, homlokán a felirat „Fidelitate et Fortitudine”. A mintás falikárpitok, gobelinek, fegyverbokréták, egész páncélzatok, reneszánsz bútorzat, asztalok, székek, szekrények jelenléte abszolút hozza az angliai Kentben található Knole kastély „The Cartoon Gallery” termének minden középkori, lovagias hangulatát.

Fantasztikus látvány az egykori téli kert, amelyet ugyan az idők folyamán kibővítettek és szecessziós stílusban ebédlővé alakítottak. Itt megcsodálhatjuk Rippl-Rónai József által tervezett színes ablakokat is, amelyen átszűrődve a fény valami túlvilági, békés hangulatot hoz az épületbe. A kastély kertje pedig művészien tükrözi a nagy gonddal tervezett és gondozott angol-és francia parkokat, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet még Erzsébet királyné is megcsodált.

S arról, hogy miért is szerették ennyire az Andrássyak ezt a települést, sokat elárul a gróf alkalmazásában álló angol nevelőnő, Mary Elizabeth Stevens, 1865-ben, édesanyjához írt levele: „Az emberek itt teljesen mások, mint Terebesen és Észak-Magyarországon. Udvariasak, intelligensek és nagyon jó módúak, lovagiasak és önzetlenek. Nagyon kifejező és egyszerű nyelven beszélnek.”

https://www.instagram.com/p/Bs0sUhnAmq4/

Újkori történelem

Azonban mint minden kastélyt életében a 20. századi politikai történések itt is nyomot hagytak. 1918-ban szinte összezúzták a kastélyt. A gróf – úgy mondják – nem is jött soha többé a tiszadobi kastélyba. Majd 1945-tel véget ért az Andrássyak története Tiszadobon. A II. világháború végén működött itt román katonai kórház, majd állami tulajdonba került. Ezt követően funkcionált árvaházként, amolyan gyermekváros volt 1950 után. 2007 után indulhatott el a kastély rekonstrukciója, ám 1998-től minden év augusztusában megrendezésre kerül a kastélyban az immár hagyományosnak nevezhető tiszadobi zongorafesztivál, a „Zongora Ünnepe Keleten”, ahol a hazai és a nemzetközi zenei élet legkiválóbb zongoraművészei lépnek fel.

Nem kell messzire utaznunk, ha meseszép helyeket akarunk felkeresni. A tiszadobi kastély megér nemcsak egy mesét, hanem egy felfedező utat is. Talán egy-egy ilyen séta öregbíteni fogja a magyar történelem és romantika hírnevét itthon és a nagyvilágban.

Szálláshelyek Tiszadobon és környékén ⇒

Az alábbi elérhetőségen és nyitvatartási időben látogathatjátok meg a kastélyt:

  • Telefon: +36/70-197-9905
  • Nyitva tartás: K – V: 10.00 – 18.00, télen K – V: 10.00 – 16.00
  • Belépő: felnőtt: 1000 Ft, diák, nyugd.: 500 Ft, családi: 2000 Ft

Szálláshely tipp, ha tetszett a tiszadobi Andrássy-kastély:

Ha tetszett a tiszadobi Andrássy-kastély, akkor ezt a hotelt imádni fogod: Andrássy Rezidencia Wine & Spa Hotel Tarcal  *****

Elegáns szalon, a tarcali
Andrássy Rezidencia Wine & Spa Hotelben  *****
akárcsak a tiszadobi Andrássy-kastély korabeli enteriőrje

Ilyen biztosan nem volt a tiszadobi Andrássy-kastély korabeli tervei között:
Spa és Wellness részleg -Andrássy Rezidencia Wine & Spa Hotel Tarcal  *****

Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%