Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Bakonyi kirándulóhelyek a Cuha-völgyben és környékén

1 perces olvasási idő

A Bakony az egyik legyszebb hegységünk, ahol az egyik legszebb magyarországi patakvölgyet találjátok. Gyertek velünk egy Cuha-völgyi kirándulásra és fedezzük fel együtt a bakonyi kirándulóhelyek szépségét! 

A Bakony a Dunántúli-középhegység legnagyobb tagja. Nevéről sokaknak juthat eszébe az azonos nevű camembert, de nevét nem a sajtról kapta. És bizonyára az angol szalonna – bacon – szónak sincs különösebb jelentősége a névadásban, annál inkább a bükkfának. Abból több van itt, mint szalonnából és camembert-ből. A bükkök és a 4000 négyzetkilométeres hegység egyéb fái között mesés egy őszi bakonyi kirándulás gyerekekkel.

Bakonyi kirándulóhelyek gyerekkel

Bakonyi kirándulóhelyek gyerekekkel a Cuha-völgyben és környékén

A Bakony hatalmas terület, közel 7 Budapestnyi terület, ezért terjedelmi okokból ebben a cikkben ezúttal a Cuha-patak völgye környékét látogatjuk. A Cuha-völgy szerintem Magyarország egyik, ha nem a leglátványosabb patakvölgye. A Bakonyszentlászló-Zirc közötti völgy helyenkét olyan vadregényes szurdokká válik, akár az inkák kincseit rejtő dzsungel. Fura a neve, ugye? Szláv név, csakúgy mint megannyi földrajzi név Magyarországon. Jelentése száraz, utalva arra, hogy szakaszosan mindig is képes volt kiszáradni.

Bakonyi kirándulóhelyek gyerekkel
Cuha-patak

Hasonlóan más hegységi tájainkhoz, a Cuha-völgyi kirándulás ősszel a leglátványosabb. Szerintem. De ha látjátok a sárga és piros minden árnyalatában játszó fákat, talán egyet fogtok érteni. A Cuha-völgyi időjárás, szűk völgy lévén, hűvös, és amúgy is ősz van, vegyetek fel szvettert. A völgyön áthalad a a közép-dunántúli piros turistaútvonal. Nincsenek rettenetes emelkedők, sőt, a gyerekek biztos díjazni fogják, hogy a patakon több helyen is a köveken ugrálva kell átkelni. Gumicsizmát adjatok a lábukra! A völgyben számos bakonyi barlangot is találtok. Menjetek be!  A Cuha-völgy mintegy 22 kilométer, de a bakonyi kirándulás gyerekekkel nem teljesítménytúra, szánjatok több napot egy-egy tájegységre. 

Bakonyi kirándulóhelyek gyerekkel
Őszi erdő a Bakonyban

Bakonyi kirándulóhelyek gyerekkel

Cuha-völgyi vonatozás

A Cuha-völgyi kirándulás része lehet egy kis erdei vonatozás is. A MÁV 11-es számú vonala halad itt át, Győr és Veszprém között. Majdnem felszámolták, de lelkes civilek, a Bakonyvasút Szövetség tagjai megmentették. 

Cuha-völgyi pihenőpark és erdei tanösvény

Bakonyszentlászló szomszédságában tudtok ismerkedni a Cuha-völgy különleges növény- és állatvilágával, a vasútvonalnak köszönhetően némi indusztriál emlékekkel megtűzdelve. A Vinye és Porva-Csesznek vasúti megállóhelyek között találjátok a tanösvényt. 

Szent László Kalandpark 

Ha esetleg a bakonyi túra nem fárasztotta le a gyerekeket teljesen, a Szent László Kalandpark felteheti a pontot az i-re. Október 19-ig hétvégén nyitva. 10% kedvezmény jár a belépőből a Szallas-hu-s foglalásért cserébe. Bakonyszentlászlói szállást itt találtok >> 

Legjobb kalandparkok Magyarországon – Lépj ki a komfortzónádból! >>

Cseszneki vár 

Egy kis kitérő a Cuha-völgyétől, de a kölkök imádni fogják. Tatárjárás utáni vár egy meredek sziklaszirten, csodás kilátással. Sőt, cseszneki szállás foglalásáért cserébe 28% kedvezményt kaptok a belépőből. 

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja 

Ismerkedjetek az itt élő szerzetesek életével egy pompás barokk épületegyüttesben. Zirc a Cuha-völgyi kirándulás déli végpontja. A belépőből 10% kedvezmény jár, ha a Szallas.hu-n foglaltok szállást. 

Zirci szálláshelyek >>

Nézzetek ki egy megfelelő őszi hétvégét, bakancsot fel! És ne felejtsetek el Cuha-völgyi szállást foglalni! A Cuha-völgy melletti falvakban számos remek vendégházat, apartmant, panziót találtok. A kempinghez talán már kicsit késő van.

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%