HorvátországNyári vakációTengerparti szállások

Cres sziget útikönyv: Tömegmentes, rejtett paradicsom Horvátországban

3 perces olvasási idő

Cresről joggal szokták mondani, hogy Európa egyik utolsó rejtett paradicsoma. Cres sziget a Kvarner-öbölben nyújtózik Losinj szigete fölött, és bár ez az Adria legnagyobb szigete, a turizmus áradata mégis elkerüli. Így a sziget fő jellemzői a csodaszép, ám tömegmentes strandok, az érintetlen természet, és az álmos, napsütötte halászfalvak. Mutatjuk, melyek a legjobb strandok, legszebb látnivalók, hol keressetek delfineket, mit egyetek, és még sok mást!

Cres sziget útikönyv: Tömegmentes, rejtett paradicsom Horvátországban
Cres – Európa egyik utolsó rejtett paradicsoma

Miért éppen Cres? 

  • Tömegmentes: Ha ti sem rajongtok a tömegnyomorért a horvát strandokon, akkor érteni fogjátok, miért olyan jó ez a hely. Cres a kevésbé ismert szigetek közé tartozik, így nyugodtabb légkör jellemzi, mint egyes népszerű üdülőparadicsomokat. A felfedezetlen, rejtett strandok garantálják a zavartalan pihenést.
  • Közel van: Szerencsére nem kell a végtelenségig utazni, hogy az ember kikerülje a nyüzsit és eljusson a nyugalom szigetére, mert Cres közel van Magyarországhoz. A határtól csak körülbelül 320 km-re található, és komppal könnyedén megközelíthető.
  • Meseszép helyszín: Cres természetföldrajza gyönyörű. Dús, gazdag növényvilág borítja a hegyes-dombos vidéket, a meredekebb, sziklás partszakaszok pedig fantasztikus panorámát nyújtanak. A legszebb horvát lagúnák is errefelé találhatók, festői öblökkel együtt.

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol >>

Cres sziget útikönyv: Tömegmentes, rejtett paradicsom Horvátországban

Cres sziget megközelítése

Komppal lehet eljutni a szigetre, két járat indul. Az egyik Krk és Cres között szállít, a másik az Isztria és Cres között jár.

  • Valbiska (Krk) – Merag (Cres): A menetidő kb. 25 perc. Árak főszezonban: felnőtt 18 kuna, gyerek 9 kuna, személyautó 115 kuna. Az első komp reggel háromnegyed 6-kor indul Cresre, az utolsó éjfélkor tér vissza Krk szigetére.
  • Brestova (Isztria) – Porozina (Cres): A menetidő kb. 20 perc. Árak főszezonban: felnőtt 18 kuna, gyerek 9 kuna, személyautó 115 kuna. Az első komp reggel fél 7-kor indul Cresre, az utolsó este 9-kor indul vissza az Isztriára.

Fontos tudni! 2020-ban a vírus miatt az előszezonra vonatkozó menetrendek és árak érvényesek (így olcsóbbak is a jegyek), visszavonásig. A pontos menetrendet ITT és ITT találjátok.

Cres sziget útikönyv: Tömegmentes, rejtett paradicsom Horvátországban
Cres egyik legszebb strandja Lubenice mellett

Közlekedés a szigeten

Semmi akadálya, hogy Cres szigetre autóval érkezzünk, sok települést egyetlen főút köt össze. Ez a sziget közepén halad: a Cresre érkező komptól (Porozinától) indul, és a Losinj szigethez kapcsolódó hídig vezet. Ugyanakkor jó tudni, hogy az infrastruktúra nem a legjobb, a közlekedésnek van egy kis mediterrán-káosz szaga: néhol kanyargós, keskeny szerpentinen kell autózni, és sok helyen nincsenek teljesen felújítva az útszakaszok. De ezeket figyelembe véve, betartva a sebességhatárokat simán el lehet boldogulni autóval. 

A legfontosabb látnivalók Cres szigetén

Beli falu, ahova IV. Béla menekült

Nekünk magyaroknak mindenképpen érdekes ez a falucska, ugyanis a legenda szerint ide menekült IV. Béla király a tatárok elől. A Beli név is őrá utal, mivel a helyiek állítólag annyira megkedvelték őt, hogy átkeresztelték a falut. Egy kis arcszobor is megtekinthető a faluban, melyet – bár nem igazán rendelkezik egyedi, felismerhető vonásokkal – a királynak tulajdonítanak. Romantikus, történelmi falucska, és mivel dombtetőn épült, csodás kilátást nyújt a tengerre.

Cres sziget útikönyv: Tömegmentes, rejtett paradicsom Horvátországban
Beli, a történelemben gazdag falu

Lubenice, a középkori házak és a Kék Barlang otthona

Ez ám a képeslapra illő hely, vagy, ahogy manapság mondjuk: itt készülnek a legjobb instagram fotók. Miért is? Bár Lubenice önmagában is egy sziklára épült kis ékszerdoboz, a fő attrakció a mellette található Kék Barlang, ami fantasztikus látványt nyújt. A tengerpartról csak beúsztok a barlanghoz, és már gyönyörködhettek is ebben a természeti csodában. A legjobb cresi strandok egy része is Lubencie körül fekszik.

Cres sziget útikönyv: Tömegmentes, rejtett paradicsom Horvátországban
Lubenice madártávlatból

Punta Kriza és az érintetlen kis öblök

Bár kevés hely van, amiről elmondható, hogy abszolút az érintetlen természet uralja, és nincs dugó, tömeg – Punta Kriza ilyen! A sziget legdélebbi települése, nagyjából 60-an lakják. A Punta Kriza-félszigeten élénken burjánzik a növényvilág és sok-sok állatfaj is él errefelé. Mivel főleg juhpásztorok lakják a vidéket, így elsősorban juhokat láthatunk, de vaddisznókat, muflont, őzeket is. Sőt, ha nagy mázlink van, delfineket is kiszúrhatunk az öblökben! Kirándulni is érdemes errefelé, de a számos kis öböl közt megbújó strandokat is felfedezhetitek. 

Punta Kriza öböljei 

Losinj sziget, közvetlen Cres mellett

Igaz, ez már egy teljesen másik sziget, mégis meg kell említenünk. Cresről nagyon egyszerűen megközelíthető, lényegében összeérnek, hiszen régen a két sziget össze volt kapcsolva. Cres szigetről az Osorban található mozgó hídon keresztül juthatunk át Losinjba, a híd minden nap 9 és délután 5 óra közt használható. Losinjban is sok-sok látnivaló és strand vár.

Cres város, ahol pezseg az élet

A szigeten egyértelműen Cres az, ahova a turizmus koncentrálódik. Ez a sziget legnagyobb települése, ahol nyáron zajlik az élet. Ez főleg a kikötő környékére jellemző, ahol éjszaka megélénkül a pezsgés, mivel itt találhatók a bárok, éttermek, klubok. De egy sima, hangulatos esti sétát is érdemes megejteni, egy finom fagyival a kezünkben! 

Cres középkori utcái tipikus horvát óváros érzetet keltenek

Persze ha már egyszer Horvátországban vagyunk, akkor kellenek a jellegzetes kis utcák, és középkori épületek is! Itt ez mind megtalálható. A labirintust alkotó keskeny utcákban élmény andalogni egyet, de az óváros egyéb látnivalóit se hagyjátok ki, amelyek főleg a velencei időkből maradtak fenn. Ilyen például a város szélén található, eredeti várfalból megmaradt Városkapu és Őrtorony, vagy a központban található Főtér. 

Cres kikötője este, ahol az éjszakai élet zajlik

A téren kiülős vendéglők csábítanak egy-egy finomságra, és itt kapott helyet az impozáns Óratorony is, a látványos, díszített szökőkúttal együtt. A főtérre már csak azért is érdemes ellátogatni, mert minden reggel piac van, ahol a helyi termelők finomságai közül válogathatunk, például verhetetlenek a friss gyümölcsök vagy a sziget olívaerdeiből származó olíva is.

Legjobb strandok Cres szigeten

Cres szigeténél a tengervíz kristálytiszta, lehet búvárkodni, meglesni a halakat és sünöket. A szigeten több, gyönyörű rejtett strand is található, amiket a turisták még nem fedeztek fel. Persze valamit valamiért – ezeket az eldugottabb strandszakaszokat sok esetben csak gyalog lehet megközelíteni, és némi szintkülönbséget is bele kell kalkulálni a sétába. 

Cres sziget útikönyv: Tömegmentes, rejtett paradicsom Horvátországban
Strand Beli falunál 

A legtöbb strand apró kavicsos, ezek főleg a nyugati és déli parton találhatók. A sziget meredekebb részein, azaz főleg keleten és északon vannak sziklásabb, gyönyörű vadstrandok is. Ugyanakkor akadnak homokos, félhomokos strandok és kiépített betonsétányok is, amik könnyedén megközelíthetők és a sekély víz miatt a kicsiknek is biztonságos választás. 

Mutatjuk a 4 legszebb strandot:

Sveti Ivan strand, Lubenice mellett

Hajlandók vagytok egy kisebb gyalogtúrára azért, hogy paradicsomi helyszínen fürödhessetek? Akkor bátran ajánljuk Cres legszebb strandját, ami Lubenice falu mellett bújik meg. Egy kicsit meg kell dolgozni az odajutásért: körülbelül 400 métert kell lefele mászni a dombról, majd a nap végén ugyanennyit vissza föl. Lefele 45 perc alatt megtehető az út, felfele 1 órát is számolhatunk rá. A dombtetőről a vízre nyíló panoráma kárpótolni fog! 

De ne aggódjatok, ha kényelmesebb megoldásra vágytok, jó hír, hogy bérelt csónakkal vagy hajókirándulás során is a strandra lehet jutni. Apró, finom kavicsos partszakasz, azúrkék víz, szinte érintetlen természet körös-körül: nem fogtok csalódni az élményben!

Sveti Ivan strand

Valun falu strandjai

Kisgyerekkel nyaralók, ez elsősorban nektek lesz tökéletes helyszín. Valun egy kis halászfalu, melynek valamennyi strandja könnyedén megközelíthető, részben kiépített, és lassan mélyül a víz. A Zdovica nevezetű strandon van wc és zuhanyzó, de árnyék kevés, úgyhogy a napernyő ne maradjon otthon! A strand mögött kemping található, ahol sátrazni lehet.

A másik szuper strand Valunnál a Raca strand, ahol már hűs árnyékot adó fák szegélyezik a partot. Egy egész úszómedencét is találunk a parton! A faluban lehet parkolni, és egy 5-8 perc sétával elérhető a strand. Kevés hajó jár errefelé, a víz tiszta és nyugodt, remekül lehet úszkálni.

Strand Valun közelében

Martinscica strand, Stivan mellett

Stivan falutól kb 1 km-re fekszik ez a strand, ahova akkor érdemes ellátogatni, ha tényleg teljesen zavartalanul szeretnétek fürdőzni. A part itt is aprókavicsos, és akad néhány zuhanyzó, de ha egy kicsit odébb vándoroltok, egészen felfedezetlen zugokra is bukkanhattok, ahol a kristálytiszta vízben lubickolhattok.

Martinscica halászfalu látképe, és a tiszta, türkiz víz

Meli öböl, Ustrine és Belej közelében

A kevés félhomokos strandok egyike, a sziget keleti oldalán található. Az autót a közeli faluban hagyhatjuk, aztán mintegy fél óra séta következik, ami kitáblázott ösvényen keresztül vezet. A puha homok és a sekély víz miatt a gyerekek is nagyon fogják élvezni!

Delfinek Cres-szigeten? Itt meglesheted őket

A sziget a nyílt tengerre néz, és számos kis öbölje van, ami kedvez ezeknek a jószágoknak, így némi mázlival megpillanthattok egy-egy játszó delfint a vízben. A fő „delfinközpontnak” Losinj szigetét tartják, de mivel Losinj közvetlenül Cres alatt húzódik, így mondhatni, a delfinek számára ez egy kutya (egy kis képzavarral élve). Cresen elsősorban a már említett Punta Kriza területén érdemes sasolni, tavasszal és ősszel is, de ha tényleg biztosra szeretnétek menni, autózzatok át Losinjba és ott fizessetek be egy delfintúrára!

Hol együnk, és mit? Gasztronómia a szigeten

A halászatnak nagy szerepe van Cresen, így a helyiek főleg a kifogott tengeri gyümölcsöket fogyasztják: tonhalat, tintahalat, szardíniát, polipot. A helyi vendéglőkben garantáltan tudunk ilyen friss tengeri fogásokat kérni, de az olajbogyóról se feledkezzünk meg, hiszen az is nagy mennyiségben megterem a szigeten. Ha Cres városában jártok, például a Bistro Melin, a Belina, vagy az Amfora is jó választás, ezekben az éttermekben korrekt áron ehettek helyi, tengeri finomságokat.

Vendéglő terasza Cres városban

Cres sziget szállás: 6 szuper apartman, ahol megszállhattok

Apartments Gorast Cres

Apartments Gorast Cres

Szobák Magán Parkolóhellyel Cres – 2512 Cres

Szobák Magán Parkolóhellyel Cres – 2512 Cres

Apartmanok Parkolóhellyel Punta Kriza, Cres – 383 Punta Križa

Apartmanok Parkolóhellyel Punta Kriza, Cres – 383 Punta Križa

Apartmanok A Tenger Mellett Valun, Cres – 8081 Valun

Apartmanok A Tenger Mellett Valun, Cres – 8081 Valun

Apartman BT Merag

Apartman BT Merag

Apartmanok A Tenger Mellett Cres – 2510 Cres

Apartmanok A Tenger Mellett Cres – 2510 Cres

Kerüljétek el a tömegmágnes helyeket Horvátországban, és fedezzétek fel Crest – nem is kell messzire utazni érte! Itt zavartalan lesz a feltöltődés, és tényleg gyönyörű szép helyeket láthattok. Már csak foglalni kell: itt található az összes szállás a szigeten >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
82%
Imádom
Imádom
18%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%