Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Fedezd fel a Cserhát környékét – Irány a Zsunyi-patak szurdoka!

1 perces olvasási idő

Ha szívesen felfedeznéd a Cserhát természeti értékeit, és örömmel látogatsz olyan szurdokokat, amelyek kalandos napot ígérnek, a Zsunyi-patak szurdoka feltétlenül kerüljön fel a bakancslistádra. Mutatjuk, milyen élményekben lesz részed, és merre kirándulhatsz a környéken!

Fedezd fel a Cserhát környékét - Irány a Zsunyi-patak szurdoka!
Kirándulás a családdal

A Zsunyi-patak szurdoka minden évszakban remek kirándulóhely! 

A patak a Cserhát északi részén, Lucfalva településtől nyugatra ered, és Ecseg községtől északra éri el a Szuha-patakot. 

A szurdokvölgy bejárása az esősebb időszakok után valódi kihívásokat tartogat, ekkor ugyanis a megáradt patak átrendezi az egyébként kényelmesen járható ösvényt. A terület minden évszakban mesés élményeket ígér az egyes részeken sebes sodrású, míg máshol békésen elterülő pataknak köszönhetően. A környék emlékeiről az útvonallal együtt futó Cserhátszentiváni tanösvény állomásai mesélnek. 

Foglalj szállást a környéken! >>

Fedezd fel a Cserhát környékét - Irány a Zsunyi-patak szurdoka!
Erdő mélyén, a Cserhátban

Ha itt kirándulsz, mindenképpen kényelmes túrabakancsban érkezz, amely legyen vízálló, a patak környékén ugyanis a vizes élmények garantáltak. Az út során találkozhatsz a Malom-forrással és a Hármas-forrással is. Budapestről az M3 és a 21.-es út útvonalán haladva nagyjából 1,5 óra alatt érhetsz a területre.

Tipp! Nyugodtan készülj a túrára szendvicsekkel, ugyanis több helyen is megállhatsz piknikezni, Cserhátszentivánon a réten padok, asztalok és  tűzrakó hely vár. 

Fedezd fel a Cserhát környékét - Irány a Zsunyi-patak szurdoka!

10 érdekes látnivaló a Cserhát közelében

A Zsunyi-patak mentén fekszik Lucfalva, Kisbárkány, Zsunypuszta, Felsőtold, Alsótold, Cserhátszentiván és Ecseg. Ha a patak közelében tervezel kirándulást, mutatjuk, mely célpontokat nem érdemes semmiképpen kihagyni!  

  • Hasznosi vár – Pásztó: A Hasznosi vár, más néven Cserteri vár egy 333 méter magas csúcsra épült, két oldalát meredek sziklafal határolja. A csúcsról mesés kilátás nyílik a Mátra vonulataira. A vár vélhetően az 1300-as években épült. 
  • Samsara hangtál – Garáb: A 2,5 tonnás, 233 cm átmérőjű Samsara a világ jelenleg legnagyobb hangtálja, melyet eredeti nepáli hangtál recept alapján készítettek. A Mahaya Buddhista Egyház emlékkertjében hangfürdőn is részt vehetünk, ám ügyelni kell arra, hogy a látogatás idegenvezetés keretén belül lehetséges.
  • Remete barlangok – Mátraverebély: A barlangok – melyekben a 13. századtól kezdve pálos rendű remeték éltek – 10 összefüggő részből állnak. Ha felkeressük, láthatjuk a két kápolnát, ezek előcsarnokát, konyhát, étkezőhelyiséget, hálóhelyiséget és az illemhelyeket foglalnak magába. 
  • Sasbérci-kilátó – Buják: A Sasbérci-kilátó a Cserhát legmagasabb pontján áll, tetejéről ellátni a Börzsönytől egészen a Mátráig. A kilátó lábánál padok és asztalok állnak, így akár piknikezhetünk is itt, ráadásul gyerekekkel is útnak indulhatunk, mert a közeli parkolótól csak 300 métert kell sétálnunk az építményig. 
Sasbérci-kilátó
  • Bujáki vár – Buják: A Bujáki vár romjai a 310 méter magas Sár-hegyen állnak, a vár vélhetően a tatárjárás idején épült. A várromtól pazar panoráma tárul elénk, ezért mindenképpen érdemes erre kirándulni. 
  • Tuzson Arborétum – Tar: Az arborétum felkeresését azoknak ajánljuk, akik szívesen megtekintenék a ritka fafajtákat, a rózsabokrokat, és a 290 cm kerületű atlaszcédrust, amelyet Nógrád megye 1960 körül ültetett.
  • Kertek-alja tanösvény – Hollókő: A Kertek-alja tanösvény egy 6 állomásos útvonal, amely a Hollókői-patak völgyében húzódik. A tanösvény végigjárása során megismerhetjük a kis vizek életét, a kender termesztését, feldolgozását, és a régi mosás fortélyait. 
  • Hollókői vár – Hollókő: A 400 méter magasan fekvő, 13. századi vár népszerű turistacélpont, amely a faluból kellemes sétával megközelíthető. A toronyból a Cserhátra és a falura mesés panoráma nyílik, a panoptikum és a fegyverkiállítás felkeresése bakancslistás programok. 
A hollókői vár
  • Szécsény várának maradványai – Szécsény: A vár maradványait a belvárosban találjuk, a Tűztorony közelében. A területen egykor egy ferences templom és egy kolostor állt, mára csak falrészek, az északnyugati sarokbástya, az északkeleti sarokbástya és a délkeleti sarokbástya maradt meg. 
  • Kéz-kilátó – Felsőtold: A fából készült kilátó a közelmúltban épült meg, gyalogosan 30 perc alatt megközelíthető, ezért akár kisebb gyerekekkel is bátran felfedezhetjük. Az építményből rálátni a Cserhát vonulataira és a környék természeti értékeire. 
Rejtélyes Kéz-kilátó

Kedvet kaptál ahhoz, hogy bebarangold a Cserhát legszebb részeit? Kelj útra a családdal vagy a barátokkal, és fedezd fel a környéket! 

Ha szállást foglalnál a közelben, mert többnapos kirándulást tervezel, szemezgess a szállás.hu kínálatából! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%