ÍzkalandBarátokkalCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal

3 perces olvasási idő

2022. májusában egy új gasztroturisztikai attrakció indult Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, „Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” címmel, aminek a folytatására két évet kellett várnunk, de 2024. április 24-én egy nyilvános sajtóesemény keretében elindult a második etap is. A régi vonalat tovább folytatva sok-sok újdonsággal is előrukkoltak, aminek a részleteit most mi is bemutatjuk.

Mit érdemes tudni az „Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” programról?

Az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület közreműködésével megvalósult program elsődleges célja az, hogy fellendítse Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vendégforgalmát, és az egyébként jól ismert, több turistát vonzó városok mellett a térség kisebb településeit is vonzó úti céllá tegye.

Az eseményhez immár második alkalommal adja a nevét Mautner Zsófia gasztroblogger, aki különösen a szívén viseli, hogy a nagyközönség is megismerhesse az Alföld kulináris értékeit. Ő maga is sok időt tölt vidéken, ha nyugalomra vágyik, nagyszülei kunmadarasi házában töltődik fel, sőt, a program ötlete is itt fogalmazódott meg benne.

A desszert túrához a megye legjobb éttermei külön desszerteket kreáltak, amik olyan, az adott térségre jellemző hozzávalókból készültek, mint például a homoktövis, a kisújszállási vadrizs, a mezőtúri birsalma, az aszalt szilva, az alföldi kamilla, vagy éppen a csipkebogyó.

Ismerd meg az „Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” 2024-es résztvevőit

A 2024-es desszert túrához összesen 8 Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei étterem csatlakozott, melyek mestercukrászai és séfjei idén is rendkívül különleges desszerteket alkottak.

Aranylakat Bisztró – Szolnok: Titkos kert

A szolnoki Aranylakat Bisztrót közvetlenül a Tisza partján találjátok az Olajbányász sétány 1. szám alatt. A konyhájuk Nagy Attila séf vezetésével működik, aki arra törekszik, hogy az étlapon szereplő ételeket hazai termelőktől beszerzett, friss alapanyagokból állítsák elő.

Titkos kert nevű desszertjük fő alapanyagai a répa, a panna cotta és a homoktövis.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Titkos kert (Kép: Aranylakat Bisztró Facebook oldala)

Liliomfi Étterem – Szolnok: Rákóczifalvai túrós

A desszert túra második állomását szintén Szolnokon találjátok, és nem is kell messzire menni. Autóval legegyszerűbb, ha a Tisza-hídon átgurultok a folyó másik oldalára, de ha gyalog vagytok, azt ajánljuk, a Tiszaliget sétányon sétáljatok el a Tiszavirág hídig, ami egyébként is a város egyik kihagyhatatlan látnivalója, majd a Tiszapart sétányról kanyarodjatok a Táncsics Mihály utca 15. felé.

Éttermükben a magyar konyha mellett eredeti olasz receptek alapján készült fogások is kóstolhatók, amik mellé minőségi borokat és kávékülönlegességeket kínálnak.

Az „Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” program keretében készített desszertkülönlegességük a Rákóczifalvai túrós.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Liliomfi Étterem – Szolnok

Tipp: Ha Szolnokon jártok, a desszert túrát kibővítve térjetek be egy olyan cukrászdába is, ahol kapható a város helyi specialitása, a szolnoki habos isler!

Programok a városban >>

Szállástippjeink Szolnokon:

Szentháromság Kolostorszállás Szolnok

Egy egyszerű, mégis igazán különleges szálláshely, ami Szolnok belvárosában található, mégpedig a ferences kolostoron belül.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Szentháromság Kolostorszállás Szolnok

Garden Hotel Szolnok ****

A Garden Hotel **** Wellness és Konferencia Szálloda a város egyik legszebb részén a Tiszaligetben található. Ha hangulatos és kényelmes szállást kerestek, akkor ezt a helyet bátran ajánljuk.

Csendes Apartman Szolnok

Akik családdal tervezik az utazást, nekik kiváló választás lesz ez a gyerekbarát apartman.

Még több szolnoki szálláshely >>

Horváth Kert Vendéglő – Kisújszállás: Fehércsokoládégömb vadrizzsel

A kisújszállási étterem nem csak a helyiek nagy kedvence, az ország távolabbi pontjairól érkező vendégek is nagyon szeretik, mert mind a hely hangulata, mind a személyzet figyelmessége hozzájárul ahhoz, hogy az ember családi körben érezze itt magát. Felejthetetlen gasztronómiai kalandokat ígérnek, ezért akik szívesen megkóstolnák a Kunság valódi ízeit, azoknak kifejezetten ajánljuk a Horváth Kert Vendéglőt.

A desszert túra alkalmából készült Fehércsokoládégömb vadrizzsel desszertjük is a tradicionális vonalat erősíti, egyik fő összetevője a kisújszállási vadrizs.

Programtippünk Kisújszálláson: Csobbanjatok a Kunmánia Gyógy- és Strandfürdő vizében!

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Kumánia Gyógy- és Strandfürdő – Kisújszállás

Szállások a városban >>

Nimród Bioszálloda, Bioétterem és Biobolt – Karcag: Szilvásgombóc 2024

Az „Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” egyik nagyon izgalmas állomása a karcagi Nimród Bioszálloda és Bioétterem, ahol a fő hangsúly minden téren a természetességen van. A bútorok és használati tárgyak természetes alapanyagokból készültek, Bioéttermükben pedig tradicionális és újragondolt ételeket szolgálnak fel, amik kivétel nélkül kiváló alapanyagokból készülnek.

2024-es desszertjük amilyen egyszerű, olyan finom! Kóstoljátok meg ti is a Szilvásgombóc 2024 nevű édességüket.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Szilvásgombóc 2024 (Kép: Nimród Bioszálloda és Bioétterem Facebook oldala)

Programtippünk: Ha Karcag környékére terveztek kirándulást, ebben az ajánlónkban összegyűjtöttük azokat, amiket semmiképpen ne hagyjatok ki >>

Szállástipp:

Nimród Bioszálloda és Bioétterem Karcag ****

A legkézenfekvőbb, ha szállást is a Nimród Bioszállodában fogaltok, így bármikor leugorhattok az éttermébe egy finom desszertre.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Nimród Bioszálloda és Bioétterem Karcag ****

Még több szállás a városban >>

Park Étterem – Berekfürdő: Csipike

Berekfürdőt talán nem kell bemutatni azoknak, akik szeretik a fürdőzést, de most igyekszünk egy új oldalára is felhívni a figyelmet, hiszen a város a gasztronómia terén is tud újdonságot mutatni. Ennek úttörőjeként a Park Étterem már második éve csatlakozik a desszert túrához, 2022-ben a Jászkun kölestortával, idén pedig a Csipike nevű desszertjükkel kaptak helyet a térség gasztronómiai térképén. A különleges, gomba alakú külső senkit ne tévesszen meg, a nem szokványos köntös egy csipkebogyó ízű finomságot takar.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Csipike (Kép: Park Étterem Facebook oldala)

Látnivalók és programok Berekfürdőn >>

Szállástippjeink Berekfürdőn:

Termál Hotel Pávai Gyógyszálló Berekfürdő ***

A hotel egyik nagy előnye, hogy a strand közvetlen szomszédságában található és számtalan wellness, illetve egészségügyi szolgáltatással is várja a vendégeit.

Madarak Éneke Vendégház Berekfürdő

Berekfürdő csendes kertvárosi övezetében található a ház, amit családoknak ajánlunk első sorban, vagy baráti társaságoknak.

E 14 Apartman Berekfürdő

Akik egy kis luxusra vágynak, ne keresgéljenek tovább! A Puszta Hotel emeleti szárnyában lévő luxus apartman jakuzzival várja a pihenni vágyókat.

További szállások Berekfürdőn >>

Ferdinánd Bisztró – Kunmadaras: Ferdinánd sárgabaracklekvárral, pirított dióval

Karcag környékén a Ferdinánd tekercs a régi, hagyományos paraszti lakodalmak elmaradhatatlan fogása volt, de még ma is nagyon népszerű desszert a térségben. Az ország legjobb „Ferdinándozóját” azonban ne Karcagon keressétek, hanem a tőle 16 kilométerre lévő Kunmadarason. 

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd Bisztró étlapján olyan hagyományos, a vidékre jellemző ételeket találtok, mint például a kötött galuska leves, a csülkös pacal és a birkapörkölt, de azért azok is találnak maguknak való ételt, akik kevésbé vállalkozó szelleműek. Egy biztos, a Ferdinánd tekercs kóstolása nélkül nem érdemes innen távozni. 

2024-ben a desszert túrára a Ferdinánd sárgabaracklekvárral, pirított dióval desszertjükkel neveztek be.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Ferdinánd sárgabaracklekvárral, pirított dióval (Kép: Ferdinánd Bisztró Facebook oldala)

Az étterem a színvonalas munkájuk elismeréséül 2024-ben is bekerült az ország legjobb éttermeit felsorakoztató Dinig Guide étteremkalauzba.

Szállások Kunmadaras környékén >>

Lépcső Bisztró – Tisza-tó, Kisköre: Kecskesajttortácska ribizlivel, diógrillázzsal

A Tisza-tó környékét nem kell bemutatnunk, hiszen igen népszerű alföldi úti cél. A Lépcső Bisztró egy viszonylag új hely, 2022-ben nyitott meg, ezért a 2 évvel ezelőtti „Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” programban még nem vettek részt.

A hely különleges hangulatát a nyugalmat árasztó környezet mellett az adja, hogy gyakran élőzenével és koncertekkel is szórakoztatják a vendégeket a finom falatok mellett.

Ha erre jártok, a Kecskesajttortácskát ribizlivel, diógrillázzsal ne hagyjátok ki!

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Lépcső Bisztró – Tisza-tó, Kisköre

Ha több napot töltenétek itt, szemezgessetek a Tisza-tavi programajánlóinkból >>

A legjobb szállások a Tisza-tó körül >>

Hercegasszony Birtok – Mezőtúr: Mezőtúri birsalmás pite

A vadregényes Körös partján lévő Hercegasszony Birtok nevét egykori tulajdonosáról, Lelbach Irénről, Habsburg Albert főherceg feleségéről kapta. A neobarokk stílusú kúria egy gyönyörű, parkos birtokon található.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Hercegasszony Birtok Mezőtúr

A birtokon lehetőség van megszállni, összesen 50 férőhelyet tudnak biztosítani a főépületben, és a birtok területén lévő különálló házakban.

Színvonalas éttermük nem csak a szállóvendégek előtt áll nyitva, bárki megkóstolhatja a különleges ételeiket, köztük a Mezőtúri birsalmás pitét.

„Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” extrákkal
Mezőtúri birsalmás pite (Kép: Hercegasszony Birtok Facebook oldala)

Programtippünk Mezőtúron: Meleg nyári napokon jól fog esni egy csobbanás a Városi Strandfürdőben, ami fedett medencével és gyógyvízzel is várja a kikapcsolódni vágyókat.

Városi Strandfürdő – Mezőtúr

Mezőtúron és környékén még ezeket a szállásokat ajánljuk >>

Ha tömegmentes helyen szeretnétek pihenni, éljetek a lehetőséggel, járjátok végig az „Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” program állomásait, és a kulináris élvezetek mellett szakítsatok időt arra is, hogy kicsit jobban megismerjétek a résztvevő településeket.

Szállások Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében >>

(Képek: Szallas.hu, facebook.com, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%