Elég-e egy mobiltelefon a fizetéshez külföldön?

2 perces olvasási idő

A rövid válasz: igen. A hosszabb válasz: igen, akár elég is lehet, de azért légy résen! Blogbejegyzésünk most arra keresi a választ, hogy vinned kell-e a kártyádat külföldre, amikor idehaza egyre gyorsuló ütemben fejlődik a mobilfizetés.

Magyarországon megszokott dolognak számít, hogy ha bárhol fizetnünk kell, ahol online pénztárgép üzemel, egyszerűen csak előkapjuk az érintéses bankkártyánkat és már rendeztük is a cechet. Gergely Péter írása – BiztosDöntés.hu bankszámla szakértő.

Mivel a mobilfizetést sokféle különutas próbálkozás után végül ugyanehhez a rendszerhez igazították, ezért ahol tudunk bankkártyával érintéssel fizetni, ott tudunk mobiltelefonnal is érintéssel fizetni.

Ez a hazai állapot a 2005. évi CLXIV. törvény módosításának következménye, mely 2021. január 1-től érvényes. Bár a jogszabály nem szólt róla, de a valóságban féléves türelmi időt adtak az ellenőrzések során, így 2021. július 1. óta kell élesben is alkalmazni azt, hogy az online pénztárgéppel rendelkező kereskedő ne csak készpénzt fogadjon el.

Elég-e egy mobiltelefon a fizetéshez külföldön?

A törvény egyébként nem ír elő bankkártya-elfogadást, hanem úgy fogalmaz, hogy elektronikus fizetési módot köteles biztosítani. A legtöbb kereskedő azonban úgy volt vele, hogy ha már kötelező nyújtani valamit, akkor az legyen a bankkártya-elfogadás.

De végső soron az is megfelel a törvényi előírásnak, ha a kereskedő pusztán csak kifüggeszti a bankszámlaszámát a pénztárnál és oda várja a vevők utalásait az azonnali fizetési rendszeren keresztül, mely mindennap 0-24 óráig üzemel.

Noha ezt is el tudod intézni mobiltelefonnal, de ez azért már hungarikumnak számít, amivel külföldön nem fogsz találkozni. Ezért a következőkben a megszokott érintéses mobilfizetéssel foglalkozunk.

Mi kell a mobilfizetéshez?

Sok fejlemény történt ezzel kapcsolatban, mire megérkeztünk a mai, véglegesnek mondható és letisztult bolti érintéses mobilfizetéshez. Korábban keringhettek olyan hírek, hogy a mobilfizetéshez speciális mobilalkalmazás vagy csak erre szerződött kereskedői kör kell. Manapság azonban már csak egyetlen dolog kell hozzá: NFC képes mobiltelefon. Ez ugyanazt a technológiát használja, mint az érintéses bankkártya.

Ezenkívül természetesen kell még valamilyen szoftver is hozzá. Az iOS alapú készülékeken (Apple) ez az Apple Wallet, az Android alapú készülékeken (Google) pedig a Google Pay. Az Android készülékeken megengedett a harmadik feles fejlesztők szoftverének futtatása is, így ott találkozhatsz olyannal, hogy a bankod saját maga fejlesztett mobilfizetési alkalmazást.

Elég-e egy mobiltelefon a fizetéshez külföldön?

Azt még tudnod kell, hogy mind az Apple Pay, mind pedig a Google Pay rendszer használatához az is szükséges, hogy a bankod képes legyen ezekbe a tárcákba digitális bankkártyát kibocsátani. Elsőként az OTP számlacsomagoknál volt az Apple Pay elérhető és a hazai tíz nagybank közül csak a Sberbank nem képes erre az Apple Pay esetében. A Google Pay egy fiatalabb megoldás, ezért oda jelenleg több banknak folyamatban van még a csatlakozása, de vagy a Google Pay-be regisztrálható bankkártyája vagy/és saját fizetőalkalmazása ott is majdnem minden banknak van. A tíz hazai nagybank közül csak a Sberbank és a Takarékbank nem nyújtja még legalább az egyik féle megoldást sem.

Miután felvértezted magad egy NFC képes telefonnal, ma már gyakorlatilag nekivághatsz a nagyvilágnak, és mindenhol fogsz tudni fizetni vele!

Vagy mégsem?

Elég-e egy mobiltelefon a fizetéshez külföldön?

Ne bízd magad egy mobiltelefonra külföldön!

Bár kétségkívül az a jövő, hogy mindenhol mobiltelefonnal fizessünk, azért ne bízd magad kizárólag egy mobiltelefon használatára külföldön. Nemcsak azért, mert lemerülhet a telefon, amit külföldön nehezebben tudsz feltölteni, de azért is, mert ott nem fogadnak el minden kereskedőnél bankkártyát kötelezően. 

Elsősorban a volt szocialista országokban találkozhatsz még ilyennel. Magyarországon például a kötelező elektronikus elfogadás bevezetéséig a kereskedők mintegy harmada-negyede nem fogadott el bankkártyát. Valószínűleg hasonló arányokkal találkozhatsz majd ezekben az országokban.

De van még egy érv: a bolti érintéses mobilfizetés remekül működik a vásárlások esetében, de csődöt mond a készpénzfelvétel során.

Elég-e egy mobiltelefon a fizetéshez külföldön?

Habár technológiai akadálya nincs, de az érintéses fizzetési megoldás nem terjedt még el készpénzfelvételre. Az UniCredit Bank idehaza már évek óta biztosítja, hogy a saját ATM-jeinél a bank mobilalkalmazásának segítségével bankkártya nélkül lehessen készpénzt felvenni.

Ez azonban egy egyedi magyar megoldás, így nem használható külföldön. Más magyar megoldás pedig nem létezik a bankkártya nélküli készpénzfelvételre.

Szóval a lényeg az, hogy a plasztik bankkártyádat nem hagyhatod még otthon, ha külföldre távozol. Hiszen ott bármikor alakulhat úgy, hogy készpénzre van szükséged és ahhoz a mobiltelefon ma még nem használható.

Hogyan vásárolj külföldön mobiltelefonnal?

Erre ma már szerencsére nagyon csattanós választ lehet adni: ugyanúgy, mint itthon. Ahogy itthon megszoktad, pontosan ugyanúgy. A biztonsági beállításaid (képernyőlezárás szintje, hitelesítés nélküli vásárlás összeghatára) is változatlanul megmaradnak.

Ha használsz idehaza Apple Pay-t vagy Google Pay-t, azt is ugyanúgy használhatod minden olyan külföldi elfogadóhelyen, ahol az érintéses kártyaelfogadás logója (egy pont és távolodó körcikkek) szerepel az üzlet bejáratán. Sőt, az Apple Pay vagy Google Pay logóját külön is feltüntethetik. Ahol az Apple Pay logója szerepel, ott fizethetsz a Google Pay-jel is és viszont.

Elég-e egy mobiltelefon a fizetéshez külföldön?

Ez a technológia ugyanakkor külföldön elsősorban az Európai Unióban és a fejlett piacokon érhető el. Rengeteg helyen a világban még nem elterjedt a legmodernebb érintéses fizetés. Ezeken a helyeken mobiltelefonnal nem, kizárólag a fizikai plasztik bankkártyád chipjével (fizikai bedugásával) vagy annak mágnescsíkjának lehúzásával tudsz fizetni.

Érdekességképpen megemlítjük azonban, hogy létezik mobilos fizetés mágnescsíkos környezetben is. A Samsung készülékek egyes országokban használhatók mágnescsíkos elfogadóhelyeken a Samsung egyedi szabadalmának köszönhetően. A Samsung Pay azonban csak néhány nagy európai – és Európán kívüli – országban terjedt el, Magyarországon nem használható. Ezáltal magyar bankkártyát jelenleg nem is lehet regisztrálni bele.

Gergely Péter írása – BiztosDöntés.hu bankszámla szakértő.

(Képek: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%