Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTéli tájoló

Európai városok, ahol télen is napfény és tengerpart vár

2 perces olvasási idő
Las Teresitas Beach, Tenerife

Napfény, tengerpart, mediterrán városok történelmi hangulata, egy csipetnyi édes semmittevés a tél közepén. Lehetséges ez? Igen! Fantasztikus európai városok várnak minket meleg, mediterrán klímájukkal, ahol még télen is kellemes, pihenésre való idő várja azokat, akik nem szeretik a hideg, zord időjárást. 

Kanári-szigetek

Természetesen nem állítom, hogy könnyű elszakadni akár a munkánk miatt az európai  szürke, esős, havas télből. De higgyétek el, megéri a tél közepén egy kis kitekintést tenni a kellemes klímájú európai országokba is. Korlátozottak a lehetőségeink, de korántsem lehetetlen az ügy!

Las Teresitas Beach, Tenerife

Az egyik legjobb választás a spanyol üdülősziget, a Kanári-szigetek. A marokkói partok közelében, az Atlanti-óceánban fekvő Kanári-szigeteken decembertől februárig meleg, tavaszias időjárás várja a pihenni vágyókat. A fürdőzés is kellemes, hiszen a 25-27 fokos hőmérséklet mellett a tenger vize sem hűl le annyira, hogy ne lehessen megmártózni benne.

Antalya – Törökország

Az egyik leggyorsabban terjeszkedő város Európában és nem csodálom, hogy megannyi turista keresi fel az év minden szakában. Fantasztikus strandokkal rendelkezik és természetesen nem szabad elfeledkezni a tradicionális török kultúráról sem!

Kaleici kikötője, Antalya

Törökországban újra élhetjük az ezeregy éjszakai meséit. Mediterrán éghajlata miatt Törökország déli részén, itt a Földközi-tenger partvidékén lévő török riviéra talán a legalkalmasabb egy téli vakációra. Antalyában árnyas pálmasoros utcákon, festői szépségű régi negyedekben sétálhatunk. A város a Konyaalt és a Lara homokos tengerpart között található, de keleti részeken barangolva a hosszú tengerparti sáv mellett forrásokat, vízeséseket is találunk, amelyek nagy robajjal zúdulnak a magas sziklákról a csodás tengerbe. Fantasztikus látvány!

Barcelona – Spanyolország

Mikor máskor, ha nem télen érdemes Barcelona titkait megfejteni. A téli időszak talán a legjobb időpont arra, hogy felfedezzük a város számos épített örökségét, történelmi belvárosát, múzeumait, hisz ilyenkor nem kell megküzdenünk a közel 40 fokos hőséggel.

Casa Batlló

Most igazán csak a város nyújtotta lehetőségre figyelhetünk hőguta nélkül. A téli hónapok alatt is csak átlagosan 3-4 napot esik az eső, a hőmérséklet pedig akár a 14 fokot is elérheti. A Güell park, a Csontok háza, a La Sagrada Familia, a Ciutadella Park mellett a gótikus negyed, a bolhapiac, és számos étterem is várja a feltöltődni vágyókat.

5 ok, amiért érdemes télen Barcelonába utazni

Faro – Dél-Portugália

Portugáliában a téli időszakban még kevesebb eső esik, mint a szomszédos Spanyolországban. Dél-Portugáliában az óceán hőmérséklete sajnos még nyáron is alig éri el a 20 fokot, így télen sem a fürdőhelyek miatt érkezzünk ebe a napsütéses országba.

Faro, Algarve

Viszont mivel hegyes-völgyes területről beszélünk, ezért érdemes autót bérelni, és számos kirándulást tenni csillagtúraszerűen a vidéken. Faro városa igazán emberi léptékű, azért is, mert innen kizárták az autókat. Nevezetességei az óvárosban, a Centro Historicóban találhatóak. Ajánlott felkeresni a tengerészeti múzeumot, hisz ez Európa legdélnyugatibb pontja, ahol magas sziklák mellett vezet az út. Ezt a tájat látták az európai hajósok is, amikor elindultak az Újvilág felé.

Kalandozások Portugáliában – Portótól Lagosig

Catania – Szicília

Az a csodás Szicília! Aki szereti a déliek temperamentumát, azoknak ajánlom, hogy ne csak nyáron, hanem télen is látogassanak el Szicíliába. Érdemes ilyenkor a sziget keleti vagy déli részét felkeresnie, mivel Palermo környéke télen nagyon esős.

Dóm tér, Catania

Viszont Cataniában a hőmérséklet ilyenkor sem kúszik 20 fok alá. Ebben a kellemes tél végi, tavaszias hőfokban kitűnő túrát lehet tenni az Etnára, de maga a város ilyenkor csendesebb hangulatában is megér egy sétát. Minden egyes kis étterem és kávézó ilyenkor képes igazán megmutatni déli, vérpezsdítő ízét. Most nem rohanunk, van idő kóstolni, a főtéren az elefántcsont szobornál megállni, a Jón-tenger partján sétálni, a templomokban az itáliai festők freskóit dicsérni.

Ide utazz 2018-ban! TOP 10 város a Lonely Planet ajánlásával

Athén – Görögország

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy egy téli utazás a mediterráneumban a legkedvezőbb arra, hogy élvezhessük minden hőség okozta ájulás nélkül, jelen esetben Athén ókori és modern csodáit.

Parthenon, Athén

Itt télen a legmagasabb hőmérséklet 14 fok körül alakul, viszont a görög főváros ekkor sem csapadékos (ellentétben Krétával, Máltával vagy Ciprussal). Athén egy olyan metropolisz, ahol télen is játszik a természet. A tenger, mintha Poszeidon is csak a mi javunkat akarná, fantasztikus kékben mutatja magát. A Sounio hegyvidékre most könnyen, kellemes melegben sétálhatunk fel. Lépten-nyomon tapasztalhatjuk az ókori görög hon egykori jelképeit, természeti és épített örökségeit.

Róma – Olaszország

Az Örök Város, Róma. Talán az egyik leghűvösebb déli város, de a hőmérséklet itt sem csúszik lentebb 15 foknál. Így ha nyáron nem bírtál a nagy hőség miatt minden épített örökséget bebarangolni, akkor most remek alkalom nyílik arra, hogy egy jót sétálj.

Róma, Olaszország

A történelmi város falai között barangolva izzadás, kiszáradás és hőguta nélkül lehetünk részesei az igazi olasz életérzésnek. Természetesen nem az olasz fagyi hiányozna legjobban egy téli vakációból. Rosszabb lenne, ha nem kóstolhatnánk canellonit, kagylós tésztát, egy jó pizzát, vagy nem innánk a Trevi kút közelében egy jó latte macchiatót, vagy ha nem hangozhatna el egy bisztróban, az „Un Caffé, per favore, grazie!”

Utazásra csábítanak az olaszországi városok

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
38%
Imádom
Imádom
25%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
13%
Nem tetszik
Nem tetszik
25%