VárosnézésekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére

2 perces olvasási idő

Milyen herendi porcelánja volt Viktória angol királynőnek? Mit adott a magyar állam Vilmos hercegnek és Katalin hercegnének ajándékba az eskövőjükre? Hogyan lehetünk mi is egy napra porcelánkészítő mesterek, és hogyan vált egyáltalán világhírűvé a herendi? Íme a „fehér arany” története, amely mellé különleges kirándulástippeket is hoztunk.

Az Északi- és a Déli-Bakony találkozásánál, Veszprém közelében találjuk Herendet. A város története a késő római korra vezethető vissza, a középkorban több kisebb falu is állt ezen a területen. A török kiűzése után a falu elnéptelenedett, majd a herendi puszta 1764 és 1847 között került ismételt betelepítésre. Fejlődése ekkor indult meg. Ebben oroszlánrésze volt a ma már világhírű, uralkodók által is rajongott herendi porcelánnak.

A Herendi Porcelánmanufaktúra rövid története

A Herendi Porcelángyár elődjét, fajansz- és kőedénykészítő műhelyét 1826-ban alapította Stingl Vince. Anyagi nehézségei miatt 1839-ben eladta azt Fischer Mórnak. Ezzel megkezdődött a herendi „fehér arany” menetelése a világhír felé. 

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére
Fisher Mór felesége, Salzer Mária festett porcelánképe 

Fischer Mór üzemében mesteri kézműves porcelántárgyak látták napvilágot, és a sikerek nem is maradtak el. Elnyerte a császári és királyi udvari szállító címét, a világhírt azonban az 1851. évi Londoni Világkiállítás hozta el Herend számára. 

A herendi chinoiserie–k óriási sikert arattak, olyannyira, hogy Viktória angol királynő vásárolt is egy pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastély számára. Így született meg az úgynevezett Viktória – minta, mely a Herendi Porcelánmanufaktúra szimbóluma lett, a mai napig is festik. 

Nem másnak készült a közelmúltban Viktória – mintás herendi, mint Vilmos hercegnek és Katalin hercegnének, akiket 2011-es házasságkötésük alkalmából a magyar állam egy 6 személyes, 45 darabból álló herendi étkészlettel ajándékozott meg.

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére
A hercegi pár nászajándéka – a klasszikus Viktória minta újragondolt verziója, Royal Garden– mintás herendi porcelán

Sőt, gyermekeik, György herceg és Sarolta hercegkisasszony születésére szintén herendi porcelánt ajándékozott Magyarország, a készleteket a lila pillangós, virágos mintázat újragondolt változata, a Royal Garden díszíti. 

A Manufaktúra 200 éves története során megannyi rangos nemzetközi kiállításon vett részt, a világ számos pontján nyíltak nívós márkaboltjaik. Ma már a világ legnagyobb manufaktúrája a luxusporcelán-gyártói között szerepel.

Porcelanium – Herendi Porcelánmanufaktúra Látogatóközpont

Herend központjában találjuk a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúrát, a hozzá tartozó Látogatóközpontot, vele szemben pedig a Porcelánművészeti Múzeumot. Az épületek körbefogják a csodálatos díszteret, ahol szökőkutak, virágok, és a kedvelt fotótéma, a Herendi – mintával festett életnagyságú oroszlán várja a látogatókat.

A Látogatóközpontban, mely a manufaktúra kicsinyített mása, egy Herendről szóló 3D-film megtekintése után idegenvezető kíséri körbe a vendégeket. Szemtanúi lehetünk, hogyan lesz a nehéz masszából könnyű, törékeny porcelán, miként formázzák, korongozzák és festik mesteri kezek a megelevenedő agyagot — mondta a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. marketing előadója a Blog.szallas.hu-nak.

Búzás István mesterfestő munka közben

Aki szeretné kipróbálni magát porcelánkészítő mesterként, kézbe foghatja a nyers porcelánmasszát vagy a festőecsetet, és belekóstolhat az alkotás élményébe.

A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes, és minden évszakban megújuló időszaki kiállításain megismerhetjük a Manufaktúra fejlődéstörténetét. Itt található a világ legnagyobb Herendi porcelángyűjteménye is. 

A tárlat számtalan interaktív elemet tartalmaz, sőt, a családok apróságainak is tartogat különböző játékos feladatokat

A „fehér arany” világába tett kirándulást követően az Apicius Kávéház vendéglátását élvezheti a látogató, ahol Herendi porcelán csészéből kortyolhatjuk el a kávét, teát.  

A porcelán története 

A porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga, legfőbb tulajdonságai a keménység, áttetszőség és fehérség. Fő alapanyagai a kaolin, a mész, földpátok és finomra őrölt kvarc. A porcelánt Kínában találták fel a Tang-dinasztia (618–907) idején, igazán népszerűvé a XIV. században a Császári Porcelánkészítő Manufaktúra tette.

Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, szépségük és különlegességük pedig hamarosan rendkívül népszerűvé tette őket. Az igazi kínai porcelán ma is luxuscikknek számít.

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére
Kínai porcelánvázák a XV. századból

Látnivalók Herend közelében

1. Úrkúti őskarszt – Úrkút

Az Európában egyedülálló Őskarszt kialakulása a 100 millió évvel ezelőtt uralkodó trópusi éghajlatnak volt köszönhető. A körülbelül 1 kilométeres, lélegzetelállító tanösvény hat állomásból áll, melyek segítségével megismerhetjük az úrkúti őskarszt történetét. Izgalmas kirándulás Herend közelében, mely kicsik és nagyok számára egyaránt könnyen bejárható. 

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére
Úrkúti őskarszt

2. Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark – Kislőd

Remek családi program Herend környékén a Sobri Jóska Kalandpark, ahol nem csak a gyerekek, de a felnőttek részére is találunk izgalmas kihívásokat. Mászófal, airbike, elektromos autó, fánkcsúszda és még számos élményelem vár, sőt, a kalandparkhoz tartozó Hámori-tavon egy strandot is kialakítottak. 

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére
Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark – Kislőd

3. Veszprémi Állatkert – Veszprém

Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália és Ázsia vadvilága egyaránt képviselteti magát a híres Veszprémi Állatkertben, melynek lakói közé nemrég fókák, pingvinek és tigriskölykök is érkeztek. Ha ide látogattok, feltétlenül sétáljatok el a Dínó Parkba is, amely az Állatkert egyik legújabb attrakciója.

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére
Veszprémi Állatkert – Dínó Park

Szállások Herenden

ANNA Panzió Herend

Park Vendégház Herend

Faunus Vendégház Hárskút


Fedezd fel a világhírű Herendet és környékét, hiszen a térség számos izgalmas programot tartogat az egész családnak! Foglalj hozzá szállást oldalainkon, csak pár kattintás az egész >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock, facebook, origo.hu, instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    9.8
    Kedvenc szállások

    Mediterrán pihenés Gyulán

    1 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő