Horvátország

Horvát sajtmámor – TOP helyek sajtimádóknak Horvátországban

1 perces olvasási idő

Horvátország nemcsak káprázatos tengerpartjaival, ódon városaival varázsolja el a turistákat, hanem őrületes ízeivel is. A tenger gyümölcsei, az ajvár és a füge mellett ne hagyjátok ki a horvát sajtokat sem, amelyek garantáltan felejthetetlen ízélményt nyújtanak. Mutatunk néhány különleges, sajtban gazdag helyet, ahol minden falat egy darabka Horvátország.

1. Gligora Cheese&Deli

A Gligora család hosszú évtizedek óta apáról fiúra adja át a sajtkészítés titkát. A kolani telephelyük mára a világ egyik legmodernebb sajtüzemévé fejlődött, ahol évente több mint 450 tonna különböző típusú sajtot állítanak elő, köztük a horvát sajtok királyát, a pagi juhsajtot is. Ez utóbbi először 2002-ben hozta meg a Gligora gyár számára az első nagy nemzetközi elismerést, és azóta is díjak sorozatát hozza a családnak és az üzemnek.

A jó hír, hogy Horvátország több városában is találkozhattok a család boltjaival, de a gyár felett akár a helyszínen is kipróbálhatjátok ezeket a fantasztikus ízű tejtermékeket. 

Horvát sajtmámor – TOP helyek sajtimádóknak Horvátországban
Forrás: Glogoria.com

A sajtbár vasárnap kivételével minden nap 9 és 16 óra között tart nyitva. Már csak azért is érdemes ide beülni, mert a kóstolóteremből lélegzetelállító panoráma nyílik nyílik a Kolan-mezőre és Pag szigetének északi részére. A válogatott Gligora sajtokat és helyi finomságokat prémium kategóriás horvát borokkal öblíthetitek le, hogy az ízélmény tökéletes legyen.

Aki pedig a sajtkészítés titkaira is kíváncsi, egy óriás kivetítőn megnézheti a folyamatról készült videót, vagy akár részt vehet egy vezetett túrán is a gyárban. 

További részletek a helyről >>

Káprázatos szállások Pag szigetén

Hotel Pagus All Inclusive Pag ****

Apartments Marija Pag

2. Stancija Kumparička

A természettel való tökéletes együttélésre törekszik a Pula közelében fekvő Kumparička farm, ahol isteni finom kecskesajtokat kóstolhattok. A gazdaság közel 200 kecskéje bio legelőkön legel, így itt garantáltan olyan sajtokat kóstolhattok, amelyek az isztriai föld igazi esszenciáját zárják magukba.

Horvát sajtmámor – TOP helyek sajtimádóknak Horvátországban
Forrás: Kumparicka.com

A farmra a többféle birtoktúra és kóstoló miatt mindenképpen érdemes elautózni. Ha gyerekekkel mennétek, akkor választhattok olyat is közülük, amely a rövid kóstolón kívül még egy kis játékot is magában foglal a gidákkal. Azoknak, akik jobban elmélyednének a sajtok világában, lehetőségük van a birtokon készült sajtok teljes választékát végigkóstolni.

Horvát sajtmámor – TOP helyek sajtimádóknak Horvátországban
Forrás: Kumparička Facebook oldala

A horvát gasztronómia legnagyobb rajongói akár egy olyan programot is választhatnak, amely nemcsak a farm és a sajtkészítés megtekintését, illetve a sajtkóstolót tartalmazza, hanem egy többfogásos vacsorát is. A tanyasi élettel kacérkodók pedig itt azt is kipróbálhatják, hogy milyen a kecskéket igazi pásztor módjára a legelőkre terelni. Természetesen a sajtkóstoló ennek a programnak a végén sem maradhat el. 

További információk a helyről >>

Szuper szállások Pulában:

Apartmani Vrkljan Pula

Hotel Park Plaza Histria Pula ****

3. Vesna Loborika

Hagyományos receptúra alapján készült világbajnok sajtok, isteni olivaolaj és egy csipetnyi Isztria kerülhet az asztalotokra szintén Pula közelében, a Vesna Loborikában. Kóstoljátok itt meg a Pegula sajtot, amely egy nemzetközi verseny második helyét tudhatja magának, vagy a Ricit, amely országos bajnoki címet szerzett.

Érdemes beülni a rusztikus hangulatú bisztrójukba is egy könnyű ebédre, ahol helyi sajt és olívaolaj felhasználásával készült hagyományos isztriai tésztákat, különböző rizottókat, tengeri és húsételeket vagy pizzát is választhattok.

Még több információ a helyről >>

Fantasztikus apartmanok Pulában:

Apartamani Silvana Pula

Apartmani Ana Pula

4. Stancija – Špin

Egy hamisítatlan családi tavernában, olajfák árnyékában kóstolhattok olyan sajtokat, amelyek a tenger közelségének, a napsütésnek, a sónak és az illatos mediterrán fűnek köszönhetik egyedülálló ízüket. A Stancija Špin étterem és kóstolóterem rusztikus és bájos kőháza kihagyhatatlan hely, ha Novigradban vagy épp Porečben nyaraltok. Az étterem keddenként zárva tart, a többi napon pedig 17 órától este 23 óráig vár benneteket.

További információk a helyről >>

Horvát sajtmámor – TOP helyek sajtimádóknak Horvátországban
Forrás: Stancija-spin.eatbu.com

Komfortos szállások Porečben

Apartmani Finida Poreč

Apartments Matea Poreč

+1 Zdenka

A Veliki Zdenciben található Zdenka Horvátország egyik legrégebbi sajt márkája. Bár az üzemet csak virtuálisan tudjátok meglátogatni a honlapjukon keresztül, de a sajtot egész Horvátországban megkóstolhatjátok, hiszen szinte minden élelmiszerüzletben találni fogtok belőle.

Horvát sajtmámor – TOP helyek sajtimádóknak Horvátországban
Forrás: Zdenka.hr

Ismerd meg Horvátországot a sajtjain keresztül is, és indulj izgalmas gasztrotúrára idén nyáron az Adriára!

A finom sajtok mellé kóstoljátok meg a prémium kategóriás horvát borokat is >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%