ÍzkalandCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódás

Kalandozások Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékén

2 perces olvasási idő
Pincesor Hercegkúton

Itt az idő, hogy megismerjük hazánk és a világ egyik legszebb borait hozó magyar borvidékét, Tokaj-Hegyalját, ahol garantáltan megváltozik a borokhoz és az ételekhez való hozzáállásunk! A kulináris élmények, és a borkultúra magas iskolája fogad itt minket. Ez a borvidék tudja, mi a sava-borsa az életnek 🙂

És hogy hova érdemes ellátogatni, ha Tokaj-Hegyalján járunk? Elárulom.

Világörökségi Bormúzeum – Tokaj

A Világörökségi Bormúzeumot a város egy régi romos és elhagyatott épületéből alakították ki, a felújításával Tokaj kulturális negyede új fényben díszeleg.

Tokaj

Az európai világörökségi borvidékek kiállítóhelyeként és múzeumaként működik a kor igényeinek megfelelően. A Tokajba érkező turisták Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke mellett osztrák, francia, német, olasz, portugál és svájci területek különlegességeit ismerhetik meg. A világszerte ismert tokaji bor áll azonban a középpontban, az ahhoz kapcsolódó munkákról és hagyományokról szinte mindent megtudhatnak a múzeum vendégei.

Grand Tokaj – Tolcsva

Tokaj-Hegyalja több évszázados pincéiben érlelődő „tokaji” már XIV. Lajos francia királyt is lenyűgözte, hisz a királyok borának, a borok királyának (vinum regum, rex vinorum) nevezte.

A Grand Tokaj az állami tulajdonban lévő legjelentősebb magyar borászat, amely az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban borkészítésre és -értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag-termelésre és -felvásárlásra épül.

Bonchidai Csárda – Tokaj

A Bonchidai Csárda Tokaj belvárosában igazi kuriózum, közvetlenül a hajókikötő mellett található. A csárda teraszáról páratlan kilátás nyílik a Tiszára, mely minden Tokaj-Hegyaljára érkező vendégnek az egyik legszebb emléke lesz. A ház specialitásai között elsősorban a halételek szerepelnek, így többek között a Tisza parton jól ismert, és messze földön híres halászlevek. A fantasztikus ételek mellé, pedig a legjobb borok dukálnak, így a csárda borkínálatában a legismertebb tokaji borászatok termékeit is megtalálhatjuk.

Még több borvidék Magyarországon >>

Szőlő tanösvény

Tokaj-Hegyalja nemcsak a boráról, hanem páratlan természeti értékeiről is híres. A helyi mesék szerint a Tiszában, a Bodrogban, a Nagykopasz-hegyen és a Várhegyen tündérek élnek, akik segítik az itt élőket, s megbüntetik azokat, akik nem tisztelik és óvják kellőképpen a természetet.

Nem véletlen a helyi mesék tündérvilága, hisz Tokaj-Hegyalja olyan páratlan természeti környezetben található, ahol Európában is ritka állat és növény fajok élnek.  A Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok tanösvénye természeti adottságai és a szőlőművelés gondossága alapján ma Magyarország egyik legszebb szőlőültetvénye. A tanösvény azt a célt szolgálja, hogy a birtokra látogatók a szőlőterület bejárásával megismerkedhessenek a legfontosabb tokaji szőlőfajtákkal, az időszerű szőlőtermesztési munkákkal, és az itteni borokkal.

Regéc – Makkoshotyka – Az Országos Kéktúra zempléni útvonala

Az Országos Kéktúra nyomvonala az északi tájakon Magyarország és Európa első hosszú távú turistaútja. Regéc – Dorgói erdészház – Pengőkői-út – Tokár-tető – Pengő-kő – Bagoly-bérc-tető – István-kúti erdészház útvonalon haladva igen szép kilátásokban lehet részünk. Nem sajnálva a fáradtságot, és az előző napi borkóstolás fáradalmait magunk mögött hagyva, az ezer lépés hosszú ösvényeken haladva fantasztikus félkörívű panoráma tárul a szemünk elé. A Hegyköz síksága, a Milic-csoport hegyei, a távolban feltűnő Füzér vára, kelet felé pillantva a Sátor-hegyek látványa a Tokaj-hegyaljai látkép elengedhetetlen kellékei.

Bardon Borászat – Erdőbénye

A Bardon Borászat Hegyalja fiatal bormanufaktúrája, 2007-ben alakult. A borvidék területei közül több éves keresés után választotta ki az általa legjobbnak talált dűlőket.

3 dűlőben vannak jelen: olaszliszkai Meszes Major, bodrogkeresztúri Lapis, és mádi Sarkad dűlőben. A kiválasztott területek minél jobb megismerése és a dűlőkarakter hangsúlyozása okán főleg száraz borokat (száraz Furmint) készít a borászat. A borászat célja, hogy nemzetközi összehasonlításban is kiválóan szereplő, a borvidék és a magyar boraszat megbecsülését elérő borokat teremtsen.

Tokaj-hegyaljai pincesor – Hercegkút

A  Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta.  A Tokaj-Hegyalja világörökség része a Gombos-hegyi pincesor, mely Sárospataktól 3 km-re, Hercegkút határában fekszik.

Pincesor Hercegkúton

A pincesorok egymás fölé épített, jellegzetes pincebejáratai Tokaj-Hegyalja ismert jelképének számítanak, a régi paraszti világ életformáját őrzik. A pincesorokon 195 pince található. A település a Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett. Német telepesek keltették újra életre a környéket. A Gombos-hegy gyönyörű kirándulóhely. A hegytetőre vezető Kálváriát megjárva csodálatos panorámára nyílik a közeli városra, hegyekre, és a Bodrog folyóra.

Mádi Udvarház – Gusteau Kulináris Élményműhely

Tokaj-Hegyalja szívében, Mádon találhatjuk a borvidék legjobb boréttermét, ahol a borokról szól az élet.

Az ételeket a borok inspirálják, a terroir nem csak a borokon mutatkozik meg, hanem az alapanyagokon is. Ha eddig nem szerettétek a tokaji fehér borokat, akkor itt minden megváltozik, hisz életre szóló élmény vár mindenkire. 2010-ben született meg a gondolat, hogy a kivételes adottságú borokat méltó környezetben mutassák be és az élményt teljessé varázsoló ételeket alkossanak. A mádi kecskefarm, a helyi alapanyagok és a világszerte híres tokaji borok, mind szerepet kapnak az étlapon.

Ha a fenti szuper programok után még mindig van energiátok újabb élményeket szerezni, 10 további tokaji látnivalót, amiért érdemes útra kelni.

Csodás kirándulóhelyek, éttermek és persze borászatok várnak mindenkit Tokaj-Hegyalján. Sőt, szálláshelyekben sincs hiány ezen a vidéken! Itt tudtok szállást nézni és foglalni >>

 

(Fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%