BalcsiCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Kis-Balaton élővilága és nagyszerű látnivalói

1 perces olvasási idő
Fahíd a Kányavári-szigeten

A Balaton nyugati nyúlványa sokáig mellőzött terület volt, egyetlen funkciója az volt, hogy a Zala folyó lerakhassa itt hordalékát mielőtt eléri az ország legnagyobb tavát. Szerencsére jelentős élővilágának köszönhetően 1986-ban tájvédelmi körzetté alakították, és azóta fokozott figyelmet kap a Kis-Balaton környékének megóvása. Ráadásul turisztikailag is rengeteget fejlődött az utóbbi időben.

Mindezek tudatában én már nagyon kíváncsi voltam, mégis miféle látnivalókat rejteget a környék, és én magam is meglepődtem, mert sokkal többet, mint azt elsőre gondoltam volna.

Fahíd a Kányavári-szigeten

Látnivalók a Kis-Balaton körül

Zalakaros, a legnépszerűbb

Mondanom sem kell, Zalakaros és híres fürdőkomplexuma rengeteg pihenni vágyót vonz, és a bőséges szállásválaszték csak még népszerűbbé teszi. Az év minden szakában színes programokkal, fesztiválokkal várják az érdeklődőket, ahol az egész család jól szórakozhat.

Bónusz tipp: Tudtátok, hogy Zalakaros központjában termelői piac is működik? Tavasztól őszig naponta 8-tól 20 óráig lehet itt mindenféle finomságot és kézműves terméket vásárolni.

Szállást keresel Zalakaroson? >>

Nem mindennapi kalandok

A környéken rögtön két kalandpark is található. Kisebb és családiasabb hangulatú a Garaboncnál lévő 7 Vezér Történelmi Kalandpark és Garabonciás Farm, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak, a felnőttek pedig újra gyerekké válhatnak.

Zalaszabar település Zobori Élményparkja már extrémebb igényeket is kielégít hatalmas játékparkjával, de a játék hevében ne feledkezzünk el gyönyörködni kicsit a mesebeli panorámában sem!

Zobori Élménypark – Zalaszabar

Állati programok a Kis-Balatonnál

Kápolnapuszta híres bivalyrezervátumáról, ami szinte kötelező állomás a Kis-Balatonhoz látogatóknak. Túl közel ne merészkedjünk hozzájuk, de a rezervátum kilátójáról tökéletesen megfigyelhetők.

Állatsimogatásra kicsit odébb, Fenyvespusztánál van lehetőség, és ha belefér az időbe, akár egy családi hintókirándulásra is befizethetünk.

10 falusi szálláshely, ahol állatokat lehet simogatni

Kis-Balaton
Sétakocsikázásra is befizethetünk Balatonmagyaródon

Túrák minden mennyiségben

A Kis-Balaton sok és változatos túrát kínál, ráadásul a sík terepen nagy kihívásokkal nem kell szembenéznünk. Talán a leglátványosabbak a vízitúrák, ahol a vezetőknek köszönhetően a környék élővilágával, főként páratlan madárvilágával ismerkedhetünk meg.

Kis-Balaton
Kis-Balaton

Akinek nincs tériszonya, az akár egy sétarepülésre is vállalkozhat, hogy egy kicsit más szemszögből is megnézhesse ezt a csodás tájat.

Lehetőség nyílik ezek mellett segway és nordic walking túrákra, lovaskocsis kirándulásokra, a hagyományt kedvelők pedig gyalog vághatnak neki a Kis-Balaton egyes részeinek felfedezésének. Jó tudni, hogy vannak olyan fokozottan védett területek, amik csak vezetővel látogathatók. Ilyen például a Tüskevárból ismert Diás-sziget, ahol Matula bácsi kunyhója áll. Aki szabadabban barangolna a környéken, azoknak ajánlom a Kányavári-szigetet, aminek bejárata egy mesebeli kis fahíd, ami a Kis-Balaton ikonikus jelképévé is vált.

Kis-Balaton
Kányavári-sziget fahídja

Az egészet kényelmesen körbe lehet járni másfél óra alatt, közben pedig új ismereteket szerezni az itt kialakított, 15 pontból álló tanösvény tábláinál.

Hasznos információ: a szigeten kilátótornyok, padok és játszótér is van, de büfé csak kívül a bejáratnál.

Kis-Balaton
Kilátó a Kányavári-szigeten
Kis-Balaton
Kányavári-sziget tanösvény

Bónusz túra Fekete István tiszteletére

Ha Kis-Balaton és Tüskevár, akkor meg kell említeni a Zöld 20 nevű túrát, ami Fekete István emléktúra néven él a köztudatban. Aki ezen részt szeretne venni, annak nem is kell a Kis-Balatonig utaznia, hiszen kiindulópontja a Normafa. A zöld jelzés mentén érinti a Tündér-sziklát, a Fekete István Emlékházat, az Árpád-kilátót, a Virágos-nyerget, és Solymárnál ér véget. A táv egészen pontosan 19 km és 649 m a szintemelkedés. A teljesítménytúrát minden évben a Magyarországi Kárpát Egyesület szervezi, de természetesen egyénileg is végigjárható bármikor. Érdemes, nagyon szép útvonal!

Kis-Balaton
Tündér-szikla

Nincs más hátra, irány a Kis-Balaton, gyűjtsetek sok-sok élményt ti is!

És ha szálláshelyet kerestek a környéken, érdemes megnézni a szallas.hu kínálatát!>>

(fotók: Bene Marianna, shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
71%
Imádom
Imádom
14%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
14%