Külföldi kalandok

Külföldi lombkoronasétányok a szomszédban, amiktől a szavatok is eláll!

2 perces olvasási idő

Lépegessetek öreg fenyőóriások fölött egy hihetetlen kalandon, amiért csupán a határt kell átlépnetek! A szomszédos országok elképesztő lombkoronasétányai ugyanis – korosztályra való tekintet nélkül, − tárt karokkal várnak rátok. Nézzétek meg andalogva a Magas-Tátra csúcsait, csodáljátok meg a Felvidék mesekastélyát panorámából vagy csak „simán” hagyjátok, hogy lenyűgözzenek Szlovénia festői ormai a most következő, szenzációs külföldi lombkorona-ösvényeken! 

1. Bachledka lombkoronasétány – Zár, Szlovákia

A szomszédos Szlovákiában emelkedő Magas-Tátra keleti peremén egy varázslatos hegyvidéki település rejtőzik: Ždiar, amit magyarosan Zár-nak hívunk. A csodálatos falura a Bélai-Tátra árnyéka vetül. Közelebb érve pedig rájövünk: igazi mesevilágba tévedtünk, melyre a Bachleda-völgy fölé épített, 24 méter magas lombkorona-ösvény csak még egy lapáttal rátesz. 

Külföldi lombkoronasétányok a szomszédban, amiktől a szavatok is eláll!
Bachledka lombkoronasétány – Zár, Szlovákia

Sétáljatok végig a völgyteknő ámulatba ejtő, több mint 1234 méter hosszú túraútján, ami valódi fenyőóriások között kanyarog végig a 32 méter magas, panorámás kilátótoronyig! A gigantikus, 20 méter átmérőjű faépítmény tetejéről csúszdázással rövidíthetitek le a lejutásra szánt időt.

Aki viszont elég vagány és nem tériszonyos, az bátran időzzön el a csúcson kifeszített dróthálón, ahol a mélybe tekintve igazi adrenalinfröccsben lesz része!

A körülöttetek heverő táj látványával lehetetlen betelni – bár érdemes azért egy pillantást vetni az interaktív ismertető táblákra is! A különleges utazásra pedig akár babakocsival vagy kerekesszékkel is benevezhettek.  

Mennyi idő az út Budapestről? Fennakadás nélkül már nagyjából 4 és fél óra alatt odaérhettek.

2. Krkonoše lombkorona-tanösvény – Janské Lázně, Csehország

Ameddig csak a szem ellát, tömör erdők, bűbájos alpesi házikók és csillogó tótükör alkotják a csehországi Janské Lázně városka környékét. Ezt a leírhatatlan látványt azonban jobb átélni testközelből a Krkonoše lombkorona-tanösvényen barangolva a friss levegőn. 

Külföldi lombkoronasétányok a szomszédban, amiktől a szavatok is eláll!
Krkonoše lombkorona-tanösvény – Janské Lázně, Csehország

A több mint 1300 méter hosszúra nyúló út még a többi versenytársához képest is egyedi, mert itt a fák csúcsáig a gyökerektől kezdve juthattok el a 150 négyzetméteres, magával ragadó földalatti tudományos központból kiindulva!

A talaj mikrovilágától a kisebb állatokig megismerhetitek a csodálatos, helyi környezetet. De természetesen, kalandos játékoknak sem lesz híján a lombkorona-tanösvény. 

A 45 méter magas, spirális kilátótoronyból itt is lehetőségetek lesz fedett csőcsúszdán talajt fogni. Továbbá a kirándulással is könnyű lesz tervezni, hiszen az év 365 napjából csupán egyetlen egyszer, december 24-én zárja be kapuit a csodálatos attrakció

Külföldi lombkoronasétányok a szomszédban, amiktől a szavatok is eláll!
Krkonoše lombkorona-tanösvény – Janské Lázně, Csehország

Mennyi idő az út Budapestről? Megállók nélkül akár 5 óra leforgása alatt megérkezhettek az úti célhoz.

3. Pohorje Lombkoronasétány – Rogla, Szlovénia

Szlovénia északkeleti részén, a Rogla tetején, a Pohorje-erdők szívében gyönyörű sétálóösvényt alakítottak ki 1043 méter hosszan. Mondjatok „igent” erre a ragyogó kalandra, mert a Pohorje Lombkoronasétányon madártávlatból kémlelhetitek ki a helyi élővilágot. A megismerést ráadásul remek oktatóállomások segítik.

A körülbelül másfélórás programon olyan megállókat is találtok majd, ahol furfangos akadályokon bizonyíthatjátok a rátermettségeteket. Mindezt átlagosan 20 méterrel a föld felett!

A kirándulás egyáltalán nem lesz megerőltető, ezért könnyűszerrel feljuthatnak az idősebbek és kerekesszékben ülők is a 37 méter magas kilátótorony tetejére. Innen − a már jól ismert csúszdás technikával − zsákon száguldva landolhattok a sétány tövében. 

Külföldi lombkoronasétányok a szomszédban, amiktől a szavatok is eláll!
Pohorje Lombkoronasétány – Rogla, Szlovénia

Vegyetek részt ezen a nem mindennapi túrán, a gigászi fenyvesek gyűrűjében Szlovénia leghosszabb és legnagyobb lombkorona-tanösvényén! 

Mennyi idő az út Budapestről? Nem sokkal több, mint 4 óra alatt megérkezhettek Szlovénia csodás látnivalójához.

Tipp! Rogláról eszméletlen túraútvonalak nyílnak a szélrózsa minden irányába, így többek között a Lovrenska tavakat, és különleges lápvidéküket is felfedezhetitek.

Külföldi lombkoronasétányok a szomszédban, amiktől a szavatok is eláll!
Pohorje Lombkoronasétány – Rogla, Szlovénia

+1 hely, amit ne hagyjatok ki: a bajmóci kilátótorony – Bajmóc, Szlovákia

A felvidéki Nyitra-folyó partján elhelyezkedő Bajmóc egy valódi kincsesbánya a felfedezők számára. A romantikus, mesebeli Bajmóci várkastély mintha csak egy mesekönyv lapjairól lépett volna ki, de az állatkert feltérképezése is megér pár órát, mielőtt rákanyarodtok a fő programra: a bajmóci kilátótorony felkutatására.  

Külföldi lombkoronasétányok a szomszédban, amiktől a szavatok is eláll!
Bajmóci várkastély Bajmóc, Szlovákia

Jóval a város fölé nyújtózik az acélszerkezetes, fapadlókkal ellátott bajmóci kilátótorony, melynek tövében aprajafalva gombaházaiba is bebújhattok! Felfelé haladva minden egyes megtett lépéssel közelebb kerültök majd a lebilincselő panorámához, mely 30 méter magasan teljesedik ki.

Lefelé ismét választhatjátok a rövidebb, „csúszósabb” utat is a csúszdán át. Bár igaz, a gyerekek a szintek közti „mászócsövet” is imádni fogják!

Tipp! Korgó gyomorral ne induljatok tovább! Inkább térjetek be egy finom ebédre vagy uzsonnára a bajmóci kilátótorony lábánál elhelyezkedő étterembe! A finom fogások után belefér egy jó kávé is, amíg a gyerekek a játszótéren lazítanak.

Mennyi idő az út Budapestről? Autópályán haladva akár 3 és fél óra alatt is ott teremhettek a bajmóci kilátótoronynál.

Ha a magyarországi lombkoronasétányokat is szemügyre vennétek, akkor ITT találtok ötleteket hozzá! >>

(Képek: shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
85 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Külföldi kalandok

    Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások

    3 perces olvasási idő
    Külföldi kalandok

    Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen

    2 perces olvasási idő
    Városnézések

    Kolozsvári útiterv: íme a legjobb látnivalók és szállások

    2 perces olvasási idő