Vidéki víkendBarátokkalHegyek-völgyekŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki vendégség

Pincefalvak rejtőznek az országban – a legszebb pincesorok nyomában

2 perces olvasási idő

Ha szeretitek a hangulatos sétákat és még a gasztronómia, netán a magyar borospincék legfinomabb nedűi is érdekelnek, akkor ez a lista nektek készült. Hogy mi vár rátok? Hangulatos séta a pincefaluban, a gazdag múltú borkultúra kulisszatitkai, egyik finom kóstoló a másik után, és romantikus környezet. Tartsatok velünk: következzenek az elragadó pincefalvak és a legszebb pincesorok Magyarországon!

Pincefalvak rejtőznek az országban - a legszebb pincesorok nyomában
Palkonya pincesor

A legszebb pincesorok nyomában, 15 bájos pincefalu és pincesor Magyarországon:

Nádfedeles pincék az erdő mellett: Cák

Az Őrség varázsát talán nem kell bemutatni, de Cák –ez a bájos őrségi falucska– egy külön csoda. Mindössze 270 lelket számlál, de az itt található Szabadtéri Néprajzi Múzeumban olyan különleges présházakat tekinthettek meg, amelyek műemlékvédelem alatt állnak. Érdekesség, hogy ezeket a pincéket régen nem csak borkészítésre használták, hanem gesztenye- és gyümölcstárolásra is. A nyitva tartás függvényében mindent megtudhattok a helyi borkészítés történetéről!

Foglaljatok Cákon vagy a falu környékén >>

Pincefalvak rejtőznek az országban - a legszebb pincesorok nyomában
Cáki pincesor

Pincehegy a diófák között: Györköny 

A tolnai borvidékről sokaknak Szekszárd ugrik be elsőre, pedig a Mezőföld déli részén megbújó Györköny is figyelmet érdemel. A falu présházai a sváb hagyományoknak állítanak emléket, és a Pincehegyen találhatók, diófás környezetben. A precizitás kedvelőinek mondjuk, hogy éppen 300 épület áll az éppen 300 éves Pincehegyen – keressétek fel őket! Ami a bort illeti, errefelé főleg Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Olaszrizling csábít kóstolásra.

Szálláshelyek Györköny közelében >>

Pincefalvak rejtőznek az országban - a legszebb pincesorok nyomában
Györkönyi Pincehegy

Ahol egykor több pince volt, mint ház: Hajós 

Kalocsa mellett egy hamisítatlan, alföldi pincefalu bújik meg: Hajós, ahol a 19. század közepén nem kevesebb, mint 363 pince volt. A helyiek szerint lakóház sem akadt ennyi akkoriban. A borospincéket a Duna-menti löszfalba vájták. Sétáljatok a műemlék présházak szegélyezte, zeg-zugos utcákon, és tartsatok finom kóstolókat a pincék hűs gyomrában!

Vendégházak és panziók Hajóson >>

Pincefalvak rejtőznek az országban - a legszebb pincesorok nyomában
Hajósi pincesor

Visszaköszön a sváb kultúra: Nemesnádudvar

Hajóstól csupán negyedóra autóval a következő pincefalu-állomás, Nemesnádudvar, ahová a svábok a 18. században érkeztek Németország déli részéről. Jellegzetes kis ablakú és nagy ajtajú házak építésébe fogtak, amelyek ma is az utca két oldalán sorakoznak szorosan egymás mellett. A hajdani borászati eszközök a legtöbb házban ma is megtalálhatók. És hogy mit kóstolhattok errefelé? Elsősorban Chardonnay, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, vagy Cabernet sauvignon vár – többek között.

Nemesnádudvari szállások >>

Pincefalvak rejtőznek az országban - a legszebb pincesorok nyomában
Nemesnádudvar pincéi

A főváros szőlőskertje: Etyek 

Ha a hétvégi terveitek közt szerepel bor, mámor és bájos vidéki hangulat a főváros közelében, akkor irány Etyek! A szőlőtermesztés az 1700-as években lendült fel, és a több száz, kőből épített pince közül sok még ma is áll. A hagyományos nedűk és remek kézműves termékek miatt nem csoda, hogy Etyek annyi gasztronómiai rendezvénynek ad otthont. Budapestről bármikor könnyen elérhetitek, ha hangulatos vidéki szőlőteraszok közt piknikeznétek egyet!

Szállások Etyeken >>

Pincefalvak rejtőznek az országban - a legszebb pincesorok nyomában
Etyeki borospince

Zamatos borok és panoráma: Monor 

Ugyancsak Budapest vonzáskörzetében található Monor, ahol a Strázsahegy legyen az elsődleges célpontotok! Ez Monor legmagasabb pontja, amelynek oldalában a présházak megbújnak. Ráadásul a felújított kilátóból az egész falu, sőt még a budai-hegyvidék is remekül belátható. Monorban nincs igazán összefüggő pincesor, de mivel a faluban sok-sok pince, százéves házikó és a kunsági borvidék legjobb nedűi várnak, így mindenképp érdemes ellátogatnotok ide.

Szálláshelyek Monoron és a közelében >>

Pincefalvak rejtőznek az országban - a legszebb pincesorok nyomában
Kilátás a monori Strázsahegyről

A borturizmus fellegvára: Villány 

Ugye senki sem lepődik meg, hogy Villány is szerepel a listán? Nem hiába az egyik legismertebb magyar pincefalu; a kanyargós utcát szegélyező, takaros pincék azonos stílusban épültek, így egységes képet mutatnak. Ugyanakkor egymástól különböző borászatokat is rejtenek. A hagyományos, régi bortárolók érdekelnek? Jó helyen jártok. Vagy a nagyobb borászatok modern pincéi vonzanak? Akkor is! Sétáljatok a festői faluban és hagyjátok, hogy magával ragadjon a romantikus atmoszféra.

Válogassatok a jobbnál-jobb villányi szálláshelyek között >>

Villányi pincesor

Hegybe vájt pincék kilátással: Hercegkút 

Ha másképp nem is, fényképen már biztos láttátok az ikonikus hercegkúti pincesort. A Gombos-hegyi pincesor azért számít különlegesnek a tokaji borvidék többi települése közt, mert ez az egyetlen hely, ahol ilyen egységes kinézetű, egymás fölött 4 szinten sorakozó pincék vannak. Összesen 80 darab! Azt már kevesebben tudják, hogy Hercegkúton máshol is vannak még borospincék, ilyen például a falu északnyugati szélén található Kőporosi pincesor. Lessetek be a még működő pincékbe, és élvezzétek a romantikus környezetet!

Szállások Hercegkúton és Sárospatakon >>

Hercegkúti pincesor

Finom borok a Bükk erdejében: Noszvaj 

A Bükk déli kapujában fekvő Noszvajon összesen 7 utcában, 150 pincében kóstolhatjátok meg a legfinomabb helyi borokat. Az erdei környezet, Eger közelsége, és a számos noszvaji látnivaló (barlanglakások, De La Motte kastély) miatt a falu mindig is közkedvelt volt. Az abszolút autentikus élményért foglaljatok szállást a számos erdei faház valamelyikébe!

Szállások Noszvajon >>

Régi borospince Noszvaj egyik utcáján

Hangulatos pincesor a Bükkalján: Bogács 

A Bükkaljai borvidék egyik legjelentősebb helyszíne a bogácsi Cserépi úti pincesor, amelynek különlegességét az elhelyezkedése adja. Kiváló mikroklímával rendelkezik, a talaj pedig rendkívül termékeny errefelé. És hogy milyen is a bükkaljai bor? Valamivel savasabb, mint az egri, de a száraz és félszáraz borok mellett már félédesek is készülnek. Borozgassatok a friss levegőn, kiránduljatok el a kilátóba, vagy lazuljatok a bogácsi gyógyfürdőben!

Bogácsi szállások >>

Cserépi úti pincesor

Pincesor a Zsámbéki-medence felett: Páty 

Még egy szuper opció, ha Budapest közelében kerestek pincefalvakat. A Pátyi Pincehegy a Zsámbéki-medence egyik legegységesebben fennmaradt pincesora, 20 kilométerre a fővárostól. A soron több mint 100 borospince tanúskodik a helyi szőlőtermesztés múltjáról, ráadásul igazán szép állapotban megmaradt kapukkal és ajtókkal büszkélkedhetnek. A hegyen csönd és friss levegő vesz körül, ráadásul pazar kilátásban lesz részetek a falura és a környező dombokra.

Szállások Pátyon és a falu mellett >>

Pátyi pincesor

A Villányi borvidék másik gyöngyszeme: Palkonya 

Ha Villányt már láttátok, vagy az túl ismert és népszerű nektek egy csendes gasztro-kiruccanáshoz, akkor ajánljuk figyelmetekbe a stílusos, egyutcás kis települést: Palkonyát. A pincefalu nevezetessége a fehérre meszelt, 53 présházból álló pincesor, ami műemlékvédelem alatt áll, hisz településszerkezeti, gazdálkodástörténeti és esztétikai érték is. Sok-sok borászat vár rátok errefelé, nem beszélve a romantikus falusi környezetről, úgyhogy nyugodtan tervezzetek ide a párotokkal!

TIPP: Sétáljatok fel a palkonyai dombtetőre is, a Szent Bertalan kápolnához, mert innen elragadó látványt nyújtanak a falu mellett elterülő szőlőültetvények!

Még többet erről a bájos faluról itt olvashattok >>

Palkonya és a régió szálláshelyei >>

Palkonya

Látványos pincesor Tihany mellett: Aszófő 

Ahol a Tihanyi-félsziget beleolvad a szárazföldbe, ott bújik meg Aszófő, ami a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozik. A pincesor a Vörösmáli-dűlőben található: a keskeny szőlőparcellák elé épített, dongaboltozatos épületek, és a pinceajtókon lévő napsugaras mintázatok igazán megkapó látványt nyújtanak. Ha már itt jártok, Tihanyba is nézzetek át, hiszen a verhetetlen panoráma mellett remek éttermek és borászatok várnak rátok!

Tihanyi szálláshelyek >>

Szőlő a Tihanyi-félsziget mellett

Ahol a pincesor szervesen beépült a faluba: Császártöltés 

A Kiskunság és Sárköz határában fekvő pincefaluban is virágzott egykor a szőlőkultúra. Ma a császártöltési pincesor a falu fő nevezetessége, és a pincék fő különlegessége abban rejlik, hogy szervesen beépülnek a faluba, tehát az utcát alkotva a falu részei. A több száz házat löszfalba vájták, és bár nagyrészüket téglával burkolták, ma is találni még olyat, melynek boltíve löszfalú. A hűs pincék mélyén elsősorban cserszegi fűszeres, rajnai rizling és chardonnay készül.

Vendégházak Császártöltésen >>

Császártöltés

Apró pincefalu a fővárosi régióban: Tök

Egy újabb szép, hangulatos pincesor a budapesti agglomeráció területén: Tök falu mellett, a pátyi pincéktől nem messze találjátok. A több száz éves épületek hatalmas tölgyfák alatt állnak, és még ma is számos borászat működik a faluban. Ne hagyjátok ki a mészköves Nyakas-hegyet sem Tök szomszédságában, ahonnan a Zsámbéki-medencére tekinthettek le!

Keressetek szállást Tök mellett >>

Titeket hova húz a szívetek – vagyis az ízlésetek? Válasszatok egy borvidéket, és irány a hangulatos picesorok egyike vagy valamelyik pincefalu, ami romantikus hétvégi programnak is tökéletes választás! 

Böngésszetek a szállások között >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
80%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
20%