Koronavírus utazási információk

Lemondjuk-e a tervezett utazást a koronavírus miatt?

2 perces olvasási idő

A napról napra frissülő adatok szerint egyre több a koronavírussal fertőződött emberek száma, Kína mellett már Európában is jelentettek megbetegedéseket. Ez nyilvánvalóan hatással van a külföldi utazásokra, és szállásfoglalásokra, illetve az utazási hajlandóságra is. Kérdés, hogy lemondjuk-e a korábban foglalt pihenésünket a koronavírus miatt, merjünk-e utazni, vagy halasszuk későbbre a tervezett külföldi kikapcsolódást?

Lemondjuk-e a tervezett utazást a koronavírus miatt?
Maszkot viselő emberek Kínában

Frissítés – 2020.03.12.

A Kínából induló koronavírus-járvány sajnos Európát is elérte. 2020. március 11-én Magyarország kormánya veszélyhelyzetet rendelt el és többek között az alábbi intézkedéseket hozta:

  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.
  • Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.
  • Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül.

Olaszország és Izrael mellett az Amerikai Egyesült Államok is megtiltotta a belépést az országba, aki mégis külföldre utazna a következő napokban, mindenképp tájékozódjon a légitársaságok oldalain.

Az érintett országokról, a megbetegedések és halálozások számáról folyamatosan frissülő térkép érhető el >> ITT <<

Belföldi utazások

Mit tegyünk, ha következő hetekben, hónapokban nem utazhatunk külföldre? Kiránduljunk és pihenjünk belföldön! A szallas.hu oldalán a legtöbb foglalásnál nem kell előleget fizetni, elég csak a szállodában rendezni a számlát. Így nincs kockázat és attól sem kell félni, hogy esetleg elbukjuk a befizetett összeget.

Összegyűjtöttük neked az ingyen lemondható és előrefizetés nélküli szálláshelyeinket! 

Belföldi szállások, ahol a madár sem jár:


Koronavírus – Kockázati lista, és utazási korlátozások 

Az elmúlt napokban egyre több beszámoló érkezik olyan utasoktól, akik a kínai átszállás során több órán keresztül, volt, hogy 12 órán át várakoztak a repülőgépen, mert a hatóságok fertőzött személyre gyanakodtak a gépen. 

A korlátozásokat azonban nem csak annak szükséges figyelnie, aki Kínába utazna, hanem annak is, aki az országgal határos területre repül. Aki a napokban tervez utazást, az alábbi szabályozásokat érdemes szem előtt tartania: 

  • A légitársaságok közül törölte a Kínába közlekedő járatait az Austrian Airlines, Swiss Airlines, British Airways, United Airlines, American Airlines, Air Asia, Cathay Pacific, Air India, IndiGo, Lufthansa és a Finnair. Várhatóan további légitársaságok is csatlakoznak a listához. 
  • Kínában a legkockázatosabb városok Peking, Kanton, Sanghaj és Csonking. 
  • A legkockázatosabb tartományok Kuangtung, Csöcsiang, Szecsuán és Henan. 

Vietnám felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak, Oroszország és Mongólia lezárta határát Kínával, Észak-Korea, Pakisztán, Olaszország, és Izrael is lezárta a légterét a Kínából érkező járatok előtt. Samal szigete csütörtökön már azokat is kitiltotta, akik olyan országból érkeztek, ahol megbetegedéseket jelentettek. Egy térképen követni is lehet a vírus terjedésének útját.

Lemondjuk-e a tervezett utazást a koronavírus miatt?
Kínai nagy fal

Utazzunk? Ne utazzunk? 

A kockázati lista első helyén Bangkok áll, a másodikon Hongkong, a harmadikon Tajpej, ezt követi szorosan Szöul, Tokió és Szingapúr. Ázsián kívül ausztrál, amerikai és európai városok is szerepelnek a listán, Sydney a 12., New York a 16., London a 19., Párizs pedig a 27. helyen áll. Magyarország nem szerepel a 30 leginkább veszélyeztetett hely között.

Ahogyan a legtöbb ország, úgy Magyarország sem javasolja az utazást Kína veszélyeztetett városaiba és tartományaiba. Hupej tartományt a Külgazdasági és Külügyminisztérium az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta a járvány kitörése miatt, a tartományban tartózkodó 8 magyar állampolgár közül hetet légi úton evakuálnak. Ennek értelmében ezek az úti célok jelenleg turisztikai célú látogatásra nem javasoltak.  

Lemondjuk-e a tervezett utazást a koronavírus miatt?
Beihai Park, Peking

Le lehet mondani a már lefoglalt szállásokat?

Több nagy szállásadó oldal és hotellánc (a Hilton, a Marriott, az Accor és az Intercontinental) döntött úgy, hogy szabadon lehet törölni a foglalásokat Kína szárazföldi területein lévő szálláshelyein, amelyeknél a bejelentkezés időpontja február 8., vagy annál korábbi. Az előlegként kifizetett összegeket és foglalási díjakat szinte mindenhol visszajuttatják, és a korábban lefoglalt repülőjegyek árát is visszatérítik a légitársaságok. Az aktuális hírekkel kapcsolatban érdemes az adott légitársaság weboldalán tájékozódni. 

A későbbre tervezett nyaralásokkal kapcsolatban sem a légitársaságok, sem a szálláshelyek nem rendelkeznek érdemi információval, így emiatt fölösleges naponta érdeklődnünk. 

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a Kínából indult koronavírus járványt, nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését. A turisztikai célú utazásokat Kínába mindenesetre célszerű későbbre időzíteni, hogy a betervezett látnivalók, és programok közül egyről se kelljen lemondanunk. A feltételekkel és az aktualitásokkal kapcsolatban az adott szálláshellyel is mindenképpen szükséges majd egyeztetnünk. 

Mit mond a Szallas.hu a foglalások lemondásáról? 

 Lemondjam-e az eddig lefoglalt utazásokat a koronavírus miatt? El tudom-e tolni a foglalásomat?

Lemondás helyett válaszd a módosítást , ezzel is támogatva a magyarországi  turizmus mihamarabbi talpra állását.
Nálunk ezt könnyen és egyszerűen megteheted, ügyfélszolgálatunkon keresztül, akik örömmel segítenek neked a módosítás egyeztetésében! Hívj minket a hét bármely napján 9:00 és 18:00 óra között, a +36 30 344 2000 telefonszámon, vagy írj nekünk emailt a szallas@szallas.hu email címre!

Koronavírus és utazás- összeszedtük neked a leggyakrabban ismételt kérdéseket >>

 

A hazai vidéki úti célok és szálláshelyek továbbra is keresettek, a Szallas.hu kínálatában érdemes lecsapni a legjobb lehetőségekre!  >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%