Tippek utazáshoz

Létezik stresszmentes csomagolás és utazás?

2 perces olvasási idő

Bár az utazásnak éppen a kikapcsolódásról és a felhőtlen szórakozásról kellene szólnia, sokszor már a készülődés is annyi stresszel és aggodalommal jár, hogy aztán a vakációt sem tudjuk teljes mértékben élvezni. A probléma már a csomagolásnál kezdődik, hiszen szeretnénk a lehető legkomfortosabban nyaralni, és azon vagyunk, hogy még véletlenül se maradjon otthon semmi lényeges.

Létezik stresszmentes csomagolás és utazás?
Létezik stresszmentes csomagolás és utazás?

De valóban mindenre szükségünk van, ami bekerül a bőröndbe? Létezik egyáltalán stresszmentes csomagolás és utazás?

Erre keressük a választ, és igyekszünk most egy kis segítséget nyújtani.

1. Mi kerüljön a bőröndbe?

Az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a kényelmünket nagy mértékben szolgálja, ha minden nélkülözhetetlen használati tárgyunk velünk együtt utazik. Más a helyzet, ha autóval utazunk. Ilyenkor sokkal több dolgot magunkkal tudunk vinni, más, ha hosszabb útra megyünk repülővel, és van feladott poggyászunk, és megint más, ha csak kézipoggyászt viszünk magunkkal. Ez utóbbi egyre jellemzőbb, mert a fapados légitársaságok a repülőjegyeket igen kedvezően adják, de a feladott poggyásznak megkérik az árát. Szerencsére kis rutinnal egy hétre simán be lehet pakolni egy nagy méretű kézipoggyászba is.

Tényleg csak azt kell eldönteni, valóban mindenre szükségünk van-e. Korábban mi is sokszor beleestünk abba a hibába, hogy rengeteg ruhát és lábbelit csomagoltunk, aztán legtöbb elő sem került a nyaralás során. A legextrémebb esetben a hazautazás során a reptéren kellett legóznunk, hogy az egyik bőröndből a másikba préseljünk még néhány dolgot, hogy ne lépjük túl a megengedett súlyt.

Létezik stresszmentes csomagolás és utazás?
Mi kerüljön a bőröndbe?

Fehérneműn nem érdemes spórolni, de ha van a szálláson mosási lehetőség, akkor ezekből sem feltétlenül kell minden napra csomagolnunk. Cipőből egy-két pár kényelmeset vigyünk. A tűsarkú bármilyen jól is mutatna a tengerparti sétányon, azért a pár alkalomért nem éri meg elcipelni, vagy esetleg poggyász felárat fizetni a súlykorlát túllépése miatt. Pipere cikkeket már a legtöbb szállás ad, de ezek kint is megvásárolhatók. Vagy ha ragaszkodunk a jól bevált termékekhez, kisebb utazós flakonokba töltsünk át belőlük.

Érdemes egy listát írni, mik azok, amik minden utazás során nélkülözhetetlenek (pl.: iratok, gyógyszerek, alapvető ruhadarabok, telefon, kamera, töltők, stb…), és ezt használni csomagoláskor. Tipp: ne pakolj be rögtön a bőröndbe! Csak készíts ki mindent egy kupacba, aludj rá egyet, és másnap válogasd át, hogy valóban minden fog-e kelleni. Ez nekünk bevált.

Ha a Szallas.hu oldalán foglalod le a szállásod, a szobára kattintva megnézheted, miket biztosítanak számodra. Így biztosra mehetsz, hogy nem kell például kávéfőzőt, úti vasalót, hajszárítót, vagy piperecikkeket cipelni.

Tovább a szallas.hu oldalára >>

2. Indulj el időben!

Az utazás során a másik legstresszesebb tényező, hogy időben kiérünk-e a reptérre, időben elcsípjük-e a kompot, vagy időben odaérünk-e a fakultatív program indulásának helyszínére.

Sajnos sokszor közbeszólhat olyan esemény, amire nincs ráhatásunk, például egy esetleges dugó, vagy baleset bármikor lelassíthatja a forgalmat. Éppen ezért érdemes rászánni kicsit több időt az utazásra, mert ezzel nem kevés idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat. Egy kis extra időráfordítás óriási megnyugvás lehet, mert történjen bármi út közben, így biztosan időben megérkezünk.

Létezik stresszmentes csomagolás és utazás?
Indulj el időben!

3. Köss utasbiztosítást!

Igazán stresszmentes utazás csak akkor létezhet, ha az ember bebiztosítja magát. Hajlamosak vagyunk azt hinni, velünk nem történhet baj, vagy azt gondolni, már sokszor jártam külföldön, sosem történt semmi, miért pont most érne utol egy betegség? Remélhetőleg tényleg nem fogja semmi ilyesmi beárnyékolni a nyaralást, de egy jó utasbiztosítás azért megnyugtató. Mert ha mégis baj lenne, nem saját zsebből kell fedezni a költségeket.

4. Mihez kezdj, ha korábban érkezel, mint ahogy elfoglalhatnád a szobád?

Semmiképpen se stresszelj amiatt, hogy nagy bőröndökkel kell járnod a várost!

Szintén bosszankodásra adhat okot, ha egy hosszú és fárasztó utazás után nem tudod elfoglalni a szobád, mert például csak 14 óra után lehetséges, vagy éppen már 10-kor el kell hagynod, pedig csak az esti órákban indul a géped. Erre is van megoldás! Sok szállásnál csak a kommunikáción múlik, és akár térítésmentesen is elfoglalhatjuk kicsit hamarabb a szobát, vagy éppen maradhatunk pár órával tovább.

Létezik stresszmentes csomagolás és utazás?
Vedd igénybe az early check-in és late check-out szolgáltatást!

A nagyobb hoteleknél pedig létezik úgynevezett early check-in és late check-out szolgáltatás, mikor felár ellenében tovább használható a szoba.

Tipp: nem biztos, hogy a honlapjukon ezt hirdetik, de érdemes telefonon érdeklődni, mert egy hívással könnyen lehet, hogy ezt a stressztényezőt is kiiktathatjuk.

Hazai hotelajánló, ahol van erre lehetőség:

Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár

Pangea Hotel Nyíregyháza

5. Relax!

Persze, mondani könnyű, de a stresszmentes csomagolás és utazás csak akkor létezik, ha az ember képes teljesen kikapcsolni, és legalább néhány napra elfelejteni a hétköznapok mókuskerekét. Ebben a pár napban nyugodtan felejtsd el a munkát. Kapcsold ki a céges telefonod, és még csak eszedbe se jusson rápillantani a céges e-mailekre.

Még a legalaposabb tervezés esetén is bekövetkezhetnek váratlan események, de próbáld meg a lehető legjobbat kihozni az adott szituációból. Élvezd a pillanatot, és kis dolgok miatt ne bosszankodj! Attól hogy esetleg nem minden a tervek szerint alakul, csak még emlékezetesebb lesz a vakáció.

Ha van tippetek, mivel tehető még stresszmentesebbé az utazás, osszátok meg velünk!

Még több belföldi szálláshelyet találtok a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%