Site icon Szallas.hu Blog

Fedezd fel az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLYGYŰJTEMÉNYÉNEK segítségével!


Magyarországon hihetetlenül sok káprázatos műemlék lelhető fel, melyek közül most a hazai kastélyokat gyűjtöttük térképre, kiegészítve fényűző palotákkal és szebbnél szebb kúriákkal. Tartsatok velünk, és fedezzük fel együtt az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu nagy térképes kastélygyűjteménye segítségével!!

Vár, palota, kastély és kúria. Mi a különbség?

A várak funkciója főként a védelem volt, ezért erődítményként használták őket. Ezzel ellentétben a palota, a kastély és a kúria lakóházként funkcionált és itt fontos szerepe volt a küllemnek. A legnagyobb és legdíszesebb a palota, ahol a legrangosabb főurak éltek, majd ezt követi a kastély, ami a nemesek otthonául szolgált. Végül meg kell említeni a kúriákat is, melyek méretükben a legkisebbek, de ennek ellenére is nagyon látványos épületek. Ezekben a jómódúbb középnemesség élt.

Andrássy-kastély, Tiszadob

A Szallas.hu nagy térképes kastélygyűjteménye

Mivel több, mint 700 gyönyörű műemléket sikerült összegyűjtenünk, az egyszerűbb áttekinthetőség érdekében 5 olyan kategóriába soroltuk őket, ami a leginkább jellemző rájuk, és ezt különböző ikonokkal jelöltük:

Top 10 híres hazai kastély, amit legalább egyszer látni kell

A Széchenyi család legszebb birtoka, a nagycenki Széchenyi-kastély

A Széchenyi családnak országszerte számos birtoka volt, de talán a legszebb frissen felújított nagycenki kastély, ahol ma a Széchenyiek emlékére berendezett kiállítások tekinthetők meg.

Extra tipp: a kastélylátogatás után még keressük fel a Széchenyi Mauzóleumot is a nagycenki temetőben.

A fényűző fertődi Esterházy-kastély és Cziráky Margit rózsakertje

Az ország egyik legpompásabb kastélya, ahol még ma is él egy igazi herceg. Aki nyáron látogat el ide, az még a csodálatos rózsakertben is feltöltődhet kicsit.

Látogatás az Esterházy-kastélyban >>

Cziráky Margit rózsakertje >>

A Fertő-tó környékén ezek a szállások várnak >>

Helikon Kastélymúzeum a keszthelyi Festetics-kastélyban 

Az ország leglátogatottabb kastélya 5 épületben, 6 állandó kiállítással várja a látogatókat. Többek között itt található az ország és egyben Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára, a megközelítőleg 80 ezer kötettel büszkélkedő Helikon könyvtár, de nagyon érdekes a hintókból és kocsikból álló tárlat is. A gyerekek (és apukák) kedvence pedig mi más lehetne, mint a történelmi modellvasút kiállítás!?

A kiállítások külön-külön is megtekinthetők, de jobban megéri kombinált jegyet vásárolni, ráadásul a Szallas.hu oldalán foglalók ebből még 20% kedvezményt kapnak. Részletek >>

A keszthelyi Festetics-kastély

Az ország egyik legszebb kastélya, a nádasdladányi Nádasdy-kastély

A TOP-listán a helye a közelmúltban felújított, Tudor-stílusban épült pompázatos Nádasdy-kastélynak, melyet egy gyönyörű park vesz körül. Jellegzetes kovácsoltvas csillárjai, festett üvegablakai miatt igazán különlegesnek számít.

A pompásan újjá varázsolt kastélyról mi is írtunk, olvasd el itt >>

A vár, ami nem is igazi vár: Bory-vár Székesfehérváron

A Bory-vár a megtestesült romantika, ami bár külső jegyeiben tartalmaz a várakra jellemző elemeket, funkcióját tekintve mégis sokkal inkább kastély. A székesfehérvári építészmérnök, szobrász- és festőművész Bory Jenő feleségének, Komócsin Ilonának építtette ezt a csodát szerelme jeléül.

Az egyik központi eleme a műterem, ezért nem is meglepő, hogy az egész épület tele van szebbnél szebb alkotásokkal, szobrokkal, festményekkel, mozaikokkal és üvegfestményekkel, de a saját alkotások mellett figyelemre méltó a művész házaspár gyűjteménye is, melyben neves alkotók munkái találhatók meg.

Székesfehérvár környékén ezeket a szállásokat válaszd >>

A legangolosabb magyar kastély: Brunszvik-kastély Martonvásáron

A legangolosabb magyar kastélyként emlegetett Brunszvik-kastélyt nem csak a lenyűgöző épülete miatt éri meg felkeresni, parkja legalább annyira gyönyörű. A park ad otthont az Agrártudományi Kutatóközpontnak és az Agroverzumnak, a kastélyban pedig egy páratlan Beethoven Emlékmúzeum is működik, így akár egy egész napos családi programként is beiktathatjuk a helyet a vakációnkba. 

SZÁLLÁSTIPP: Jó szállást keresel Martonvásáron? A Ludwig Hotelt neked ajánljuk! 

Sissi kedvence, a Gödöllői Királyi Kastély

Az ország egyik legismertebb barokk kastélyának neve hallatán szinte mindenkinek Erzsébet királyné, vagyis Sissi kedvenc kastélya ugrik be. Azt azonban kevesen tudják, hogy eredetileg Grassalkovich Antal és családja tulajdona volt. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta meg, és 1867-től előszeretettel tartózkodtak itt, és rendeztek nagyszabású fogadásokat, vadászatokat és lovas versenyeket.

Érdekesség: néhány éve megnyitották a közönség előtt a kastély alatt található Horthy-bunkert is, amit szintén érdemes megnézni, ha már itt jár az ember.

TIPP: A Szallas.hu oldalán foglalókat az állandó kiállítás árából 20%, a Barokk Színház és a Horthy Bunker áraiból pedig 50% kedvezmény várja >> 

Szállástippek Gödöllőn és környékén >>

A Kubinyi Ferenc Múzeumnak otthont adó szécsényi Forgách-kastély

A csodálatos barokk műemlék-együttesben már 1975 óta tekinthetők meg helytörténeti jelentőségű régészeti, numizmatikai, kőzettani és megyei történeti gyűjtemények. Hangulatos angolparkja természetvédelmi terület besorolást kapott, érdemes itt is egy szép sétát tenni.

TIPP: A Szallas.hu oldalán szállást foglalóknak a felnőtt belépőjegy árából 10% kedvezmény jár.

Itt várnak a legjobb szécsényi szállások >>

Edelényi kastélysziget: L’Huillier-Coburg Kastély

Az Edelényi Kastélysziget Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, melyet egy francia báró, Jean-François L’Huillier építtetett. A kastélylátogatás kiegészíthető a Népszuper és a Térképkiállítás megtekintésével is. Mivel a kiállítások csak tárlatvezetéssel látogathatók, érdemes indulás előtt tájékozódni az időpontokról.

TIPP: A teljes árú felnőtt belépőjegyek árából 20% kedvezmény jár, ha a szállásotokat a Szallas.hu oldalán foglaljátok le.

Tudj meg többet az ország egyetlen kastélyszigetéről >>

A csodás kastély környékén kellemes szálláshelyek is várnak >>

A mesebeli tiszadobi Andrássy-kastély

A neogótikus-romantikus stílusban épült várkastély olyan, mintha egy mese díszlete elevenedne meg. Építésénél semmit nem bíztak a véletlenre, és ennek köszönheti páratlan különlegességét. Hogy pontosan mit? Nos, a kastélynak a 4 évszakot szimbolizáló 4 bejárata van, az év hónapjaival megegyezően 12 tornya, a heteknek megfelelően 52 szobája, és a napokkal egyezően 365 ablakszeme.

Rózsalugasos angolkertje tavasztól kora őszig ejti ámulatba a látogatókat, sövénylabirintusának bebarangolása pedig minden évszakban külön élmény.

Még több érdekesség a kastélyról >>

Válogass Tiszadob szállásai között >>

Ybl Miklós remekműve, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Ybl Miklós nevéhez több gyönyörű műemlék épület is kötődik, melyek közül az egyik legszebb a tervei alapján épült szabadkígyósi kastély. Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina egy dologhoz ragaszkodott: a kastélynak az évszakokhoz kötődően 4 bejárata legyen, 52 szobája és az év napjaival megegyezően 365 ablaka.

Nagyszabású renoválás után ez a csodálatos műemlék is megszépülve várja a kastélyok szerelmeseit „Vendégségben Wenckheiméknél” című állandó kiállításával és gyönyörű parkjával.

A felújított kastélyról részletesen itt írtunk >>

Hogy ne kelljen hazasietned a kastélyból, szállj meg Szabadkígyóson >>

Kastélyok, kúriák Magyarországon, ahol meg is lehet szállni

Érdekes módon a kastélyokra sokkal inkább tekintünk múzeumként, pedig eredeti funkciójukban lakóépületek voltak. Szerencsére egyre több leromlott állapotban lévő kastélyban ismerik fel a lehetőséget, és felújítás után csodás kastélyszállókként várják a vendégeket.

Persze ezek nem feltétlenül tartoznak az olcsó szálláskategóriába, de egy kis nemesi kényeztetés mindenkinek kijár, higgyétek el, megéri kicsit spórolni, és kipróbálni egy-kettőt. Segítségül most bemutatjuk a Szallas.hu kínálatában szereplő nívós kastélyszállókat és kúriákat, ahol főúri kényelemben lehet részetek.

Dunántúli kastélyok, ahol meg is lehet szállni

Szidónia Kastélyszálloda Röjtökmuzsaj ****

A Felsőbüki Nagy-Ürményi-Verseghy-kastély legnagyobb átalakítása és fejlesztése Verseghy Nagy Elek nevéhez fűződik, aki többek között egy nagy úszómedencével gazdagította az épületet, és a kastélyt körülvevő csodálatos parkot is ő alakíttatta ki.

A romantikus kastélyszálló kitűnő választás azoknak, akik párjukkal egy igazán különleges helyen szeretnének pihenni. A Sopronhoz közeli Röjtökmuzsaj csendes, nyugodt kis település, ahol nemesi környezetben tölthetjük a pihenést. A teljes feltöltődés érdekében wellness részlegüket is érdemes kipróbálni.

Festetich Kastély és Zsuzsanna Hotel Szeleste ***

A hajdani Festetics–Baich-kastély épülete ma egy impozáns kastélyszállónak ad otthont, mellette pedig a modern Zsuzsanna Hotel található. Akik természetközeli, madárcsicsergéstől hangos, ám egyébként csendes pihenésre vágynak, azoknak csak ajánlani tudjuk, ugyanis a szomszédos arborétumnak köszönhetően nagyon nyugalmas környék.

Ráadásként a kastélyhoz tartozó Zsuzsanna Hotelben saját kútból táplált gyógyvizes fürdő is várja a vendégeket.

Hűvös-Erdődy-kastély (Mindszenty Ifjúsági Ház) Zalaegerszeg

Az ifjúsági szálló különlegessége, hogy egy gyönyörű kastély épületben kapott helyet, és bár a berendezése egyszerűbb, az ifjúsági szállókra jellemző, a környezet mégis igazán pazar. Nagyobb csoportoknak kitűnő és megfizethető szálláshely.

Kép: Mindszenty Ifjúsági Ház Facebook oldala

Fábiánics-kastély Misefa

A misefai Fábiánics Kastély igazán különleges szállás, ahol nem csupán megszállhatunk, és eltölthetünk néhány kellemes estét, hanem élmények is várnak szép számmal. Borospincéjében egy étterem működik látványkonyhával, a kastély mellett pedig egy csodálatos arborétum található, ahová akár mi magunk is ültethetünk fát.

Szolgáltatásaik között megtalálható a borkóstolás, a wellness élmények és többféle sportlehetőség.

TIPP: Akik igazán arisztokratikus élményre vágynak, azoknak ajánljuk a Baldachinos, nagy nászutas 2 fős lakosztályukat.

Sitkei Kastélyfogadó ***

A Felsőbüki Nagy család kastélya már 1983 óta működik fogadóként. A szobák berendezése igazán autentikus, gyönyörű, korabeli bútorok találhatók bennük, egyedül a tv és a hűtőszekrény lóg kicsit ki a sorból, de ezek a vendégek kényelme szempontjából elengedhetetlenek. Maga a birtok is csodálatos, az épületet madárdaltól hangos erdő övezi.

Batthyány Kastélyszálló Zalacsány ****

A wellness szerelmeseinek tökéletes szállás a zalacsányi Batthyány Kastélyszálló, ahol pompás környezetben feledkezhetünk meg a szürke hétköznapokról. Széles körű szolgáltatásaik között található például aromafürdő, pezsgőfürdő, finn szauna, ráadásul amíg a szülők kikapcsolódnak, a gyerekekkel animátorok foglalkoznak.

Batthyány-kúria Zalacsány ****

A kúria épületében megszálló vendégek teljes nyugalmat élvezhetnek, ám a kastélyszálló szolgáltatásai számukra is ugyanúgy elérhetők a mindössze 200 méterre lévő épületben.

Károlyi-kastély Hotel & Restaurant Fehérvárcsurgó

A Székesfehérvártól 15 percnyi autózásra lévő Károlyi-kastély falai között manapság is nyüzsgő élet folyik, ugyanis egy exkluzív hotelnek és étteremnek ad otthont. A főúri lakosztályok, és egyszerűbb szobák is csodaszépek, de jellemző ez az egész kastélyra.

A 23 szoba és 6 lakosztály mellett található az épületben 2 könyvtár, és egy hatalmas pince is, tartozik hozzá egy saját tó és egy gyönyörű, gondozott arborétum is. Ennél meghittebb helyet el sem tudnánk képzelni egy romantikus hétvégéhez!

Boros kastély Fonyód

A meseszép, medencés Boros-kastélyt nagyobb baráti társaságoknak ajánljuk, vagy akár egy családi rendezvényre is kibérelhetjük. Az impozáns villa 10 szobával, összesen 26 férőhellyel rendelkezik, de csak egyben bérelhető így biztosítva a teljes nyugalmat és feltöltődést.

Festetics-kastély (Bél Mátyás Látogatóközpont) Balatonkeresztúr

Az egykori kastély ma barokk vendégházként üzemel Balatonkeresztúr központjában. Berendezése már a modern kor követelményeinek megfelelő, így a nemesi hangulat kevésbé érezhető, de cserébe egy nagyon igényes szálláshelyen pihenhetünk, melyhez egy csodálatos, gondozott park is tartozik.

Bánó Mária Kastélyszálló Felsőmocsolád ***

A gyönyörűen felújított kastély minden szobája egy igazi kuriózum, mindegyik különleges valamiért, ezért legszívesebben mindet végigpróbálnánk. Mindezek mellé jön még a meseszép kertje, aminek láttán legszívesebben már csomagolnánk is, és indulnánk!

Festetics-Inkey-kastély (VillaBOGArT Vendégház és Maison BOGArT Vendégház) Alsóbogát

Maga a kastély épülete még nem újult meg, de a környezete egyre szebb, és folyamatosan folynak a munkálatok, hogy egyszer a park összes épülete visszanyerje régi pompáját. Jó hír viszont, hogy a madárdaltól zengő kastélyparkban 2 korszerű, felújított vendégházban is megszállhatunk.

Az egyik az egykori főintéző háza, a VillaBOGArT, melyben 4 szoba található 8 férőhellyel. A vendégek kényelme érdekében csak egyben bérelhető a teljes ház.

A másik vendégház az egykori kertészlak, a Maison BOGArT, melynek 8 szobája összesen 18 férőhelyet biztosít. Foglalásnál minimum 2 szobát kell kivenni.

Fried Kastély Hotel Simontornya ***

Ha néhány szóval kellene jellemeznünk a helyet, elsőként talán a luxus és az igényesség jutna eszünkbe, ami nem véletlen, hiszen nem csak laikus, hanem szakmai szemmel is csodás szállásról van szó. Ezt bizonyítja, hogy többek között volt már büszke birtokosa Év Hotelje és az Év Legszebb Szállodája díjaknak is.

Családoknak szuper választás, hiszen számtalan játék- és sportlehetőség kínálkozik, wellness részlegük pedig maga a paradicsom a lazítani vágyóknak.

Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok Bikal ****

Az ország egyik legkülönlegesebb szállásán nem csak csodás környezetben pihenhettek, hanem még izgalmas programokon is részt vehettek, melyek visszarepítenek egészen a reneszánsz korba. A kastélyszálló nagy előnye, hogy a különféle szobatípusok közül pénztárcánknak megfelelően válogathatunk, így, aki megengedheti magának, kipróbálhatja valamelyik prémium lakosztályt is.

Részletes ajánlónkat itt olvashatjátok >>

Észak-magyarországi kastélyszállók

Majláth-kastély (Főnix Medical Wellness Resort) Nógrádgárdony

A Zichy és Majláth család egykori kastélya ma egy színvonalas szállóként üzemel, ahol nem csak a kikapcsolódni vágyókat várják, hanem azokat is, akiknek a wellness mellett a rekreáció és egészségmegőrzés is fontos. A nógrádgárdonyi Főnix Medical Resort felhőtlen kikapcsolódást kínál távol a városok zajától egy igazán idilli, nyugalmas környezetben.

Prónay-kastély Alsópetény ****

A csodás környezetben lévő kastély azoknak tökéletes választás, akik kifejezetten a luxust keresik, és egy minden szempontból nemesi pihenésre vágynak, ahol semmire nincs gondjuk. Ízlésesen berendezett exkluzív lakosztályaik minden képzeletet felülmúlnak, de egyszerűbb apartmanjaik is nagyon hangulatosak.

Kállay-kastély Bercel

A berceli Kállay-kastélyt csak egyben lehet kibérelni, és első sorban nagyobb létszámú csoportoknak adják ki, akik tréningeket, konferenciákat és értekezleteket tartanak itt. Ennek megfelelően a használat is kizárólagos.

A Szallas.hu oldalán azonban foglalható a hozzá tartozó Bercel Kastély Vendégház, amit nagyobb baráti társaságoknak vagy családoknak ajánlunk, mert a kastélyparkban található lakhoz 6 fürdőszobás szoba tartozik, melyek összesen 15 férőhelyet biztosítanak. Foglalni egyben lehet az egész házat, így minél többen mentek, annál jobban megéri.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák ****

Az 1748-ban épült egykori Teleki-Degenfeld-kastély az egyik legszebb barokk kastélyok közé tartozik, mely 27 exkluzív kétágyas fürdőszobás szobával és csodálatos lakosztállyal rendelkezik. A korhű berendezések visszarepítenek az időben, modern wellness központjuk viszont teljes mértékben megfelel a jelen kor követelményeinek. Egy itt eltöltött hétvége igazi felüdülés a testnek és a léleknek is!

Károlyi-kastély (Erzsébet Park Hotel ***) Parádfürdő

Az Erzsébet Park Hotel rengeteg wellness szolgáltatása és különleges mofetta fürdője, ami garancia a színvonalas pihenésre. Az 1893-ban épült Károlyi-kastélyt 2008-ban egy új szárnnyal bővítették, így összesen 99 szobát kínálnak 262 férőhellyel, melyek között mindenki találhat az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt.

Károlyi-kastély (Kastélyhotel Sasvár Resort ****) Parádsasvár

Kétséget kizáróan az ország egyik legkedveltebb és legelegánsabb szállása a parádsasvári Kastélyhotel Sasvár Resort, ami mindemellett még gyönyörű helyen is fekszik. 3 fő értékük: elegancia, kényelem, élmények, és aki egyszer már megszállt itt, az tanúsíthatja, hogy ez valóban így is van.

Wellness és rekreációs szolgáltatások tárházával igyekeznek vendégeik kedvében járni, hogy valóban semmiben ne szenvedjenek hiányt. A kastélyhotel különlegessége, hogy az egész épületet padlófűtéssel látták el, így télen is kifejezetten komfortos.

Pallavicini-Keglevich-kastély (La Contessa Kastélyhotel ****) Szilvásvárad

Elegancia, nyugalom, kikapcsolódás – talán ez a 3 szó jellemzi legjobban a nevében is fenséges La Contessa Kastélyhotelt. A szobákban elegáns olasz bútorok és nemes anyagú függönyök garantálják a hamisítatlan kastély élményt, melyek a modern kor elvárásainak megfelelően kerültek kialakításra, ráadásként pedig egy panoráma üvegfalas wellness részleggel is a vendégek kényelmét igyekeznek szolgálni.

De La Motte Kastély (Tündérkert Hotel ***) Noszvaj

A noszvaji De La Motte kastély főépülete idegenvezetéssel látogatható, gyönyörű parkjában pedig egy vintage stílusú mesebeli hotel is helyet kapott. A Tündérkert Hotel család- és bababarát szállás, de romantikázni vágyó pároknak is tökéletes választás.

Galassy-kastély (Oxigén Family Hotel ****) Noszvaj

Noszvaj másik kastélya is kihagyhatatlan, főleg, ha kisgyerekkel pihennénk, mert az Oxigén Hotel **** Superior Family & Spa, Magyarország első négycsillagos gyermek all inclusive szállodája rengeteg gyerekbarát szolgáltatással, köztük kicsiknek szóló wellnesszel várja a családokat. Külön kiemelendő, hogy baba- és gyerekbarát családi wellness hotel 11 éves korig díjtalan!

Hotel Palota Lillafüred ****

A Szinva-patak völgyére és a Hámori-tóra nyíló kilátásnak köszönhetően a Hotel Palota ideális helyszín, ha egy romantikus vakációra készülünk a párunkkal, hiszen maga a környék is egy ékszerdoboz.

Vécsey-Sardagna-kastély (Hotel Vécsecity ****) Hernádvécse

„A Hotel Vécsecity nem csak egy szálloda, hanem egy igazi élménybirodalom, ahol Vendégeink egy különleges, elvarázsolt világ lakóivá válnak a régmúlt és a ma harmóniájában” – szól a kastélyhotel bemutatkozója. Mindez tökéletesen lefedi azt, ami a pihenni vágyókat itt várja, hiszen a hely tényleg egy kastélyba zárt város megannyi érdekességgel. A felhőtlen kikapcsolódást és nemesi pihenést a Cserehát gyönyörű vidéke pedig csak még emlékezetesebbé teszi.

Rákóczi Kúria Tállya

Gyönyörű vidéken található a hangulatos Rákóczi Kúria, ahol megszállni felér egy igazi időutazással. A korhű berendezés mellett modern fürdőszobákkal, és a környék legkényelmesebb ágyaival várják a pihenni vágyókat.

Andrássy Kúria & Spa Tarcal *****

Nem kevesebb, mint 5 csillag garantálja, hogy a vendégeknek nem csupán nemesi, hanem főúri kényelemben legyen részük, ha az Andrássy Rezidencia Wine & Spa ötcsillagos szállodáját választják pihenésük helyszínéül. A kiemelkedően magas színvonal nem csak a szobákra terjed ki, ugyanez jellemzi a wellness és gasztronómiai szolgáltatásaikat is.

A legideálisabb helyszín, ha valami különleges alkalmat szeretnétek megünnepelni egy felejthetetlen vakációval, de akkor is, ha egészen egyszerűen valami egyedire vágytok.

Gróf Degenfeld Kastélyszálló Superior Tarcal ****+superior

Aki beleszeretett a Tokaj-hegyaljai borvidék festői szépségébe, és ráadásként még a szállást is úgy választja meg, hogy tökéletesen illeszkedjen ebbe a mesés környezetbe, annak nincs nehéz dolga Tarcalon, mert nem egy exkluzív hotellel büszkélkedhet a település.

A Gróf Degenfeld Kastélyszálló Superior a 100 hektáros Gróf Degenfeld szőlőbirtok központjában álló, egykori kúriából kialakított négycsillagos kastélyszálloda, ahol minden az eleganciáról és a háborítatlan pihenésről, feltöltődésről szól.

Svastics Kúria Szentgáloskér

A hosszú ideig pusztuló, egykori Svastics-Kladnigg-kúria csillagzata ismét felragyogott, amikor gyönyörűen felújítva szálláshelyként újranyitották.

A legigényesebb vendég sem találhat semmi kivetnivalót ezen a pompás helyen, ahol a hívogató enteriőr mellett még ajándék pezsgővel és welcome drinkkel is kedveskednek a vendégeknek.

Közép-magyarországi és alföldi kastélyok, ahol érdemes eltölteni néhány éjszakát

Klebelsberg-kastély (Klebelsberg Kastély Hotel ***+superior) Budapest

2017 nyarán nyitotta meg kapuit a gyönyörűen felújított Klebelsberg Kastély Hotel, mely megfizethető, színvonalas szobákat kínál a vendégek számára a főváros egyik legszebb részén, közel a Pilishez és a Budai-hegységhez.

Bodrogi Kúria Wellness Hotel Inárcs ****

A fenyőerdővel körülölelt elegáns kúriában nem nehéz kikapcsolni, és elfelejteni a monoton hétköznapokat, hiszen szuper wellness részlegének és rekreációs szolgáltatásainak köszönhetően a vendégeknek csak a pihenésre kell koncentrálniuk.

Vörös Kastély Kunbaracs

A homokhátság egyik legszebb kastélya 6 egyedi berendezésű szobával és egy különleges atmoszférájú, étteremként használt lovagteremmel várja a pihenni vágyókat. A település és kastélya még kevésbé felkapott üdülőhely, pedig nagyon szép vidék, érdemes felfedezni!

Kép: Vörös kastély Facebook oldala

Albrecht-kastély (Hercegasszony Birtok) Mezőtúr

Az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése volt számunkra a Körös partján álló neobarokk stílusú Hercegasszony Birtok, ami maga a megtestesült elegancia és szépség. „Távol az utaktól és a város zajától, a régmúlt idők egy szelete elevenedik meg fiatalos, modern köntösben.” 7 egyedi berendezésű szobájukban és 10 standard apartmanjukban összesen 50 fő részére tudnak kényelmes szállást biztosítani.

Forgách Kastély Hotel Mándok *****

Az ország észak-keleti csücskében található kastélyszálló minden egyes szobája és terme maga a csoda, ahol minden tökéletesen a helyén van, hogy a vendégeknek a nemeseknek kijáró luxusban lehessen részük. Ha három szóval kellene jellemeznünk a helyet, az elegancia, a kényelem és a hibátlanság fejezné ki talán legjobban azt, amit nyújtani tud a szállóvendégeknek.

A leghangulatosabb hazai vadászkastélyok, ahol eltölthetünk néhány éjszakát

Károlyi-vadászkastély (Ezüstfenyő Hotel) Telkibánya

Az egykori Károlyi-vadászkastély ma színvonalas szálláshelyet nyújt a Zemplénbe látogatóknak, akik 23 szoba és 2 lakosztály közül választhatják ki a nekik legszimpatikusabbat. A szálloda külsejében igyekszik fenntartani a vadászkastély régi arculatát, szolgáltatásait pedig a kor követelményeinek megfelelően alakítani.

A természetkedvelőknek tökéletes választás, ráadásul a hotel személyre szabott túrákkal is igyekszik a vendégek kedvében járni, van például kincskereső, erdei, aranybánya és éjszakai túrájuk is.

Forster Vadászkastély és Szálloda Bugyi ***

A fővárostól alig 18 kilométerre, mégis távol a város zajától egy gyönyörű, ősfás parkban áll a Forster Vadászkastély, mely messze földön híres ízletes, magyaros ételeket kínáló konyhájáról. Ideális szálláshely családoknak és pároknak is, akik szeretnének egy kicsit elvonulni és feltöltődni.

Látogatható magyar paloták, kastélyok, kúriák, ahol érdekes kiállítások tekinthetők meg

Kastélyok a Dunántúlon

Hadtörténeti Múzeum a magyargencsi Széll-kastélyban

Bár a kastélyra már ráférne egy felújítás, érdemes felkeresni, mert az itt található hadtörténeti kiállítás nagyon izgalmas, főleg fiús családoknak. A kastély kertjében haditechnikai eszközök és harci gépek tekinthetők meg, az épületben pedig egy 1848-as, egy I. és II. világháborús kiállítás, valamint a helytörténeti gyűjtemény kapott helyet.

Batthyány-Strattmann-kastély Körmend

A Körmend központjában található kastélyban ma a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kiállításai tekinthetők meg. Állandó kiállításai közül talán a legérdekesebb a Cipőtörténeti Gyűjtemény.

Egervári Várkastély (Nádasdy-Széchenyi-várkastély és Reneszánsz Látogatóközpont) Egervár

A Reneszánsz Látogatóközpont testközelbe hozza a múltat, ugyanis itt rengeteg minden kipróbálható, és nem csak az interaktív eszközök segítségével. A termeket reneszánsz és kora barokk bútorok másolataival rendezték be, melyeket a látogató is kipróbálhat. A kiállítás egyik legérdekesebb része az a tapintható tárlat, ahol kézbe is lehet venni a régi tárgyakat. Éppen ezért ideális program kisgyerekes családoknak is.

Egervári Várkastély

Esterházy-kastély Pápa

Ez a kastély kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat érdekességet. Míg a felnőtteket a barokk főúri élet hétköznapjaiba bepillantást engedő tárlatvezetés fogja lenyűgözni, addig a kisebbeket a Lego kiállítás, ahol a hatalmas terepasztalon a kastély kicsinyített mása is megtekinthető Legóból. A kézművesműhely pedig mindenkinek tetszeni fog, mert az érdeklődők elleshetik, sőt, ki is próbálhatják a csokoládékészítés kulisszatitkait.

Nádasdy-várkastély (Nádasdy Ferenc Múzeum) Sárvár

A sárvári Nádasdy-vár ad otthont a Nádasdy Ferenc Múzeumnak, ahol a helytörténeti, az üvegműves és a nyomdatörténeti kiállítások mellett a díszterem pazar falfestményei, és egy Európában egyedülálló huszárkiállítás is látható.

Zichy-kastély (Nagyvázsonyi Kastélyszálló) Nagyvázsony

A nagyvázsonyi Zichy-kastélyban ma szálloda és lovaspark működik, így a nagyközönség számára nem látogatható, de a parkjában érdemes egy sétát tenni, ha a környéken járunk.

Esterházy Kiskastély (Nyári Lak) Tata

Az Angolpark felkeresése kihagyhatatlan program Tatán, és ha már itt járunk, érdemes benézni a Kiskastélyba is, ahol egy csodás Herendi porcelán gyűjteményt láthatunk.

Még több tatai programért kattints ide >>

Esterházy-kastély (Kamalduli Remeteség) Oroszlány

A kastély és a látogatóközpont a remeteséghez tartozik, ami szakvezetéssel látogatható. A „néma szerzetesek” életét bemutató épületcsoport egyedülálló az országban, ezért érdemes felkeresni.

Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely Mór

A Fellner Jakab tervei alapján épült Lamberg-kastély ma egy többfunkciós intézményként működik, ahol a kiállítóterek mellett kulturális központ és könyvtár is található. Az épület belépőjeggyel látogatható, de ha a Szallas.hu oldalán keresztül foglaltok szállást, akkor 50% kedvezményt kaptok.

Halász-kastély Kápolnásnyék

A szépen felújított neobarokk kastély amellett, hogy állandó kiállításoknak ad helyet, rendezvényhelyszínként is bérelhető, és több érdekes kulturális programot is szerveznek időnként.

Ha szívesen olvasnál még a kastélyról, ebben a cikkben sok érdekességet találsz >>

Festetics-kastély Dég

A Pollack Mihály tervei alapján épült dégi Festetics-kastély az ország egyik legszebb, és egyben egyetlen látogatható klasszicista stílusú kastélya. Nem csak az épületet, hanem az azt körülvevő csodaszép angolparkot is érdemes bejárni, amely a legnagyobb Magyarországon.

Szalay tárlat Balatonlelle

A szépen felújított épület ad otthont az Afrika Múzeumnak, ami Gróf Somssich Pongrácz és Soltész István Afrika gyűjteményét mutatja be rengeteg díjazott és rekordtrófeával és rengeteg fotóval.

Berzsenyi-kúria (Berzsenyi Dániel Emlékház) Nikla

Berzsenyi nem véletlenül nevezte magát „Niklai Remetének”, hiszen nagyon sokat időzött itt birtokán, és végül a niklai temetőben helyezték örök nyugalomra. Nem is volt kérdés, hogy egykori lakóházát emlékmúzeummá alakítsák. Többek között láthatók itt kéziratai, kedvenc tollai és pipái, valamint népi hangszerei is, a kúria kertjében pedig az általa ültetett, több mint 200 éves gesztenyefa is.

Andrássy-kastély Szigetvár

A kastély a Szigetvári Vár területén belül található, így az oda érvényes belépőjeggyel látogatható. Maga a kastélyépület állandó és időszaki kiállításoknak ad helyet.

TIPP: Foglaljatok szállást a Szallas.hu választékából, és a belépők árából 20% kedvezményt kaptok!

Püspökszentlászlói kastély (Püspökszentlászlói Arborétum) Hosszúhetény

A csodálatos Püspökszentlászlói Arborétum területén található kastélyt néhány éve felújították, és jelenleg kastélytörténeti kiállítás és Mindszenty-emlékkiállítás található benne. Az arborétumban pedig érdemes egy nagyot sétálni, minden évszakban csodás.

A fentieken kívül ezekben a dunántúli kastélyokban is megtekinthető pár kisebb kiállítás:

Kastélyok Észak-Magyarországon

Széchenyi Zsigmond Magyar Vadászati Múzeum Hatvan

A város egyik legrégebbi épülete eredetileg vadászkastély volt, ma pedig ennek emléket állítva a Magyar Vadászati Múzeumnak ad helyet, ahol megtekinthetőek Magyarország történelmének vad- és halfajai, azok élettere, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődésének bemutatása.

Orczy-kastély (Mátra Múzeum) Gyöngyös

Az eredetileg barokk, majd klasszicista stílusban átépített kastély egyik érdekessége, hogy innen indult 1849-ben tavaszi hadjáratra Görgey. Ma a Mátra Múzeum otthonául szolgál, ahol az egyik fő attrakció egy hatalmas mamut csontváz. Foglaljátok le gyöngyösi szállásotokat a Szallas.hu oldalán keresztül, és 10% kedvezményt kaptok az állandó kiállításokra szóló belépők árából.

Még több családi program Gyöngyösön >>

Érseki Palota Eger

Az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont egy átfogó egyházművészeti kiállításnak ad otthont, mely 2016 óta látogatható. Az ajándékboltban érdemes vásárolni egy palackkal az „Egri érsek borából” is. Ha a Szallas.hu oldalán foglaltok szállást, kedvezmények is várnak rátok.

Eger még több izgalmas programmal vár >>

Károlyi-kastély Füzérradvány

A közelmúltban gyönyörűen felújított Károlyi-kastély állandó kiállítása a kastélyszálló időszakára, az 1936-1948 közötti évekre helyezi a hangsúlyt. A különleges tárlat egyedi, a helyszínre gyártott installációkból épül fel. A kastély szintén megújult, gyönyörű angolparkjában szabadon kalandozhatunk, térítés ellenében pedig lehetőség van vezetett parktúrákon részt venni.

Dessewffy-kastély (Helia-D Herba-kastély) Tolcsva

Ennél különlegesebb kastélylátogatást aligha képzelhetnénk el, és talán mondanunk sem kell, hogy ez a program legfőképp a hölgyeknek fogja elnyerni a tetszését, ugyanis a szépen felújított kastélyban a kozmetikumkészítés és a gyógynövények csodálatos világába nyerhetünk bepillantást. Kozmetikai műhelyükben akár mi magunk is készíthetünk szappant, vagy különleges, tokaji aszús arckrémet, de a kastély csodás könyvtára és női lakosztálya is nagyon érdekes program.

Akik a Szallas.hu oldalán foglalnak szállást, azokat a rengeteg élmény mellett számos kedvezmény is várja.

Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont Tolcsva

Tolcsva másik kastélya már nem csak a hölgyek kedvence lesz, interaktív kiállításai még a kicsik figyelmét is lekötik. A kastélyban a Szirmay és a Waldbott család történetét mutatják be, és gyönyörűen berendezett, neoreneszánsz stílusú termei szinte visszarepítik a látogatót az ő korukba.

Rákóczi-várkastély (Zempléni Múzeum) Szerencs

Nehéz eldönteni, hogy várról, vagy kastélyról van-e szó, de nem is ez a lényeg, hiszen mindenképpen érdemes betervezni a zempléni utazásunkba a Zempléni Múzeumnak otthont adó műemléket. Rákóczi Zsigmond életútja mellett egyik legérdekesebb állandó kiállításuk a szerencsi csokoládégyártás történetét megidéző tárlat és a kastélypark is gyönyörű.

Ezeket a kisebb kiállításoknak otthont adó kastélyokat is érdemes útba ejteni Észak-Magyarországon:

Látogatható kastélyok Közép-Magyarországon és az Alföldön

Hamvay-kúria (Városi Múzeum) Gödöllő

A szépen felújított műemlék épületben helytörténeti kiállítások tekinthetők meg, és gyakran érdekes időszaki kiállításokkal is várják az érdeklődőket.

Kiscelli Schmidt-kastély (Kiscelli Múzeum) Budapest

Az erdős parkkal körülvett, egykori barokk kolostor és templom épülete ma kortárs képzőművészeti, iparművészeti alkotásoknak ad helyet.

Vigyázó-kastély (Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert) Vácrátót

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert minden évszakban remek program, üvegházában mindig virágzik valamilyen különlegesség. A botanikus kert legérdekesebb épülete a Vigyázó-kastély, melynek falait dús növényzet borítja. Akár egészen kicsi gyerekkel is jó program, teszteltük, a legtöbb ösvény babakocsival is járható.

Acsaújlaki kastély Acsa

A csodásan felújított kastély meseszép kertjében igazi felüdülés sétálni, falai között pedig egy időutazás részesei lehetünk. Kiállításai csak vezetéssel látogathatók, így rengeteg érdekességet is megtudhatunk a „Magyar Versailles-ként” is emlegetett műemlékről.

Tomcsányi-kastély (Beregi Múzeum) Vásárosnamény

A barokk stílusú műemlék több különleges kiállításnak ad otthont, köztük iskolatörténeti kiállításnak, az országos hírű művészi és háztartási vasöntvények gyűjteményének, a beregi keresztszemes hímzések mintagazdagságát bemutató tárlatnak és népi iparművészeti alkotásoknak is.

Luby-kastély Nagyar

A Luby-kastély látogatását különösen nyáron ajánljuk, mert érdekes interaktív kiállítása mellett valami sokkal különlegesebbet is tartogat, itt található Magyarország legnagyobb zenélő rózsakertje, ami virágzás idején elképesztő látvány. A Szallas.hu oldalán foglalók a belépőjegy árából 10% kedvezményt kapnak.

Kállay-kúria Kállósemjén

A Kállay-kúria ismét látogatható, és olyan különleges tárlatoknak ad otthont, mint a játék- és autótörténeti kiállítás, de megismerhetjük a Kállay-családot is.

Semsey-kastély Balmazújváros

A kastély a Semsey Andor Múzeumnak ad otthont, aminek állandó kiállításain többek között Balmazújváros történetével, és híres szülötteivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Érdekesség még, hogy a mellette lévő újonnan épült Kocsiszínben tűzoltó eszközök kiállítása látható.

Wenckheim-D’Orsay-kastély Szeghalom

A műemlék a Sárrét hagyományos gazdálkodását és a falusi mesterségeket bemutató kiállításnak és a helyi könyvtárnak ad helyet.

Gyulavári Kastély Gyula

A Gyulavári Kastély Látogatóközpont helytörténeti gyűjteménye a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti- környezeti értékeit, valamint gazdasági történetét mutatja be.

A város emellett is rengeteg programot kínál, ami felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt izgalmas. Nézzétek meg ajánlónkat >>

Almásy-kastély Gyula

A legtöbb múzeumként működő kastély általában arra helyezi a hangsúlyt, hogy a főúri életformát mutassa be a látogatóknak. A gyulai Almásy-kastély azonban e téren különleges, ugyanis éppolyan fontosnak tartja azt is, hogy az érdeklődők a cselédség mindennapi életét is megismerjék, hiszen nélkülük megállt az élet a kastélyokban. Nem véletlen, hogy 2018-ban bekerült Európa 40 legjobb kiállítóhelye közé, kihagyhatatlan program, ha Gyulán jár az ember.

Vásárhelyi–Bréda-kastély Lőkösháza

A 2013 óta látogatható kastélyban festmények, szobrok, vadásztrófeák, korhű empire bútorok, építészeti fotók, makettek és egy Foucault inga látható a felső szinten, a pincében pedig régi bútorok és használati tárgyak repítik vissza a látogatókat egy letűnt korba.

Kisebb kiállítások közép-magyarországi és alföldi kastélyokban:

Kastélyrajongóknak: magántulajdonban lévő híres kúriák, és olyan kastélyok, melyek lakóházak, vagy különféle intézményeknek adnak otthont

Ezekből a térképen rengeteget találtok, és sajnos több már romos állapotban van, mert a tulajdonosa nem tudja felújítani, vagy éppen új tulajdonosukra várnak. Ezek nem látogathatók, legfeljebb kívülről tudjátok megnézni, ha éppen útba esik. Itt csak azokról ejtünk szót, amik olyan intézménynek adnak otthont, ahová vendégeknek is be szabad lépni.

Fanatikusoknak: elhagyott, romos kastélyok országszerte, amiket legfeljebb kívülről nézhetünk meg

Sajnos az országban több romos kastély is található, legtöbb magánkézben van, és őrzik, vagy elkerítették a kíváncsiskodók elől. Itt most olyanokat sorolunk fel, amik már többnyire teljesen elhagyatottak, vagy engedéllyel látogathatók, de legalábbis valamilyen szinten megközelíthetők. Romok lévén fokozott óvatosságra intünk mindenkit, és arra kérünk, csak kívülről nézzék meg az épületeket.

Böngésszétek át a térképünket, és látogassátok meg ti is hazánk legszebb kastélyait!

MÉG TÖBB TÉRKÉPES GYŰJTEMÉNY:

(Fotók: Szallas.hu)


Exit mobile version