Programok hétvégére

Szent Iván éj, a varázslatos nyári éjszaka – Tüzes programok és szentjánosbogár leshelyek

2 perces olvasási idő

Június 24., a nyári napforduló dátuma és egyben Szent Iván éjjele több szempontból is különleges, hiszen rengeteg hiedelem kapcsolódik hozzá. Amellett, hogy az egyik legpogányabb gyökerekkel rendelkező ünnep, érdekes módon a keresztény egyház is elfogadta és megtette Keresztelő Szent János, vagyis Szent Iván napjává. Június azonban még egy különlegességgel örvendezteti meg a természetkedvelőket: Szent Iván éjjelének környékén a természet is ünnepel, a dátumhoz közel eső napokban kezdődik meg a szentjánosbogarak rajzása is. Ezek apropóján általában rengeteg program várja az érdeklődőket országszerte, ráadásként pedig a Múzeumok Éjszakáját is ilyenkor szokták megtartani.

Idén a megszokotthoz képest szűkebb a kínálat, de azért mutatunk pár olyan rendezvényt, ahol ti is átélhetitek ennek az éjszakának a varázslatos hangulatát, vagy éppen megcsodálhatjátok az „erdő lámpásait”, a szentjánosbogarakat.

Szent Iván éj, a varázslatos éjszaka és a szentjánosbogarak rajzása

A nyári napforduló, június 21. a népi hiedelem szerint varázslatos éjszaka, mert az év legrövidebb éjjelén szinte bármi megtörténhet, és a legdédelgetettebb álmaink is valóra válhatnak. A pogány emberek szerint a Nap és az éj, vagyis a világosság és a sötétség folyamatos harcban állnak egymással, és ez az éjszaka az, amikor a Nap diadalmaskodik. Ezt a harcot hivatott segíteni a tűzgyújtás is, mely fényének erejével elűzték a sötétet és vele együtt az ártó szellemeket is.

Szent Iván éj, a varázslatos nyári éjszaka – Tüzes programok és szentjánosbogár leshelyek

Jogos a kérdés, hogy hogyan kapcsolódik egy ilyen pogány ünnephez a kereszténység? Erre is van észszerű magyarázat, hiszen a fény és a sötétség harca ebbe a gondolatvilágba is beleillik. Szent Iván éjjelét mégsem június 21-én, hanem június 24-én ünnepeljük, mert bár korábban valóban erre a dátumra esett a csillagászati nyár kezdete, de a naptárreformok miatt a kettő elvált egymástól. 

A tűzgyújtáshoz és tűzugráshoz még számtalan népi babona és hiedelem kötődik, amik közül az egyik legfontosabb természetesen a szerelemmel és a párválasztással kapcsolatos. A tűz fölött a hagyomány szerint lányok ugráltak, a fiúk pedig eközben alaposan szemügyre vehették őket, és megfigyelhették, ki mozog a legszebben. Az ugrásokból pedig még sokféle jövendölést is kiolvashattak a szakavatott szemek.

Emellett számos hiedelem kötődik a hamuban sütött almához is, de egészségmegőrző praktikákat is bevetettek ilyenkor. Jótékony hatást tulajdonítottak a Szent Iván éji tűz parazsa fölött füstölt növényekből főzött teáknak.

Szent Iván éj, a varázslatos nyári éjszaka – Tüzes programok és szentjánosbogár leshelyek

Szentjánosbogarak rajzása

Ebben az időszakban a természet is ünnepel, mert június vége felé közeledve megkezdődik a szentjánosbogarak rajzása, aminek látványa különösen szép természeti jelenség. Természetesen itt is a szerelemé a főszerep, de a végkifejlet mindenképpen drámai. A rajzás nagyjából 10 napig tart, és a célja az, hogy a röpképtelen nőstények lámpásukat „felkapcsolva” magukhoz csalogassák leendő párjukat. 10 napon át minden éjjel 2 órán át világítanak, ám ha ez idő alatt nem járnak sikerrel, elpusztulnak. Nem sokkal szerencsésebbek azok sem, akiknek sikerül párosodniuk, ők a párzást követő 3 napban 50-100 tojást leraknak, majd szintén elpusztulnak. Amíg tart a násztáncuk, addig az erdőket igazi varázslat lengi körül, mintha egy mesebirodalomba csöppenne a kíváncsi látogató.

Varázslatos programok Szent Iván éjjelén és a legjobb szentjánosbogár leshelyek

Szent Iván éji programok

Szent Iván éji máglyagyújtás Vonyarcvashegyen

Az idei év egyik legizgalmasabb és leglátványosabb programjának ígérkezik a Balaton-parti Vonyarcvashegy strandján meghirdetett máglyagyújtás, aminek a víz közelsége csak még titokzatosabb hangulatot kölcsönöz.

Extra tipp: Ne csak egy napra tervezetek programot, ugyanis a buli másnap folytatódik, június 25-től 27-ig Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválját tartanak Vonyarcvashegyen.

Vonyarcvashegyi szálláskínálatunk >>

Lido strand

Szent Iván éji túra a titokzatos ócsai láperdőben

  • Időpont és helyszín: 2021. június 19. és 26., 20.30 óra, Ócsa, Selyem-réti tanösvény
  • A teljes árú részvételi díj 2300 Ft, a kedvezményes 1600 Ft.

Az éjjeli erdőjárásnak már önmagában is van egy misztikus hangulata, ha ehhez még hozzávesszük, hogy az ócsai Selyem-réti tanösvény nappal is varázslatos, akkor nagyon különleges programnak nézünk elébe.

A túrára előzetesen kell regisztrálni, és fontos, hogy kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges a részvétel!

Regisztrációval kapcsolatos információk ITT.

Ócsai Selyem-réti Tanösvény

Egyébként, ha nem veszünk igénybe vezetést, a tanösvény nappal ingyenesen végigjárható. Erről és még sok más hazai tanösvényről itt írtunk bővebben:

Szent Iván éjjeléhez kapcsolódó további várható programok, amikről még nincs végleges döntés és bővebb információ:

  • Múzeumok Éjszakája több helyszínen
  • „A pusztáról sző mesét az éj” – Szent Iván éji napforduló a Hortobágyon című program több helyszínen

A Hortobágy idén enélkül is remek program. Hogy miért, arról itt meséltünk:

Szentjánosbogár leshelyek az országban

Szentjánosbogár-leső túra az Equinox Trekking Klub Egyesület szervezésében

  • Időpont és helyszín: 2021. június 19., Vértesszőlős

Aki velük szeretné megnézni a szentjánosbogarak táncát, ne egy szimpla sétára készüljön, ugyanis a Vértesszőlősről induló 10 kilométeres túra keretében Tatáig fog elgyalogolni a csapat, ahol az Öreg-tó éjjeli pompájának megcsodálása után átsétálnak a Cseke-tóhoz, a szentjánosbogarak rajzásának a színhelyéhez. Bővebb információ a honlapjukon elérhető.

Bár van mód még akkor este hazautazni, de a program nagyjából este 10 óra körül ér véget, ezért célszerűbb Tatán szállást foglalni, és másnap így még egy kis városnézés is belefér.

Szálláskínálatunk Tatán >>

Ahol még szoktak szervezni szentjánosbogár-leső túrákat, ezért érdemes figyelni az oldalukat:

Szent Iván éj, a varázslatos nyári éjszaka – Tüzes programok és szentjánosbogár leshelyek

Legyetek részesei ti is egy varázslatos nyári éjszakának, és vegyetek részt valamelyik nektek tetsző programon. Ha pedig még több programtipp között böngésznétek, ezt a listát ne hagyjátok ki:

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%