Eldugott kirándulóhelyekBarátokkalBudapest és környékeCsaládi kiruccanásCsobbanóhelyekKutyás-cicás tekergésNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

A Magyar Zarándokút egyik legszebb része: a cölöpökre épített Szent Jakab tanösvény

1 perces olvasási idő

Kétszintes kilátó, hangulatos fahidak és gyönyörű természeti környezet teszi felejthetetlenné a víz fölött elnyújtózó Szent Jakab sétány felderítését, mely a Magyar Zarándokút egyik legcsodálatosabb része. Húzzatok túracipőt, mert ideje megnéznetek ezt a mesébe illő vidéket, mely Budapest közvetlen közelében fekszik!

Kirándulás egy mesés helyen, közel a fővároshoz

Szerencsére, ma már nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy ráléphessetek a zarándokok rögös útjaira. A Santiago de Compostelába vezető El Camino helyett ugyanis a Magyar Zarándokutat is bebarangolhatjátok, melynek egyik legszebb szakasza a dabasi Szent Jakab sétány. A Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozásánál kanyargó, körülbelül 2 kilométer hosszú, víz felett ívelő, cölöpökre épült tanösvény felfedezése ugyanis varázslatos élményt kínál. 

A bejárat mellett a zarándokok és az úton lévők védőszentjének szobra magasodik, mely félreérthetetlenül jelzi: jó helyen, a Szent Jakab sétányon jártok. A nádak, sások és további buja növényzet között haladva lassanként tárul majd fel előttetek a rejtőzködő helyi állat- és növényvilág, de információs táblák segítségével a térség fafajtáiról is bővebb tudással gazdagodhattok. 

A magyar El Camino egyik legszebb része: a cölöpökre épített Szent Jakab tanösvény
Szent Jakab tanösvény

A magával ragadó út során elértek majd egy apró szigethez is, amin a kétszintes, lebilincselő panorámát ígérő, fából ácsolt kilátót találjátok, melynek megmászása után zavartalanul merülhettek el a hangulatos fahidak és zöld környezet látványában.

Mit lehet tudni a Magyar Zarándokútról?
A Szent Jakab sétány az Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokút része, mely 17 szakaszt foglal magába 431 km hosszan. A népszerű útvonal egy-egy, vagy teljes részét ma már nem csak vallási céllal keresik fel, hanem azok az emberek is előszeretettel választják, akik lelassulnának, befelé fordulnának, válaszok után kutatnak, útmutatásra vágynak vagy épp olyan erőpróbára vállalkoznának, ami a testet és a lelket is egyszerre nemesíti meg. 

Piknikezéstől a horgászatig

Természetesen nem csupán a lelki békét keresőknek érdemes feltérképezni a Szent Jakab sétányt, hanem azoknak is, akik családdal, esetleg négylábú házikedvenccel szeretnének egy kevésbé megterhelő kirándulást tenni. A csodaszép táj ugyanis kiválóan alkalmas a szabadtéri sportoláshoz vagy egy remek piknikezéshez.

A magyar El Camino egyik legszebb része: a cölöpökre épített Szent Jakab tanösvény
Szent Jakab tanösvény

Sőt! A horgászok legnagyobb örömére a közeli Dabasi Horgásztónál pontyok, fogassüllők és dévérkeszegek is horogra akadhatnak! 

Hol található pontosan?

Dabas, Láp u., 2371

Megközelíthetőség

Ha autóval érkezünk, akkor Budapest felől az M5-ös autópályáról térjünk le Inárcs irányába. Az Inárcsi útról kanyarodjunk rá, majd Dabasra érkezve a Láp utca felé vezessünk. Tömegközlekedéssel Budapest, Pesterzsébet-Felső és Dabas-Sári okmányhivatal megállók között autóbusz közlekedik. Innen 600 métert kell sétálnunk.

Extra programtippek lelkes természetjáróknak: 

  • Apaj Réce Tanösvény. Nem állnátok meg egyetlen látnivalónál? Akkor érdemes a nem messzire fekvő, 5 állomásos Apaj Réce Tanösvényt is közelebbről szemügyre vennetek, ahol kora tavasszal rengeteg különböző madár figyelhető meg a vizes, lápos területeken! A kicsit több mint 1 kilométeres minitúra közben pedig a szikes puszták lakóit is jobban megismerhetitek – hála az ösvény két végén elhelyezkedő, pazar kilátást adó megfigyelőtornyoknak. 
  • Selyem-réti tanösvény. Ócsán, a Nagy-erdőben bújik meg az 1,5 kilométeres Selyem-réti tanösvény, mely gyalog és kerékpárral is tökéletesen bejárható. A vízből kikandikáló égerfák és a kidőlt tölgyek mellett elhaladva nem mindennapi sétában lehet részetek. 

Szálláshelyek a Szent Jakab tanösvény közelében: 

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
91%
Imádom
Imádom
7%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
2%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%