ToplistákKülföldi kalandokŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódás

TOP10 külföldi úti cél a hosszú hétvégékre

2 perces olvasási idő
Lyon, Franciaország

Európa felfedezéséhez három dologra van szükségünk: kalandvágyra, egy bőröndre és egy hosszú hétvégére. A legizgalmasabb városokból gyűjtöttünk most egy csokrot, Franciaországtól Bulgáriáig, ahol új élményekkel lehet feltöltődni. S hogy melyik lesz a kedvenc, esetleg Szófia vagy Catania, Brugge vagy netán Torino? Arra mi is kíváncsiak vagyunk! Szóval fotózzatok serényen és a beszámolókat se felejtsétek el!

Lyon – Franciaország

Talán nincs romantikusabb és lenyűgözőbb látvány Európában, mint a Rhône-vidék kivételes szépségű tájai, benne a nagy múltú Lyonnal.

A gleccserek és hegycsúcsok vonulatai és a fűszeres levendulamezők ölelésében található város híres borok, fenséges szőlőligetek és kulturális emlékek birodalma, mely az UNESCO Világörökségének a részét képezi. Lyon kihagyhatatlan látnivalói a római kori színházak és a reneszánsz óváros, a Fourvière Bazilika és a Croix- Rousse negyed a selyemműhelyeivel. Itt járva érdemes jegyet szerezni egy biennale táncelőadásra, de a nemzeti opera, színház, nemzeti hangversenyzenekarok és a múzeumok, mint a Szépművészeti Múzeum, Fény- és Mozi múzeum, Szövetmúzeum, Gallo-román Civilizáció Múzeuma is minden káprázatával a rendelkezésünkre áll.

Brugge – Belgium

Mesébe illő utcák, csokiboltok, hangulatos éttermek, megannyi történelmi és kulturális emlék városába invitállak titeket. Ez a város minden ízében tökéletes a macskaköves utcáival, a nyugodt csatornáival, a középkori házaival, piactereivel.

A Marktra, vagyis a város főterére mindenképp első utatok vezessen, hiszen itt találjátok a Colin Farrell és Ralph Fiennes főszereplésével készült, az In Bruges-ből – Erőszakik – ismert tornyot, a Belfry-t. S ha megmásztátok a 366 lépcsőfokot és gyönyörködtetek a panorámában, induljatok el gyalogosan vagy a csatornán hajózva felfedezni a várost, s megkóstolni a város kínálta finom söröket is.

Torino – Olaszország

Az életben egyszer Torinóba is el kell látogatni, hiszen ez a város a francia-olasz határon az egyik legszebb, Alpokra néző panorámával rendelkezik. Észak-Olaszország egyik legfontosabb gazdasági és kulturális központja, híres FIAT gyáráról, a Juventus FC stadionjáról, de a város itala, a Martini sem hiányozhat a palettáról.

Az elegáns, fehér épületei, széles sugárútjai, árkádjai, melyek alatt elegáns üzletek működnek, a francia városokhoz teszik hasonlóval. Egy kifejezetten arisztokratikus és elegáns város, ami a slow food mozgalom, és az olasz kávékultúra központja is egyben. Ha az időjárás engedi, nézzétek meg a Mole Antonellianát, amely 167,5 méteres magasságával Torino egyik legmagasabb épülete, és egyúttal a világ legmagasabb múzeuma. De nem szabad kihagyni az Autó Múzeumot sem (Museo dell’automobile), ahol 80 márka kb. 200 típusa tekinthető meg. A Piazza Castello közvetlen közelében fekszik a királyi palota, és a Piazza del Duomo is, ahol Torino 1491-1498 között épített katedrálisa áll. Itt tekinthető meg néhány évente, pár hónapig a Torinói lepel.

Bréma – Németország

Ki ne ismerné a híres Grimm mesét, a Brémai Muzsikusokat? Az állatok bronz szobra ma is Bréma főterén áll és a város egyik legtöbbet fotózott nevezetessége. Azonban a város nemcsak a meserajongók számára kínál érdekességeket, Bréma történelme bizarr emlékeket is őriz.

A Piactéren áll a 11. századi Szent Péter dóm, amelynek története több mint 1000 évet ölel át és kriptáiban nyolc múmiát lehet látni üvegkoporsóban, köztük két svéd tisztét, egy meggyilkolt diákét, egy angol grófnőét és egy koldusét. S ha a város igazi arcát szeretnétek megismerni, el kell látogatni a Böttcherstrasséra. Az 1920-ban épült, 110 méter hosszú utcát múzeumok, éttermek, galériák szegélyezik, ahová a 20. század elején kézműves boltok költöztek. A városi séta során el fogtok jutni a Bürgerpark területére, amely kétszer akkora, mint a londoni Hyde Park, azaz Európa egyik legnagyobb városi parkja a brémai.

Brno – Csehország

Brno (Brünn), Csehország második legnagyobb városa, kitűnő elhelyezkedésével, autentikus cseh éttermeivel, sörözőivel, nagyvárosias belvárosával hódítja meg az utazók szívét.

Hangulatát történelmi emlékei alakítják, így el kell látogatni a magyar történelemben is sötét szerepet játszott Špilberk várába, megnézni annak hirhedt kazamatáit, s a belváros melletti lapos hegyről megnézni a város képét. Impozáns, gótikus templomai messziről irányt mutatnak, a leghíresebb a Petrov dombon magasodó Szent Péter és Pál székesegyház, ami a város meghatározó épülete magasba törő csipkés tornyaival. Brno a bizarr, hátborzongató élményre vágyó turistáknak édenkertje, hiszen a Szent Jakab-templom alatt, Európa második legnagyobb csontkamrája található a maga 50000 csontvázával. 2012-ben pedig újra megnyitották, az UNESCO Világörökség részeként is számon tartott Tugendhat Villát, Ludwig Mies van der Rohe korát jóval megelőző épületét.

Częstochowa – Lengyelország

Dél-Lengyelországban található ez a 13. századi város, amely a lengyelek vallási fővárosa. Az országban elsőként alapított pálos kolostoráról, a 293 méter magas dombon álló Jasna Góráról, illetve annak egyik kápolnájában lévő Fekete Madonna-képről híres.

A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette annak az asztalnak a lapjára, melynél a Szent Család imádkozott és étkezett, azonban tudományos kutatások szerint a festmény 13. századi bizánci ikon. Ez Európa legismertebb Szűz Mária ábrázolása.

Szófia – Bulgária

Bulgária fővárosába, Szófiába látogatunk, amelynek festői szépségű hétterét a Vitosha-hegység biztosítja. Szent Szófia (Sveta Sofia) bazilikát tekintik a város névadójának, ami a IV.-VI. században épült.

A városban sétálva meglátogathatjuk a bazilika szomszédságában Ivan Vazov, a nagy bolgár költő és író sírját, majd betérhetünk az Alexander Nevszkij székesegyházba. Ha Szófiáról csak néhány képet látunk az utazásunk előtt, akkor ez az épület szinte biztosan rajta lesz valamelyiken, hiszen a Balkán egyik legszebb építészeti remekműve ez a neobizánci stílusú aranykupolás katedrális.

Pátra – Görögország

A város egész évben nyüzsgő kikötőjébe folyamatosan érkeznek hajók és indulnak a Jón-szigetekre, illetve Olaszországba. Nevezetességei között találjuk a város feletti hegyen, Pátra legmagasabb pontján épült középkori várat.

A hagyomány szerint András apostol, Jézus első tanítványa Pátrában lett keresztre feszítve, a kikötő mellett. Ezen a helyen templomot építettek, melynek kupolája a legnagyobb az egész balkáni térségben. Található itt egy Római odeon is. A Pátra nyugati részén található római színház előbb épült fel, mint az athéni. Ezen felül érdekesség, hogy a város híres strandja a Rio hídjáról nevezetes, ami Peloponnészoszt és Közép-Görögországot köti össze. Ez a világ második legnagyobb kábelhídja, 2004 óta Pátra büszkesége.

Kolozsvár – Románia

Kolozsvár igazi metropolisz, amely egyszerre őrzi a történelem emlékeit, és idomul a modern városok képéhez és hangulatához.

Gyönyörű belvárosi emlékei, mint a főtéren lévő Szent Mihály templom a maga gótikus formáival, a Mátyás király szobor vagy Mátyás király szülőháza, minden magyar szívet nagy erővel dobogtat meg. Ide utazva mindenképp meg kell állnunk útközben számos helyen, hiszen az Erdélyi-medencében található Erdély legérdekesebb és a mai napig élő hagyományokkal rendelkező néprajzi területei, Kalotaszeg és a Mezőség.

Kolozsvári szállást keresel? >>

Catania – Szicília

Olaszország kedvelt úti célja, Szicília. A sziget megannyi mesés látnivalót rejt, nem beszélve híres gasztronómiájáról. A „láva városaként” is emlegetett Catania Olaszország egyik legmelegebb települése, a hőmérséklet nyáron akár a 40 °C-ot is elérheti.

Catania

A várost számos vulkánkitörés és földrengés is pusztította az évek során, de mindig felállt és felépült poraiból. A jellegzetes barokk stílusnak köszönhetően gyönyörű épületek fogadják az érkezőket. Főterén található a Santa Agata katedrális, amit a vértanú halált halt Szent Ágota emlékére szenteltek. Ez a székhelye a cataniai érsekségnek, és itt található a híres olasz zeneszerző, Vincenzo Bellini sírja is. Mindenképp érdemes megnézni a Massimi Bellini színházat is, amit neoreneszánsz stílusban építettek és 1890-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt. A legnagyobb érdekesség azonban a lávakőből épült Ursino-kastély 1239-ből. Cataniában járva tovább kell utazni s felfedezni egész Szicíliát! Megmászni az Appenninek vonulatának csúcsait, vagy meghódítani a 3350 méter magas Etnát, Európa legmagasabb még ma is működő vulkánját.

Mi akár azonnal indulnánk, csak egy gond van: nehéz eldönteni melyik várossal kezdjük a sort 🙂


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%