Hegyek-völgyekEldugott kirándulóhelyekŐszi élményszüret

Túrák a ködlepte Börzsönyben és környékén + szállástippek az őszre

2 perces olvasási idő

Ameddig a szem ellát, párába vont hegykoszorúk tornyosulnak körülöttetek az őszi Börzsönyben, ahol csak úgy tobzódnak a szebbnél szebb túraútvonalak. A Budapesthez közeli kirándulóhelyeken kezdő és haladó természetjáróknak is van keresnivalójuk. Amit találnak az igazán lenyűgöző lesz! A legszebb túrákat és szállásokat ajánljuk a Börzsönyben.

Tanösvényen a kilátóig − Nagymaros

A dél-börzsönyi erdők és rétek színes világába nyerhettek betekintést a nagymarosi Hegyes-tetőt és a Törökmezőt összefűző kiránduló útvonalon, ami 6,5 km hosszú elfoglaltságot ígér a természetben. A 9 állomásos Törökmező tanösvényt tavasztól őszig ellepik a bájos vadvirágok, de szemfüles kalandorokként még mókussal, borzzal, esetleg őzzel, szavassal is találkozhattok.

Túrák a ködlepte Börzsönyben és környékén + szállástippek az őszre
Törökmező tanösvény, Nagymaros

A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi területét átszelő tanösvényt a zöld T-jelzés nyomában teljesíthetitek. Miközben olyan szép helyeken haladtok el, mint a vadregényes tájba illeszkedő Büdös-tó. Az út a Hegyes-tetőn ér véget, ahol a Juliánus Kilátó mennyei panorámája tárul fel előttetek a hegyek előtt tekergő Duna szalagjával.

Túrák a ködlepte Börzsönyben és környékén + szállástippek az őszre
Julianus kilátó, Nagymaros

Lubickolás az élményekben: Aranyos Hillside Vendégház

Fárasztó nap után nincs is jobb, mint egy pohár borral lazítani a szaunázást követen a jakuzziban – hát még akkor, ha mindehhez lebilincselő panoráma is társul! Élvezzétek a gondtalan kikapcsolódást a 6 fős Aranyos Hillside Vendégházban!

Csúcshódítások sora − Nagybörzsöny

19 tatár feje díszíti a 13. század első felében épített nagybörzsönyi Szent István-templomot, melynek megtekintése után máris belevethetitek magatokat a természetbe. Ha így tesztek, akkor több kiváló túraútvonal is a rendelkezésetekre áll. Meghódíthatjátok a Zálog-bércet, de felmászhattok a Nyugati-Börzsöny hegyeire is egy közepesen nehéz túra erejéig. Azt javasoljuk, döntsetek az utóbbi mellett, mert ezen a 16 km hosszú szakaszon káprázatos panorámákban gyönyörködhettek majd. 

Kedvező időjárási viszonyok esetén a párapamacsok lágyan lengik majd körül a Börzsöny csúcsait, amit már akkor is megpillanthattok, amikor elhagyjátok a horgásztavat. A Róth-erdőn vezet az út az 509 méter magas Gömbölyű-kőre, amit az 522 méteres Kis-Koppány követ. Az ereszkedőkkel és emelkedőkkel tűzdelt kirándulás csúcspontja az 549 méteres Nagy-Koppány. A nagyjából 5 órás utazáson a bükkösökkel borított Tolmács-hegyen, valamint a Hosszú-bércen keresztül kövessétek az utat vissza a faluba!

Túrák a ködlepte Börzsönyben és környékén + szállástippek az őszre
Szent István-templom, Nagybörzsöny

Kalandokkal teli családi pihenés a Börzsönyben >>

Szállás a Börzsönyben, privát pezsgőfürdővel: Riesling Vendégház és Pince

Romantikus, sziesztára hívogató üdülőben töltődhettek fel a Riesling Vendégház és Pincében, ahol mind a négyen kényelmesen elfértek majd. Az autentikus hangulatot árasztó ékszerdoboz tökéletesen felszerelt – még privát jakuzzit is biztosít nektek!

A Börzsöny kapujában − Szendehely

A Börzsöny óriási lábaitól nem messze található Magyarország egyik legszebb, legkalandosabb családbarát tanösvénye: a 13 állomásos Gyadai tanösvény. A szendehelyi, 6,1 km-es, szabadon látogatható túraút a Katalinpusztai Kirándulóközpontnál veszi kezdetét, ahol hatalmas játszótéren, interaktív kiállításon, illetve „erdei teázóban” gyűjthettek erőt az induláshoz. 

Túrák a ködlepte Börzsönyben és környékén + szállástippek az őszre
Gyadai-tanösvény, Szendehely

A Gyadai-tanösvény egy kisebb emelkedővel nyit, de hamarosan az iparkodó Lósi-patak fölötti fahídon, majd egy varázslatos réten masíroztok végig. Innen a zöld T jelzés egy mocsaras, ártéri erdőbe csalogat, ahol farönkökből összetapasztott pallókon ballaghattok keresztül, amíg eléritek az Óriások Pihenőjét. Vegyetek magatokhoz némi elemózsiát, aztán keljetek át a fatönkökön, és irány a függőhíd!

A Gyadai-tanösvényről bővebben itt olvashattok >>

Családbarát meseszállás: Debre Vendégház

Tudjátok, mire van szükségetek? Egy minőségi pihenésre a családdal, ahol a gyerekek igazi mesebirodalomba csöppenhetnek a sok játéknak köszönhetően, míg a felnőttek a szauna melegében töltődnek fel!  Bográcsozzatok, kiránduljatok, olvasgassatok, trambulinozzatok a Debre Vendégházban!

Erdei titkok és panorámás gerincösvény − Kemence

Minden vándort megigéz az aprócska falu, Kemence és annak álomszép kirándulóhelyei. Nagy népszerűségnek örvend például a Csarna-patak völgyében fekvő legendás erdei kisvasút nyomvonala, melyre a természet ökle sújtott le. A több mint 11 km-es kiránduláson a Fekete-völgy panziótól indulva útba ejthetitek − sok más mellett − a Strázsa-hegyi tanösvényt is. 

Könnyen szerelembe eshet az ember a ködös Börzsönyben bandukolva, Kemence másik pazar útvonalán, mely a 707 méter magas Nagy-Mánáig nyújtózik, ami valójában sokkal inkább egy idilli tisztás, mint hegycsúcs. A 13,5 km-es távon nem árt beiktatni pihenőket is, hiszen így is kevesebb, mint 6 óra alatt teljesíthetitek a Királyházáról kezdődő túrát. A mesés Sasfészek-bércen át a Csóványos nagyszerű kilátójáig elképesztő élményben lesz részetek. 

Túrák a ködlepte Börzsönyben és környékén + szállástippek az őszre
Nagy-Mána, Kemence

Észak-Börzsöny felfedezése – Csóványostól Kemencéig >>

Túra után édes a pihenés: Ostorházi Vendégház

Egy megerőltető gyaloglás után az Ostorházi Vendégház finn szaunája csodát tesz majd a fáradt izmaitokkal. A 2 fős apartmanban, valamint a 6 fős üdülőházban kényelem és édes álmok várnak. De, ha kedvet kapnátok egy kis szabadtéri sütés-főzésre, akkor se fogjátok vissza magatokat!

Még több szállás a Börzsönyben >>

Mutassátok meg, mit tudtok! Csatlakozzatok a Ködös Börzsöny teljesítménytúrákhoz!
November 25-én, 7 órai kezdettel 30/20/10 km-es teljesítménytúrára indulhattok a Szokolyán található Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont Hiúz Házától. Jelentkezzetek, és fedezzétek fel jó társaságban a Börzsönyt! 

Mesés hegyvidéki szállások a Börzsönyben >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
85 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Hegyek-völgyek

    Március, a Barlangok hónapja – különleges túrák és érdekes programok várnak idén is!

    2 perces olvasási idő
    Tavaszi zsongás

    10 húsvéti kirándulás tipp gyerekekkel

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    Cölöpsétány, függőhíd és mesés várak: 10 wellness hotel, csodaszép kirándulóhelyekkel

    2 perces olvasási idő