Eldugott kirándulóhelyekHegyek-völgyekNyári vakáció

Vadregényes magyar sziklaparadicsom: Bélkő-hegy és tanösvény

1 perces olvasási idő

Miért ücsörögnétek otthon, amikor pazar tájakon járhattok, mészkőszirteket hódíthattok meg és varázslatos panorámában gyönyörködhettek a szélfútta fennsíkokon? Minden kaland adott ugyanis, ha a Bélkő-hegy mesebeli vidékére merészkedtek, izgalmas tanösvény, tükörsima tó, valamint holdbéli bánya is rejtőzik. Bélapátfalva hívogatásának ti sem tudtok majd ellenállni…

Vadregényes magyar sziklaparadicsom: Bélkő-hegy és tanösvény
Bélkő-hegy és a Lak-völgyi tó

Festeni sem lehetne szebbet: Bélkő-hegy

A vadregényes Észak-Magyarországon magasodik a 815 méteres Bélkő-hegy, mely a hullámos Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasor részét képezi. A fehér színű, mészkövekből álló orom úgy emelkedik ki a környezetéből, hogy lehetetlen eltéveszteni. Ha pedig a Bélapátfalván elterülő tó partjáról tekintetek rá a bércre, olyan érzésetek lesz, mintha egy lenyűgöző festményt néznétek…

Kígyóként tekergő tanösvény a csúcsig

A Ciszterci Apátságtól induló, játékosan tekergő tanösvényre lépve, már a Bükkerdő lombjainak védelmében sétálhattok. A lenyűgöző természetvédelmi területen összesen 7 állomáshelyet járhattok be az említetteken kívül. Az út ugyanis a János-hegyet, a Vasbánya-oldalt, a Pala-bányát, a Szász-bércet is érinti. A 2-3 órás kirándulást kihelyezett ismertetőtáblák segítik, hogy az itt található gazdag élővilágot is jobban megismerhessétek.


Az 5 kilométeres túra végén pedig a Bélkő holdbéli csúcsa vár rátok, ahonnan szép időben a távolba vesző Tátra vonalait, vagy a kanyargó Tiszát is megpillanthatjátok. Üljetek le pár percre, pihenjetek meg, és vesszetek el bátran a látványban! 

Vadregényes magyar sziklaparadicsom: Bélkő-hegy és tanösvény
Bélkő-hegy

Égbe törő hegyek nyomában

Egy kis erőgyűjtés után folytatódhat a vádlit próbáló kirándulás, ha követitek a sárga háromszög jelzésű útvonalat, mely a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba és Szarvaskőre is elvezet titeket. Természetesen, ha úgy érzitek, hogy teljes volt a túraélmény, akkor innen Bélapátfalvára is gond nélkül visszatérhettek. A bükk híres köveinek megtekintését azonban mi biztosan nem hagynánk ki a helyetekben. Itt bújnak meg ugyanis az olyan 900 méter fölé törő, tekintélyt parancsoló helyek, mint az Istállós- és Tar-kő, valamint a Bálvány is. 

Hegyi szálláshelyek a környéken >>

Vadregényes magyar sziklaparadicsom: Bélkő-hegy és tanösvény
Bükk- fennsík

Tudtátok? Bár első ránézésre valódi sziklamászó paradicsomnak tűnhet a környék, a csúcshódítók és a via ferrata szerelmesei egyelőre mégsem hódolhatnak itt a szenvedélyüknek. De ezeken a helyeken tudtok! >>

Egy életre kelt mesevilág

A több mint 100 évvel ezelőtt kialakított, mesterséges Gyári tavat azért hozták létre anno, hogy a településen működő cementüzemet szolgálja. Így történt ez 1979-ig, amikor is a gyár végleg bezárta kapuit. A ma már inkább Lak-völgyi tó néven elhíresült állóvizet azóta a lelkes helyi horgászok vették birtokukba és sokan érkeznek más településekről is, hogy süllőt, harcsát, csukát vagy pontyot fogjanak.

A pecázás mellett viszont az erdővel körülfogott, páratlanul szép táj is mágnesként vonzza magához az utazókat. Tegyetek egy romantikus sétát a parton vagy heverjetek le a fűbe egy kis lazításra és élvezzétek a természet megnyugtató közelségét! A környéken ráadásul számos kijelölt tűzrakó helyet is találtok majd, melyeken sercegő szalonnát és gőzölgő bográcsgulyást készíthettek. 

Tipp az éhes hasak ellen: Ha nem szeretnétek a szabad ég alatt sütni-főzni, akkor térjetek be egy mennyei fogás erejéig a Szomjas Csuka Vendéglőbe, mely a magyaros fogások mellett a halételek elkészítésében is jeleskedik! 

Szállások a Bélkő-hegy környékén

Egy szó, mint száz: ne habozzatok, hanem már most tervezzétek be ezt a szuper kirándulást a naptárba, mert egészen biztosak vagyunk benne, hogy életre szóló élményekkel megpakolva tértek majd haza! Még több látnivaló a környéken >>

És még több mesebeli kirándulóhely Magyarországon:

(Fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%