10 titkos kirándulóhely Magyarországon

PirosKalaposLány 2017-11-11

Magyarország egy titok. Kimeríthetetlen tárhelye történelemnek, természeti csodáknak, épített örökségeknek. Várak, kastélyok, vízesések, túra utak, föld mélyén magasodó barlangok, kristályhegyek és egy kis Szahara. Miért is utaznánk több ezer kilométert a csodákra vágyva, amikor itthon, akár a szomszéd falu határában is kincsek várnak?

Tatabánya – Turulmadár és Szelim-barlang

Az ország egyik legnagyobb madárszobra kihagyhatatlan látnivaló, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre és itt található a Szelim-barlang is, ami amellett, hogy régészeti lelőhely, fokozottan védett barlang is.

Turulszobor Tatabányán

A 45 méter hosszú és 14 méter magas barlangba belépve olyan érzésünk támad, mintha a természet saját magának emelt templomában járnánk. Illetve a via ferrata kedvelői számára is tartogat igazi kihívásokat a táj, a Hét Vezér, Öt Vezér, Kata és Turul via ferrata utakat. (A via ferrata mesterséges eszközökkel, lépésekkel, létrákkal, hidakkal biztosított mászó utat jelent.) Az itteni utak abszolút nem kezdőknek valók, de a panoráma és a rengeteg vietnámi híd izgalmassá teszi a mászást és a kirándulást.

Aggteleki cseppkőbarlang

Az 1985-ben megalakult Aggteleki Nemzeti Park elsősorban a mérsékelt égöv leghosszabb látogatható cseppkőbarlangja, a 25 km-es Baradla-barlang révén vált ismertté az egész világon.

Aggteleki cseppkőbarlang

Titokzatos világ, amely minden látogatásnál tud valami újat mutatni. Az UNESCO Világörökségi védelme (1995) alatt álló nevezetesség a sportokat, túrákat kedvelők számára egy paradicsomi hely, ahol gyalogtúrák, kerékpártúrák és barlangtúrák biztosítanak kikapcsolódási lehetőségeket. Az Aggteleki Nemzeti Park csodálatos barlangjai minden nap, a több időpontban induló barlangtúrák révén, illetve az extrém sportokat kedvelők számára speciális barlangtúrák keretén belül is megismerhetők.

Túristvándi – Vízimalom

Ki gondolná, hogy Közép-Európa legnagyobb vízimalma itt van Magyarországon, Túristvándiban?

A ma is működő malom a XVIII. században épült és igazi ipartörténeti ritkaságnak számít, hisz a víz nem felülről folyik a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. Először a Váradi Regestrum említ az 1181-i tartárjárás alkalmából, viszont nem állapítható meg, hogy vízimalom lett volna, csak a molnár nevét, Eleus /Illés/ tudjuk. Lehetett száraz, kerengő malom, de lehetett vízimalom is. Mindenesetre fontos szerepet tölthetett be, hogy a vagyontárgyak közé felvették. Eredeti helyét is csak következtetéssel lehet megállapítani s ez alapon mondhatjuk, hogy ott lehetett, ahol a jelenlegi is van, 60 méterre az úttól. Közvetlen környezete pedig meseszerű, őszi kirándulásokra, pihenésre az egyik legjobb alternatíva.

Budapest – Kis-Hárs-hegyi kilátó 

A Budapest környékén található Kis-Hárs-hegyei kilátóhoz vezető erdei séta, pihentető és egyáltalán nem megterhelő. Az útvonal nagyjából egy kilométer hosszú, a szintemelkedés pedig csak huszonegy méter, így ezt gyerekekkel is meg lehet tenni. A híres építészünk, Makovecz Imre által tervezett több mint hat méter magas, kettős csavarvonalból álló budai kilátóból szép körpanoráma nyílik az Észak-budai térségre, a Belvárosra és a Dunára, a Várra és a Citadellára is.

Egerszalók mésztufahegy

Az egerszalóki sóhegy ritka, páratlan szépségű geológiai képződmény, melyhez hasonlót legfeljebb Törökországban, Pamukkáléban és az USA-ban, a Yellowstone Nemzeti Parkban láthatunk. Az egerszalóki termálfürdők jótékony hatását élvezve, a gyönyörű fehér, csipke-szerű mésztufa hegyeket mindenkinek látnia kell.

Még több érdekesség ⇒ Egyedülálló természeti csoda Egerszalókon

 

Fülöpházi homokbuckák
A Fülöpháza Természetvédelmi Tanösvényen – Fülöpháza és Kerekegyháza térségének fő természeti értéke- a szél felhalmozó munkája által alakultak ki a részben kötött futóhomok felületek, illetve néhány szabadon mozgó futóhomok felszín. Az itteni növénytársulást száraz homokpusztai gyepek uralják borókás – nyaras erdőtársulásokkal. Az itteni tanyavilág az egykori külterjes gazdálkodás hagyományait őrzi. A környékben számos lovas tanya várja a hazai és külföldi látogatókat. A laza talajú terep kiválóan alkalmas túralovaglásra, az ajánlott földutakon.

Ilona-völgyi vízesés
Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a felső hasadékból vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból.

Ilona-völgyi vízesés (fotó: wikipédia)

Az Ilona-völgy közvetlen bejáratánál hatalmas kocsányos tölgy, az úgynevezett Rákóczi-fa áll. A legenda szerint 1710-ben II. Rákóczi Ferenc a felvidékre tartva e fához kötötte lovát. Az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve. A tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előre bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít a bejárásához.

 

Fertőd – Eszterházy kastély

Minden képzelet felülmúl a fertődi magyar Versailles. A hatalmas palota együttese tökéletes úti cél, ha régimódi romantikára vágytok.

Esterházy-kastély Fertődön

A termek bejárásával, illetve a parkban való barangolással – érintve a Muzsikaházat, a Marionett-színházat, a kínai házat, a Bagatellt, valamint a Vénusz-templomot – akár egy egész délutánt eltölthettek. A kastély kapuja díszes kovácsoltvas alkotás. Mind technikai, mind művészi szempontból Magyarország egyik legszebb kapuja. A kastélynak mind a 126 szobája gazdag rokokó díszítéssel és berendezéssel készült, s biztosan megfelelt Mária Terézia, valamint II. József és Ferdinánd főherceg is amikor itt vendégeskedett.

Sümegi vár

Sümegen a hatalmas fák, a hangulatos utcák, az apró kávézók és borozók is megérnek egy kirándulást, nem beszélve a lovagkor hangulatát idéző várról, ahol egész évben megelevenedik a történelem.

Hotel Kapitány Sümeg**** +superior

Ma a legjobb állapotban lévő magyarországi vár.  A vár tekintélyes maradványai a város felett emelkedő Várhegy tetején látható. A hegyoldalon szerpentinút vezet a vár nyugati oldalán álló külső kaputoronyhoz, s jobban szemügyre véve könnyen elképzelhető, ahogy lovak dobognak, kocsik zörögnek felfelé haladva a várba. A sétaúton megközelíthető várban ma vármúzeum működik.

Sümegi élménybeszámolóról itt olvashattok ⇒

Börzsöny – Julianus kilátó

A Börzsöny kiemelkedő pontja Nagymaros, melynek Julianus-kilátóját már messziről meg lehet ismerni, hiszen a hegység egyik legmagasabb csúcsán, a Hegyes-tetőn foglal helyet.

A kilátóból csodás a panoráma a Dunára. A Hegyestető 482 méter magas csúcsán álló, csaknem tizenöt méter magas, középkori bástyát idéző Julianus-kilátó a Dunakanyar legszebb körpanorámáját kínálja. A Hegyes-tető (482 méter) Zebegényből is, és Nagymarosról is elérhető.  A távolság is hasonló, körülbelül négy kilométer oda, ugyanannyi vissza. A tanösvény szakaszonként is bejárható. Az útvonal mentén több pihenőhely áll rendelkezésre.

Még több Budapest környéki kirándulóhelyet keresel? Ezeket ajánljuk ⇒

(fotók: shuttertock)