Családi kiruccanásKutyás-cicás tekergésProgramok hétvégéreToplisták

Magyarországi állatkert gyűjtemény – „Állati jó” helyek térképpel

8 perces olvasási idő

Sokszor okoz gondot olyan programot szervezni, ami korosztálytól függetlenül a család minden tagjának tetszik. Ilyenkor jöhet az aduász, valamilyen állatos program, mert ezzel szinte lehetetlen mellélőni. Most a Szallas.hu nagy térképes állatkert és vadasparkok gyűjteményében nem csak a legjobb hazai állatkerteket és vadasparkokat gyűjtöttük össze nektek, hanem kiegészítettük állatsimogatókkal, különleges állatos programokkal, állatos kávézókkal és olyan szálláshelyekkel, ahol szintén állati kalandok várnak rátok.

Tudjuk, vannak, akik ellenzik az ilyen jellegű szórakozást, de leszögeznénk, a listánkon olyan helyek szerepelnek, ahol az állatokat megfelelő körülmények között tartják, és semmiben nem szenvednek hiányt. Ne felejtsük el, az állatkerteknek nem csupán annyi a feladatuk, hogy bezárt állatokat mutogassanak, küldetésük az ismeretterjesztés, szemléletformálás, és a fajfenntartás is.

A legnagyobb és legnépszerűbb állatkertek az országban

Az ország első állatkertje: a Fővárosi Állat- és Növénykert

Az ország első állatkertje már 1866 óta várja a látogatókat. A 11 hektáros területen a háztáji állatok mellett egzotikus és veszélyeztetett fajok is megtalálhatók szép számmal. Sokan csak állatkertként emlegetik, de nem szabad elfeledkezni a gazdag botanikai gyűjteményéről sem, hiszen gyönyörű a japánkertje, ahol bonsai fák is láthatók, de nagyon látványos a pálmaház és a sziklakert is. Minden évszakban jó program, sőt, mi télen még jobban is szeretjük, mert nincs akkora tömeg, ráadásul a Nagy-Sziklában található Varázshegy rossz időben is klassz időtöltés.

Magyarországi állatkert gyűjtemény - "Állati jó" helyek térképpel
Fővárosi Állat- és Növénykert

Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriuma, a Budapesti Tropicariumban

Emlékszünk, évekkel ezelőtt milyen nagy várakozás előzte meg, hogy végre megnyissa kapuit ez az egyedülálló látványosság Budapesten. A Tropicarium azóta is a családok egyik kedvence, amit érdemes olyan napokra tartogatni, mikor nincs olyan jó idő, és a szabadtéri program nem jöhet szóba. Itt igazi trópusi hangulat fogadja a látogatókat, sőt, még egy trópusi esőbe is belecsöppenhetnek. A hely legnépszerűbb látványossága kétséget kizáróan a 11 méter hosszú alagút, ahol cápák úszkálnak a fejünk fölött, de mi a kisebb akváriumokban lubickoló színes halacskákat is órákig el tudjuk nézegetni.

Foglaljatok szállást a Tropicarium közelében, és a belépő vásárlásakor ne felejtsétek el érvényesíteni a foglalás mellé járó 15% kedvezményt.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Budapesti Tropicarium

Sóstó Zoo, az ország egyik kedvence

A Sóstó Zoo, vagy más néven Nyíregyházi Állatpark 3000 négyzetméteren mintegy 500 állatfajnak, közel 5000 állatnak ad otthont. Nem véletlen, hogy 2015-ben és 2018-ban is elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet, mert mióta megnyitott, a népszerűsége töretlen, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyszerűen megunhatatlan.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Sóstó Zoo

Az állatkert nemzetközi fajmegmentési programokban vesz részt, így több ritka faj is látható itt, amire pedig külön büszkék, hogy több nehezen szaporodó faj is világra hozott már utódot náluk.

Ha bővebben is érdekel, mi mindent lehet itt látni, itt meséltünk róla:

Tipp: ingyen is megnézhetitek az állatkertet, ha a Pangea Hotelben foglaltok szállást, mert a szobaár tartalmazza az állatparkba történő korlátlan belépést is. (Részletek a bejegyzés végén!)

Tartalmas programok az egész családnak a győri Xantus János Állatkert

A Xantus János Állatkert igyekszik mindig valami érdekességgel előrukkolni, hogy minden korosztály jól érezze magát náluk. A születésnapi rendezvényeik és táboraik mellett szerveznek kiállításokat, fotópályázatokat, és az ünnepek adta lehetőségeket is kihasználják. Fontosnak tartják a környezetvédelmet, aminek oktató-nevelő programjaik során kiemelt figyelmet szentelnek.

Szállásajánlatunk a közelben: Big Mill Szálló

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Papagáj a győri állatkertben

Veszprémi Állatkert extrákkal

A Veszprémi Állatkert sok tekintetben különleges, de a leginkább amiatt, mert itt található hazánk egyik legnagyobb Afrikai-szavanna kifutója. Az állatkert egykori sztárjáról, Böbéről, a csimpánzról nevezték el a Böbe Majom Tanodája Oktató- és Kiállítóházat, ahol a gyerekeknek szóló programok mellett a látogatókat az aktuális természetvédelmi kérdésekkel foglalkozó bemutató várja a kiállító részen.

A gyerekek nagy kedvencévé vált az állatkert két extra attrakciója, az Afrikai szavanna játszótér, és a Dínópark.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
A Veszprémi Állatkert lakói (Fotó: Bene Anikó)

Dél-Magyarország kedvence, a Pécsi Állatkert

2016 óta az állatkert megújulva várja a látogatókat. Sok-sok lakója közül nem egyszerű kedvencet választani. A szurikáták mindig nagyon népszerűek, nemrég pedig új lakók is érkeztek Pécsre, Jázmin és Tara, a vörös panda ikerpár 2020. októberben vehette birtokba új kifutóját. A főépületben egy hatalmas akvárium és terrárium is található, ahol szintén különleges állatok láthatók.

Pécsi szállásfoglalás mellé 10% kedvezmény jár a teljes árú belépőből, érdemes élni a lehetőséggel.

A városban számos gyerekbarát szálláshely közül válogathattok.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Pécsi Állatkert

A királyi előddel rendelkező Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Kevesen tudják, hogy a Miskolci Állatkert elődjét még 1355-ben alapította Nagy Lajos egy királyi vadaskert formájában. Az állatkert méltó utódnak bizonyult, számos állatnak ad otthont. Hogy az ott töltött idő még emlékezetesebb legyen, a parkban rengeteg programmal várják a látogatókat, melyek között kiemelt szerepet kap a természetvédelem fontosságának hangsúlyozása.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Hazai vadasparkok

Koloska-völgyi Vadaspark Balatonfüreden

A Koloska-völgy egyik kedvelt látnivalója a 2 hektáron elterülő vadaspark, ahol a hazai vadakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Érdemes az ajánlott útvonalat követni, így semmi nem fog kimaradni.

Magyarországi állatkert gyűjtemény - "Állati jó" helyek térképpel
Koloska-völgyi Vadaspark

Tamási Vadaspark

Bár az országban számos vadaspark van, ahol megfigyelhetjük a hazai nagyvadakat, Tamási vadasparkja mégis különleges, ugyanis itt földbe süllyesztett leskunyhók állnak rendelkezésre, melyek speciális üvegén keresztül közelről nézhető az állatok viselkedése természetes élőhelyükön.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Tamási Vadaspark

Kaszói Vadaspark

Ritka már az ehhez hasonló helyek esetében, hogy nem kérnek belépőt, de a kaszói Vadaspark még ezt a tábort erősíti, így amellett, hogy érdekes, még pénztárcabarát program is.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Kaszói Vadaspark

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Egy igazán komplex program a Velencei-tónál, mert a 96 hektáros területen számos élmény várja az érdeklődőket. A csodás arborétum és vadaspark mellett található még itt egy interaktív Tájház, egy 15 méter magas panoráma kilátó, Erdészeti tanösvény és óriás kalandjátszótér is. Érdemes rászánni egy teljes napot, mert rengeteg a látnivaló!

Minden jegy árából 10% kedvezmény jár, ha a Szallas.hu oldalán foglaltok.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Pákozdi szállásajánlataink:

Nógrádi Vadaspark

A 110 hektáros területen természetes élőhelyükön figyelhetők meg a gímszarvasok, a dámvadak, a muflonkosok és a vaddisznó családok, de mellettük élnek itt háziállatok is szép számmal. A Nógrádi Vadaspark Budapesttől alig 50 kilométerre található, így bármikor jó program, ha kicsit szabadulnánk a városi forgatagból. A gyönyörű erdőben magaslesekről, traktorokról, vagy teherautó platójáról is megcsodálhatjuk a szabadon sétálgató vadakat. Külön érdekesség az esti etetés, ezt érdemes kivárni.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Nógrádi Vadaspark

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark küldetésének tekinti a környezettudatosságra való nevelést, amit tematikus programjaik során is hangsúlyoznak. Amellett, hogy a közel 30 hektáros területen saját élőhelyükön figyelhetjük meg hazánk vadállatait, látványetetésekkel és ismeretterjesztő programokkal is gazdagítják az élményeket. A vadaspark területén található ingyenes játszótér, kalandpark és Dínópark is, ami kiegészítő jeggyel látogatható.

Szigethalmi Vadaspark

A családi vállalkozásként működő vadaspark folyamatosan fejlődik, így helyet kapott már állatsimogató, játszótér és piknikező helyek is. Lehetőség van pónilovaglásra, és érdemes egyet sétálni a tó környékén is.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Szigethalmi Vadaspark

Somoskői Vadaspark

A kis vadaspark a környék növény- és mindenevő nagyvadjait mutatja be, természetes környezetükben láthatók többek között a dámok, muflonok, őzek és vaddisznók.

Vadbemutató-kert Szilvásváradon

A szilvásváradi Szalajka-völgy az ország egyik legszebb kirándulóhelye, ahol számos csoda várja a látogatókat. A legtöbbet egy kellemes séta keretében meg is tudjuk nézni, ha vállalkozunk rá, hogy végigjárjuk a Szalajka-völgyi tanösvény állomásait, mely érinti a Vadbemutató-kertet is. A parkban dámszarvasokat, őzeket és muflonokat is láthatunk, de nem árt tisztában lenni vele, hogy nem mindig mutatkoznak meg a látogatók előtt, ezért ne csak erre az egy programra koncentráljunk, hiszen a völgy tényleg tele van szebbnél szebb látnivalókkal. 5 okot mi is mutatunk még, amiért megéri erre kirándulni:

Hatvani Vadaspark

A Szúnyog-szigeten található 6 hektáros területen 2014-ben került kialakításra a vadaspark, mely azóta egyre népszerűbb a látogatók körében. Különlegessége, hogy mellette található egy lombkoronasétány is, melynek hídjáról lehet megközelíteni a parkot. A „szokásos” vadasparki állomány mellett láthatók még itt háziállatok, vadászgörények, sőt, mosómedvék is. Időről időre egy-egy nagyobb rendezvénnyel is megörvendeztetik a látogatókat, melyről Facebook-oldalukon adnak hírt. A belépő jelképes, és ha a Szallas.hu oldalán foglaljátok le környékbeli szálláshelyeteket, még 50% kedvezményt is kaptok.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Hatvani Vadaspark

Kecskeméti Vadaspark

Az 1971-ben alapított kis vadaspark különlegessége, hogy elsőként az I. Vadászati Világkiállításon bemutatott bemutatott hazai élőállat-gyűjtemény került ide. Azóta viszont látható már itt tigris, majom és oroszlán is, és szinte minden kontinensről található itt állat, így inkább az állatkertes jelleg a mérvadó.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Kecskeméti Vadaspark

Szolnoki Bagolyvár Vadaspark

A NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének területén egy hangulatos kis erdei játszótér mellett várja a látogatókat a Bagolyvár Vadaspark. Maga a környezet is csodálatos, akár egy teljes napot is el lehet tölteni a parkban, ahol a kicsik az állatsimogatóban még közelebbről is megismerkedhetnek néhány állattal.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Szolnoki Bagolyvár Vadaspark

Szegedi Vadaspark

Az ország legfiatalabb és egyben legnagyobb állatkertje 1989-ben nyitotta meg kapuit, de ekkor még lényegesen kisebb területen működött. A vadaspark állatai ma már 45 hektáron élhetik mindennapjaikat a hatalmas, fákkal borított területen. Állományukban nem csak hazai, hanem egzotikus állatok is megtalálhatók, így vadaspark jellege már kevésbé érezhető, inkább hasonlít egy szuper állatkertre. Szegedet nem szabad egy nap alatt letudni, mert az ismert látnivalók mellett még számos kevésbé ismert érdekességet is rejteget. Töltsetek el itt több napot, mi ajánlunk hozzá egy klassz szállást:

Kisebb állatparkok és állatsimogatók

Állatkert, Állatsimogató és Állatotthon a zalaegerszegi Csácsi-hegyen

A hely kezdetben csak állatotthonként működött, majd állatsimogató lett, végül pedig 2017-ben megkapta az állatkerti besorolást is. Jelenleg 140 állat él itt, melyek többsége szelíd.

A Szallas.hu-n foglalóknak 10% kedvezmény jár a belépőből.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Állatkert, Állatsimogató és Állatotthon a zalaegerszegi Csácsi-hegyen

Zobori Élmény Park állatsimogatója

A zalaszabari Zobori Élmény Park komplex élményekkel várja a család apraját-nagyját, aminek része egy cuki kis állatsimogató szamarakkal, nyuszikkal, szurikátákkal, és még számos aranyos kis szőrmókkal.

Zobori Élmény Park állatsimogatója

Fenyvespusztai Állatsimogató Balatonmagyaródon

A Kányavári-sziget bejáratával szemben található állatsimogatóban többféle háziállattal is megismerkedhetnek a gyerekek, mellette pedig van lehetőség pónilovaglásra, vagy egy izgalmas családi hintókirándulásra a Kis-Balaton szépséges vidékén.

Még több program a Kis-Balatonnál:

Keszthelyi Festetics Imre Állatpark

A keszthelyi állatparkban 4,2 hektárnyi területen láthatunk őshonos fajokat, valamint különböző hazai vadfajokat. Kitűnő családi program, mert a kisebbeket állatsimogató, homokozó és játszótér is várja. A téli időszakban azonban zárva tart, erre érdemes figyelni a programtervezésnél.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Keszthelyi Festetics Imre Állatpark

Ezeket a programokat se hagyjátok ki, ha Keszthelyen jártok:

Livi állatfarmja Gyenesdiáson

Tündéri hely Gyenesdiáson, ahol a család egy vidéki farm életébe csöppenhet. A kicsik etethetik, simogathatják az itt élő kecskéket, de még arra is van lehetőség, hogy kipróbáljuk a kecskefejést.

Livi állatfarmja Gyenesdiáson

Salföldi Major

A Salföldi Major nem egy egyszerű állatfarm, itt egy egész napra való programmal várják a látogatókat. Állataik között megtalálhatók az őshonos magyar háziállatfajták, a legkisebbeknek pedig állatsimogatóval is kedveskednek. Igazán családi program attól lesz a major felkeresése, hogy a fentiek mellett még egy egész sor izgalmas programot tartogatnak. Ilyen például a fűszer- és gyógynövénykert, a mezőgazdasági gépkiállítás, a szekér és kocsi kiállítás, vagy éppen a játszótér, de lehetőség van lovas szolgáltatások igénybevételére is.

Salföldi Major

Siófoki Bella Állatpark

Siófokra nem feltétlenül azért látogat el az ember, hogy állatkertbe menjen, pedig érdemes ezt is belekalkulálni a programba, mert a Bella Állatpark tele van cukibbnál cukibb szőrmókokkal. Élménypark részében buborékfoci, zorb ball és ugrálóvár biztosítja a felhőtlen szórakozást.

Még több családi program Siófokon:

Katica Tanya Patcán

A Katica Tanya Élményközpont számos kalanddal várja a családokat, melyek közül az egyik az állatparkjuk, ahol több mint 40 fajta háziállat él. Van természetesen állatsimogatójuk, aki pedig kedvet érez hozzá, a tehénfejést is kipróbálhatja náluk. A Katica Tanya „küldetésének” tekinti a megunt nyuszik és tengerimalacok megmentését, ezért örökbefogadó programjuk keretében be is fogadnak kisállatokat.

A tanya többi programjáról itt olvashattok >>

Katica Tanya Élményközpont – Patca

Mini Zoo Komlón

Az aprócska állatkert hangulata kifejezetten családias. Itt főként olyan állatokkal találkozhattok, akik többsége simogatható, sétáltatható, etethető.

Ha a komlói szállásotokat a Szallas.hu oldalán foglaljátok le, a belépőből 10% kedvezményt kaptok.

Ezeket az apartmanokat ajánljuk >>

Mini Zoo Komlón

Börgöndpuszta Állatsimogató

A családias kis állatsimogatóban sok kezes állat várja a látogatókat, a kicsik részére pedig van lehetőség pónilovaglásra is, de erről előzetesen érdemes érdeklődni, mert a szolgáltatás nem mindig elérhető.

Börgöndpuszta Állatsimogató

Bárókút Lovastanya és Állatsimogató Nagybörzsönynél

A nagybörzsönyi lovastanya sok-sok programmal vár mindenkit. A lovagláson felül lehetőség van lovaskocsikázásra, megtekinthetők náluk házi és egzotikus állatok, az apróságok nagy kedvence pedig természetesen nem már, mint az állatsimogató.

Törökmezői Kis-Állatpark

Számunkra igazi meglepetés volt az erdőben megbújó Törökmezői Kis-Állatpark, amire egy túra során bukkantunk rá. Tényleg picike, de mellette ott egy kis kalandpark, és a túraútvonalak is keresztbe-kasul szegélyezik, így egy teljes napos programot is kitesz a környék.

Törökmezői Kis-Állatpark

Szentendrei Kisállatkert

Egészen új helyről van szó, ugyanis 2020. május 22-én nyitott meg a különleges Szentendrei Kisállatkert, melynek egy állatorvos a megálmodója. Bár valóban kicsi, programjaival felveszi a tempót a nagyokkal, mert a rendhagyó biológia órától a szülinapi rendezvényekig itt minden lehetséges. Ha a környéken jártok, semmiképpen ne hagyjátok ki! Mellé pedig még ajánlunk egy pár programot, így érdemes több napot is eltölteni a városban:

A legjobb apartmanok Szentendrén >>

Barka Állatsimogató Dunakeszin

A dunakeszi határában lévő hangulatos kis tanyán az állatsimogató mellett lovaglási lehetőséggel is várják az érdeklődőket. Az állatsimogató csoportos bejelentkezéssel bármikor látogatható, egyébként előre meghirdetik az időpontokat, hogy mikor lehet részt venni ilyen programon. A belépő magában foglal egy csomag zoo csemegét is, mással tilos etetni az állatokat. A látogatási információkat az oldalukon találjátok.

Veresegyházi Minifarm

A Medveotthon szomszédságában lévő helyet első sorban azoknak a családoknak ajánljuk, ahol a gyerekek imádnak lovagolni, itt ugyanis már 12 hónapos kortól is ki lehet próbálni, milyen lóháton. A mini pónik mellett az állatsimogatóban kecskék és nyuszik várják a kicsiket, de van itt játszótér és piknikezőhelyek is. A farm csak hétvégén és ünnepnapokon látogatható.

Veresegyházi Minifarm

Margitszigeti Kisállatkert

A vadaskertnek is nevezett kisállatkert már 1950 óta működik a Margitszigeten, 2002-ben pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozásába került. Egyik részén dámvadak és mezei nyulak élnek, a park másik felében pedig a pónilovak istállója található, és a madarak területe, melyek között olyan ragadozók is megtalálhatók, melyek sérülten kerültek ide, és a rehabilitáció után már nem lenne számukra biztonságos a szabad lét. A kert díjmentesen látogatható, de szezonon kívül zárva tart.

Gólya a Margitszigeti Kisállatkertben

Piczinke Póniudvar Budapesten, a Normafa tetején

Nevével ellentétben nem csupán egy pónifarmról van szó, hanem egy komplett állatsimogatóról bárányokkal, nyuszikkal, kecskékkel, malacokkal, alpakákkal, lámával és még sok más állattal.

Kertvárosi Tanyaudvar Budapesten, a 16. kerületben

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat gondozásában lévő takaros kis portán a háziállatokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, sőt, a fenntartók gyakran még programokkal is kedveskednek nekik. A tanyaudvar hétvégente látogatható.

Életfa Állatsimogató Budapesten

Az állatsimogatónak nincs fix nyitvatartási ideje, rendezvények alkalmával látogatható, vagy szülinapokra, különféle eseményekre lehet őket meghívni. Állataik között még boa is szerepel, de egyéb egzotikus fajok is megtalálhatók.

Állatpark Mátraszentimre

A mini állatparkban kecskék, szamarak és egyéb háziállatok láthatók. Önálló programnak kevés, de ajánljuk mellé a Mátra Ásványház felkeresését, ami a kicsiktől a felnőttekig mindenkinek tartogat érdekességeket.

Állatpark Mátraszentimre

Gyöngyösi Állatkert

A Gyöngyösi Állatkert kiváló családi program, és kifejezetten ajánljuk kisgyerekes családoknak, mert méretéből adódóan a legkisebbek is könnyedén körbejárhatják, ráadásul sok állatot meg is simogathatnak, így még inkább élvezik majd a programot.

Gyöngyösi Állatkert

Jászberényi Állat- és Növénykert

Mikor néhány éve ellátogattunk ide, nem is sejtettük, mennyire meg fogjuk szeretni ezt a helyet. Nagyon kellemes meglepetés volt, mert a családias kis állatkert hangulata egészen magával ragadó. Bár az állatkert a társaihoz képest kicsi, az állatok mégis szép, tágas helyeken élhetik mindennapjaikat. A mi kedvenceink a pingvinek lettek, de a helynek rajtuk kívül is sok cuki lakója van. Az állatkertben egy arborétum is található, ahol a kialakított tanösvény segítségével különböző növényekkel és a madárvédelemmel is megismerkedhetünk.

Tisza-tavi mini ZOO Sarudon

A Tisza-tó a családi programok egész tárházát vonultatja fel, melyek között az egyik kedvenc a fő szezonban látogatható Tisza-tavi mini ZOO állatsimogató.

Pusztai Állatpark Hortobágyon

A hortobágyi Pusztai Állatpark az autentikus pusztai hangulat megteremtését tűzte ki célul, és ezzel tűnik ki a többi hasonló jellegű hely közül. Maga a környezet, és a park mellett álló gémeskút teremti meg az alaphangulatot, a sokféle háziállat pedig életet visz ebbe a páratlanul szép „díszletbe”. A puszta minden őshonos állatfajtája megtalálható náluk. Az itt töltött időt színesítik a kézműves foglalkozások, vagy a játszótéren eltöltött idő is.

Szafari a Hortobágyon

Nagyerdei Kultúrpark

A debreceni Nagyerdei Kultúrpark egész napos családi kikapcsolódást kínál. Állatkerti részében a világ minden tájáról megtalálhatók egzotikus állatok, de helyet kaptak hazai fajok is. A gyerekek másik nagy kedvence a vidámparki rész, amihez kiegészítő jegy vásárlása szükséges. A Szallas.hu-n foglalók a vidámparki jegy árából 25% kedvezményt kapnak.

Nagyerdei Kultúrpark

Ceglédi Füle Tanya

A ceglédi Füle Tanya fő profilja a lovaglás és a lovasoktatás, de fontosnak tartják a gyerekek környezeti nevelését és az állatok megszerettetését is. A pusztaprogram keretében előzetes megrendelés alapján 20 fős létszámtól szerveznek csikós bemutatókat, a kicsiket pedig állandó állatsimogatóval várják.

Ceglédi Füle Tanya

Felsőlajosi MagánZOO

A Tóth Tibor kezdeményezésére épült parkot még akkor láttuk először, mikor Abonyban megnyílt a nagyközönség előtt. Azóta kinőtte régi helyét, és átköltözött Felsőlajosra, ahol új, korszerűbb környezetben élhetik mindennapjaikat a magánállatkert lakói.

Felsőlajosi MagánZOO (Fotó: Bene Anikó)

Füzesgyarmati Állatpark és Vadfarm

Az alapítványként működő állatpark nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a látogatók minél jobban megismerjék az állataikat, azok szokásait és életmódját, ezért számos bemutatóval próbálják még érdekesebbé tenni a látogatást. Van lehetőség egyes állatok etetésére, simogatására, ki lehet próbálni a fejést, előzetes egyeztetés alapján lehet lovagolni, vagy külön díj ellenében akár méhészbemutatón is részt vehetünk.

Füzesgyarmati Állatpark és Vadfarm

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Szarvason

Az Anna-ligetben található állatpark elsődleges célja a Kárpát-medence állatvilágának bemutatása. Így látható itt bölény, róka, vaddisznó, aranysakál, borz, őzek és szarvasok is, a látogatóközpont épületében pedig egy hatalmas akváriumrendszer kapott helyet.

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Szarvason

Különleges és tematikus állatos programok

Szalafői Bölény Rezervátum

Az Őrségi Nemzeti Park sok izgalmas látnivalót rejt, itt akár európai bölényekkel is találkozhatunk. Szabadon megtekinthetők a szalafői Őrségi Népi Műemlékegyüttes mögötti elkerített területen.

Őrségi Patakparti Alpaka Farm Szaknyéren

Még mindig az Őrségben kalandozunk, és máris itt egy másik kuriózum, egy teljes farmnyi cuki alpaka. A farmot az Őrségi Patakparti Alpaka Panzió vendégei látogathatják, így aki nem szeretne erről lemaradni, az feltétlenül itt foglaljon szállást!

Még több érdekesség a farmról és a környékről:

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakomárnál

A Kis-Balaton rengeteg családi kalandot tartogat, melyek közül az egyik az ország legnagyobb látogatható bivalycsordájának a felkeresése. A bivalyokon kívül látható még itt egy kiállítás, ami a Kis-Balaton élővilágát mutatja be, a kicsiket pedig játszótér és állatsimogató várja.

Füles Bástya (Xantus János Állatkert belvárosi terrárium háza)

A város egyik XVI. századi végvári bástyája ad otthont a győri állatkert telephelyeként működő terrárium háznak, ahol az Amazonas és Dél- Amerika őserdeinek élővilágával ismerkedhetünk meg.

Füles Bástya (Xantus János Állatkert belvárosi terrárium háza)

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont – Balaton Aquarium Balatonfüreden

Szeretnéd tudni, hogy milyen halak lubickolnak a Balatonban? Akkor itt a helyed. A Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban 15 édesvízi akváriumban láthatók a „magyar tenger” halfajai, de még igazi tengeri élőlényeket is láthatunk, mert Balatonfüred testvérvárosa, a horvátországi Opatija jóvoltából 2 tengeri akváriumban az Adria élővilágába is bepillantást nyerhetünk. Ráadásként pedig két terrárium is helyet kapott a mintegy 500 négyzetméteres központban.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont – Balatonfüred

Kőröshegyi Teknős Park

A helyet vegyétek fel a bakancslistátokra, de jegyezzétek meg mellé, hogy várhatóan 2021 áprilisától lesz látogatható. Teknősrajongóként már alig várjuk, hogy saját szemmel láthassuk a park több mint 200 páncélos lakóját.

Balatoni Madárkert- Díszmadár és Kisállatpark

Még mindig a Balatonnál járunk, és a különlegességeknek még mindig nincs vége. A halak és a teknősök után természetesen a madarak sem maradhatnak ki. A Balaton déli partján lévő Kereki egyébként is megérdemli, hogy ellátogassunk ide, madárkertje pedig a Balaton egyik üde színfoltja a programok palettáján. Megtalálhatók itt a háziállatként tartott mag- és növényevő madárfajok, az apró pintyfélék, a víziszárnyasok, tyúkalkatúak, papagájok és még nagy testű futómadarak is. Egyes madarak nemcsak megjelenésükkel, hanem dalukkal, és esetenként beszédükkel is szórakoztatják a látogatót ezzel téve teljessé a díszmadárpark nyújtotta élményeket.

Balatoni Madárkert- Díszmadár és Kisállatpark

Gasztro Élménybirtok lovardája Rádpusztán

A balatonlellei Rádpuszta igazán különleges programmal várja a családokat, amit „Rádi lovas délután” néven emlegetnek. A 3 órás program során csikósok mutatják be a tradicionális magyar szokásokat egy látványos lovasbemutató keretében. A lovasprogramok itt nem érnek véget, lehetőség van sétakocsikázásra, vagy akár lovaglásra is.

Gasztro Élménybirtok lovardája Rádpusztán

Petesmalmi Vidrapark Lábodon

A Petesmalmi Vidrapark egy vadregényes környezetben lévő látványosság, melyhez tatozik egy tanösvény is. Mivel a vidrák alapvetően rejtett életmódot folytatnak, senki ne számítson rá, hogy lépten-nyomon látni fogja őket. A park két állandó lakója, Luca és Bendegúz, akik még kölyök korukban kerültek ide mentett vidraként, a látványetetések alkalmával szívesen megmutatják magukat, de a többieket, akik a tó területén élnek csak ritkán lehet elcsípni.

Petesmalmi Vidrapark Lábodon

Zsippó Madár- és Élménypark Bádudvarnokon

Komplett program vár az érdeklődőkre, ugyanis amellett, hogy megnézhetjük az itt élő állatokat, egy kisebb túra keretében még egy szökőkutat, kilátót és sportpályát is találunk a 2,5 hektáros területen.

Zámolyi Madárkert

A Zámolyi Madárkert tavasztól őszig várja a látogatókat Székesfehérvártól pár percre, a Vértes lábánál. Itt közel 70 fajta díszmadár tekinthető meg. A pontos nyitvatartásról érdemes Facebook-oldalukon tájékozódni indulás előtt.

H2O Akváriumház Agárdon

A H2O Akváriumház az agárdi hajóállomáson található. 8 akváriummal mutatják be a Velencei-tó rendkívül érdekes élővilágát. Nem csak halakat láthatunk itt, hanem például szitakötőlárvákat, vízi skorpiókat és vízi botpoloskákat is.

H2O Akváriumház Agárdon

Veresegyházi Medveotthon

Talán sokaknak nem kell már bemutatni a Veresegyházi Medveotthont, ami menhelyként indult, majd szép fokozatosan az ország egyik kedvenc állatos parkjává nőtte ki magát. Ma már a macik és farkasok mellett más állatok is élnek itt, de természetesen még mindig a medvék a főszereplők. Mi egyszerűen nem tudjuk megunni, szinte a kezdetektől rendszeresen kilátogatunk. Ha a környéken jártok, ti se hagyjátok ki!

Autós Szafari Park Szadán

Nagy várakozás előzte meg, hogy megnyisson Magyarország első szafari parkja. Az 5 hektáros területen közel 100 cirkuszi állat látható hangulatos környezetben. A látogatás előzetes regisztrációhoz kötött. Részletesebben itt írtunk a helyről:

Rex Kutyaotthon Alapítvány és Állatsziget

A különleges állatmenhelynek a listánkon a helye, itt ugyanis nem csupán örökbefogadásra van lehetőség, aki nem teheti meg, hogy hazavigyen egy kutyust, bármikor kilátogathat kutyát sétáltatni, vagy éppen részt vehet valamelyik programjukon. Az Állatszigeten működik egy minifarm is, amit a kisebbek is imádnak. Jelenleg szabadidős céllal nem látogatható, az újranyitásról honlapjukon tájékoztatnak.

Törökbálinti Kecskevilág

A farm a Herczog család tulajdona, akik 80 kecskével, szárnyasokkal, juhokkal, egy pónival és egy lóval élnek ezen az idilli kis birtokon. A farmlátogatás mellett lehetőség van vásárolni a saját készítésű termékek közül, melyek között megtalálhatók a kecsketejes szappanok, a kecsketej és az ebből készült finomságok: krémsajt, joghurt és sajt.

Törökbálinti Kecskevilág

Taksonyi Pónifarm

A családi szabadidőparkban a póniké és a pónilovaglásé a főszerep, de még számos élménnyel várják a látogatókat. Állataik között vannak még rókák, libák, tyúkok, kacsák, nyuszik, törpekecskék, de láthatunk szamarat, lámát vagy akár alpakát is.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye
Taksonyi Pónifarm

Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón

Az ökocentrum rengeteg attrakcióval várja a látogatókat, akik szeretnék jobban megismerni ennek a csodás környéknek az élővilágát. Csónaktúra, bemutatók és megannyi izgalmas program, amit érdemes megnézni, ha a Tisza-tó környékén járunk. A központ egyik leglátványosabb része a tó élővilágát bemutató hatalmas édes vizű akvárium. Az ökocentrum látnivalói akár egy egész napot is kitöltenek.

Hortobágyi Madárpark

A Hortobágyi Madárpark a Madárkórház Alapítványhoz tartozik, és az az egyik fő küldetése, hogy bemutassa a madárkórházban folyó munkát, a madármentést és a sérült madarak rehabilitációjának folyamatát. 

Magyarországi állatkertek gyűjteménye
Hortobágyi Madárpark

Jászalsószentgyörgyi vízibivaly rezervátum

A hely érdekessége, hogy korábban elhagyatott, igénytelen, vizes terület volt, melynek hasznosítására az önkormányzat vízibivalyokat telepített oda, és alakított ki rezervátumot. Azóta a hely nagyban hozzájárul a helyi turizmus fellendüléséhez, mert egyre többen érkeznek bivalynézőbe, és lassan országos hírnevet szerez a bivalyfesztivál is.

StruccoZoo Törökszentmiklóson

A díjmentesen látogatható farmon jelenleg 6 tenyészcsalád él. Érdemes tenyészidőszakban menni, mert ilyenkor a gyerekek meg is simogathatják a bébi struccokat.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye
StruccoZoo Törökszentmiklóson

Kávézók, ahol állatokkal is ismerkedhettek

Vasmacska KávéZoo – 1033 Budapest, Laktanya u. 3.

Amellett, hogy kutyabarát hely, laknak náluk saját állatok is. Van nyuszijuk, tengeri malacuk, kacagó gerléjük, sőt, még kaméleonjuk is.

Zoo Cafe – 1053 Budapest, Fejár György u. 3.

A különleges kávázóban testközelből is megismerkedhetünk egzotikus állatokkal, sőt, az állatgondozók készségesen mesélnek is róluk. Mindemellett italrepertoárjuk is figyelemre méltó, kávékülönlegességek egész sorát vonultatják fel.

Cat Cafe – 1065 Budapest, Révay u. 3.

A hely a macskaimádók fellegvára. A cicák többsége menhelyekről került ide, így ha betértek egy italra, azzal jó célt is szolgáltok.

Macskávézó – 4024 Debrecen, Cegléd u. 1.

Jó hír, már nem csak a fővárosban található cicás kávézó, a debreceniek olyan szerencsések, hogy az ő városukban is található egy. Cicáik között main coon illetve mentett macsekok is vannak. A kávézó 8 év alatti vendégeket nem fogad.

A kép illusztráció

A legjobb állatos szálláshelyek

Őrségi Patakparti Alpaka Panzió

Kisrákoson egy igazán különleges szállás vár rátok, ugyanis aki itt foglal, annak nagy kiváltságban lesz része. Az idilli helyen fekvő, 12 szobás családi panzió az Őrség egyik leghangulatosabb szállása, de amitől igazán egyedi és különleges, az az, hogy a család tulajdonában van a 3 kilométerre lévő szaknyéri Őrségi Patakparti Alpaka Farm, amit kizárólag a panzió vendégei látogathatnak.

lombházak
Őrségi Patakparti Alpaka Panzió

Kelemen Majorság Piliscséven

A Kelemen család gondolt egy nagyot, és megelégelve a városi nyüzsgést és rohanást, létrehozta Piliscséven a kis majorságukat. Négy csillagos falusi vendégházukban 7 db teraszos, minikonyhával felszerelt apartmannal várják a vendégeket. Amellett, hogy a majorság állataival is találkozhatunk, lehetőség van megkóstolni például olyan házi termékeket, mint a friss tej, a házi sajt, vagy éppen a házi túró.

Magyarországi állatkertek gyűjteménye - "Állati jó" helyek térképpel
Kelemen Majorság Piliscséven

Pangea Hotel Nyíregyházán

A hétköznapinak nem mondható hotel közvetlenül a Nyíregyházi Állatpark területén található. Ha különleges szállásra vágytok ez kihagyhatatlan akkor is ha családdal, és akkor is, ha csak kettesben pihennétek. A szobák különlegességét az adja, hogy mindegyik stílusában egy-egy állat köszön vissza valamilyen formában. Még egy érv, hogy kipróbáljátok: a szobaár tartalmazza a korlátlan belépést a Sóstó Zooba. Erről a lehetőségről részletesebben itt olvashattok:

Ti melyik állatos programot választjátok legközelebb?

Ha érdekel, milyen állatkert esik útba egy-egy kirándulás, vakáció alkalmával, böngésszétek át a térképünket:

Az állati jó programokhoz szálláshelyet itt találtok >>

(fotók: Bene Anikó, Bene Marianna, szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
20%
Imádom
Imádom
80%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%