Kastélyok és várakNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongásToplisták

Fedezd fel az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYÉNEK segítségével!

16 perces olvasási idő

Magyarországon hihetetlenül sok káprázatos műemlék lelhető fel, melyek közül most a hazai kastélyokat gyűjtöttük térképre, kiegészítve fényűző palotákkal és szebbnél szebb kúriákkal. Tartsatok velünk, és fedezzük fel együtt az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu nagy térképes kastélygyűjteménye segítségével!

Vár, palota, kastély és kúria. Mi a különbség?

A várak funkciója főként a védelem volt, ezért erődítményként használták őket. Ezzel ellentétben a palota, a kastély és a kúria lakóházként funkcionált és itt fontos szerepe volt a küllemnek. A legnagyobb és legdíszesebb a palota, ahol a legrangosabb főurak éltek, majd ezt követi a kastély, ami a nemesek otthonául szolgált. Végül meg kell említeni a kúriákat is, melyek méretükben a legkisebbek, de ennek ellenére is nagyon látványos épületek. Ezekben a jómódúbb középnemesség élt.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Andrássy-kastély, Tiszadob

A Szallas.hu nagy térképes kastély gyűjteménye

Mivel több, mint 700 gyönyörű műemléket sikerült összegyűjtenünk, az egyszerűbb áttekinthetőség érdekében 5 olyan kategóriába soroltuk őket, ami a leginkább jellemző rájuk, és ezt különböző ikonokkal jelöltük:

  • Piros kastély ikon: Top 10 híres hazai kastély, amit legalább egyszer látni kell
  • Zöld ágy ikon: Kastélyok, kúriák Magyarországon, ahol meg is lehet szállni
  • Barna szarvas ikon: A leghangulatosabb hazai vadászkastélyok
  • Narancs múzeum ikon: Látogatható magyar paloták, kastélyok, kúriák, ahol érdekes kiállítások tekinthetők meg
  • Lila zászló ikon: Elhagyott, romos kastélyok, amiket legfeljebb kívülről nézhetünk meg
  • Kék ház ikon: Magántulajdonban lévő híres kúriák, és olyan kastélyok, melyek lakóházak, vagy különféle intézményeknek adnak otthont

Top 10 híres hazai kastély, amit legalább egyszer látni kell

A Széchenyi család legszebb birtoka, a nagycenki Széchenyi-kastély

A Széchenyi családnak országszerte számos birtoka volt, de talán a legszebb a nagycenki kastély, ahol ma a Széchenyiek emlékére berendezett kiállítások tekinthetők meg.

Extra tipp: a kastélylátogatás után még keressük fel a Széchenyi Mauzóleumot is a nagycenki temetőben.

A nagycenki Széchenyi-kastély

A fényűző fertődi Esterházy-kastély és Cziráky Margit rózsakertje

Az ország egyik legpompásabb kastélya, ahol még ma is él egy igazi herceg. Aki nyáron látogat el ide, az még a csodálatos rózsakertben is feltöltődhet kicsit.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
A fertődi Esterházy-kastély

Ismertetőinket itt olvashatjátok:

8000 tő rózsa nyílik Cziráky Margit rózsakertjében:

Helikon Kastélymúzeum a keszthelyi Festetics-kastélyban 

Az ország leglátogatottabb kastélya 5 épületben, 6 állandó kiállítással várja a látogatókat. Többek között itt található az ország és egyben Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára, a megközelítőleg 80 ezer kötettel büszkélkedő Helikon könyvtár, de nagyon érdekes a hintókból és kocsikból álló tárlat is. A gyerekek (és apukák) kedvence pedig mi más lehetne, mint a történelmi modellvasút kiállítás!?

A kiállítások külön-külön is megtekinthetők, de jobban megéri kombinált jegyet vásárolni, ráadásul a Szallas.hu oldalán foglalók ebből még 20% kedvezményt kapnak. Részletek >>

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
A keszthelyi Festetics-kastély télen

Az ország egyik legszebb kastélya, a nádasdladányi Nádasdy-kastély

Bár jelenleg felújítás miatt zárva van, mégis a TOP-listán a helye a tudor stílusban épült pompázatos Nádasdy-kastélynak, melyet egy gyönyörű park vesz körül. Jellegzetes kovácsoltvas csillárjai, festett üvegablakai miatt igazán különlegesnek számít, és már alig várjuk, hogy megújulva is láthassuk ezt a szépséges épületet.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
A nádasdladányi Nádasdy-kastély

A vár, ami nem is igazi vár: Bory-vár Székesfehérváron

A Bory-vár a megtestesült romantika, ami bár külső jegyeiben tartalmaz a várakra jellemző elemeket, funkcióját tekintve mégis sokkal inkább kastély. A székesfehérvári építészmérnök, szobrász- és festőművész Bory Jenő feleségének, Komócsin Ilonának építtette ezt a csodát szerelme jeléül. Az egyik központi eleme a műterem, ezért nem is meglepő, hogy az egész épület tele van szebbnél szebb alkotásokkal, szobrokkal, festményekkel, mozaikokkal és üvegfestményekkel, de a saját alkotások mellett figyelemre méltó a művész házaspár gyűjteménye is, melyben neves alkotók munkái találhatók meg.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Bory-vár Székesfehérváron

A legangolosabb magyar kastély: Brunszvik-kastély Martonvásáron

A legangolosabb magyar kastélyként emlegetett Brunszvik-kastélyt nem csak a lenyűgöző épülete miatt éri meg felkeresni, parkja legalább annyira gyönyörű. A park ad otthont az Agrártudományi Kutatóközpontnak és az Agroverzumnak, a kastélyban pedig egy páratlan Beethoven Emlékmúzeum is működik, így akár egy egész napos családi programként is beiktathatjuk a helyet a vakációnkba. 

SZÁLLÁSTIPP: Jó szállást keresel Martonvásáron? A Ludwig Hotelt neked ajánljuk! 

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Brunszvik-kastély Martonvásáron

Sisi kedvence, a Gödöllői Királyi Kastély

Az ország egyik legismertebb barokk kastélyának neve hallatán szinte mindenkinek Erzsébet királyné, vagyis Sisi kedvenc kastélya ugrik be. Azt azonban kevesen tudják, hogy eredetileg Grassalkovich Antal és családja tulajdona volt. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta meg, és 1867-től előszeretettel tartózkodtak itt, és rendeztek nagyszabású fogadásokat, vadászatokat és lovas versenyeket.

Érdekesség: néhány éve megnyitották a közönség előtt a kastély alatt található Horthy-bunkert is, amit szintén érdemes megnézni, ha már itt jár az ember.

TIPP: A Szallas.hu oldalán foglalókat számos kedvezmény várja! >>

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Gödöllői Királyi Kastély

A Kubinyi Ferenc Múzeumnak otthont adó szécsényi Forgách-kastély

A csodálatos barokk műemlék-együttesben már 1975 óta tekinthetők meg helytörténeti jelentőségű régészeti, numizmatikai, kőzettani és megyei történeti gyűjtemények. Hangulatos angolparkja természetvédelmi terület besorolást kapott, érdemes itt is egy szép sétát tenni.

TIPP: A Szallas.hu oldalán szállást foglalóknak a felnőtt belépőjegy árából 10% kedvezmény jár.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
A szécsényi Forgách-kastély

Edelényi kastélysziget: L’Huillier-Coburg Kastély

Az Edelényi Kastélysziget Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, melyet egy francia báró, Jean-François L’Huillier építtetett. A kastélylátogatás kiegészíthető a Népszuper és a Térképkiállítás megtekintésével is. Mivel a kiállítások csak tárlatvezetéssel látogathatók, érdemes indulás előtt tájékozódni az időpontokról. A teljes árú felnőtt belépőjegyek árából 20% kedvezmény jár, ha a szállásotokat a Szallas.hu oldalán foglaljátok le.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
L’Huillier-Coburg Kastély

Tudj meg többet az ország egyetlen kastélyszigetéről:

A mesebeli tiszadobi Andrássy-kastély

A neogótikus-romantikus stílusban épült várkastély olyan, mintha egy mese díszlete elevenedne meg. Építésénél semmit nem bíztak a véletlenre, és ennek köszönheti páratlan különlegességét. Hogy pontosan mit? Nos, a kastélynak a 4 évszakot szimbolizáló 4 bejárata van, a az év hónapjaival megegyezően 12 tornya, a heteknek megfelelően 52 szobája, és a napokkal egyezően 365 ablakszeme. Rózsalugasos angolkertje tavasztól kora őszig ejti ámulatba a látogatókat, sövénylabirintusának bebarangolása pedig minden évszakban külön élmény.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Andrássy-kastély és parkja

Még több érdekesség a kastélyról:

Ybl Miklós remekműve, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Ybl Miklós nevéhez több gyönyörű műemlék épület is kötődik, melyek közül az egyik legszebb a tervei alapján épült szabadkígyósi kastély. Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina egy dologhoz ragaszkodott: a kastélynak az évszakokhoz kötődően 4 bejárata legyen, 52 szobája és az év napjaival megegyezően 365 ablaka. Felújítás miatt jelenleg csak a kastély parkja látogatható, de előreláthatólag 2020 decemberétől ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt az épület is.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Kastélyok, kúriák Magyarországon, ahol meg is lehet szállni

Érdekes módon a kastélyokra sokkal inkább tekintünk múzeumként, pedig eredeti funkciójukban ezekben laktak. Szerencsére egyre több leromlott állapotban lévő kastélyban ismerik fel a lehetőséget, és felújítás után csodás kastélyszállókként várják a vendégeket. Persze ezek nem feltétlenül tartoznak az olcsó szálláskategóriába, de egy kis nemesi kényeztetés mindenkinek kijár, higgyétek el, megéri kicsit spórolni, és kipróbálni egy-kettőt. Segítségül most bemutatjuk a Szallas.hu kínálatában szereplő nívós kastélyszállókat és kúriákat, ahol főúri kényelemben lehet részetek.

Dunántúli kastélyok, ahol meg is lehet szállni

Szidónia Kastélyszálloda – Röjtökmuzsaj

A Felsőbüki Nagy-Ürményi-Verseghy-kastély legnagyobb átalakítása és fejlesztése Verseghy Nagy Elek nevéhez fűződik, aki többek között egy nagy úszómedencével gazdagította az épületet, és a kastélyt körülvevő csodálatos parkot is ő alakíttatta ki.

A romantikus kastélyszálló kitűnő választás azoknak, akik párjukkal egy igazán különleges helyen szeretnének pihenni. A Sopronhoz közeli Röjtökmuzsaj csendes, nyugodt kis település, ahol nemesi környezetben tölthetjük a pihenést. A teljes feltöltődés érdekében wellness részlegüket is érdemes kipróbálni.

Festetich Kastély és Zsuzsanna Hotel – Szeleste

A hajdani Festetics–Baich-kastély épülete ma egy impozáns kastélyszállónak ad otthont, mellette pedig a modern Zsuzsanna Hotel található. Akik természetközeli, madárcsicsergéstől hangos, ám egyébként csendes pihenésre vágynak, azoknak csak ajánlani tudjuk, ugyanis a szomszédos arborétumnak köszönhetően nagyon nyugalmas környék. Ráadásként a kastélyhoz tartozó Zsuzsanna Hotelben saját kútból táplált gyógyvizes fürdő is várja a vendégeket.

Hűvös-Erdődy-kastély (Mindszenty Ifjúsági Ház) – Zalaegerszeg

Az ifjúsági szálló különlegessége, hogy egy gyönyörű kastély épületben kapott helyet, és bár a berendezése egyszerűbb, az ifjúsági szállókra jellemző, a környezet mégis igazán pazar. Nagyobb csoportoknak kitűnő és megfizethető szálláshely.

Fábiánics-kastély – Misefa

A misefai Fábiánics Kastély igazán különleges szállás, ahol nem csupán megszállhatunk, és eltölthetünk néhány kellemes estét, hanem élmények is várnak szép számmal. Borospincéjében egy étterem működik látványkonyhával, a kastély mellett pedig egy csodálatos arborétum található, ahová akár mi magunk is ültethetünk fát. Szolgáltatásaik között megtalálható a borkóstolás, az életmód tábor, Etka-Jóga és léböjt-kúra, mindezek szakemberek vezetésével. A közeli misefai tavon horgászhatunk napijeggyel, sőt, teniszezési lehetőség is van. 

TIPP: Akik igazán arisztokratikus élményre vágynak, azoknak ajánljuk a Deluxe premier 2 fős lakosztályukat.

Felsőbüki Nagy-kastély (Sitkei Kastélyfogadó) – Sitke

A Felsőbüki Nagy család kastélya már 1983 óta működik fogadóként. A szobák berendezése igazán autentikus, gyönyörű, korabeli bútorok találhatók bennük, egyedül a tv és a hűtőszekrény lóg kicsit ki a sorból, de ezek a vendégek kényelme szempontjából elengedhetetlenek. Maga a birtok is csodálatos, az épületet madárdaltól hangos erdő övezi.

Felsőbüki Nagy-kastély (Sitkei Kastélyfogadó) – Sitke

Batthyány Kastélyszálló – Zalacsány

A wellness szerelmeseinek tökéletes szállás a zalacsányi Batthyány Kastélyszálló, ahol pompás környezetben feledkezhetünk meg a szürke hétköznapokról. Széles körű szolgáltatásaik között található például aromafürdő, pezsgőfürdő, finn szauna, ráadásul amíg a szülők kikapcsolódnak, a gyerekekkel animátorok foglalkoznak.

Batthyány-kúria – Zalacsány

A kúria épületében megszálló vendégek teljes nyugalmat élvezhetnek, ám a kastélyszálló szolgáltatásai számukra is ugyanúgy elérhetők a mindössze 200 méterre lévő épületben.

Batthyány Kúria Zalacsány****

Károlyi-kastély Hotel & Restaurant – Fehérvárcsurgó

A Székesfehérvártól 15 percnyi autózásra lévő Károlyi-kastély falai között manapság is nyüzsgő élet folyik, ugyanis egy exkluzív hotelnek és étteremnek ad otthont. A főúri lakosztályok, és egyszerűbb szobák is csodaszépek, de jellemző ez az egész kastélyra. A 23 szoba és 6 lakosztály mellett található az épületben 2 könyvtár, és egy hatalmas pince is, tartozik hozzá egy saját tó és egy gyönyörű, gondozott arborétum is. Ennél meghittebb helyet el sem tudnánk képzelni egy romantikus hétvégéhez!

Boros-kastély – Fonyód

A meseszép, medencés Boros-kastélyt nagyobb baráti társaságoknak ajánljuk, vagy akár egy családi rendezvényre is kibérelhetjük. Az impozáns villa 10 szobával, összesen 26 férőhellyel rendelkezik, de csak egyben bérelhető így biztosítva a teljes nyugalmat és feltöltődést.

Festetics-kastély (Bél Mátyás Látogatóközpont) – Balatonkeresztúr

Az egykori kastély ma barokk vendégházként üzemel Balatonkeresztúr központjában. Berendezése már a modern kor követelményeinek megfelelő, így a nemesi hangulat kevésbé érezhető, de cserébe egy nagyon igényes szálláshelyen pihenhetünk, melyhez egy csodálatos, gondozott park is tartozik.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Festetics-kastély (Bél Mátyás Látogatóközpont) – Balatonkeresztúr

Kaskovics-kastély (Bánó Birtok Kastélyszálló) – Felsőmocsolád

A gyönyörűen felújított kastély minden szobája egy igazi kuriózum, mindegyik különleges valamiért, ezért legszívesebben mindet végigpróbálnánk. Mindezek mellé jön még a meseszép kertje, aminek láttán legszívesebben már csomagolnánk is, és indulnánk!

Festetics-Inkey-kastély (VillaBOGArT Vendégház és Maison BOGArT Vendégház) – Alsóbogát

Maga a kastély épülete még nem újult meg, de a környezete egyre szebb, és folyamatosan folynak a munkálatok, hogy egyszer a park összes épülete visszanyerje régi pompáját. Jó hír viszont, hogy a madárdaltól zengő kastélyparkban 2 korszerű, felújított vendégházban is megszállhatunk.

Az egyik az egykori főintéző háza, a VillaBOGArT, melyben 4 szoba található 8 férőhellyel. A vendégek kényelme érdekében csak egyben bérelhető a teljes ház.

A másik vendégház az egykori kertészlak, a Maison BOGArT, melynek 8 szobája összesen 18 férőhelyet biztosít. Foglalásnál minimum 2 szobát kell kivenni.

Sommsich-kastély (Kastélyszálló Szarkavár) – Kaposújlak

A Kaposvár melletti kastély csodás környezetben várja a pihenni vágyókat, sőt, akár az egész kibérelhető nagyobb családi eseményekre, esküvőkre, mert tartozik hozzá egy kis kápolna is, így minden egy helyen van a meghitt családi ünnepléshez. 9 szobájában, egy apartmanjában és egy lakosztályában összesen 34 főnek tudnak színvonalas szállást biztosítani.

Fried Kastélyszálló Resort – Simontornya

Ha néhány szóval kellene jellemeznünk a helyet, elsőként talán a luxus és az igényesség jutna eszünkbe, ami nem véletlen, hiszen nem csak laikus, hanem szakmai szemmel is csodás szállásról van szó. Ezt bizonyítja, hogy többek között volt már büszke birtokosa Év Hotelje és az Év Legszebb Szállodája díjaknak is. Felsorolni is sok lenne mindazt a szolgáltatást, amivel a vendégek kényelmét igyekeznek biztosítani, ezért nézzétek meg Szallas.hu-s adatlapjukat, ahol részletes leírás is található erről a gyönyörű kastélyszállóról.

Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok – Bikal

Az ország egyik legkülönlegesebb szállásán nem csak csodás környezetben pihenhettek, hanem még izgalmas programokon is részt vehettek, melyek visszarepítenek egészen a reneszánsz korba. A kastélyszálló nagy előnye, hogy a különféle szobatípusok közül pénztárcánknak megfelelően válogathatunk, így, aki megengedheti magának, kipróbálhatja valamelyik prémium lakosztályt is.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok – Bikal

Részletes ajánlónkat itt olvashatjátok:

Észak-magyarországi kastélyszállók

Majláth-kastély (Főnix Medical Wellness Resort) – Nógrádgárdony

A Zichy és Majláth család egykori kastélya ma egy színvonalas szállóként üzemel, ahol nem csak a kikapcsolódni vágyókat várják, hanem azokat is, akiknek a wellness mellett a rekreáció és egészségmegőrzés is fontos. A nógrádgárdonyi Főnix Medical Resort felhőtlen kikapcsolódást kínál távol a városok zajától egy igazán idilli, nyugalmas környezetben.

Prónay-kastély – Alsópetény

A csodás környezetben lévő kastély azoknak tökéletes választás, akik kifejezetten a luxust keresik, és egy minden szempontból nemesi pihenésre vágynak, ahol semmire nincs gondjuk. Ízlésesen berendezett exkluzív lakosztályaik minden képzeletet felülmúlnak, de egyszerűbb apartmanjaik is nagyon hangulatosak.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Prónay-kastély és kertje

Kállay-kastély – Bercel

A berceli Kállay-kastélyt csak egyben lehet kibérelni, és első sorban nagyobb létszámú csoportoknak adják ki, akik tréningeket, konferenciákat és értekezleteket tartanak itt. Ennek megfelelően a használat is kizárólagos. A Szallas.hu oldalán azonban foglalható a hozzá tartozó Bercel Kastély Vendégház, amit nagyobb baráti társaságoknak vagy családoknak ajánlunk, mert a kastélyparkban található lakhoz 6 fürdőszobás szoba tartozik, melyek összesen 15 férőhelyet biztosítanak. Foglalni egyben lehet az egész házat, így minél többen mentek, annál jobban megéri.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló – Szirák

Az 1748-ban épült egykori Teleki-Degenfeld-kastély az egyik legszebb barokk kastélyok közé tartozik, mely 27 exkluzív kétágyas fürdőszobás szobával és csodálatos lakosztállyal rendelkezik. A korhű berendezések visszarepítenek az időben, modern wellness központjuk viszont teljes mértékben megfelel a jelen kor követelményeinek. Egy itt eltöltött hétvége igazi felüdülés a testnek és a léleknek is!

Károlyi-kastély (Erzsébet Park Hotel) – Parád

Az Erzsébet Park Hotel tavaly elnyerte az Év Szállása 2019 Szakmai Díj II. helyezését, ami garancia a színvonalas pihenésre. Az 1893-ban épült Károlyi- kastélyt 2008-ban egy új szárnnyal bővítették, így összesen 99 szobát kínálnak 262 férőhellyel, melyek között mindenki találhat az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt.

Károlyi-kastély (Kastélyhotel Sasvár Resort) – Parádsasvár

Kétséget kizáróan az ország egyik legkedveltebb és legelegánsabb szállása a parádsasvári Kastélyhotel Sasvár Resort, ami mindemellett még gyönyörű helyen is fekszik. 3 fő értékük: elegancia, kényelem, élmények, és aki egyszer már megszállt itt, az tanúsíthatja, hogy ez valóban így is van. Wellness és rekreációs szolgáltatások tárházával igyekeznek vendégeik kedvében járni, hogy valóban semmiben ne szenvedjenek hiányt. A kastélyhotel különlegessége, hogy az egész épületet padlófűtéssel látták el, így télen is kifejezetten komfortos.

Pallavicini-Keglevich-kastély (La Contessa Kastélyhotel) – Szilvásvárad

Elegancia, nyugalom, kikapcsolódás – talán ez a 3 szó jellemzi legjobban a nevében is fenséges La Contessa Kastélyhotelt. A szobákban elegáns olasz bútorok és nemes anyagú függönyök garantálják a hamisítatlan kastély élményt, melyek a modern kor elvárásainak megfelelően kerültek kialakításra, ráadásként pedig egy panoráma üvegfalas wellness részleggel is a vendégek kényelmét igyekeznek szolgálni.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Pallavicini-Keglevich-kastély (La Contessa Kastélyhotel) – Szilvásvárad

De La Motte Kastély (Tündérkert Hotel) – Noszvaj

A noszvaji De La Motte kastély főépülete idegenvezetéssel látogatható, gyönyörű parkjában pedig egy vintage stílusú mesebeli hotel is helyet kapott. A Tündérkert Hotel család- és bababarát szállás, de romantikázni vágyó pároknak is tökéletes választás.

Galassy-kastély (Oxigén Family Hotel) – Noszvaj

Noszvaj másik kastélya is kihagyhatatlan, főleg, ha kisgyerekkel pihennénk, mert az Oxigén Hotel **** Superior Family & Spa, Magyarország első négycsillagos gyermek all inclusive szállodája rengeteg gyerekbarát szolgáltatással, köztük kicsiknek szóló wellnesszel. Külön kiemelendő, hogy baba- és gyerekbarát családi wellness hotel 10 éves korig díjtalan!

Hunguest Hotel Palota – Lillafüred

A Szinva-patak völgyére és a Hámori-tóra nyíló kilátásnak köszönhetően a Hunguest Hotel Palota ideális helyszín, ha egy romantikus vakációra készülünk a párunkkal, hiszen maga a környék is egy ékszerdoboz.

Vécsey-Sardagna-kastély (Hotel Vécsecity) – Hernádvécse

„A Hotel Vécsecity nem csak egy szálloda, hanem egy igazi élménybirodalom, ahol Vendégeink egy különleges, elvarázsolt világ lakóivá válnak a régmúlt és a ma harmóniájában” – szól a kastélyhotel bemutatkozója. Mindez tökéletesen lefedi azt, ami a pihenni vágyókat itt várja, hiszen a hely tényleg egy kastélyba zárt város megannyi érdekességgel. A felhőtlen kikapcsolódást és nemesi pihenést a Cserehát gyönyörű vidéke pedig csak még emlékezetesebbé teszi.

Rákóczi Kúria Vendégház – Tállya

Gyönyörű vidéken található a hangulatos Rákóczi Kúria Vendégház, ahol megszállni felér egy igazi időutazással. A korhű berendezés mellett modern fürdőszobákkal, és a környék legkényelmesebb ágyaival várják a pihenni vágyókat.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Rákóczi Kúria Vendégház – Tállya

Mádi Kúria Hotel – Mád

A Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont mindennel rendelkezik, ami egy kor követelményeinek megfelelő szállodában elengedhetetlen. Van saját étterme, pinceborozója, játszószobája, kültéri medencéje, jakuzzija és 130 fő befogadására alkalmas rendezvényközpontja is.

Andrássy Rezidencia Wine & Spa – Tarcal

Nem kevesebb, mint 5 csillag garantálja, hogy a vendégeknek nem csupán nemesi, hanem főúri kényelemben legyen részük, ha az Andrássy Rezidencia Wine & Spa ötcsillagos szállodáját választják pihenésük helyszínéül. A kiemelkedően minőségi magas színvonal nem csak a szobákra terjed ki, ugyanez jellemzi a wellness és gasztronómiai szolgáltatásaikat is. A legideálisabb helyszín, ha valami különleges alkalma szeretnétek megünnepelni egy felejthetetlen vakációval, de akkor is, ha egészen egyszerűen valami egyedire vágytok.

Gróf Degenfeld Kastélyszálló – Tarcal

Aki beleszeretett a Tokaj-hegyaljai borvidék festői szépségébe, és ráadásként még a szállást is úgy választja meg, hogy tökéletesen illeszkedjen ebbe a mesés környezetbe, annak nincs nehéz dolga Tarcalon, mert nem egy exkluzív hotellel büszkélkedhet a település. A Gróf Degenfeld Kastélyszálló a 100 hektáros Gróf Degenfeld szőlőbirtok központjában álló, egykori kúriából kialakított négycsillagos kastélyszálloda, ahol minden az eleganciáról és a háborítatlan pihenésről, feltöltődésről szól. Látogassatok el a szálló adatlapjára, ahol minden lényeges információt megtudhattok róla.

Közép-magyarországi és alföldi kastélyok, ahol érdemes eltölteni néhány éjszakát

Klebelsberg-kastély (Klebelsberg Kastély Hotel) – Budapest

2017 nyarán nyitotta meg kapuit a gyönyörűen felújított Klebelsberg Kastély Hotel, mely megfizethető, színvonalas szobákat kínál a vendégek számára a város egyik legszebb részén, közel a Pilishez és a Budai-hegységhez.

Bodrogi Kúria Wellness Hotel – Inárcs

A fenyőerdővel körülölelt elegáns kúriában nem nehéz kikapcsolni, és elfelejteni a monoton hétköznapokat, hiszen szuper wellness részlegének és rekreációs szolgáltatásainak köszönhetően a vendégeknek csak a pihenésre kell koncentrálniuk.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Bodrogi Kúria Wellness Hotel Inárcs****

Vörös Kastély Panzió – Kunbaracs

A homokhátság egyik legszebb kastélya 6 egyedi berendezésű szobával és egy különleges atmoszférájú, étteremként használt lovagteremmel várja a pihenni vágyókat. A település és kastélya még kevésbé felkapott üdülőhely, pedig nagyon szép vidék, érdemes felfedezni!

Albrecht-kastély (Hercegasszony Birtok) – Mezőtúr

Az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése volt számunkra a Körös partján álló neobarokk stílusú Hercegasszony Birtok, ami maga a megtestesült elegancia és szépség. „Távol az utaktól és a város zajától, a régmúlt idők egy szelete elevenedik meg fiatalos, modern köntösben.” 7 egyedi berendezésű szobájukban és 10 standard apartmanjukban összesen 50 fő részére tudnak kényelmes szállást biztosítani.

Forgách Kastély Hotel – Mándok

Az ország északkeleti csücskében található kastélyszálló minden egyes szobája és terme maga a csoda, ahol minden tökéletesen a helyén van, hogy a vendégeknek a nemeseknek kijáró luxusban lehessen részük. Ha három szóval kellene jellemeznünk a helyet, az elegancia, a kényelem és a hibátlanság fejezné ki talán legjobban azt, amit nyújtani tud a szállóvendégeknek.

A leghangulatosabb hazai vadászkastélyok, ahol eltölthetünk néhány éjszakát

Széchenyi-vadászkastély – Rábasebes

A szépen felújított, hangulatos kastély elegáns esküvőknek, és különleges rendezvényeknek ad otthont, és nagyobb társaságok részére egyben szálláshelyként is kibérelhető.

Károlyi-vadászkastély (Ezüstfenyő Hotel) – Telkibánya

Az egykori Károlyi-vadászkastély ma színvonalas szálláshelyet nyújt a Zemplénbe látogatóknak, akik 23 szoba és 2 lakosztály közül választhatják ki a nekik legszimpatikusabbat. A szálloda külsejében igyekszik fenntartani a vadászkastély régi arculatát, szolgáltatásait pedig a kor követelményeinek megfelelően alakítani. A természetkedvelőknek tökéletes választás, ráadásul a hotel személyre szabott túrákkal is igyekszik a vendégek kedvében járni, van például kincskereső, erdei, aranybánya és éjszakai túrájuk is.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Károlyi-vadászkastély (Ezüstfenyő Hotel) – Telkibánya

Forster Vadászkastély és Szálloda – Bugyi

A fővárostól alig 18 kilométerre, mégis távol a város zajától egy gyönyörű, ősfás parkban áll a Forster Vadászkastély, mely messze földön híres ízletes, magyaros ételeket kínáló konyhájáról. Ideális szálláshely családoknak és pároknak is, akik szeretnének egy kicsit elvonulni és feltöltődni.

erdei hétvége vadászhotelekben
Forster Vadászkastély Bugyi

Látogatható magyar paloták, kastélyok, kúriák, ahol érdekes kiállítások tekinthetők meg

Kastélyok a Dunántúlon

Hadtörténeti Múzeum a magyargencsi Széll-kastélyban

Bár a kastélyra már ráférne egy felújítás, érdemes felkeresni, mert az itt található hadtörténeti kiállítás nagyon izgalmas, főleg fiús családoknak. A kastély kertjében haditechnikai eszközök és harci gépek tekinthetők meg, az épületben pedig egy 1848-as, egy I. és II. világháborús kiállítás, valamint a helytörténeti gyűjtemény kapott helyet.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Hadtörténeti Múzeum

Batthyány-Strattmann-kastély – Körmend

A Körmend központjában található kastélyban ma a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kiállításai tekinthetők meg. Állandókiállításai közül talán a legérdekesebb a Cipőtörténeti Gyűjtemény.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Batthyány-Strattmann-kastély – Körmend

Egervári Várkastély (Nádasdy-Széchenyi-várkastély és Reneszánsz Látogatóközpont) – Egervár

A Reneszánsz Látogatóközpont testközelbe hozza a múltat, ugyanis itt rengeteg minden kipróbálható, és nem csak az interaktív eszközök segítségével. A termeket reneszánsz és kora barokk bútorok másolataival rendezték be, melyeket a látogató is kipróbálhat. A kiállítás egyik legérdekesebb része az a tapintható tárlat, ahol kézbe is lehet venni a régi tárgyakat. Éppen ezért ideális program kisgyerekes családoknak is.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Egervári Várkastély

Esterházy-kastély – Pápa

Ez a kastély kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat érdekességet, míg a felnőtteket a barokk főúri élet hétköznapjaiba bepillantást engedő tárlatvezetés fogja lenyűgözni, addig a kisebbeket a Lego kiállítás, ahol a hatalmas terepasztalon a kastély kicsinyített mása is megtekinthető legóból. A kézművesműhely pedig mindenkinek tetszeni fog, mert az érdeklődők elleshetik, sőt, ki is próbálhatják a csokoládékészítés kulisszatitkait.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Esterházy-kastély – Pápa

Nádasdy-várkastély (Nádasdy Ferenc Múzeum) – Sárvár

A sárvári Nádasdy-vár ad otthont a Nádasdy Ferenc Múzeumnak, ahol a helytörténeti, a térképtörténeti és a nyomdatörténeti kiállítások mellett egy Európában egyedülálló huszárkiállítás is látható.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Nádasdy-várkastély (Nádasdy Ferenc Múzeum) – Sárvár

Zichy-kastély (Nagyvázsonyi Kastélyszálló) – Nagyvázsony

A nagyvázsonyi Zichy-kastélyban ma szálloda és lovaspark működik, de a parkjában érdemes egy sétát tenni, ha a környéken járunk.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Zichy-kastély

Esterházy Kiskastély (Nyári Lak) – Tata

Az Angolpark felkeresése kihagyhatatlan program Tatán, és ha már itt járunk, érdemes benézni a Kiskastélyba is, ahol egy csodás Herendi porcelán gyűjteményt láthatunk.

Még több tatai programért kattints ide:

Esterházy-kastély (Kamalduli Remeteség) – Oroszlány

A kastély és a látogatóközpont a remeteséghez tartozik, ami szakvezetéssel látogatható. A „néma szerzetesek” életét bemutató épületcsoport egyedülálló az országban, ezért érdemes felkeresni.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Esterházy-kastély (Kamalduli Remeteség) – Oroszlány

Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély – Iszkaszentgyörgy

A kastély jelene nagyon különleges, ugyanis egyrészt a község általános iskolájának ad otthont, másrészt egy finn úr, Ari Santeri Kupsus bérli, aki saját pénzből vásárolt műtárgyakkal rendezte be a szobákat, és mivel a második világháború alatt finn nagykövetség működött az épületben, ennek is szentelt emlékszobát. A földszinti kiállítások díjtalanul megtekinthetők, az emeleti impozáns helyiségekért pedig 3000 Ft adományt fogad, melyet a kulturális örökség fenntartására fordít. A látogatáshoz előzetesen be kell jelentkezni, részletek a kastély Facebook-oldalán találhatók.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély – Iskaszentgyörgy

Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely – Mór

A Fellner Jakab tervei alapján épült Lamberg-kastély ma egy többfunkciós intézményként működik, ahol a kiállítóterek mellett kulturális központ és könyvtár is található. Az épület belépőjeggyel látogatható, de ha a Szallas.hu oldalán keresztül foglaltok szállást, akkor 50% kedvezményt kaptok.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely – Mór

Cziráky-kastély – Lovasberény

Bár a kastély nincs a legjobb állapotban, de jelképes összegért cserébe látogatható, a nyugati szárnyában egy kastélytörténeti kiállítás kapott helyet. 

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Cziráky-kastély – Lovasberény

Halász-kastély – Kápolnásnyék

A szépen felújított neobarokk kastély amellett, hogy állandó kiállításoknak ad helyet, rendezvényhelyszínként is bérelhető, és több érdekes kulturális programot is szerveznek időnként.

Ha szívesen olvasnál még a kastélyról, ebben a cikkben sok érdekességet találsz:

Festetics-kastély – Dég

A Pollack Mihály tervei alapján épült dégi Festetics-kastély az ország egyik legszebb, és egyben egyetlen látogatható klasszicista stílusú kastélya. Nem csak az épületet, hanem az azt körülvevő csodaszép parkot is érdemes bejárni.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Festetics-kastély – Dég

Szalay-kúria (Afrika Múzeum) – Balatonlelle

A szépen felújított épület ad otthont az Afrika Múzeumnak, ami Gróf Somssich Pongrácz és Soltész István Afrika gyűjteményét mutatja be rengeteg díjazott és rekordtrófeával és rengeteg fotóval.

Berzsenyi-kúria (Berzsenyi Dániel Emlékház) – Nikla

Berzsenyi nem véletlenül nevezte magát „Niklai Remetének”, hiszen nagyon sokat időzött itt birtokán, és végül a niklai temetőben helyezték örök nyugalomra. Nem is volt kérdés, hogy egykori lakóházát emlékmúzeummá alakítsák. Többek között láthatók itt kéziratai, kedvenc tollai és pipái, valamint népi hangszerei is, a kúria kertjében pedig az általa ültetett, több mint 200 éves gesztenyefa is.

Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLY GYŰJTEMÉNYE
Berzsenyi-kúria (Berzsenyi Dániel Emlékház) – Nikla

Andrássy-kastély – Szigetvár

A kastély a Szigetvári Vár területén belül található, így az oda érvényes belépőjeggyel látogatható. Maga a kastélyépület állandó és időszaki kiállításoknak ad helyet.

TIPP: Foglaljatok szállást a Szallas.hu választékából, és a belépők árából 20% kedvezményt kaptok!

Püspöki kastély (Püspökszentlászlói Arborétum) – Hosszúhetény

A csodálatos Püspökszentlászlói Arborétum területén található kastélyt néhány éve felújították, és jelenleg kastélytörténeti kiállítás és Mindszenty-emlékkiállítás található benne. Az arborétumban pedig érdemes egy nagyot sétálni, minden évszakban csodás.

A fentieken kívül ezekben a dunántúli kastélyokban is megtekinthető pár kisebb kiállítás:

  • Püspöki kastély – Fertőrákos
  • Püspöki kastély – Szany: a Helytörténeti Gyűjteménynek ad otthont.
  • Balogh-kiskastély – Csempeszkopács: a Hely- és Ipartörténeti, Néprajzi Múzeumnak ad otthont. 
  • Sennyey-Bezerédj-Békássy-kastély (Alkotó Otthon) – Zsennye: előzetes bejelentkezéssel látogatható, részlegek >>
  • Szapáry-Gött-Haupt-Buchenrode-Kolos-kastély – Sorokpolány: a kastély Kolos László tulajdonában van, de jelenleg eladó. 2019-ig minden évben tartottak nyílt napot, amikor látogatható volt a szépen felújított épület és a mesés parkja. Érdemes figyelemmel kísérni a sorsát, hátha lesz még ilyen alkalom.
  • Deák-kastély (Deák Ferenc szülőháza) – Söjtör: Deák életútját felölelő kiállítás van benne.
  • Andrássy-Szapáry-kastély – Szécsisziget: a kastélyban helytörténeti és húsvéti tojás kiállítás látható, illetve szálláshelyként is működik.
  • Deák-kúria – Kehidakustyán: emlékmúzeumként működik.
  • Szentkirályi-kastély (Antik Cserépkályha Múzeum) – Zalaapáti: netes információk szerint egy német házaspár magángyűjteménye látható itt. Előzetes bejelentkezés szükséges: (83) 352-309.
  • Fenékpusztai Festetics-major és (Kis)Kastély – Keszthely: bár jelen állapotában még inkább az elhagyatott épületek között lenne a helye, mégis ide soroltuk, mert egy pályázatnak köszönhetően felújítják, és korhű szabadidőparkot alakítanak ki kiállításokkal és izgalmas programokkal. Mi már nagyon várjuk, hogy láthassuk!
  • Szapáry-kastély – Bábolna: szálloda is működik egy részében, a hozzá tartozó Ménesközpont belépővel látogatható, és az udvarban is sétálhatunk, ahol Európa legidősebb akácfája áll.
  • Balogh-Esterházy-kastély – Naszály: előzetes bejelentkezéssel látogatható, rendezvényekre kibérelhető.
  • Esterházy-kastély – Tata: jelenleg még felújítják a kastélyt, ami sokáig egy elmegyógyintézetnek adott otthont, és az átlag emberek számára eddig szinte teljesen ismeretlen volt. A Nemzeti Kastélyprogram keretében azonban új funkciót kap, és hamarosan Tata kulturális látnivalóinak palettáját fogja színesíteni.
  • Sándor-Metternich-kastély (Ördöglovas kastély) – Bajna: a Nemzeti Kastélyprogram keretében újítják fel, majd utána kiállításoknak fog helyet adni.
  • Zichy-kastély – Várpalota: a Trianon Múzeumnak ad helyet.
  • Sárközy-kúria (Sárközy István Múzeum) – Nagybajom: helytörténeti gyűjtemény látható benne.
  • Bosnyák-kúria (Kunffy Lajos Emlékház) – Somogytúr: dr. Kunffy Lajos festőművész életművének állít emléket.
  • Somssich-Matulay-Szász-kúria (Szász Endre Kastélymúzeum) – Várda: a csodálatos berendezésű kastély Szász Endre életművének állít emléket.

Kastélyok Észak-Magyarországon

Grassalkovich-kastély (Hatvani Vadászati Múzeum) – Hatvan

A város egyik legrégebbi épülete eredetileg vadászkastély volt, ma pedig ennek emléket állítva a Magyar Vadászati Múzeumnak ad helyet, ahol megtekinthetőek Magyarország történelmének vad- és halfajai, azok élettere, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődésének bemutatása.

Grassalkovich-kastély (Hatvani Vadászati Múzeum) – Hatvan

Orczy-kastély (Mátra Múzeum) – Gyöngyös

Az eredetileg barokk, majd klasszicista stílusban átépített kastély egyik érdekessége, hogy innen indult 1849-ben tavaszi hadjáratra Görgey. Ma a Mátra Múzeum otthonául szolgál, ahol az egyik fő attrakció egy hatalmas mamut csontváz. Foglaljátok le gyöngyösi szállásotokat a Szallas.hu oldalán keresztül, és 10% kedvezményt kaprok az állandó kiállításokra szóló belépők árából.

Még több családi program Gyöngyösön:

Érseki Palota – Eger

Az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont egy átfogó egyházművészeti kiállításnak ad otthont, mely 2016 óta látogatható. Az ajándékboltban érdemes vásárolni egy palackkal az „Egri érsek borából” is. Ha a Szallas.hu oldalán foglaltok szállást, kedvezmény is vár rátok.

A megújult Eger még több izgalmas programmal vár:

Károlyi-kastély – Füzérradvány

A kastélyban jelenleg felújítási munkálatok zajlanak, hogy aztán egy színvonalas kulturális központ fogadja majd a vendégeket kiállításokkal és izgalmas programokkal. A gyönyörű angolparkja jelenleg is látogatható díjmentesen, térítés ellenében pedig lehetőség van vezetett parktúrákon részt venni.

Károlyi-kastély – Füzérradvány

Dessewffy-kastély (Helia-D Herba-kastély) – Tolcsva

Ennél különlegesebb kastélylátogatást aligha képzelhetnénk el, és talán mondanunk sem kell, hogy ez a program legfőképp a hölgyeknek fogja elnyerni a tetszését, ugyanis a szépen felújított kastélyban a kozmetikumkészítés és a gyógynövények csodálatos világába nyerhetünk bepillantást.  Kozmetikai műhelyükben akár mi magunk is készíthetünk szappant, vagy különleges, tokaji aszús arckrémet, de a kastély csodás könyvtára és női lakosztálya is nagyon érdekes program.

Akik a Szallas.hu oldalán foglalnak szállást, azokat a rengeteg élmény mellett számos kedvezmény is várja, melyek részletei itt találhatók >>

Dessewffy-kastély (Helia-D Herba-kastély) – Tolcsva

Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont – Tolcsva

Tolcsva másik kastélya már nem csak a hölgyek kedvence lesz, interaktív kiállításai még a kicsik figyelmét is lekötik. A kastélyban a Szirmay és a Waldbott család történetét mutatják be, és gyönyörűen berendezett, neoreneszánsz stílusú termei szinte visszarepítik a látogatót az ő korukba.

Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont – Tolcsva

Rákóczi-várkastély (Zempléni Múzeum) – Szerencs

Nehéz eldönteni, hogy várról, vagy kastélyról van szó, de nem is ez a lényeg, hiszen mindenképpen érdemes betervezni a zempléni utazásunkba a Zempléni Múzeumnak otthont adó műemléket. Rákóczi Zsigmond életútja mellett egyik legérdekesebb állandó kiállításuk a szerencsi csokoládégyártás történetét megidéző tárlat és a kastélypark is gyönyörű.

Rákóczi-várkastély (Zempléni Múzeum) – Szerencs

Ezeket a kisebb kiállításoknak otthont adó kastélyokat is érdemes útba ejteni Észak-Magyarországon:

  • Mikszáth-kúria (Mikszáth Kálmán Emlékház) – Horpács: a kiállítás egyik érdekessége a „Fantázia szoba”, ahol az írót láthatjuk az asztalánál aludva, és álmában körbeveszik műveinek alakjai.
  • Benczúr-kúria – Szécsény: a Nemzeti Kastély program keretében megújult épületben képzőművészeti kiállításokat terveznek tartani, ha elkészült.
  • Almássy-kastély (Rendőrmúzeum) – Tarnaméra. 1996 óta működik a kastélyban egy csendőrség- és rendőrség-történeti kiállítás.
  • Márk-kastély (Kiss József Emlékszoba) – Mezőcsát: látogatás előtt érdemes odatelefonálni.
  • Balassa-kastély – Ragály: a kastély ma könyvtárként és polgármesteri hivatalként funkcionál, de található benne egy Falumúzeum és egy Balassi Bálint életéről és munkásságáról szóló állandó kiállítás is.
  • Lónyay-kastély – Bodrogolaszi: elvileg a kastély épülete bejelentkezéssel látogatható, a parkjában viszont mindenképpen érdemes sétálni egyet, itt található ugyanis az ország 10. legnagyobb cédrusfája, és ami még ennél is érdekesebb, egy különleges sétaút, a Házaspárok Útja.
  • Péchy-Zichy-kastély – Boldogkőváralja: a kastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, ezzel kapcsolatos információk a település honlapján >>
  • Új Vay-kastély – Golop: az épületben látható az Ősi Magyar Címertár és Zászló Kiállítás.
  • Andrássy-kastély (Kossuth Lajos Általános Iskola) – Monok: bár a kastélyban általános iskola működik, de megtekintése a Kossuth Emlékházban történő belépőjegy váltása után kísérővel lehetséges.
  • Legyesbényei Kastélymúzeum – Legyesbénye: képzőművészeti kiállításoknak ad helyet.
  • Mágocsy Kastély és Vendégház – Pácin: a kastélyban működik egy kis múzeum, az egyik melléképületében pedig egy 9 fő befogadására alkalmas vendégház.

Látogatható kastélyok Közép-Magyarországon és az Alföldön

Hamvay-kúria (Városi Múzeum) – Gödöllő

A szépen felújított műemlék épületben helytörténeti kiállítások tekinthetők meg, és gyakran érdekes időszaki kiállításokkal is várják az érdeklődőket.

Kiscelli Schmidt-kastély (Kiscelli Múzeum) – Budapest

Az épület ma kortárs képzőművészeti, iparművészeti alkotásoknak ad helyet.

Kiscelli Schmidt-kastély (Kiscelli Múzeum) – Budapest

Vigyázó-kastély (Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert) – Vácrátót

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert minden évszakban remek program, üvegházában mindig virágzik valamilyen különlegesség. A botanikus kert legérdekesebb épülete a Vigyázó-kastély, melynek falait dús növényzet borítja. Akár egészen kicsi gyerekkel is jó program, teszteltük, a legtöbb ösvény babakocsival is járható.

Vigyázó-kastély (Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert) – Vácrátót

Acsaújlaki kastély – Acsa

A csodásan felújított kastély meseszép kertjében igazi felüdülés sétálni, falai között pedig egy időutazás részesei lehetünk. Kiállításai csak vezetéssel látogathatók, így rengeteg érdekességet is megtudhatunk a „Magyar Versailles-ként” is emlegetett műemlékről.

Tomcsányi-kastély (Beregi Múzeum) – Vásárosnamény

A barokk stílusú műemlék több különleges kiállításnak ad otthont, köztük iskolatörténeti kiállításnak, az országos hírű művészi és háztartási vasöntvények gyűjteményének, a beregi keresztszemes hímzések mintagazdagságát bemutató tárlatnak és népi iparművészeti alkotásoknak is.

Tomcsányi-kastély (Beregi Múzeum) – Vásárosnamény

Luby-kastély – Nagyar

A Luby-kastély látogatását különösen nyáron ajánljuk, mert érdekes interaktív kiállítása mellett valami sokkal különlegesebbet is tartogat, itt található Magyarország legnagyobb zenélő rózsakertje, ami virágzás idején elképesztő látvány. A Szallas.hu oldalán foglalók a belépőjegy árából 10% kedvezményt kapnak.

Luby-kastély – Nagyar

Kállay-kúria – Kállósemjén

A Kállay-családot bemutató kiállítórész átmenetileg nem látogatható, a kávézója zavartalanul nyitva tart.

Kállay-kúria – Kállósemjén

Báthori Várkastély és Panoptikum – Nyírbátor

Az ország egyik legérdekesebb panoptikumát semmiképpen ne hagyjátok ki, ha a környéken jártok!

Báthori Várkastély és Panoptikum – Nyírbátor

Semsey-kastély – Balmazújváros

A kastély a Semsey Andor Múzeumnak ad otthont, aminek állandó kiállításain többek között Balmazújváros történetével, és híres szülötteivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Érdekesség még, hogy a mellette lévő újonnan épült Kocsiszínben tűzoltó eszközök kiállítása látható.

Wenckheim-D’Orsay-kastély – Szeghalom

A műemlék a Sárrét hagyományos gazdálkodását és a falusi mesterségeket bemutató kiállításnak ad helyet. 

Gyulavári Kastély – Gyula

A Gyulavári Kastély Látogatóközpont helytörténeti gyűjteménye a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti- környezeti értékeit, valamint gazdasági történetét mutatja be.

Gyulavári kastély

A város emellett is rengeteg programot kínál, ami felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt izgalmas. Nézzétek meg ajánlónkat, és használjátok ki a Szallas.hu által nyújtott kedvezményeket!

Almásy-kastély – Gyula

A legtöbb múzeumként működő kastély általában arra helyezi a hangsúlyt, hogy a főúri életformát mutassa be a látogatóknak, a gyulai Almásy-kastély azonban e téren különleges, ugyanis éppolyan fontosnak tartja azt is, hogy az érdeklődők a cselédség mindennapi életét is megismerjék, hiszen nélkülük megállt az élet a kastélyokban. Nem véletlen, hogy 2018-ban bekerült Európa 40 legjobb kiállítóhelye közé, kihagyhatatlan program, ha Gyulán jár az ember.

Vásárhelyi–Bréda-kastély – Lőkösháza

A 2013 óta látogatható kastélyban festmények, szobrok, vadásztrófeák, korhű empire bútorok, építészeti fotók, makettek és egy Foucault inga látható a felső szinten, a pincében pedig régi bútorok és használati tárgyak repítik vissza a látogatókat egy letűnt korba.

Kisebb kiállítások Közép-magyarországi és alföldi kastélyokban:

  • Zichy-kastély (Vasarely Múzeum) – Budapest: A Vasarely Múzeumnak otthont adó kastély a Mátyás-korabeli óbudai prépostsági Mária templom és a klarisszák kolostorának romjaira épült. Kifejezetten érdekes időszaki kiállításai miatt megéri akár többször is ellátogatni ide.
  • Duna Palota – Budapest: Nem csak számos kiállítással, hanem rengeteg nívós rendezvénnyel is várja a kicsiket, nagyokat egyaránt.
  • Károlyi-palota (Petőfi Irodalmi Múzeum) – Budapest: nem csak érdekes irodalmi kiállításai miatt nagy közönségkedvenc, a klasszicista épület több kulturális rendezvénynek is otthont ad.
  • Száraz-Rudnyánszky-kastély (Nagytétényi Kastélymúzeum) – Budapest: jelenleg felújítás alatt áll.
  • Ráday-kastély – Pécel: a barokk kastély tárlatvezetéssel látogatható.
  • Hajósi Barokk Kastély (Látogatóközpont) – Hajós: a hajdani érseki kastély 4 állandó kiállítással, melyek közül a Főúri enteriőr rekonstrukció mutatja be, milyen lehetett a kastély fénykorában.
  • Grassalkovich-kastély (Városháza) – Baja: a Szentháromság téren álló impozáns épület a Városházának ad otthont, de nyitvatartási időben érdemes bekukkantani is.
Grassalkovich-kastély (Városháza) – Baja
  • Horthy-kastély (Horthy Miklós Tengerészeti- és Kenderesi Néprajzi Kiállítóterem) – Kenderes 
  • Almásy-kastély (Live Energy Park) – Törökszentmiklós: az Almásy-kastély minden év április elsejétől október 31-ig látogatható, minden csütörtökön, két időpontban: délelőtt 9 órakor és délután 13 órakor. A látogatás ingyenes, de előzetesen be kell jelentkezni!
  • Csáky-kastély (Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark) – Szarvas: átmenetileg zárva tart, egyébként szuper családi program.
  • Bolza-kastély – Szarvas: a különleges épület csak kívülről tekinthető meg, de még így is érdemes útba ejteni, mert a parkja gyönyörű, tele növénykülönlegességekkel.
  • Pallavicini-kastély – Sándorfalva: A Sándorfalvi Kulturális Központ egyik telephelyeként működik, ahol többek között kiállítások tekinthetők meg.
  • Habsburg-vadászkastély (Kiskastély, Vadászati Múzeum) – Hercegszántó
  • Lónyay-kastély – Tuzsér: helytörténeti kiállításnak ad otthont.
  • Becsky-Kossuth-kúria – Komlódtótfalu: még nem látogatható, de a Nemzeti Kastélyprogram keretében 2020 szeptemberében elkezdődtek a turisztikai célú fejlesztéshez kapcsolódó munkálatok.
  • Kölcsey-Kende-kastély – Cégénydányád: a kastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, a Kende család történetéről, a nemesi élet és nemesi udvar gasztronómiájáról, a természetvédelemről és a Szatmár-Bereg természeti értékeiről szóló állandó kiállítások tekinthetők meg benne.
  • Vay-várkastély (Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény) – Vaja
  • Dégenfeld Kastélymúzeum – Baktalórántháza: ideiglenesen szünetel a nyitvatartás, de a kiállítótermeiben több érdekes tárlat is látható, amik segítségével visszarepülhetünk a múltba.
  • Degenfeld-Schomburg-kastély – Téglás: amellett, hogy a kastély állandó és időszakos kiállításoknak ad helyet, bérelhető esküvőkre, vagy különféle családi, üzleti eseményekre.
  • Kölcsey-kúria – Álmosd: az emlékház telefonos bejelentkezés után látogatható.
  • Bocskai-várkastély – Nagykereki: belül vártörténeti kiállítás látható.
  • Bessenyei-kúria – Bakonszeg: a benne lévő kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható.
  • Rhédey-kastély – Zsáka: a Rhédey család történetén keresztül válhatunk egy időutazás részeseivé.
  • Wenckheim-Fejérváry-kastély (Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteménye) – Mezőberény: helytörténeti kiállítás, és a Petrics család néhány használati tárgya látható benne.
  • Wenckheim-kastély – Békés: az úgynevezett Nagyházban múzeum működik, ahol régészeti, történeti és néprajzi állandó kiállítások várják az érdeklődőket.

Kastélyrajongóknak: magántulajdonban lévő híres kúriák, és olyan kastélyok, melyek lakóházak, vagy különféle intézményeknek adnak otthont

Ezekből a térképen rengeteget találtok, és sajnos több már romos állapotban van, mert a tulaj nem tudja felújítani, vagy éppen új tulajdonosukra várnak. Ezek nem látogathatók, legfeljebb kívülről tudjátok megnézni, ha éppen útba esik. Itt csak azokról ejtünk szót, amik olyan intézménynek adnak otthont, ahová vendégeknek is be szabad lépni.

  • Csebi-Pogány-kastély – Dunakiliti: korábban kastélyszálló volt, jelenleg a Princess Palace Golf Klub működik itt.
  • Esterházy-kastély – Kapuvár: a kastélyban működik a Polgármesteri Hivatal és a Rábaközi Múzeum
  • Széchenyi-kastély (Vas-Megyei Idősek Otthona) – Hegyfalu: maga a kastély nem látogatható, legfeljebb a parkjában lehet sétálni.
  • Zarkaházi Szily-kastély – Szombathely: a műemlék épület kulturális központként működik, így rendezvények idején látogatható.
  • Szapáry-Andrássy-kastély – Letenye: A Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárnak ad otthont.
  • Esterházy-kastély (Szigligeti Alkotóház) – Szigliget: különleges funkciójú hely, ahol azoknak van lehetőségük szobát bérelni, akik szeretnének elvonulni, és alkotni. Itt alkotott többek között Örkény István, Zelk Zoltán, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda, Kertész Imre, Pilinszky János.
  • Esterházy-Liechtenstein-Zichy-kastély (Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár) – Ács: rendezvények ideje alatt bárki látogathatja.
  • Batthyány-kastély (Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon) – Bicske: a kastélyban gyermekotthon működik, de a parkja látogatható.
Batthyány-kastély (Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon) – Bicske
  • Esterházy-kastély (Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház) – Csákvár: a kastélyban ma egy kórház működik, de a mögötte lévő angolpark szabadon látogatható, és érdemes is megnézni, ha arra jár az ember, mert nagyon szép.
  • Meszleny-Wenckheim-kastély (Helytörténeti Egyesület Galériája) – Velence
  • Inkey-kastélypark – Iharos: a kastélyban általános iskola működik, ami nem látogatható, de a parkja igen, amit érdemes felkeresni, mert többek között óriási mamutfenyők is láthatók itt.
  • Fekete-kastély (Művelődési Ház) – Szabás: a falu egyik leglátványosabb épülete, rendezvények idején érdemes felkeresni.
  • Bogyay-kastély (Művelődési Otthon) – Pusztakovácsi: rendezvények idején látogatható.
  • Márffy-kúria (Hencse National Golf & Country Club) – Hencse: a golfrajongók a játék mellett megcsodálhatják a kúriát is.
  • Pallavicini-kastély – Mosdós: a kastély épületében kórház működik, így ezt csak kívülről lehet megnézi, de a gyönyörű parkjában lehet sétálni.
  • Gencsy-kastély (Perczel-kastély) – Bonyhád: Könyvtár működik benne, így be lehet menni nyitvatartási időben, a kastély parkja pedig szabadon látogatható.
  • Batthyány-Montenuovo-kastély – Bóly: a kastély parkjában lehet sétálni.
  • Kubinyi-Prónay-kastély (Polgármesteri Hivatal) – Ságújfalu: nyitvatartási időben be lehet menni megnézni.
  • Csiszár-kastély (Karácsond Ady Endre Művelődési Ház, Községi és Iskolai Könyvtár) – Karácsond: nyitvatartási időben be lehet menni, a parkja is nagyon szép.
  • Szinay-Vratarics-kúria (Polgármesteri Hivatal) – Hevesvezekény: az épület nagyon szépen fel van újítva, ha éppen útba esik, félfogadási időben érdemes benézni.
  • Munk-kastély – Hernádnémeti: egy integrált közösségi központ működik benne, így nyitvatartási időben be lehet menni.
  • Bárczay-kastély (Városi Könyvtár) – Felsőzsolca: egy szép könyvtár működik benne, érdemes betérni, ha erre jár az ember.
  • Bárczay-kastély (Gárdonyi Géza Művelődési Ház) – Miskolc: sok színes rendezvénnyel várják a látogatókat.
  • Csáky-kastély (Közművelődési Központ és Könyvtár) – Szendrő: kívülről megtekinthető, belülről csak nyitvatartási időben látogatható.
  • Papp-kúria – Hidvégardó: egy étterem működik benne.
  • Gedeon-kastély (Faluház) – Hidvégardó: a faluháznak ad otthont.
  • Zathureczky-kúria (Művelődési Ház) – Tiszadada 
  • Püspöki Palota – Vác: sajnos csak kívülről lehet megnézni.
Püspöki Palota – Vác
  • Károlyi-kastély (Fóti Kastély Étterem) – Fót
  • Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ – Budapest: rengeteg változatos rendezvénnyel várják az érdeklődőket.
  • Budavári Palota – Budapest: a Budai Vár akár egy egész napos programnak is beillik, hiszen rengeteg csodás épületet rejt. Az egyik legszebb a palota, melynek nevezetességeit érdemes felkeresni. Ilyen például a Mátyás-kút, a lovát fékező csikós szobra és Savoyai Jenő herceg lovasszobra.
Budavári Palota
  • Péterffy-palota (Százéves Étterem) – Budapest: nem csak a finom ételek, a gyönyörű bútorok miatt is érdemes egyszer ellátogatni ebbe az étterembe.
  • Festetics Palota – Budapest: rendezvényekre bérelhető.
  • Wenckheim-palota (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár) – Budapest: ezért a látványért megéri könyvtárba járni.
  • Sacelláry-kastély – Budapest: a gyönyörű kastély rendezvényekre bérelhető, így aki olyan szerencsés, hogy részt vehet egyen, az láthatja belülről is.
  • Tahy-kastély – Galgagyörk: a kastély esküvői helyszínként bérelhető. Ha pedig az esküvő dátuma már megvan, ne feledkezzetek meg a nászúról sem, nézzétek meg nászutas ajánlatunkat:
  • Pálóczi-Horváth-kastély (Szabadidő Központ) – Örkény: nyitvatartási időben a kastély megtekinthető.
  • Gerliczy-kastély (Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza) – Deszk: a kastély épületében kórház működik, de a szépen karbantartott kertjében lehet sétálni egyet.
  • Rónay-kúria (Rónay Kúria Étterem) – Kiszombor: nem csupán egy étterem, hanem tökéletes rendezvényhelyszín is, ahol finom ételek mellett szórakozhatnak a vendégek.
  • Nadányi-Miskolcy-kúria – Bakonszeg: előzetes bejelentkezéssel látogatható, és rendezvényekre kibérelhető.

Fanatikusoknak: elhagyott, romos kastélyok országszerte, amiket legfeljebb kívülről nézhetünk meg

Sajnos az országban több romos kastély is található, legtöbb magánkézben van, és őrzik, vagy elkerítették a kíváncsiskodók elől. Itt most olyanokat sorolunk fel, amik már többnyire teljesen elhagyatottak, vagy engedéllyel látogathatók, de legalábbis valamilyen szinten megközelíthetők. Romok lévén fokozott óvatosságra intünk mindenkit, és arra kérünk, csak kívülről nézzék meg az épületeket.

  • Lamberg-Merán-kastély – Ikrény
  • Széchenyi-kastély – Fertőszéplak: jelenleg zajlik a felújítása, így remélhetőleg hamarosan kikerülhet ebből a felsorolásból.
  • Sághy-kastély – Sopronnémeti: magántulajdonban van, a parkjában engedéllyel lehet sétálni.
  • Radó-kastély – Kemenessömjén
  • Weöres-Ostffy-kastély – Ostffyasszonyfa: körbe van kerítve, nem lehet megnézni.
  • Szegedy-kastély (Időskorúak Szociális Otthona) – Acsád: csak a parkjában lehet sétálni.
  • Batthyány-kastély romjai – Bozsok: a kastély 1841-ben leégett egy villámcsapás következtében, csak a hozzá tartozó cselédházak maradtak meg. A romok az erdőben találhatók.
  • Szegedy-kastély – Szombathely: nagyon rossz állapotban van, veszélyes!
  • Szakáts-Batthyány-kastély – Magyarszecsőd: az egyébként szép kastély rossz állapotban van, egy lezárt területen fekszik, így csak távolról lehet megnézni.
  • Bezerédy-kastély – Uraiújfalu: az önkormányzati tulajdonú romos kastély kívülről körbejárható
  • Mikosd-Zierer-kastély – Mikosszéplak: valaha igazán pompás kastély volt, mára sajnos sokkal inkább emlékeztet egy szellemkastélyra. 1993-ig SZOT-gyermeküdülő működött itt. Készültek tervek, hogy wellness szállóvá alakítják, de egyelőre ez várat magára.
  • Hertelendy-kastélyrom – Sáska: a szebb napokat látott kastély romjai az erdőben találhatók, bárki felkeresheti, aki nem riad vissza egy kis erdei sétától.
  • Fekete-kastély – Balatonederics: a romot már nem őrzik, a szellemkastély feeling itt is megvan.
  • Degenfeld-Schonburg-kastély – Concóhátpuszta, Ács: teljesen elhagyatott, nagyon rossz, életveszélyes állapotban van, csak kívülről tekinthető meg ami maradt belőle.
  • Esterházy-kastély – Bakonyszombathely: maga a kastély leégett, de a parkja látogatható. Kialakításra került a Kastélypark tanösvény, ahol ismertető táblákon mutatják be a terület növény- és állatvilágát.
  • Esterházy-kastély – Réde: a kastélyparkban már csak egy kis romos részlete áll az épületnek, a parkban viszont érdemes sétálni egyet.
  • Hochburg-Lamberg-kastély – Bodajk: a kastély már nagyon rossz állapotban van, le van zárva, a körülötte lévő parkban lehet sétálni.
  • Habsburg-kastély – Alcsútdoboz: az egykori Habsburg-kastélyból ma már csak a homlokzat áll, mely az Alcsúti Arborétum egyik jellegzetes látnivalója. Az arborétumba váltott belépővel tekinthető meg.
Alcsútdoboz
  • Ürményi-kastély – Vál: sajnos már inkább hasonlít szellemkastélyra, bár körbe lenne kerítve, de sok helyen már a kerítés sincs meg.
  • Kégl-kastély – Székesfehérvár: a Székesfehérvárhoz tartozó Csalapusztán, a semmi közepén áll a romos, elhagyatott kastély.
  • Meszlényi-kastély – Velence
  • Kremsier-kastély – Barcs a kastély épületében életveszélyes tartózkodni, csak kívülről tekinthető meg.
  • Kladnigg-kúria – Szentgáloskér: sajnos a kastély épülete elhanyagolt állapotban van, le van zárva, de a parkjában lehet sétálni.
  • Majláth-kastély – Bakóca: a kastély egy parkban áll, de az épület már elég romos állapotban van. Bemenni nem ajánlott, de a parkban érdemes sétálni.
  • Perczel-kastély – Rózsafa: a kastély szinte összerogy, elhagyatottan áll a semmi közepén, mint egy igazi szellemkastély.
  • Strasszer-kastély – Igar: sajnos nagyon rossz állapotban van, de kis fantáziával elképzelhető, milyen szép volt valaha.
  • Buttler-Kovács-kastély (Eszterházy Károly Egyetem Erdőtelki Arborétum) – Erdőtelek: a romos kastélyépület az arborétum területén található, mely egykor a kastély parkja volt. A belépő jelképes, ha maga az épület már sajnos nem is túl látványos, a kertet érdemes megnézni. Részletek >>
Buttler-Kovács-kastély – Erdőtelek
  • A hajdani L’Huillier-kastély kápolnája – Cserépváralja: a kastély a második világháború után megsemmisült, a kápolnája még áll.
  • Bottlik-kastély – Tibolddaróc: bár a romos épület körbe van kerítve, mégis teljesen elhagyatottnak tűnik.
  • Dobozy-kastély – Mezőcsát: a felkeresését tényleg csak fanatikusoknak ajánljuk, mert már nem sok maradt belőle, és az sem túl látványos.
  • Lónyai-Bombelles-kastély – Bózsva: a kastély ma szomorú képet fest, már a falai is alig állnak. A hozzá tartozó kerttel együtt magántulajdon, de szinte összenőtt már az erdővel.
  • Patay-kastély – Abaújszántó: bár már annyira romos, hogy bemenni életveszélyes, de kívülről még ebben az állapotában is van benne valami egészen különleges.
  • Huszár-kastély – Bernecebaráti: egy ideig iskola, majd gyermekotthon működött benne, jelenleg elhagyatottan áll, az állapota pedig egye csak romlik.
  • Szapáry-kastély (Sina-kastély) – Érd: szinte alig látható már belőle valami
  • Kutyavár vadászkastély – Érd: nagyon érdekes a romok története, a legenda szerint Hunyadi Mátyás építtette vadászkutyái és az idomárok számára.
  • Buda-Nyéki Középkori Királyi Vadászkastély – Budapest: Mátyás király nyéki vadaskertjének épületéből ma már csak néhány falmaradvány jelzi, hogy valaha itt vadászkastély állt.
  • Szeleczky-Szapáry-kastély maradványai – Albertirsa: más csak a kerítés maradványai láthatók.
  • Dessewffy-kastély – Gávavencsellő: a kastély épülete valaha gyönyörű lehetett, de sajnos már nagyon romos, teljesen elhagyatott.
  • Fried-kastély – Zsadány: kastély sorsára hagyva omladozik.
  • Széchényi-Wenckheim kastélyrom – Békéscsaba: a pósteleki parkerdő közepén álló kastély még romosan is különleges látványt nyújt, érdemes megnézni.
  • Batthyány-Geist-kastély – Kondoros: a kastély csak kívülről látogatható.
Batthyány-Geist-kastély – Kondoros

Böngésszétek át a térképünket, és látogassátok meg ti is hazánk legszebb kastélyait!

(Fotók: Martin Edit, Bene Marianna, szallas.hu, shutterstock)

MÉG TÖBB TÉRKÉPES GYŰJTEMÉNY:


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
83%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
17%