Külföldi kalandokBarátokkalKedvenc szállásokŐszi élményszüretRomantikus búvóhelyekRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVárosnézések

Varsói látnivalók -5 ok, amiért megéri Varsóba látogatni

1 perces olvasási idő

Visszamennél az időben? Irány Varsó! Ha idén hosszú hétvégés városnézést tervezel, akkor érdemes ellátogatnod Lengyelország fővárosába! Olvass tovább, és megtalálod a legjobb varsói látnivalók listáját!

Hogy miért? Csodálatos kis macskaköves utcákon sétálhatsz végig, megismerheted Varsó történelmét, láthatod a város építészeti és kultúrtörténeti műremekeit, és nem utolsósorban megkóstolhatod a lengyel tradicionális konyha mesterműveit is! Ha ez még nem lenne elég, hoztam egy kis élménybeszámolót a város érdekességeiről és nevezetességeiről. Tartsatok velem, nézzük meg együtt Varsó városát egy pár napos városlátogatás alatt!

Varsó nevezetességek

5 ok, amiért Varsó megér egy látogatást

1. Séta az Óvárosban

Minden utazásom alkalmával nagy jelentősége van a sétának, hiszen így látom a legtöbbet a városok nevezetességei közül. Ez Varsóban sem volt másképpen. Az első úti célom az Óváros volt, a Stare Miasto, ahol a régi macskaköves utcácskák hangulata és élménye magával ragadott. Színes házak, hatalmas piactér, kis bárok és éttermek vártak felfedezésre.

Ha végigsétálunk a Fretán, a Barbakánba ütközünk, amit 1540-ben emeltek védelmi célokkal. Az óváros része közel 90%-ban a földdel vált egyenlővé a második világháborús bombázások alkalmával, ez azonban nem törte meg a lakókat, újjáépült az óváros, és szebb, mint valaha! Az óvárosi séta egyik kötelező állomása a királyi palota, ahol a lakosztályok mellett egy múzeum is üzemel, ami 30 złoty-ért látogatható.

Szállás a közelben: Shakespeare by mythings Warsaw

Shakespeare by mythings Warsaw >>

2. TOP varsói látnivalók és a város egyéb nevezetességei

Ahogy az óvárosból továbbhaladunk, a város mintha teljesen átalakulna. A modern és a régi ötvözése, a barokk és az új irányzatok kavalkádja tárul a szemünk elé, együtt. Olyan monumentális építészeti csodákat láthatunk, mint a Kultúra és Tudomány Palotája, mely a Szovjetunió ajándéka volt és 1955-ben készült el. A Palota Lengyelország legmagasabb épülete, és a harmincadik emelete látogatható, gyönyörű panorámája leírhatatlan. A városban nincs egyetlen központ, amit a város főterének neveznék. Több olyan városrész is van, ahol különlegességeket és olyan nevezetességeket találhatunk, amiket a történelem szempontjából érdemes megnéznünk. Ilyen például a Prága városrész, ami eltérően a város többi részétől, a második világháború utáni időben ragadt. Újjáépítése folyamatos, így pár év múlva már egy komplett új várost láthatunk majd.

Varsó nevezetességek
Kilátás a Kultúrpalotából

Érdekesség: Az Kultúra és Tudomány épületét a szovjet megszállás jelképének tekintik a lengyelek, így sokakból utálatot vált ki, sőt, már a lebontásáról is volt szó.

Szállás a közelben: Nikola Tesla by mythings Warsaw

Nikola Tesla by mythings Warsaw >>

3. Soho Factory: ipari és modern

Ha a Prága városrészben járunk, nem hagyhatjuk ki a Soho Factory-t sem, ahol indusztriális épületek keverednek modern építészeti remekekkel, így megfigyelhetjük az újjáépítés folyamatait. Megcsodálhatjuk az új apartmanokat, a régi gyári stílusú épületeket, és a kettő közös tökéletes összhangját.

A pazar épületek között bújik meg a Neon Múzeum is, ami a Hidegháború idejéből való neon feliratokat gyűjtötte össze és mutatja be.  A jegy 13 złoty értékben megvásárolható.

Varsó nevezetességek
Neon Múzeum, Varsó

4. Tudományos programok – Kopernikusz Központ

Varsó talán egyik legizgalmasabb programja a Copernicus Science Center. Interaktív játékaival és nagyszerű fizikai, társadalmi és természeti kísérleteivel leginkább a Csodák Palotájához hasonlít. Nagyszerű program egy esős napra, hiszen akár gyerekkel megyünk, akár barátokkal, garantált a kikapcsolódás és a jókedv! Láttunk robotot, ami kényünk-kedvünk szerint utánoz filmjeleneteket, énekel és mozog; egy gigantikus költőt, aki egy szó alapján rímeket farag; egy csodálatos (és hatalmas) fametszetet és nagyszerű fizikai kísérleteket, amik láttán tátva maradt a szánk.

A tudományos központ közel van a Visztula partjához, így ha megcsodáltunk minden játékot, és kipróbáltuk az összes kísérletet, érdemes sétálni egyet a parton.

Apartman varsói látnivalók közelében: bonApartments Warszawa

bonApartments Warszawa >>

5. Varsó királyi parkja, a Łazienki-park

A Łazienki Park Varsó legnagyobb parkja, mely a XVIII. században alakult át Stanisław August király tervei alapján. A park a király elképzelései szerint több palotából áll, melyek mindegyike más célt szolgált. Az egyik például a királyné nyári palotája, több palota pedig lenyűgöző mulatságok helye volt. A park körülbelül 76 hektárnyi területet foglal el Varsó belvárosában, és olyan, mintha egy kisebb erdőben lennénk a séta alatt. Ha elég jó idő van, akkor több helyre székek és nyugágyak vannak kihelyezve, amiket bárki használhat, így ha erre jártok, érdemes egy kis pikniket tartani a zöldben.

Varsó nevezetességek

Szállás varsói látnivalók közelében: Apartament VanGogh Warsaw

Apartament VanGogh Warsaw >>

Hol szállj meg, ha varsói látnivalók közelében laknál?

Ha apartmant, olcsó szállást vagy hostelt keresel Varsóban, nézz körül a szallas.hu kínálatában:

Olcsó szállások Varsóban >>

Hostelek Varsóban >>


(fotók: Tóth Boglárka, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%