Site icon Szallas.hu Blog

7 kihagyhatatlan látnivaló Lengyelországban


Ha Lengyelországra, mint idegenforgalmi úti célra gondolok, először Krakkó, illetve Zakopane jut eszembe és gyanítom, hogy a magyarok többsége is e két városba indul el elsőként, ha Lengyelország felé veszi az irányt.

Pedig Krakkón és Zakopanén mellett egyéb látnivalók, városok és természeti szépséget is akadnak északi barátainknál. Hogy melyek ezek? Mutatom 🙂 Íme 7 kihagyhatatlan látnivaló Lengyelországban!

Krakkó

Krakkó főtere 

Krakkó a 18. század végéig Lengyelország fővárosa volt, ma már csak kulturális fővárosként emlegetik, ha szóba kerül a Krakkó-varsó ellentét. Rengeteg látnivalója, gyönyörű terei és templomai miatt Európa egyik kedvelt turisztikai úti célja, 2010-ben Krakkót 8,1 millió vendég látogatta meg. Legfőbb nevezetessége, a város alfája és omegája a főtér (Rynek), ahol megtekinthető többek között a Mária-templom, a Posztócsarnok épülete és a Városháza tornya is.  Másik kedvelt látványossága a folyópartra épült  Wawel-domb (Wzgórze Wawelskie), ahol a székesegyház és a királyi palota magasodik. Természetesen Krakkó ennél jóval több meglepetést is tartogat, én azt javaslom, a kötelező látványosságok után induljatok el, csak úgy céltalanul a belvárosban, garantáltan kincsekre bukkantok.

Szálláshelyek Krakkóban

További tippek Krakkói utazáshoz:

TOP10 szálláshely Krakkóban >>

Városnézés Krakkóban, a sárkányok városában >>

Tipp: Így fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket! >>

Hogyan tölts el egy hétvégét Krakkóban?

Krakkó legjobb gasztro élményei >>

Varázslatos adventi hangulat és vásár Krakkóban >>

 

Zakopane – kötelező téli látnivaló Lengyelországban

Faház Zakopane belvárosában

A Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városa és Lengyelország téli fővárosa Zakopane, ez a kis ékszerdoboz, ahol a fából készült házak látványa mindenkit rabul ejt. Télen síelni, nyáron kirándulni lehet a környéken, de sokszor csak az is elég, ha egy hétvégére elszökünk Zakopane városába, végigsétálunk a főutcán, a Gubalówkán, vásárolgatunk vagy beülünk egy autentikus lengyel étterembe ebédelni.

Szállások Zakopanéban

Slowinski Nemzeti Park- homokdűnék – különleges látnivaló Lengyelországban

Slowinski Nemzeti Park

A Balti-tenger partján található Slowinski Nemzeti Park különleges homokdűnéi helyenként a 30 cm-es magasságot is elérik. A szél által formált dűnék alakja évszakonként változik, ezért mozgó dűnéknek is nevezik őket. Lenyűgöző látvány!

Szállások a közelben

Wroclaw

Színes épületek Wroclaw főterén

Szilézia történelmi fővárosa tartozott már Csehországhoz, Lengyelországhoz, a Habsburg Birodalomhoz, a Porosz Királysághoz és a Német Birodalomhoz is, éppen ezért építészete és kultúrája igencsak sokszínű. Legfontosabb látnivalói közé tartoznak a következők: a gótikus városháza a piactéren, gótikus templomok: a katedrális a Tumski-szigeten, a Szent Kereszt társaskáptalan temploma, a Szűz Mária-templom Piaskban, a Wrocławi egyetem barokk épületcsoportja (a Lipót aulával), a wrocławi főpályaudvar neogótikus épülete, a Hala Ludowa, a vásárcsarnok és a wrocławi vásár épületei.

Szállások Wroclawban

Városnézés Wrocławban, a törpék birodalmában >>

Mazuri-tavak vidéke

Csodás panoráma a Mazuri-tavaknál

A Visztula-folyó alsó szakaszán, a litván határon több mint 2000 tó található, melyeket csatornák és folyók kiterjedt rendszere kapcsol össze. A Mazuri-tavak partján hotelek, vendégházak, kempingek széles kínálata várja a turistákat, a turisták kerékpárral és csónakkal is felfedezhetik a gyönyörű területet.

 Szállások a környéken

Wieliczka sóbánya

Kápolna a sóbánya területén

A Krakkó közelében fekvő sóbányát a világ egyik legrégebbi vállalatának tartják, ugyanis a 13. század óta folyamatosan bányászták itt a sót. A bánya tulajdonképpen egy földalatti város, ahol mindent kősóból faragtak, beleértve a kápolnát is. A belépőjegy nem olcsó, de aki felkeresi a különleges helyet, életre szóló élményben lesz része.

Gdansk óvárosa

Gdansk történelmi belvárosa a Motlawa-folyó partján

A balti partoknál fekvő Gdansk egykori Hanza-városként a középkor egy fontos kereskedelmi és kikötővárosa volt, több jelentős műemléke, köztük magtárak, malmok és templomok is fennmaradtak ebből az időszakból. Lengyelország legfontosabb kikötővárosában érdemes megnézni történeti múzeumot, az Új kikötő világító tornyát, a téglából épült Szent Mária templomot, a 14. századi városháza díszes órájáról híres tornyát, kötelező végigsétálni az Ulica Długán (Hosszú utca) és megnézni a Długi Targ (Hosszú Piac) területét. A történelmi óváros ezen részén ugyanis rekonstruált, 15-19. századi díszes polgárházakat és reprezentatív épületeket találunk.

Gdanskban járva nem csak a kulturális látnivalók fontosak, hanem érdemes a tengerparti strandokat is felkeresni és részt venni egy balti hajókiránduláson.

Szállások Gdanskban

(fotók: 123rf.com)

További lengyel érdekességekért olvassatok tovább:

Ezekre a szokásokra figyelj, ha Lengyelországban jársz

7 elbűvölő falu Lengyelországban, amiről talán még sosem hallottál

Kis-Lengyelország legszebb látnivalói

Nedec várának szépségei Kis-Lengyelországban

Kézzel festett virágminták díszítik ennek a lengyel falunak a házait

 


Exit mobile version