CsobbanóhelyekTippek utazáshoz

Tudtad mik élnek a hazai vizekben? – A magyarországi édesvízi medúzák nyomában

1 perces olvasási idő

Sokan azt gondolják, medúzákkal csak a külföldi nyaralás során találkozhatnak, miközben a sós vizű tengerben lubickolnak, ám ez tévedés! A medúzáknak ugyanis léteznek édesvízi fajai is, amik igaz, hogy Európában nem őshonosak, mégis számos európai ország tavában előfordulnak, sőt, még a hazai vizekben és szép számmal élnek. Hogy mégis merre érdemes indulni, ha a magyarországi édesvízi medúzák nyomába szeretnétek eredni, egyáltalán mit érdemes tudni róluk? Most eláruljuk!

Mit kell tudni a hazánkban előforduló édesvízi medúzákról?

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy ezek az apró élőlények teljesen ártalmatlanok, így a tengerekben és óceánokban élő rokonaikkal ellentétben tőlük egyáltalán nem kell tartanunk. Ezek a medúzák Európában nem őshonosak, arra vonatkozóan, hogy akkor mégis hogyan kerültek a hazai tavakba, nincsenek pontos ismereteink. A kutatók azt feltételezik, a Magyarországon (és Európában) előforduló medúzák Délkelet-Ázsiából kerültek ide, de a mikéntje rejtély.

Az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizeket kedvelik, így ha a nyári lubickolás során találkoznánk velük a vízben, teljesen nyugodtak lehetünk a víz minőségét illetően. Észrevenni azonban nem könnyű őket, hiszen a kifejlett példányok is maximum 4 centiméteresek és szinte teljesen átlátszóak. Ha az édesvízi medúzák nyomába szeretnétek eredni, akkor nyáron célszerű útnak indulni, mert a melegebb (minimum 22 fokos) vizekben érzik jól magukat. Az utóbbi évek időjárása ebből a szempontból kifejezetten kedvező volt, így a hazai tavakban is egyre inkább elszaporodtak.

A magyarországi édesvízi medúzák nyomában

Már csak egy kérdés maradt, merre érdemes indulni, ha édesvízi medúzát szeretnétek látni itthon. Előtte azonban egy fontos dologról még említést kell tenni. Mivel ezek a medúzák a kristálytiszta vizeket kedvelik, ezért igen gyakran előfordulnak bányatavakban, de ezekben a fürdőzés sok esetben veszélyes és tilos. Mindig tájékozódjatok előtte az érvényes szabályokról!

Édesvízi medúzák az Eresztvényi Kőbányák Geológiai Tanösvény útvonalán

A Salgótarjánnál található tanösvény a Medves-fennsík egy igen különleges és látványos szakaszán vezet végig. Maga a tanösvény kicsit kevesebb, mint 6 kilométer, de a környéket rengeteg túraútvonal szeli át, így kisebb-nagyobb körtúrákká is alakíthatjuk a programot.
A séta kiindulópontja Eresztvénynél, a Novohrad-Nógrád Geopark Látogatóközpontnál van. Itt egyébként van kávézó és játszótér is, ami már sejteti, hogy kisebb gyerekkel is teljesíthető a túra. Itt nem csupán az eresztvényi kőbányák világát és a térség geológiai érdekességeit ismerhetik meg a kirándulók, hanem ismeretet gyűjthetnek az édesvízi medúzákról is, sőt, ha szerencséjük van, néhányat saját szemmel is megfigyelhetnek a salgótarjáni Középbánya-tóban.

Tudtad mik élnek a hazai vizekben? - A magyarországi édesvízi medúzák nyomában
Salgótarjáni Középbánya-tó

A környék azonban még sokkal több érdekességet rejt, érdemes hosszabb időt szánni a felfedezésükre:


Szállástippünk: Salgó Hotel Salgótarján

Pancsolás medúzákkal az esztergomi Palatinus Tófürdőben

Akik nem csak nézegetni szeretnék az édesvízi medúzákat, hanem csobbannának is egyet a társaságukban, látogassanak el Esztergomba, a Palatinus Tófürdőbe, ahol már többen látni véltek medúzákat is. Az Esztergom és Dorog között található 840 méter hosszú és 350 méter széles mesterséges tó is egy bányató valójában, ami nyaranta kedvelt strandhelyszín is, hiszen a vize kristálytiszta, a partja pedig homokos.

Tudtad mik élnek a hazai vizekben? - A magyarországi édesvízi medúzák nyomában
Palatinus Tófürdő

Ha belefér a programba egy kis városnézés, ezeket a helyeket ajánljuk:

Szállástippünk: Szent Kristóf Panzió

Medúzák Budapest szomszédságában, a budakalászi Omszki-tóban

Az Omszki-tónál sűrűn megfordulunk, mert közel van Budapesthez, és ha hirtelen kedvünk támad kirándulni egyet, akkor tökéletes kis kiruccanás. A tavat egy kialakított sétányon kényelmesen körbe lehet járni, és található mellette egy játszótér is, ahol a kisebbek levezethetik az energiájukat. Korábban lehetett fürödni is a mesterségesen kialakított tóban, de most már csak a partján lehet pihenni, a fürdést betiltották. Helyette a horgászok vették birtokba a területet. Többen láttak már itt is medúzákat felbukkanni, így legközelebb, ha erre járunk, mi is figyelmesebben szemrevételezzük majd a vizet.

Tudtad mik élnek a hazai vizekben? - A magyarországi édesvízi medúzák nyomában
Omszki-tó

Néhány magyarországi tó, ahol még találkozhattok édesvízi medúzákkal:

Tudtad mik élnek a hazai vizekben? - A magyarországi édesvízi medúzák nyomában
Gyékényesi bányató

Ahol biztosra mehettek: Medúza folyosó a Pécsi Állatkertben

Bár nem édesvízi medúzákról van szó, de 2018 tavaszán a Pécsi Állatkert egy különleges attrakcióval rukkolt elő, ekkortól látogatható az úgynevezett medúza folyosó, ahol speciális megvilágítás mellett láthattok a világ különböző tájairól származó medúzákat.

Pécsi program- és szállásajánlónk:

Még az országhatárt sem kell átlépnetek, hogy természetes élőhelyükön is megfigyelhessétek az édesvízi medúzákat. Medúza lesre fel, aztán pedig kommentben írjátok meg a tapasztalataitokat!

(Képek: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%