Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

A vakgőte felfedezése a Postojnai-cseppkőbarlangban

1 perces olvasási idő

Szlovénia hazánk egyik szomszédos országa, ahol számos természeti kincs mellett egy méltán híres cseppkőbarlang várja, hogy felfedezzük.

Postojnai cseppkőbarlang

Hunyd le a szemed és képzeld el, hogy egy elektromos kisvonatra szállsz Postojnában – 44 kilométerre Ljubljanától -, ami 2 kilométer hosszan bevisz Európa legnagyobb cseppkőbarlangjába. Kinyitod a szemed, és egy lenyűgöző földalatti világba érkeztél, amit már ősemberek is látogattak. Az élmény gyerekek és felnőttek számára egyaránt feledhetetlen, megéri ellátogatni akár egy hosszú hétvége alkalmával is.

A Postojna barlangot a nyári hőségben látogattam meg a családommal, ami kifejezetten üdítően hatott és teljesen elvarázsolt minket természeti szépségével és állatvilágával.

A barlangrendszert a Pivka-folyó alakította ki, ami vízimalmával és hídjaival a bejárat előtt fogadja a látogatókat. A jegypénztárak előtt kígyózó hosszú sor senkit ne riasszon vissza, mert nagyon sok pénztár szolgálja ki gördülékenyen a turistákat. A jegy ára első látásra drágának tűnik, de maximálisan összhangban áll a szolgáltatás és a látnivaló minőségével. Várakozás közben van időnk eldönteni, hogy a kombinált jegyek közül melyiket válasszuk. Lehetőség van csak a barlangot megtekinteni, vagy kombinálhatjuk a Vivariummal és egy pillangó kiállítással. Nyáron szinte óránként, ősztől tavaszig napi 3 vezetett csoport indul és a vonaton kb. 100 fő számára van kényelmes ülőhely. Mi a csoport indulásáig kényelmesen megnéztük a Proteus-barlangban berendezett Vivariumot, ahol megismerkedtünk számos barlanglakó állattal pl.: rák, százlábú, bogarak, sáska és vakgőte (magyar nyelvű audio guide biztosított).

Vakgőte

Mivel gyermekem természetbúvár, ezért élvezettel szemlélte a sötétben élni képes ritkaságokat, különösképpen a vakgőtét, amiről megtudtuk, hogy 100 évig is elélhet és csak 12 évente szaporodik 30-35 petével. Élelem nélkül évekig is kibírja, így igazi túlélő faj. Szemekkel születik, amik a fejlődés közben visszafejlődnek, majd eltűnnek – alkalmazkodva az állandó sötétséghez.

1935-ben a Postojnai-barlang igazgatósága 5 emberhalat (vakgőtét) ajándékozott a Baradla-barlangunknak. Az állatokat jelenlegi sorsa ismeretlen.

A Vivarium után felvettük a melegebb ruházatunkat és izgatottan szálltunk be az elektromos kisvonatba, amit meglepő módon 1872-ben építettek, de csak pár évesnek néz ki. Akinek nincs elég meleg ruhája a nyári hőségben, a bejárat mellett lehetősége van thermo köpenyt magára venni. A vonat 3 kilométerre vitt be minket a barlangba, útközben muránói csillárcsodát és hatalmas cseppkő oszlopokat láttunk. Kiszállva a vonatból 1,5 kilométeres séta közben lehetőségünk volt rózsaszín, hófehér és szürke cseppkő képződményekben gyönyörködni, amik leírhatatlan formációkat képeznek. A legmagasabb a Skycaper oszlopa volt, ami 16 méter magas.

A barlangban lehetőség van fotókat készíteni, de szigorúan vaku nélkül!

A karsztképződmény érdekessége, hogy már 1884 óta villanyvilágítása van, régebb óta, mint az európai fővárosokban. Az 1800-as évek elején fedezték fel, amikor Sissi és Ferenc József is meglátogatta a barlangot, ez a terület akkor még Ausztria fennhatósága alá tartozott. Számos dokumetum- és játékfilm helyszínéül szolgált a föld alatti világ pl. Winnetou, Animal Planet, National Geographic stb.

Predjamski grad

Aki időutazásra vágyik egy természeti szépségekben bővelkedő helyen, feltétlenül keresse fel a cseppkövek birodalmát. A barlang és környéke ideális kirándulóhely bármely évszakban, mivel hőmérséklete mindig 8-9 fok. A barlangtól 10 km-re található egy impozán, sziklafalba épített vár, a Predjamski grad, amivel érdemes kiegészíteni a kirándulást.

 

/Fotók: Adobe Stock, Zsinóros Andrea/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%