BalcsiCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Tengernyi látnivaló vár a Balaton északi fővárosában, Balatonfüreden

2 perces olvasási idő

Balatonfüred hazánk egyik gyöngyszeme. Csupa élet, csupa vidámság, csupa romantika. Szinte minden évszakban tartogat meglepetést, de igazán nyáron van elemében, amikor a turisták ellepik a Tagore sétányt. Most hoztam nektek néhány számomra is kedves helyet és látnivalót a teljesség igénye nélkül, remélem kedvet kaptok egy füredi kiruccanáshoz.

Lóczy-barlang, Balatonfüred

Balatonfüred határában, a Tamás-hegy nyugati oldalán igazi csodát találtam. Az 1882-ben feltárt és 1934-ben megnyitott Lóczy – barlang természeti értéke felbecsülhetetlen. A triász korban a hegységképző erők megtették a maguk munkáját, s úgy tolták fel a mészkőrétegeket, hogy azok körbeöleljék a mélyből feltörő, langyos vizek által kioldott barlangot. Érdekes módon a barlang belsejében gőzölgő üstöket látunk. A meleg víz változatos oldás formákat hozott létre, nem a szokásos mészkőcsepp formák láthatóak. A jó hír, hogy meleg nyári napokon a barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és fél órás szakszerű vezetés mellett látogatható. A barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C, érdemes meleg ruhába öltözni!

Jókai Mór Emlékház – Balatonfüred

Kedvenc íróm, Jókai Mór a 19. század legismertebb magyar regényírója és Laborfalvi Róza, a korszak ünnepelt színésznője 1870-ben költöztek balatonfüredi otthonukba. Az egyedülálló tárgyi és szellemi hagyatéknak otthont adó házba lépve azt érzem, hogy már csak Jókai maga hiányzik. Helyette beszélnek tárgyai. Itt a Balaton-parti „Senki szigetén” fejezte be Jókai leghíresebb regényét, Az arany embert is, más híres regényével együtt. A kiállítás rendezése 2011-ben elnyerte a Múzeum Café díjat, a „2010-es év legfigyelemreméltóbb, szakmailag leginkább példaértékű hazai múzeumi teljesítményéért.”

Cím: Balatonfüred, Honvéd utca 1.

Tagore sétány

Aranyember – Tanösvény

Mesés környezetben, friss levegőn adózhatunk Jókai emlékének, amikor a Tamás-hegy napsütötte déli oldaláról egy tanösvényen keresztül sétálunk el a Jókai kilátóhoz. A tanösvény létrehozásának célja az volt, hogy a Nagy Mesemondóról elnevezett kilátóhoz vezető úton “Az aranyember” című regény főszereplőiről elnevezett padokon megpihenve felidézzük olvasmányos emlékeinket.

Vadaspark – Koloska

Balatonfüreden a szőlődűlők között, a Koloska-forrásnál találhatjuk a Koloska-völgyi tanösvényt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő, védett természeti területen számos turistaút, kirándulóhely és egy látványos vadaspark is található. A vadaspark ötlete 2010-ben született, célja az volt, hogy az ember és a természet közötti kapcsolatot erősítse, a vadon élő állatokhoz kötődő ismeretek bővítése. A látogatók számos vadfajjal ismerkedhetnek meg. Az állatbemutatótól nem messze található az említett tanösvény és a közelben van a Lóczy-barlang és a Jókai kilátó.

Vitorlázeum

Aki szereti a vizet, az szeretni fogja a vitorlástörténeti interaktív kiállítóteret Balatonfüred egyik legszebb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén. Ha elég bátrak vagyunk, egy szimulátor segítségével kipróbálhatjuk a viharos Balatonon vitorlázást, tanulhatunk navigálást, illetve a kötélcsomózási technikákat is mutatnak a látogatóknak. Lehet gyakorolni a vitorlafelvonást vagy gyönyörködni a panorámában. Kép- és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, valamint többnyelvű digitális tárlatvezetés vár mindenkit.

Cím: Balatonfüred, Tagore Sétány 1. (1. emelet)

Amazonas a Balaton mellett

Új, eddig nem látott etnográfiai kiállítás várja az érdeklődőket Balatonfüreden. Pál Richárd az Amazonas folyó mentén élő őslakosokkal történő véletlen találkozás, majd az ezt követő, mintegy 11 évnyi kutatás, levelezés és anyaggyűjtés eredményeképpen alapította meg az Amazonas Múzeumot, itthon Magyarországon. A száznál is több használati- dísz- és kultikus tárgy egy része eredeti, a kiállítás számára gyűjtött, megvásárolt tárgy, egy részük replika. Az Amazonas világát, őslakosainak életmódját, kultúráját bemutató interaktív kiállítás értékét emeli, hogy a történelmi érdekességek mellett kitér a fejvadász indiánok mai életére, városi szubkultúrájára is.

Cím: Balatonfüred, Kisfaludy u. 373. hrsz.

 

Szállások Balatonfüreden >>

Anna-bál

Balatonfüreden járva, az első, amire kíváncsi voltam, a bálok híres helyszíne, az Anna Grand Hotel, amely a város történeti és építészeti ikonja. Tökéletes helyszín, ahol a Balaton, a számos történetet magába rejtő Gyógy tér, a pantheon sajátos díszletként járul hozzá a mindenkori bálokhoz. Az első „táncvigadalmat”, Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban lánya, Krisztina tiszteletére, aki öt keresztnevet is kapott, de ezek között nem volt az Anna. A hagyomány szerint Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével. A 19. században ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében és számos híresség vett részt rajta, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is. 1862-ben választottak először bálkirálynőt Kozma Irma személyében.

Tihanyi apátság temploma

Barátlakások – Tihany

Balatonfüred romantikus hangulata mindig elvarázsol, de azt gondolom, érdemes kisebb kitérőket, túrákat tenni a környéken is. Így mindenképp át kell menni Tihanyba az apáti templom, újlaki templomrom és régi idők remetelakjai várnak minket a nyáron. Illatos levendulamezők között áthaladva juthatunk el tihanyi barátlakásokig, amik a X-XI. század környékén keletkeztek, és a bizánci rítusú szerzetesek lakták a XIV. századig. I. András királyunk (1046-1060) telepítette ide őket a Kijevi Nagyfejedelemség területéről, ahol ő maga is élt, és maga is felvette a keleti rítusú keresztény hitet. Ma 3 barátlakás maradt meg csupán épségbe, és még kettőnek a nyomai kivehetők. A homoktufába vájt üregekben találhatunk hálókat, de a kápolna és ebédlő szerepe is nagy volt. Az 1984-es feltárások során emberi csontvázak is kerültek elő a cellákból. A tihanyi barátlakásokat több okból is érdemes felkeresni. Egyrészt csodálatos túraút vezet hozzájuk, gyönyörű balatoni panorámával. Másrészt egyedüli építészeti értéket képviselnek egész Közép-Európában.

Kalózmúzeum – Tihany

A nyári időszakban természetesen a vízpart mellett a legjobb és nem a múzeumokat szeretnénk feltétlenül látogatni, de a gyermekekkel érkezőknek nem szabad kihagyni a tihanyi Kalózmúzeumot. Sir Francis Drake-től Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű mása, korabeli fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal egy valóságos mesevilágot varázsol a kicsik és nagyok köré. A múzeum Tihany központjában található.

Cím: Tihany, Kossuth Lajos u. 35.

Balatonfüredre nem elég egyetlen nap, ha több éjszakát is eltöltenétek ott, én ezeket a szállásokat ajánlom >>

Még több balatonfüredi program >>

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%