Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Cinque Terre, Olaszország kincsesládája

1 perces olvasási idő

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk Cinque Terre nevét? Ha semmi nem dereng, tartsatok velem, bemutatom nektek Olaszország leszebb falvait! Ha pedig jártatok már itt, gyertek, nosztalgiázzunk együtt!

Utazás az „öt földre”

A családommal jártam Cinque Terrén nemrég, egy nyaralás alkalmával. Nagyon szeretek Olaszországba menni a helyi vendégszeretet, a finom ételkülönlegességek, és a kultúra miatt. Mindig autóval indulunk útnak, nem számít milyen messze van a kitűzött úti cél. Ezen a nyaraláson szállásunk Castiglioncello városában volt. Innen megközelítőleg másfél óra alatt jutunk el Portovenerébe, ahonnan hajóútra indulunk, hogy megtekintsük Olaszország 5 legelragadóbb kis falvát.

Cinque Terre teljes területe felkerült az UNESCO világörökség listájára 1997-ben, és azóta sem okoz csalódást szépsége azoknak, akik előszeretettel látogatják. A falvak érdekessége, hogy mindet merészen a sziklapart magaslataira építették, kis területük pedig a régi romantikus olasz hangulatot idézi. Portoveneréből indulunk meglátogatni az öt települést. A hajók járatai menetrend szerint közlekednek, ami azt jelenti, hogy minden faluban körülbelül 1,5-2 óránk van körülnézni, ebédelni, esetleg fürdeni. A hajózáshoz érdemes reggel időben felkelni és elindulni, hiszen minél több időnk van, annál többet láthatunk a csodálatos területből.

Ahogyan hajónk elindul a La Spezia öbléből nyugat felé, megpillantjuk a fenséges olasz tájat, a felettünk magasló sziklákra épített színes kisházakat, a kabócáktól hemzsegő olívaligeteket és a lenyűgöző horizontot. Utunk során festői környezet vesz bennünket körül, és megunhatatlan szépségeket fedezhetünk fel vízen, földön és levegőben.

Riomaggiore

Első állomásunk Riomaggiore, ahol a szűk utcácskák és színes házak egymást érik. A kikötőben megállva egy hatalmas sziklás part tárul elénk, ahol maga a település még rejtve marad a szemeink elől, azonban pár száz méter után meredek lépcsősoron felfelé, megpillanthatjuk az első kincsesládát. Ahogy egyre feljebb érünk, kibontakozik előttünk a falu öble, mely tele van kis hajókkal és a part mentén húzódó házakkal. A településnek két része van, az egyik maga a látnivaló, ahol sétálhatunk, nézelődhetünk, a másik pedig a mezőgazdasági terület, ahol a gazdasági élet zajlik. A faluban érdemes megnézni a szűk, hűvös utcákat, vagy az árusok portékáit. Másfél óra sétánk után megyünk tovább, hiszen van még mit felfedeznünk!

Manarola

Második megállónk Manarola, ahol hasonlóan Riomaggioréhoz, érdemes körülnézni és megcsodálni a tengert, hallgatni a sirályokat és ebédelni egyet az egyik utcai árusnál. Ebédre ajánlom a tölcsérbe tekert tintahalkarikát, amit kézzel is könnyen megehetünk egy laza séta alkalmával. Manarola híres hatalmas szőlő- és olívateraszairól, melyek akkor lettek kiépítve, amikor Genova része lett a falu. Kereskedelmi és gazdasági szempontból is fontos lehet a falu életében, és persze vásárolhatunk termékeikből bármelyik apró szuvenírboltban.

Corniglia

Az öt falu közül négyet látogattunk meg nyaralásunk alatt, mert sajnos az egyik településnél nem állt meg hajónk. Ez Corniglia, ami tengerszint feletti 100 m-es magasságával inkább hasonlít a szárazföldi városokra, mint a másik négy falura. Nem mentünk fel a városba, de elolvastuk útikönyvünkben, hogy a 377 lépcsőfokos Lardarina megmászása után gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a teljes falura. Sajnálom, hogy ezt nem láthattam, azonban remélem, hogy hamarosan visszamehetek, és bepótolhatom ezt az élményt.

Vernazza

Hajónk legközelebb Vernazzába érve áll meg. Talán a Cinque Terre leghíresebb faluja, hiszen sokszor ezt a települést teszik bele az úti könyvekbe. Vernazza egy kis félszigetre épült, és itt sem csalódunk a tarka házakban és az olasz vendégszeretetben. Ez az egyetlen falu, aminek természetes kikötője van. Ahogy kiköt a hajónk, láthatjuk, hogy az emberek kis éttermekben üldögélnek, fagylaltoznak, és élvezik a csodálatos látványt és a jó időt. Érdemes megnézni a Castello Doria középkori várromokat és a Santa Margherita d’Antiochia plébániatemplomot.

Mielőtt megpihennénk, ajánlom, hogy nézzük meg az árusokat, a kis boltokat, hiszen ilyen módon lelhetünk rá a folyékony aranyra, az olívaolajra, vagy a helyi pestóra, mely íze örök élmény marad. A templom előtti téren álljunk meg egy pillanatra, üljünk le az egyik bisztró teraszán, rendeljünk egy kávét vagy egy süteményt, és szívjuk magunkba Olaszországot.

Monterosso al Mare

Az ötödik falu Monterosso al Mare. Ez az egyetlen település, ami rendelkezik kiépített homokos tengerparttal, ahol a fürdőzők élvezhetik a lemenő nap sugarait és egy kis lubickolással kiélvezhetik a nap végét. Mi is így tettünk, utolsó programként megmártóztunk a vízben, és lehűtöttük magunkat a Ligur tengerben.

Az egész napos kirándulás után utunk visszavezetett a szálláshelyre, Castiglioncellóba, ahol mindannyian fáradtan feküdtünk le aludni, hiszen tartalmas napot töltöttünk el Olaszország legszebb szakaszán, a Cinque Terrén.

/Fotók: Tóth Boglárka/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%