BalcsiCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Százéves cédrusok Badacsonyban – Séta a Folly Arborétum és Borászatban

2 perces olvasási idő

A Badacsonyörsön található Folly Arborétum és Borászat egyedülálló története nemcsak egy park, de egy család históriája is.

Folly Gyula pécsi orvos 1905-ben kezdte meg a Balaton klímáját kedvelő mediterrán és más vidékek növényeinek telepítését, s a gyűjtemény egyre nőtt és gazdagodott. A történelem viharait sikerült átvészelnie az arborétumnak, mely alapítása óta kisebb kihagyásokkal a Folly – család tulajdonában áll, akik szívvel-lélekkel ápolják és fejlesztik örökségüket. A nagyközönség számára az arborétum az 1970-es évek végén nyílt meg a faiskola létesülésével, s azóta egész évben, a hét minden napján elkápráztatja az ide látogatókat.

Százéves cédrusok Badacsonyban – Séta a Folly Arborétum és Borászatban
Folly Arborétum és Borászat

Az idei szezon a számos kihívás mellett sok örömet is hozott magával. Az elmúlt évek tapasztalatai, a látogatószám növekedése azt mutatja, hogy jó irányba tartunk és hogy a Folly Arborétum által képviselt kert turizmusban – habár Magyarországon ez még gyerekcipőben jár – van potenciál – tudtuk meg a Folly Arborétum tulajdonosaitól.

Nem titkolt célunk az edukáció, olyan célponttá szeretnénk válni, ahol a látogatók itt-tartózkodásuk során megismerhetik a körülöttük lévő növényvilágot és érdeklődés esetén gyarapíthatják a tudásukat is mindamellett, hogy kikapcsolódnak és jól érzik magukat nálunk.

Emellett a Folly étterme és grillterasza szezonális specialitásokkal, friss grillfogásokkal, hamburgerekkel, finom házi szörpökkel, kávékülönlegességekkel, süteményekkel és Folly borokkal várja a látogatókat.”

A Folly Arborétum különleges növényvilága

A Folly Arborétum öreg fái alatt sétálva a látogató önkéntelenül eltűnődik az idő múlásán, a letűnt korok történésein, hisz ezek a növények már akkor itt álltak, amikor te, Kedves Olvasó, még meg sem születtél, sőt, talán nagyszüleid sem. Az arborétum egyik legidősebb bokra a 110 éves szilvagyümölcsű boróka, amelyet 1910-ben ültetett el a kert alapítója, dr. Folly Gyula. A magonc akkor mindössze 20 cm-es volt, s ezt nehéz elképzelnie annak, aki ma megáll a 20 méteressé magasodott bokor óriási lombkoronája alatt. 

A sok vihart megélt öreg fák közt állnak ciprusfák és himalájai cédrusok, melyek legidősebbike egy 65 éves cédrus, amely 22 méter magasba tör. Az arborétum közepén található másik két óriási példány a legnagyobb fatömeget és magasságot elérő növények a kertben; köztük van kifeszítve az a függőágy, amely főleg a nyári hónapokban nagyon népszerű hűvös, árnyékos helye miatt.

Százéves cédrusok Badacsonyban – Séta a Folly Arborétum és Borászatban
Kilátás az arborétumból

Szállásajánlatunk a Folly Arborétum közelében: 

Kapri Vendégház Badacsony

A Kapri Vendégház patyolattiszta badacsonyi szálláshely tökéletes szállás párok és családok számára egyaránt.

„A szállás elhelyezkedése kiváló, minden a közelben van, strand, éttermek. Nagyon jól éreztük magunkat, a szállásadók rendkívül barátságosak voltak. A tisztaság kifogástalan, mindenhol. A szobánk és az összes szoba szépen, ízlésesen fel van újítva. Fedett gépkocsi beálló van, ami ritka errefelé. Biztos, hogy visszajövünk még, mindenkinek bátran ajánlom ezt a remek szálláshelyet.😁🤗” (Friss vendégvélemény a szallas.hu oldalán)

Mit lehet csinálni a Folly Arborétumban?

A Folly Arborétum több, mint egy védett élőhely különleges növények számára. Rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ha valaki a világ zaja elől szeretne elbújni néhány órára, itt megtalálja a természet csendjét, nyugalmát. Magasra nőtt, öreg fák adnak óvó árnyékot a sétautakon járóknak, pihenőszékekben, függőágyban ejtőzhetünk, gyönyörködve a virágok és növények pompájában és az egyedülálló balatoni panorámában. 

Azok is bátran látogassanak el a Folly Arborétumba, akik kisgyerekesként keresnek szabadtéri családi programot a Balaton északi partján. A vadregényes park kiváló helyszíne a bújócskáknak, de izgalmas fajátékok is várják a gyerekeket. 

Gyerekprogramok a Folly Arborétumban

A Folly Arborétum területe egy óriási játszótérnek is beillik, ahol különleges építmények és játékok teszik tökéletessé a családi programot. Forgó hinta, mókuskerék, a fák között kanyargó csúszda, kis faház, hogy csak néhányat említsünk a jobbnál jobb játékok közül. S hogy mi minden várja még itt a gyerekeket? Fedezzétek fel ti is a sokféle játéklehetőséget

Ha páros nyaraláshoz keresel szállást Badacsonyban, itt foglalj:

Levendula Apartmanház Badacsony

Egy pihentető páros kikapcsolódáshoz a Balatonnál ideális választás a Levendula Apartmanház Badacsony.

„Tiszta, rendes és otthonos szobák, megfelelő méretű konyha és szekrények. A kertben ötletes megoldásokkal az elvonulásra alkalmas helyek kerültek kialakításra, órákat el lehet tölteni a lugasban, a fenti teraszokon, vagy csak kifeküdni a kertbe.” (Friss vendégértékelés a szallas.hu oldalán)

Levendula Apartmanház Badacsony

Kóstold meg a különleges Folly-ízeket! 

A Folly Arborétum semmihez nem hasonlítható faunáján kívül egyedi bor- és szörpfajtáira is büszke lehet, melyet a látogatók a helyszínen meg is ízlelhetnek. Váltsatok kóstolós belépőt, melynek bort vagy házi szörpöt kóstolhattok, mellé borkorcsolya, sós stangli dukál.

Százéves cédrusok Badacsonyban – Séta a Folly Arborétum és Borászatban

A közeli Kisörsi – hegyen termő szőlőtőkék adják a kedvelt Folly – borok alapanyagát, így szürkebarát, ottonel muskotály, kéknyelű, rajnai rizling, budai zöld és olaszrizling egyaránt készül a család borászatában. Nem maradnak frissítő ízek nélkül a gyerekek sem: őket kézzel készített kézműves szörpök várják, isteni ízekben, melyek jóleső felfrissülést nyújtanak a játékban kimelegedett csemetéknek. A Folly – szörpök kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készülnek, melyek közül a birsalma, a citromfű és a levendula szörpök tökéletes nyári frissítők. Sehol másutt nem kapható a különleges fenyőrügy szörp, amit az arborétum fenyőinek hajtásaiból készítenek.

Százéves cédrusok Badacsonyban – Séta a Folly Arborétum és Borászatban

A Folly – család egykori lakóházában, egy hangulatos, 160 éves épületben nyílt meg nemrég az arborétum étterme és grillterasza, amely szezonális specialitásokkal, friss grillfogásokkal, hamburgerekkel, finom házi szörpökkel, kávékülönlegességekkel, süteményekkel és persze Folly borokkal várja a finom ízekre vágyó vendégeket.

Százéves cédrusok Badacsonyban – Séta a Folly Arborétum és Borászatban

Ez az egyik legjobb szállás családoknak Badacsonyban:

Hotel Bonvino Badacsony Badacsonytomaj****

A Hotel Bonvino Badacsony bababarát szálláshelyen minden szükséges felszerelési tárgyat megtaláltok, ami kellhet egy kisbaba ellátásához, ráadásul 4 éves korig ingyenes az ott-tartózkodás. A modern, stílusos szálláshely számtalan wellness élményt is kínál vendégeinek, a gyerekeket még játszószoba is várja.

Hotel Bonvino Badacsony Badacsonytomaj****

Programok a Folly Arborétumban

A Folly Arborétumban egész nyáron hangulatos koncertek, zenei esték és más programok várják a látogatókat. Ha olyan szerencsés vagy, hogy az esti órákban járod be a kertet, még a díszkivilágításban is gyönyörködhetsz.
Az arborétum aktuális program naptárát itt találod >>

Hasznos tudnivalók a Folly Arborétumról

  • Az arborétum címe: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
  • Nyitva tartás: Egész évben, a hét minden napján 10.00-22.00 óráig
  • Belépő: Felnőtt: 1 500 Ft, Gyermek, nyugdíjas: 900 Ft, Családi (2 felnőtt és 2 vagy több tanuló): 4 000 Ft 
  • Kóstolós belépő (3 x 1dl bor + sajtválogatás): 2 900 Ft

Ha a Szallas.hu oldalán foglalsz, 10% kedvezményt kapsz minden belépőjegy árából.

A Folly Arborétum és Borászatot egész évben érdemes felkeresni, hisz minden évszakban más és más arcát mutatja. Ha Badacsonyban keresel szállást családdal vagy pároddal, ide kattintva megismerheted a szallas.hu gazdag kínálatát >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%