Tavaszi zsongásBudapest és környékeCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekVidéki víkend

Lelki töltődés keleti hangulatban – Japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon

2 perces olvasási idő

Egy különleges belső utazásra invitálunk most benneteket: egy csendes szemlélődésre, amit olyan varázslatos japánkertekben élhettek át, ahol a tudatos tájkertészet harmóniája vár rátok. Bár Japán nem éppen a szomszédban van, nem is baj, mert japánkertek Magyarországon is szép számmal akadnak. Következzen 7 csodás japánkert, ahol a cseresznyefa virágzás, a csobogó patak, a sziklakert és az egzotikus növények mind a keleti kultúrát idézik meg!

Lelki töltődés keleti hangulatban – Japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon

A japánkertek varázsa

A japánkertek nagy gondossággal, tudatosan felépített kertek, melyek elsődleges célja, hogy a sétáló harmóniára leljen benne. Ez azt jelenti, hogy a kertben fellelhető színek, formák és térbeli elrendezések egy egységes kompozíciót alkotnak, amelyek lelki töltődésre és belső elmélyedésre inspirálnak. 

Lelki töltődés keleti hangulatban – Japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon

Mik is azok a jellegzetes elemek, amelyek szinte minden japánkertben megtalálhatók?

  • Fontos elem a víz (tó, vízesés vagy patak), rajta általában egy kis szigettel, és az ahhoz vezető hidacskával.
  • Gyakoriak a kanyargós kis ösvények, melyek szinte vezetik a sétálót.
  • Kövek, sziklakertek és olyan növények díszítik a kertet, mint például a páfrány, bambusz, buxus, örökzöld és lomhullató fák, japáncseresznye, csüngő japánakác, juharfák, tavirózsa, rododendron és a többi. A japán legenda szerint a köveknek lelkük van, és a kertben a hegyeket jelképezik. A növények pedig az életet és a változatosságot képviselik.
  • Sokszor találkozhatunk hangulatos lámpásokkal, szobrokkal, padokkal, és kerti pavilonnal is.
Lelki töltődés keleti hangulatban – Japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon

Mi az a szakura, és hol várható cseresznyefa-virágzás Magyarországon?

Bizonyára hallottatok már a híres japán cseresznyevirágról – nos, ez lenne a sakura vagy szakura. A cseresznyefa jellemzően áprilisban virágzik, így elsősorban a tavaszt és az újjászületést szimbolizálja. A hagyomány szerint, akire ráhullik egy cseresznyevirág, annak nagy szerencsében lesz része. Rövid ideig tartó virágzása miatt azonban egyúttal az elmúlást is jelképezi – ennek ellenére manapság inkább a pozitív jelentése kerül előtérbe. 

Lelki töltődés keleti hangulatban – Japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon
Virágzó cseresznyefák Japánban

A szakura Japán nemzeti jelképe, így nem csoda, hogy a japán kultúra már évszázadok óta ünnepli, amikor a fehér vagy rózsaszínű sziromtenger elborítja a fákat. Ezt a virágnéző ünnepet hívják ott úgy, hogy „hanami”. Valóban káprázatos látványt nyújt, és a megújulás ígéretét hordozza magában, így ha tehetitek, ti is mindenképpen látogassatok el egy ilyen helyre! 

És hogy hol is van cseresznyefa virágzás Magyarországon? A japánkertek legtöbbjében, vagy japánkert részleggel rendelkező botanikus kertben részesei lehettek a rendhagyó élménynek. Mielőtt ezekre rátérnénk, adunk 3 tippet, ahol japánkert nélkül is várható cseresznyefa virágzás Magyarországon:

  • Sárospatakon, a görög katolikus templom előtti sétányon minden tavasszal virágba borulnak a japán cseresznyevirágok.
  • A budapesti Tóth Árpád sétányon futó díszcseresznye fasor is nagyon szép, a Budai Vár mellett.
  • Nagykörű egy falu Szolnoktól 30 km-re, mely kifejezetten híres cseresznyefáiról; a virágzás idején a korábbi években ünnepet is tartottak. 
Lelki töltődés keleti hangulatban – Japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon
Szakura Sárospatakon

7 japánkert Magyarországon a teljesség igénye nélkül, amit látnotok kell:

Budapest, Zugló – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet

Nem akármilyen japánkert bújik meg a zuglói Kövér Lajos utcában: a 2020 májusában újranyitott kert az ország legelső japánkertje volt. Az Intézet alapítója és névadója, Varga Márton 1926-ban kezdte el építeni saját tervei alapján. Az 1930-as évek elején a japán császári család tagja, Takamacu herceg felkereste a kertet, és annyira tetszett neki a létesítmény, hogy később növényadományokat is küldött. Állítólag néhány, ma is látható növényritkaság ezeknek a császári ajándékfáknak a leszármazottja.

Lelki töltődés keleti hangulatban – Japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon
A Japánkert 

A kert alapját az erősen tagolt tórendszer adja, melyen áthidaló lépőkövek vezetnek, de van sziget és vízesés is, illetve hegyeket jelképező sziklacsoport. Idős, tekintélyes fák és különleges, változatos növények kísérnek a sétán, beleértve az elmaradhatatlan cseresznyefát is. A lámpások és kőpadok szintén növelik a harmonikus atmoszférát. Ha egy lenyűgöző oázist szeretnétek látni, ezt a japánkertet vétek lenne kihagyni!

Budapest, Fővárosi Állat- és Növénykert

Hol máshol lenne az ország egyik legnagyobb japánkertje, ha nem a Fővárosi Állatkertben? Az autentikus hangulatról gondoskodnak a jellegzetes japán növények, a tavak, a hidak, a kövek, a lámpások és a famatuzsálem is. A Japánkert a bejárat közelében, a Nagy-tóval szemben csalogat egy kis csendes szemlélődésre. Érdemes még tudni, hogy egy külön pavilonban a Nemzeti Bonsai Gyűjtemény is megtekinthető: kár lenne kihagyni, mert a bonszaik, azaz a formára metszett fák igazi műremekek.

A Fővárosi Állatkert Japánkertje

Budapest, Margitsziget

Budapest szívében vágytok egy kis romantikára, vagy keleties hangulatra? Irány a Margitsziget, amelynek északi végében terül el a Japánkert. Egy kis fahídon közelíthetitek meg, és máris belecsöppentek egy elvarázsolt világba. Több száz éves fák és színes növények kísérnek a kanyargós sétány mentén, a tórendszerben pedig aranyhalak és vadkacsák úszkálnak, felszínén tavirózsák lebegnek. De egy kis vízesés és szobrok is megbújnak a kertben. Budapest nyüzsgését el is felejthetitek, ez maga a nyugalom szentélye!

Japánkert a Margitszigeten

Nem tudjátok, hol érdemes megszállni Budapesten? Segítünk – 13 budapesti apartman, ami segít a fővárosra hangolódni >>

Szegedi Füvészkert

Lévén az ország egyik legnagyobb botanikus kertje, a Szegedi Füvészkertben nincs helyhiány: a Japánkert két részből áll. Az első a lankás, folyóvölgyeket utánzó vízfolyásokkal tagolt sétálókert, a másik pedig a hegyvidéki kert. A síkvidéki részen japán stílusú faföldhidak kötik össze a sétálóösvényeket, míg a hegyvidéki rész a lótuszos tó szigetén lett kialakítva. A cseresznyefát is megcsodálhatjátok itt, és egyéb ázsiai eredetű növény különlegességekkel is találkozhattok!

Szegedi Füvészkert

Szállások Szegeden >>

Nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert

A főbejárattól jobbra, a Látványparkkal szemben terül el a Japánkert, melynek szívében egy tavirózsás, lótuszos tó található. Eredeti ázsiai növények, liliomfák és madárbirs is tarkítja a kertet, de a fő látványosság a Japánkertet körbevevő bambusz, amely szépen kiemeli a pagoda és a híd piros színét. A botanikus kert a Sóstói erdő szomszédságában fekszik, ami igazi üdülőövezet, így egy állatkertes, fürdőzős családi vakáció helyszínének is tökéletesen megfelel!

Tuzson János Botanikus Kert

Nyíregyházi szálláshelyek >>

Szentendrei Japánkert

Bizony, a szentendrei Dunakorzón, egész pontosan a Czóbel parkban is megízlelhettek egy darabka Japánt. Sétáljatok a csobogó patak fölött ívelő hidacskán, az aranyhalas tó körül, vagy a pavilon, a kőlámpások és a padok mentén! Nem vesz igénybe sok időt, mert nem hatalmas, de nagyon felemelő élmény. A kert viszonylag új: 2016-ban nyílt, és Dani Zoltán – a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke – tervezte. 

Japánkert Szentendrén

Szállások Szentendrén >>

Noszvaj, Zen Garden, Oxigén Hotel

Könnyen lehet, hogy erről a japánkertről még sosem hallottatok, hiszen egy hotel udvarában került kialakításra. Már a szálloda wellness részlegéből is rálátni a japánkertre, de az igazi kaland akkor kezdődik, ha kiléptek a kertbe. Bár a kaland talán nem a legjobb szó, hiszen adrenalin helyett teljes lenyugvás vár rátok odakint. Van Meditációs Kert, kövekkel szegélyezett ösvények, és egy vizet jelképező, hullámokat formázó homokos terület is. 

Zen Garden a noszvaji Oxigén Hotelben

Annyiban különbözik a „tipikus” japánkertek élményétől, hogy nem lehet rálépni a tavat imitáló kövekre, de itt nem is a séta a lényeg: nyugágyakban heverészve szemlélődhettek és töltekezhettek a kertben. Ha itt foglaltok szállást, próbáljátok ki a japán teakóstoló programot is!

Vár az Oxigén Family Hotel Noszvaj ****+superior! >>

+ Budapest, ELTE Füvészkert

Ha kifejezetten a cseresznyefa virágzás érdekel, akkor vegyétek az irányt az ELTE Füvészkertje felé, ahol minden évben megrendezik a Sakura Napokat. Japánban az ünnep idején az emberek kivonulnak a parkokba, utcákra, és egy pokrócot leterítve piknikeznek, miközben a virágzó fák látványában gyönyörködnek. Itt is hasonló piknik élményben lehet részetek! A pontos időpontról és belépésről mindig érdemes előre tájékozódni.

ELTE Füvészkert

Fontos! A járványhelyzet idején mindig nézzetek utána az adott helyszínnek, mielőtt elindulnátok! Ami most ideiglenesen zárva tart, annak újranyitása a korlátozások függvényében változik.

Ha vágytok egy kis harmóniára, töltődésre, vagy meditációra, várnak a japánkertek és a szakura! Szálláshelyeket itt találtok >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
78%
Imádom
Imádom
22%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%