BalcsiCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Fedezd fel Tihany csodáit! Ezek a látnivalók várnak a Tihanyi-félszigeten

1 perces olvasási idő
Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyt sokszor az apátsággal és a levendulaszürettel, levendulafesztivállal azonosítják, pedig a Balaton-parti város jóval több látnivalót kínál. Persze, mindenképp nézzük meg az apátsági templomot és júniusban szüreteljünk levendulát, ha a Tihanyi-félszigeten járunk, de szánjuk kicsit több időt is a városra, csodákban lehet részünk!

Tihanyi apátság épületegyüttese

Tihanyi apátság

Tihany legjelentősebb épülete a dombtetőn álló Tihanyi apátság, amelyet 1055-ben alapított I. András király. A ma látható, 1752-ben felépült barokk stílusú kéttornyú templom a település jelképévé vált. De nem csak a templom, hanem az altemplom is érdekes.  Az altemplom az egyetlen olyan tér, amely a XI. századi templomból viszonylag érintetlenül megmaradt. Eredetileg királyi temetkezőhelyül szolgált, itt helyezték nyugalomra I. Andrást és fiát, Dávid herceget.

Tihanyi kilátás

TIPP: Az apátsági templom mellett csodás kilátás nyílik a Balatonra és a környékre, érdemes megállni egy pillanatra és gyönyörködni a tájban!

Szállásajánlatok >>

Barátlakások

A  Kárpát-medencében, sőt egész Közép-Európában az egyetlen, viszonylag épségben fennmaradt remetetelep található Tihanyban. A tihanyi Óvár északi, 20-30 méteres meredek bazalttufafalába, az Orosz-kőbe faragott, egykor emberi lakhelyül szolgáló helyiségekből ma már csak néhány maradt épen és tekinthető meg.

Levendula Ház Látogatóközpont

A látogatóközpontban nem csak az évszázados hagyományokra visszanyúló levendulatermesztés ismerhető meg, hanem a félsziget egykori vulkánműködése is. Cím: Tihany Major utca 67.

Tihanyi visszhang

A legrégibb balatoni útikalauzban, 1848-ban azt írják, hogy a füredi vendégek Tihanyba kirándulnak visszhangot hallgatni, mert a templom fala a Visszhangdombon gyorsan elkiáltott 15 tagú mondást is tisztán elismétli.

Borsos Miklós Tihanyi echo c. szobra (f: wikipédia)

A tihanyi Echo az 1960-as évektől fokozatosan gyengült, de szélmentes, csendes időben, különösen este ma is hűségesen ismétli szavainkat a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között.

Parasztgazda Ház és Halászcéh Ház – Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Tihanyban, a Batthyány utca és a Pisky sétány között található oszlopos ívelt Parasztgazda Házzal és Halászcéh Házzal kapcsolatban már az 1930-as években felvetődött a gondolat, hogy tájházként kellene megmutatni a nagyközönségnek. A Halászcéh Ház a Dunántúl egyetlen megmaradt halászháza, jelenleg szabadtéri néprajzi múzeumként funkcionál.

Cím: Tihany, Pisky sétány 12.

Belső-tó

A település közvetlen közelében található Belső-tó kedvelt horgászterület. A Balaton szintjénél 25 m-rel magasabban helyezkedik el, aktív vulkáni tevékenység eredménye. Béke és nyugalom honol itt, főleg ha csónakot is bérelünk és úgy fedezzük fel a vidéket.

Tihanyi-félsziget

De ha inkább gyalogosan kirándulnánk, a Lóczy-tanösvényen ezt is megtehetjük. A tanösvényen 7 megállót alakítottak ki, ezek egy-egy nevezetességhez kötődnek. Kiindulópontja a Sajkod melletti Apáti-templomromnál van, innen az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül a szarkádi-erdőbe, majd a gejzírmező és az Aranyház érintésével az ősközségbe vezet. Onnan a Kiserdő-tető-Óvár-Barátlakások útvonalon a tihanyi hajóállomásra visz.

Tihanyi Placc Piac

Végül nem látnivalót, hanem programot ajánlok a figyelmetekbe. A Placc Piac a tihanyi révnél minden szombat és vasárnap délelőtt várja a vendégeket.

Hétvégén itt pezseg az élet, helyi és környékbeli árusok kínálgatják finomabbnál finomabb portékájukat. Almás lepény, füstölt kolbász, házi kenyér, kürtős kalács, borok, sajtok – minden ami szemnek szájnak ingere. Ha szerencsénk van, koncertet is hallhatunk, miközben nézelődünk.

Ugye neked is megjött a kedved egy tihanyi kiruccanáshoz? Nézz körül ajánlataink között és foglalj még ma szállást a Tihanyi-félszigeten! >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%