Külföldi kalandokVárosnézések

Nagybánya látnivalói – városnézés festői környezetben

2 perces olvasási idő
A nagybányai főtér egy része

Nagybánya a csodálatos máramarosi vidék egyik legjelentősebb városa, mely a Keleti-Kárpátok lábánál található, a magyar határtól 70 km-re. Természeti adottságai, illetve történelmi és kulturális örökségei miatt is érdemes felkeresni. Összeszedtük a legfontosabb látnivalókat mind a városban, mind a környéken, melyekből akár 1 napos városnézésbe is belesűríthetjük a lényeget. Irány hát az ásványok hazája, ahol a magyar festészet fellendült, és ahol Petőfi kénytelen volt a nászéjszakáját tölteni!

Nagybánya látnivalói - városnézés festői környezetben
A nagybányai főtér egy része

Nagybányai Művésztelep: A modern magyar festészet indulása

Tudtátok, hogy Nagybánya a két világháború között a magyar művészeti élet egyik legfontosabb helyszíne volt? Bizony, az 1896-tól működő művésztelepen bontakozott ki a 20. századi modern magyar festészet. A művésztelep 1902-től szabad iskolává vált, vagyis a képzést már nem kötötték korábbi művészeti tanulmányokhoz.

A festőiskolában az elméleti tananyag helyett az érzelmi benyomáson alapuló festészet gyakorlásán volt a hangsúly. Ezért az itt meghonosított festészet jellemzői többek közt a szubjektív szemléletmódú, illetve naturalista képek. A művésztelep működésének a 2. világháború vetett véget, de ma ismét működik a festőiskola: a festészet iránt érdeklődők nyári foglalkozásokon vehetnek részt. Pár éve részben felújították, és az udvarban érdemes egy kellemes sétát tenni.

Szállást keresel Nagybányán? >>

Nagybánya látnivalói - városnézés festői környezetben
A művésztelep egyik épülete ma

Ha meg szeretnénk tekinteni a festményeket, akkor viszont a művésztelep helyett a központban található Szépművészeti Múzeumot kell felkeresnünk. A nagybányai festőgeneráció képei legnagyobb részt Nagybányát, a környező tájat és a korabeli városi életet mutatják be különböző stílusban. Hogy csak egy pár nevet említsünk: Maticska Jenő, Ziffer Sándor, Bornemisza Géza vagy Hollósy Simon (aki alapító tag is volt) munkái mind megtekinthetők – ugyanakkor kortárs kiállítást is találunk a múzeumban.

Nagybánya látnivalói - városnézés festői környezetben
A Szépművészeti Múzeum bejárata

Szépművészeti Múzeum cím: 430212 Nagybánya, Strada 1 Mai 8

Belépő: felnőtt 7 lei (480 Ft)

A főtér látnivalói: Szent István-torony és Fekete Sas fogadó

A Szépművészeti Múzeumtól csupán 100 méter gyalog a város szimbóluma, a Szent István-torony. Nevét annak köszönheti, hogy Szent István király Nagybánya védőszentje. A 40 méter magas torony eredetileg a 14. században épült gótikus stílusú Szent István templom harangtornya volt. A következő évszázadok alatt a templomot és a tornyot többször is villámcsapás és tűz rombolta, mára pedig csupán a torony maradt meg.

Nagybánya látnivalói - városnézés festői környezetben
Nagybánya szimbóluma, a Szent István-torony

A régi templom maradványai a föld alatt vannak, üveglappal lefedve, melyen keresztül megtekinthetők a romok. A helyszínen tájékoztató táblákat is találunk. Este kivilágítva igazán szép a tér! A toronyból pedig csodás kilátás nyílik a városra, valamint a környező hegyekre. A belépés díjtalan.

Nagybánya látnivalói - városnézés festői környezetben
Ortodox templom a torony mellett

A torony közvetlen közelében találjuk a város főterét, melynek szélén van a Fekete Sas fogadó.

Már az 1700-as években is működött, és az Arany Szarvas fogadó mellett ez volt a legjelentősebb szálláshely akkoriban Nagybányán. Megnézhetjük rajta az emléktáblát, mely szerint itt szállt meg egy éjszakára Petőfi Sándor és Szendrey Júlia, útban Koltó felé. A kényszerpihenőre azért került sor, mert a kocsijuk tengelye eltörött. Petőfi 1848. szeptember 15-én kelt levelében így írt erről Kerényi Frigyesnek:

 „Nagy-Bányán túl Misztótfaluban eltört egy kerekünk. Feleségem csak mosolyogta a bajt, de én dühösen dühödtem, s félre mentem, hogy feleségem ne halljon, és ott kedvem és rangom szerint kikáromkodtam magamat. […] Az éjet Nagy-Bányán töltöttük egy fogadóban… házasságom első éjét a fogadóban! nem hiába vagyok a csárdák költője.”

Nagybánya látnivalói - városnézés festői környezetben
A Fekete Sas fogadó

Ha már itt vagyunk, érdemes a főtéren beülni –pontosabban kiülni – a sok étterem vagy fagyizó valamelyikébe, mert igazán hangulatosak!

Ásványtani Múzeum: A környék földalatti kincsei egy helyen

Roppant változatos, lenyűgöző ásványkiállításban lehet részünk a nagybányai Ásványtani Múzeumban. A gyűjteményben több mint 700 különböző ásványfaj több ezer kiállított példányát tekinthetjük meg. Nem csupán a környékbeli lelőhelyek kincseivel találkozhatunk, hanem külföldön kibányászott darabokkal is. Némelyik ásvány egészen hatalmas, és kifejezetten ritka típusú kőzeteket is találunk. Nem csoda, hogy egészen messziről is érkeznek ide látogatók.

Nagybányai ametiszt

A múzeumban időszakos kiállításokra is sor kerül, és ásvány emléktárgyakat is vásárolhatunk. Egyetlen hátrány, hogy nincsen magyar leírás, de még így is garantáltan megéri a látogatást, hiszen a gyűjtemény páratlan és nagyon látványos!

Nagybánya látnivalói - városnézés festői környezetben
Az Ásványtani Múzeum kívülről

Cím: 430212 Nagybánya, Bulevardul Traian 8

Belépő: felnőtt 8 lei (550 Ft)

Szállások Nagybányán >>

A környék látnivalói

Koltói-kastély: A Petőfi-Szendrey mézeshetek helyszíne

Valójában Teleki-kastély a neve, mely Koltón található, Nagybányától 10 km-re. A kastély a 16. században épült, és Teleki Sándor gróf vendégeként Petőfi többször is megfordult itt. A legjelentősebb látogatás természetesen az volt, amikor 1847 őszén a költő és hitvese, Szendrey Júlia itt töltötték nászútjukat. Petőfi 29 verset írt ekkoriban, melyek közül a legtöbb a ház melletti kis kőasztalnál készült, a somfa alatt. Ezt azóta is „a híres somfaként” emlegetik.

Számos Petőfi-vers ennél az asztalnál íródott

Ekkor írta a jól ismert „Szeptember végén” című versét is, amelyben az említett táj a somfa mellől elénk táruló messzi hegyekre vonatkozik.

„De látod amottan a bérci tetőt?” – kilátás a ház teraszáról

A kastélyban korabeli bútorokat, tárgyakat, festményeket lehet megtekinteni, illetve a hitvesi ágyat és Júlia hímzőasztalát is. Jelenleg azonban felújítás alatt áll, amely elvileg jövőre lesz kész, mert kibővítik a Petőfi-múzeumot. Viszont a kert, a kőasztal, és az egész alakos szobrok most is látogathatók!

Szállások Koltón >>

Petőfi és Júlia szobra az udvarban

Suior-Mogosa üdülőközpont: Libegőzés a hegyek közt

Ha a műemlékek és múzeumok helyett inkább a környék gyönyörű természeti adottságait szeretnénk kihasználni, látogassunk el a Nagybányától 17 km-re található Suior – Mogosa sípályákhoz. A hegyekkel és fákkal körülvett Mogosa-tóban nyáron fürdőzni szoktak, a 670 méter magasan található Suior üdülőközponttól pedig felvonóval juthatunk fel a hegycsúcsra.

A Mogosa-tó

A lift kétszemélyes, és a 300 méteres szintkülönbséget 1300 méter hosszan teszi meg. A Cota 1000 nevű csúcson megihatunk valami finomat a hangulatos, kiülős vendéglőben, vagy körbe sétálhatjuk a mesterséges kis tavat. A felvonó ára egy főnek mindössze 10 lei (690 Ft), és ebbe beletartozik a fönti vendéglőben kapott kávé, tea vagy üdítő ára is!

+ Tipp: A máramarosi fatemplomok a Világörökség részét képezik – keressünk fel egyet, például a Nagybányához közeli Dióshalmon (románul Surdesti). A 17.-18. században épült, fából készült templomok egyik jellegzetessége a karcsú, magas torony és persze a környező festői táj.

Fatemplom Dióshalmon

Látogassatok el Nagybányára! Például ha Erdély szívébe tartotok, tehettek északra egy kis kitérőt – további szállásokat a környéken itt találtok hozzá >>

(fotók: Kalácska Erika, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
82%
Imádom
Imádom
18%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%