Vidéki víkendCsaládi kiruccanásKastélyok és várakNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

A tokaji borvidék rejtett gyöngye – Tolcsva, a kastélyok otthona

2 perces olvasási idő

Az érintetlen természetű Zemplén és a tokaji borvidék szőlőhegyei közt bújik meg egy sajátos hangulatú falu, Tolcsva, ami kitűnik a többi település közül. A környéken ugyanis sehol máshol nem található annyi kastély, nemesi kúria és elegáns polgárház, mint itt! Tartsatok velünk erre a bájos kis településre Sárospatak szomszédságában, ahol finom borok, kristálytiszta levegő, festői dombok, és lenyűgöző építészeti műremekek várnak!

A tokaji borvidék rejtett gyöngye - Tolcsva, a kastélyok otthona
Kincsem Kastély Szőlőbirtok, Tolcsva

3 nyomós ok, amiért látogassatok el Tolcsvára!

  • A világhírű hegyaljai bor miatt, mi másért? Kóstoljatok minőségi, zamatos nedűket a helyi pincékben és környékbeli vendéglőkben. 
  • A csodaszép, szinte érintetlen természet miatt, ami körülveszi a települést. Tolcsva a Zempléni Tájvédelmi körzet déli határán, Tokaj-Hegyalja középső részén fekszik: szőlőteraszok, erdők és dombok mellett. Szippantsatok friss, hegyi levegőt!
  • A település arányaihoz mérten nagyszámú műemlékek miatt: Tolcsva a templomok, kastélyok és elegáns kúriák városa. Szám szerint 6 tolcsvai kastély van! 
A tokaji borvidék rejtett gyöngye - Tolcsva, a kastélyok otthona
Római katolikus templom Tolcsván

Gyorstalpaló és érdekességek Tolcsváról – nagy múlt, kis lakosság

Tolcsva nem a későn érkezők táborát erősíti: már az őskőkortól kezdve laktak a területén, amit értékes régészeti leletek támasztanak alá. Ha szeretnétek megtekinteni ezeket a leleteket, a miskolci Herman Ottó Múzeum felé vegyétek az irányt! A falu a nevét a Tolcsva-patakról kapta, mely átszeli a régiót. Ha Budapestről utaztok, 2 és fél órát számoljatok; nagyjából félúton fekszik Szerencs és Sátoraljaújhely között, Sárospatak mellett. 

A tokaji borvidék rejtett gyöngye - Tolcsva, a kastélyok otthona
A tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont

Az, hogy Tolcsva neve egybeforrt a szőlő- és borgazdálkodással, kiváló földrajzának köszönhető. Éppen ezért, a termékeny föld miatt szerették annyira az arisztokraták is – és ezért maradt fent ilyen sok kastély és nemeskúria. Sajnos azonban Tolcsvának kijutott a nehézségekből az idők során; a 19. század utolsó, és a 20. század első felében pusztította tűzvész, elérte a szőlővész járvány, és sújtotta árvíz is. De mindig talpra állt a viszontagságokból, és manapság körülbelül 1750-en laknak ebben az apró, de különösen bájos faluban.

A tokaji borvidék rejtett gyöngye - Tolcsva, a kastélyok otthona
A Helia-D Herba-kastély Tolcsván

3 Tolcsva kastély, amit látni kell!

A Szirmay-Walbott kastély: igazi klasszicista műremek

Ha kedvelitek a klasszicista stílusú kastélyokat és a páratlan környezetet, keressétek fel a Szirmay-Walbott kastélyt! Az 1600-as évek végén kezdte el építeni Szirmay András, akit aztán több generáció is követett a 20. századig, amikor is három Walbott tulajdonos kezébe került a birtok. 

A tokaji borvidék rejtett gyöngye - Tolcsva, a kastélyok otthona
A Szirmay-Walbott kastély bejárata

Mit érdemes megtekinteni?

  • Az úgynevezett férfiszalont és az elegáns könyvtárat, valamint a Swarowski csillárral rendelkező dísztermet. Az eredeti állapotban fennmaradt falburkolatok a 19. századi klasszicista stílust tükrözik.
  • Az interaktív családtörténeti kiállítást; a különleges installációk és játékos tanulás miatt a gyerekek sem fogják unni.
  • A kastélykávézóban helyben készített, friss süteményt kóstolhattok a környék egyik legfinomabb kávéjával kísérve!
  • A lenyűgöző kastélypark igazi növénykülönlegességeknek ad otthont.

Imádsz borozni? Ez a 12 szálláshely Tokaj szívében csak rád vár!

A Dessewffy-kastély, mai nevén Helia-D Herba-kastély: a gyógynövény alapú szépségápolás otthona

Ez a tolcsvai kastély minden, csak nem szokványos! A kastély többszöri tulajdonosváltás után csak a 19. században került a névadó Dessewffy-családhoz, de manapság Gyógynövény és Szépségközpont funkciót tölt be. Bizony, a kastélyt 2016-ban teljeskörűen felújították, és ma itt működik a Helia-D Kft, a természetes növényi alapanyagokra építő hazai kozmetikumcég.

A tokaji borvidék rejtett gyöngye - Tolcsva, a kastélyok otthona
A Helia-D Herba-kastély egyik terme

Mit érdemes megtekinteni?

  • A terjedelmes gyógyfüveskertet, amiben szépítő és ehető növények sokaságával találkozhattok.
  • A kastély különleges gyógynövénykönyvtárát, ahol régi metszetek és gyógynövény-nyomatok bővítik az ismereteinket.
  • Az interaktív kiállító teret, ami modern eszközökkel prezentálja a szépségápolás történetét – bemutatva a hazánkból és a borvidékről induló kozmetikai világsikereket is!

Kincsem Kastély Szőlőbirtok – ahova ti is szállást foglalhattok!

Pihenjetek luxus körülmények között, a Kincsem szőlőhegy tetején épült 18. századi kastélyban! A Kincsem Kastély Szőlőbirtok területén egy kézműves borászat működik, kiváló nedűkkel, amiket akkor tudtok a legjobban élvezni, ha megszálltok a kastélyban. Parkosított környezet, medence, idilli csend… Imádni fogjátok! A kastélyszálló egyedien berendezett szobái összesen 14 főt tudnak elszállásolni.

Foglaljatok a Kincsem Kastélyba! >>

Bár ezt a 3 kastélyt tartják a legjelentősebbnek, a tolcsvai kastélyok sora ezzel nem merült ki. A Rákóczi-kastély például egy 17. századi, barokk udvarház, Királyudvar néven is ismert. Az a Loránttfy Zsuzsanna fejedelemasszony építtette férjének, I. Rákóczi Györgynek, akiről a sárospataki vár egyik leghíresebb része is el lett nevezve. A kastély mögött a borok tárolására alkalmas, hatalmas pincerendszer van. Ezen felül ismert még a Stépán-kúria, ahol ma óvoda működik, az eklektikus Szirmay-kastély pedig általános iskolaként funkcionál. De jó is lehet ilyen gazdag múltú, impozáns falak közt tanulni!

Tokaji táj

Ha Tolcsván és környékén jártok, ezeket a látnivalókat se hagyjátok ki!

  • Tolcsván található a Borászati Kultúra Háza, ahol mindent megtudhattok a szőlőművelésről és a borkészítéshez használt eszközökről. Tolcsvai foglaláshoz 25 % kedvezmény jár a belépőből!
  • Sárospatak, avagy a Bodrog-parti Athén is teli van jelentős műemlékekkel, a Bodrog partján büszkén magasodó Rákóczi-vár mindenképpen megér egy látogatást!
  • Szintén közel van Boldogkőváralja, ami talán az egyik leglátványosabb várunk, egyszerűen képtelenség megunni. Varázslatos panorámában lesz részetek!
Boldogkőváralja

A Megyer Hegyi Tengerszem is a közelben van, egész Magyarország egyik legszebb természeti kincse, kellemes túrautak vezetnek hozzá.

Egy fél óra autóval Sátoraljaújhely, ahol hazánk legnagyobb – és talán legizgalmasabb – kalandparkja vár, a Zempléni Kalandpark. Ha a kulturális látnivalók vagy a természetjárás után vágytok az adrenalinra, ez a legjobb választás!

Tolcsvától 20 perc Tokaj, a Kopasz-hegy és a város központja, ahol tehettek egy romantikus sétát vagy beülhettek egy hangulatos vendéglőbe – itt külön összeszedtünk 10 izgalmas tokaji látnivalót  >>

Kedvet kaptatok egy borozgatós, kastélylátogatós, idilli kikapcsolódáshoz? Segítünk szállást találni!

5 kiváló szállás Tolcsván és környékén

Magyar Vendégház Tolcsva

„Csak ajánlani tudjuk. Kifogástalan tisztaság, a tulajdonosok kedvesek, segítőkészek! A borkóstoló egy élmény volt 😊! Köszönjük!” – fiatal pár, 2 nap alapján

Király Panzió Tolcsva

„Figyelmes, kedves emberek működtetik a panziót. Amiben csak tudtak segítettek. A borospincéjük igazi különlegesség.” – fiatal pár, 5 nap alapján

Király Panzió Tolcsva

Főtér Vendégház Tolcsva

„Csendes, nyugodt környék. A szálláshely szép és tiszta. A környéken rengeteg program közül választhattunk, amiről a barátságos házigazda részletes tájékoztatást is adott.” – család nagyobb gyerekkel, 7 nap alapján

Főtér Vendégház Tolcsva

Hotel Bodrog Wellness Sárospatak ****

„Nagyon szépen felújított hotel, a szoba nagyon elvarázsolt. Finom ételek, tisztaság, kedvesség.” – középkorú pár, 7 nap alapján

Hotel Bodrog Wellness Sárospatak ****

Tokajvár Hotel Tokaj ***

„Ragyogó tisztaság, nagy, kényelmes szoba és fürdő. A reggeli kiváló, bőséges választék, változatos, friss és ízletes. A személyzet udvarias és szinte „láthatatlan”, mindez a város szívében!” – baráti társaság, 4 nap alapján

Tokajvár Hotel Tokaj ***

Kóstoljatok zamatos tokaji borokat, kiránduljatok Zemplén csodálatos tájain, és látogassátok meg a legimpozánsabb kastélyokat – ha feltöltődésre vagy romantikus hosszú hétvégére vágytok, Tolcsva lesz a befutó!

Itt tudtok szállást foglalni >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%