VárosnézésekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreVidéki vendégség

Hosszú hétvége Pécsett, a kultúra városában

2 perces olvasási idő

Aki érdeklődik a keleti kultúrák iránt, és szeretné mindezt az ország határain belül felfedezni, annak mindenképpen javaslom, hogy látogassa meg Pécset, Baranya megye székhelyét, a kultúra városát. Mi is így tettünk egy októberi hosszú hétvégén.

A 150 éves török hódoltság jelei a mai napig megmutatkoznak a város látképén. A város méltóképpen ápolja a különböző korokból ránk maradt örökségeket, amelynek eredményeképpen 2010-ben Isztambul és Essen mellett Pécset választották Európa egyik kulturális fővárosának. Meglepő módon tapasztaltuk, hogy mennyire fel vannak készülve a turisták érkezésére. A város honlapján minden látnivalóról kaphatunk egy rövid ismertetőt, de ami a leginkább tetszett, hogy mindez térképes applikáció formájában is elérhető, így könnyebben tud a látogató eligazodni a rengeteg látnivaló között. További érdekesség a Pécs kártya, amely öt ingyenes és számos kedvezményes lehetőséget tartogat az arra érdeklődők számára.

Stílusos hotelek Pécs városában

Gázi Kászim pasa dzsámija

Pécs nevének hallatán szerintem mindenkinek egyből az a kép ugrik be, ahogy a város főterét a török korból ránk maradt, megzöldült réz gömbkupola alatt magasló templom uralja. A török-iszlám építészet egyik ikonikus és hazánkban legjelentősebb épülete napjainkban a Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplomnak ad otthont.

A keresztény templomokon edződött szem számára kifejezetten lebilincselő látványt nyújt a keleti és nyugati vallásokat eggyé olvasztó templombelső. A látogatókat egy interaktív kiállítás is várja, ahol közelebbről megismerkedhetünk a templom történetével és akár videón is megnézhetjük az épület mai formájának kialakulását lépésről lépésre.

Jakováli Hasszán pasa dzsámija

A dzsámiba lépve megtekinthetjük, hogy hogyan is néz ki egy minden vallási előírásnak megfelelő muszlim imaház, amely a mai napig használatban van.

Az épület további érdekessége, hogy ez az ország egyetlen olyan imaháza, mely a minaretjével együtt maradt meg az utókornak.

A Szent Péter és Szent Pál Székesegyház

Középkori katedrális “modern”, XIX. századi köntösbe bújtatva. A székesegyházat többszöri átépítés után 1891-ben szentelték fel. Belépve monumentális tér tárul elénk, csodálatos falfestmények és egy igazi antik orgona ragadja meg a tekintetünket.

Szent Péter és Pál székesegyház, Pécs

Érdemes lemenni az altemplomba is, ahol Janus Pannonius végső nyughelyét is megtalálhatjuk. Aki szeretné megcsodálni a városnak mediterrán hangulatot kölcsönző piros cserepes háztetők erdejét, annak mindenképpen javaslom, hogy menjen fel a templom délkeleti tornyába. Megéri!

Zsolnay Kulturális Negyed

A XIX. és XX. században Pécsen élt és alkotott a Zsolnay család. A 2010-es Európa kulturális fővárosa projekt keretében a régi gyár területét felújították és a látogatók számára is igazán élvezhetővé és izgalmassá tették. Az 5 hektárnyi területen számos műemlék épületet és eredeti Zsolnay-szobrot vehetünk szemügyre. Az épületek szinte mindegyike látogatható és izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítások és programok várják az arra járókat.

Pécsi szállások >>

1861 Kesztyűmanufaktúra

Ki ne hallott volna már a pécsi kesztyűről? Most közelről is szemügyre vehetjük, hogy hogyan is zajlik a gyártás folyamata.

1862 Kesztyűmanufaktúra, Pécs

Ottjártunkkor az egyik varrónő nagyon készségesen mesélt és válaszolt is a kérdéseinkre. Akik elcsábulnak valamelyik termék iránt, a kijáratnál található ajándékboltban lehetőségük nyílik annak megvásárlására.

A Zsolnay aranykora – Gyugyi gyűjtemény

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az amerikából hazatért dr. Gyugyi Lajos közel 700 darabból álló gyűjteményét is megcsodálhatjuk, amelynek értékét a szakértők kétmilliárd forintra becsülik.

Rózsaszín Zsolnay Kiállítás

Rózsaszín gyűjtemény

Egyelülállónak tekinthető az az 1200 tárgyat felvonultató kiállítás, ami a Zsolnay-korszak korai szakaszából származó, a rózsaszín minden árnyalatában pompázó kerámiákat mutat be.

Labor – Interaktív Varázstér

Látogatásunk során a kicsik sem fognak unatkozni. Interaktív játszóteret alakítottak ki a számukra, ahol kreatívan ismerkedhetnek a tudománnyal.

Labor

Őszintén szólva, mi felnőtt fejjel is nagyon élveztük a különböző játékos kísérleteket.

Planetárium

Kicsik és nagyok egyaránt élvezni fogják a planetáriumi előadásokat, ahol képzett csillagászok vezetnek be minket a Tejútrendszer rejtelmeibe.

TIPP:

A Szallas.hu-n foglalóknak 20 % kedvezmény jár a Zsolnay csomagjegy árából, valamint a Planetárium és a Labor- Interaktív Varázstér kombinált belépőjegyre >>

Zsolnay Mauzóleum

A Zsolnay Kulturális Negyed melletti dombon található a Zsolnay család végső nyughelyéül szolgáló mauzóleum, ahol 42 oroszlán vigyáz a család békességére.

A Tettye és a Mésztufa-barlang

Ha szeretnénk megcsodálni a lábunk alatt elterülő várost, mindenképpen sétáljunk fel a Tettyére. Ha megfáradtunk volna a néhol kicsit meredekebb úton, álljunk meg pihenni a Mésztufa barlangnál, ahol különleges geológiai képződmények várnak bennünket. Utunkat tovább folytatva megérkezünk a püspöki nyári palota romjaihoz, ahonnan szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk.

Pécs rengeteg érdekességet rejt magában, ami minden korosztályt képes rabul ejteni. Javaslom, hogy aki teheti látogasson el ebbe a különleges városba.

Szállást keresel Pécs városában? >>

 

/Fotók: Nagy Enikő/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%