Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Magyarországi skanzenek, ahol a hagyományok tovább élnek

2 perces olvasási idő

Rohanó világunkban nem árt néha megállni és kicsit visszatekinteni a múltba is: hogyan éltek elődeink, milyen házakban laktak a vidéki nagyszülők és milyen eszközöket használtak a mindennapokban? Ehhez nyújtanak nagy segítséget a magyarországi skanzenek, vagyis a szabadtéri néprajzi múzeumok, ahol a látogatók igazi időutazásban vehetnek részt. Hazánk több tájegységén is van lehetőség a skanzenek megismerésére, most összegyűjtöttük mindet, egy csokorba, hogy könnyebb legyen a választás.

Mit jelent a skanzen?

A világ első szabadtéri néprajzi múzeumát, a stockholmi Skansent 1891-ben nyitották meg. Később, a 20. század folyamán több országban, köztük Magyarországon is ennek a múzeumnak a mintájára nyíltak meg szabadtéri néprajzi múzeumok. Ezeket az intézményeket napjainkban a svéd elnevezés átvételével skanzeneknek is nevezik.

Magyarországi skanzenek

Hazánk területén több szabadtéri néprajzi múzeum is található. A leghíresebb a szentendrei, a göcseji, nyíregyházi és az őrségi skanzen, de ezek mellett kisebb műemlékegyüttesek is látogathatók Szombathelytől Ópusztaszerig.

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Idén március 15-16-17-én egy huszáros hétvégével nyitja meg kapuit a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol lovas díszbemutatók, huszáros játékok és ételkóstolók is várják a vendégeket. A márciustól novemberig tartó programok mellett a skanzen célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, gazdálkodását és életmódját a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. Az állandó kiállításon 8 tájegység eredeti és áttelepített épületeit és hiteles tárgyakat ismerhetünk meg.

Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.

Szállást keresel a közelben? >>

Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

Somogy megyében, a Zselic északi peremén találjuk a szennai skanzent, amely egyedülálló módon egy élő falu központjában kapott helyet. A múzeumban a dél-dunántúli népi építészet legszebb épen maradt talpasházaiból szállítottak ide néhányat, amelyek így egy utcasort alkotnak. A skanzen része az 1785-ben épült népi barokk stílusú, ma műemléki védettség alatt álló református templom, amelynek jellegzetes festett kazettás mennyezete elbűvöli a látogatókat.

Cím: Szenna, Rákóczi utca 2.

Szálláshelyek Szennán és környékén >>

Göcseji Falumúzeum – Zalaegerszeg

Magyarországi skanzenek, Göcsej
Göcseji Falumúzeum

Magyarországi skanzenek közül elsőként, 1968-ban nyílt meg Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeum. A skanzen a város központjától nem messze, a Zala folyó egy holtága mellett terül el, csodálatos természeti környzetebne. A göcseji népi építkezés jeles példáit az eredeti helyén hagyott Hencz-féle vízimalom köré építették fel olyan elrendezésben, mintha egy 19. századbeli göcseji falu lenne: parasztházakat, gazdasági épületeket, templomot és kovácsműhelyt is láthatunk a skanzen területén.

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum u. 20.

Kattints tovább zalaegerszegi szállásokért >>

Őrségi Népi Műemlékegyüttes – Szalafő-(Pityerszer)

Magyarországi skanzenek, Szalafő

Őriszentpétertől 8 km-re, Szalafőn található ez a múzeumfalu, ahol eredeti helyükön, skanzen formájában láthatók a népi építészet emlékei. Zsúpfedeles lakóházak, sitállók és pajták is megtekinthető itt, az Őrség legarchaikusabb településén.

Cím: 9942 Szalafő

5 mesés szálláshely Őrségben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Ópusztaszer

Szélmalom a Nemzeti Történeti Emlékparban, Ópusztaszeren

A Nemzeti Történelmi Emlékpark részeként megtekinthető egy szabadtéri néprajzi gyűjtemény is Ópusztaszeren, amely összesen 19 épületegyüttessel és három szabadtéri kiállítással rendelkezik. A skanzen az ország különböző tájait mutatja be, a látogató betekinthet a 19. századi falvak és tanyavilág életébe, a különféle mesterségekbe, láthat iskolát, postát, szatócsboltot, szélmalmot, kisvasutat, pékműhelyt is.

Cím: 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

Szállást keresel Ópusztaszer környékén? Itt tudsz nézelődni >>

Sóstói Múzeumfalu – Nyíregyháza

1979-ben nyitotta meg kapuit Nyíregyháza egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, a Sóstói Múzeumfalu. A szabadtéri néprajzi múzeum Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye népi építészetét mutatja be és különböző programokkal igyekszik megőrizni és ápolni a népszokásokat, hagyományokat.

Cím: 4431 Nyíregyháza, Tölgyes u. 1.

Találd meg a tökéletes szállást a Sóstói Skanzen közelében >>

Vasi Múzeumfalu – Szombathely

27 vasi községből összegyűjtött építmény alkotja a Vasi Múzeumfalut, amely 1973-ban nyílt meg Szombathelyen. A skanzenben sétálva átfogó képet kaphatunk a megye két évszázaddal korábbi falusi életéről, építészeti kultúrájáról és a portákon keresztül betekinthetünk a múlt kis szegletébe. Érdekesség, hogy nem csak magyar, hanem más nemzetek falvainak házait is megismerhetjük, így német, horvát és szlovén lakóházakat és gazdasági épületeket is.

Cím: 9700 Szombathely, Árpád út 30.

Irány Szombathely! Foglald le mihamarabb a szállásod a Vasi Skanzen közelében >>

Hollókői Falumúzeum – Hollókő

Magyarországi skanzenek, Hollókő
A falu szimbóluma, a fatornyos templom

Az UNESCO Világörökség részét képező hollókői Ófalu épületei 20. század eleji palóc település képét ismertetik meg az ide látogatókkal. A falu központjában, a templommal átellenben álló egykori lakóház 1964 óta működik múzeumként és április 1- től október 31-ig várja az érdeklődőket.

Hollókői szálláshelyek >>

További magyarországi skanzenek, múzeumok és népi lakóház:

  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Nagyvázsony
  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Tihany
  • Népi lakóházak (Öregfalu), Ócsa
  • Cáki pincesor
  • Tápi hegysor házai
Foglald le szálláshelyed a szallas.hu oldalán és fedezd fel Magyarország legszebb szabadtéri múzeumait >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
65%
Imádom
Imádom
29%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
6%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%