Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekKülföldi kalandokProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig

3 perces olvasási idő

A Mária-út nem csupán egy vallási szempontból fontos zarándokút, ezért vallási és kulturális beállítottságtól függetlenül hatalmas élményt tud nyújtani bárkinek, aki vállalkozik arra, hogy akár csak egy rövidebb szakaszát végigjárja. Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig sok-sok látnivalóval, kalanddal és felejthetetlen élménnyel.

Bár a Mária-útról könyvet lehetne írni, sőt, nagy valószínűséggel már írtak is, mi most megpróbálunk egy rövid ízelítőt adni abból, mi vár azokra, akik elhatározzák, hogy végigjárják az egyes szakaszait.

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig
Mária-út jelölése a Mátrában

A Mária-út története röviden

A Mária-út kialakítása a Mária Út Közhasznú Egyesület nevéhez fűződik, akik 2006-ban elhatározták, hogy létrehoznak egy nem csupán Magyarországon, hanem Közép-Európán is átívelő Mária-zarándokutat, ami kicsit hasonlít a híres El Caminora. Nem is csupán egy útról, hanem egy teljes úthálózatról beszélünk, ami szépen felfűzi a Közép-Európában fellelhető Mária-kegyhelyeket, de emellett még számtalan kulturális és természeti látnivalót is bemutat. Téves gondolat, hogy a Mária-út a katolikusok zarándokútja, sőt, kifejezetten hangsúlyozzák, hogy az út mindenki felé nyitott, ökumenikus.

Nagyrészt gyalogosan teljesíthető, mert a fő cél, hogy a zarándokok elvonulhassanak a világ zajától, de vannak olyan szakaszai, amik kerékpárral, vagy akár lóháton is járhatók. A jelölése egy m betű, aminek középső szára egy keresztet formáz.

A Mária-út története nem csupán történelem, hiszen a kialakítása még ma is folyamatban van, és újabb szakaszok kerülnek fel a térképre, hogy minél teljesebb legyen a zarándokhelyek listája.

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig

A Mária-zarándokút útvonalai

A Mária-út nem egyetlen útvonal, hanem egy folyamatosan bővülő úthálózat, melynek a fő ága (a lila útvonal) Mariazelltől Csíksomlyóig tart, és csaknem 1400 kilométer. Aki arra szeretne vállalkozni, hogy egyszerre végigjárja az egészet, annak nagyjából 2 hónapot kell rászánni, gyalogosan körülbelül ennyi idő alatt teljesíthető. Ezt az ágat jellemzően fehér alapon lila m-el jelölik. Ennek található egy leágazása Tatabányánál, ami Esztergom és Balassagyarmat felé kerülve Abasárnál tér vissza a fő ágra. Egy másik alternatíva pedig Mariazelltől délre indul, és Zalaegerszeg, Pécs és Szeged érintésével jut el Csíksomlyóra.

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig
Lila „m” betű jelöli a Mária-utat

A zarándokút nem csak szellemében, hanem útvonalában is szimbolikus. Van ugyanis egy észak-déli ága, a kék útvonal, ami metszi a fő ágat, és így a térképen egy keresztet formáznak. Ez a pálos rend lengyelországi központjából, Czestochowa-ból a a Bosznia-hercegovinai Mária-jelenések helyszínéig, Međugorje-ig vezet. A teljesség miatt még számos mellékág létezik, ahogy azt a térkép is jelzi, amiket általában fehér alapon kék, sárga és piros m betűvel jelölnek. De vannak különálló részek is, mint például a zölddel jelölt Balaton-felvidéki szakasz.

A zarándokút egyik fő célja a közösség és az összetartozás érzésének erősítése, hiszen a közös zarándoklatnak van valami megmagyarázhatatlan hangulata. De természetesen az útvonalak egyénileg is végigjárhatók. Az Országos Kéktúrához hasonlóan itt is van pecsételési lehetőség az egyes szakaszokon. Sőt, a zarándokok a főbb állomásokon egy-egy egyedi azonosítású gyöngyszemet is kapnak, melyekből aztán felfűzhetik a saját rózsafüzérüket.

Azoknak pedig, akik szeretnének megszállni is az útvonal mentén, még szállásokat is ajánlanak, melyekből mi is mutatunk néhányat.

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig
A Mária-út kerékpárral is járható szakasza Pilisszentkereszt közelében

Igényelhető úgynevezett zarándokútlevél, amivel egyszerűbb zarándokszállásokat is igénybe lehet venni, illetve ebbe gyűjthetjük a pecséteket, amik a zarándoklat megtételének igazolására szolgálnak. Aki legalább 100 kilométer egybefüggő zarándoklatot teljesít, az a zarándokútlevél visszapostázásával vagy e-mailen történő megküldésével oklevelet igényelhet. Zarándokútlevelet az info@mariaut.hu e-mail címen lehet kérni.

A Mária-út leglátványosabb állomásai az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig

Mariazell, Közép-Európa egyik leghíresebb Mária-kegyhelye

Mariazell az egyik leghíresebb Közép-európai zarándokhely, ezért válhatott a Mária-út kiindulási pontjává. Mi azonban nem csupán emiatt emeljük ki, hiszen a város jelképének számító bazilika mellett az osztrák településen és környékén csodálatos természeti szépség is várja a turistákat. Ilyen például a két csodás tava, az Erlaufsee és a Hubertussee, valamint a környék legmagasabb hegye, a Gemeindealpe, ahová felvonóval juthatunk fel. Akik inkább egy kis kihívást keresnek, azoknak ajánljuk Mariazell 1267 méter magas hegyét, a Bürgeralpe-t, amit gyalogosan is megmászhatunk, a kényelmesebbek pedig kabinos felvonóval érhetik el a tetejét.

A Szallas.hu szálláskínálata a városban >>

Extra tipp: a zarándokút az osztrák oldalon áthalad Lockenhaus (Léka) városán, ahol a várat mindenképpen érdemes megnézni.

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig
Léka vára

A Mária-út első magyarországi állomása, Kőszeg

Kőszeg a nyugati országrész ékszerdoboza, ahol a csodás templomok és az érdekes múzeumok mellett érdemes kicsit barangolni a környék túraútvonalain is.

Programtippjeink:

Szállásajánlat Kőszegen: Hotel Írottkő

Csepregi pihenő

Csepreg leginkább azoknak fog igazi élményt nyújtani, akik spirituális feltöltődésre is vágynak, mert a település a zarándokok körében ismert búcsújáróhely. A Szentkút-kápolnában egy olyan Madonna-festményt őriznek, mely ritka ábrázolása Máriának. Ezt az ábrázolásmódot „vlagyimiri Istenanyának” hívják a művészettörténészek, és alapja egy bizánci ikon. Akik szeretik a templomokat, azoknak érdemes megnézni a Csepreg külterületén található Boldogasszony-kápolnát is.

Szállásajánlat Csepregen: Hotel Öreg Malom

Kulturális kavalkád Sárváron

A várost nem kifejezetten a vallási elmélyülés miatt ajánljuk, ez a hely azoknak fog jobban tetszeni, akik a kulturális értékek miatt választják a Mária-zarándokutat.

Hogy mi minden vár itt rátok, arról itt olvashattok bővebben:

Szállásajánlat Sárváron: Szieszta Panzió

Celldömölk, a „magyar Mariazell”

Itt található az ország egyik legszebb búcsújáró temploma, melynek helyén az 1100-as években egy bencés apátság állt. A kegytemplom a mariazelli bazilika mintájára épült, és kegyképe is egy mariazelli kép másolata. Akik a természeti látnivalók miatt kelnek útra első sorban, azok mindenképpen keressék fel a Ság-hegyet ,valamint a Kemenes Vulkán Park is izgalmas program.

Szállásajánlat: Hotel Vasvirág

Mária-kegyhely a Bakonyban: a bakonybéli Szent-kút

A Mária-út sok szép magyarországi helyet érintve végül eléri a Bakonyt, ami rengeteg apró kincset rejt, melyek közül több a zarándokút mentén található. A pecsételő hely a Szent Mauríciusz Monostornál található, a leglátványosabb állomás azonban a bakonybéli Borostyán-kút, amit a helyiek Szentkútként is emlegetnek. Itt található egy kis kápolna, valamint az elfalazott sziklahasadékok, amikben a legendák szerint Szent Günter és Szent Gellért élt néhány évet remeteként.

Még több bakonyi kaland:

Bakonybéli szállások >>

Túrázók és zarándokok kihagyhatatlan állomása: Zirc

A Zirci Ciszterci Apátság temploma, mely 1982-ben basilica minor rangot kapott nem csupán Magyarország egyik legszebb műemléke, és a zarándoklat egyik legfontosabb állomása, hanem egy élő szerzetesrend otthona is. A csodálatos könyvtára és arborétuma vallástól függetlenül mindenkit lenyűgöz, ezért kihagyhatatlan állomás.

Zirc azonban nem csupán vallási szempontból számít zarándokhelynek, a Bakonyt kedvelő túrázók számára is az, ugyanis itt található a „0” kilométerkő, ahonnét a Bakony legszebb túraútvonalai indulnak.

Szállásajánlat: Bognár Vendégház

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig
Bognár Vendégház

A majki Kamalduli Remeteség érdekes története

A Kamalduli Remeteség amellett, hogy csodás környezetben található, rengeteg érdekességet is tartogat a látogatók számára. Csak szakvezetéssel látogatható, de az élmény miatt nem is érdemes máshogyan, hiszen így sok érdekességet megtudhatunk erről a kevésbé ismert rendről.

Mária-út – Zarándoklat lelki, természeti és kulturális értékek mentén Ausztriától Erdélyig
A majki Kamalduli Remeteség

Ne feledkezzünk azonban meg az ide vezető útról sem, hiszen a Vértes is rengeteg természeti szépséggel kápráztatja el a zarándokokat.

Még néhány klassz program a közelben:

Szállások a közelben >>

A romjaiban is csodálatos zsámbéki romtemplom

A Premontrei Kolostor fontos állomása a Mária-útnak, mert a helyén már az 1050-es években is állt egy kőtemplom. Falai 1763-ban egy földrengés miatt omlottak le, de még így is csodálatos látvány.

Kirándulás a környéken:

Szállásajánlat: Szépia Bio & Art Hotel

Budapest és közvetlen környéke

Budapest és közvetlen környéke a Mária-út szempontjából is kulturális fellegvárnak mondható, hiszen rengeteg olyan emlékhely található itt, amit érint az úrvonal.

Néhány közülük:

Extra tipp: Mária-út fő ága elhalad a Gödöllői-dombságban található Babati-tavaknál, ami a térség egyik rejtett kincse. Urbex rajongóknak az elhagyatott babati Istállókastély is érdekes program lehet.

Budapestnél metszi a lila ágat az észak-déli irányú kék Mária-út, aminek egy közeli, látványos állomása Csobánka – Szentkút. De Pilisszentkeresztnél a sárga mellékágra letérve is érdemes kalandoznunk, mert innen akár a Boldog Özséb-kilátó is elérhető.

Mária-út jelzése Csobánka felé

Mátrai kitérő a Mária-zarándokúton

Ahogy korábban utaltunk rá, a lila Mária-útnak van egy kitérője Tatabányánál, ami Gyöngyös után, Abasárnál csatlakozik ismét a fő útvonalhoz. Akik nem ezen haladnak, azoknak is ajánljuk, hogy egy kis kitérővel legalább Mátraverebély – Szentkútig menjenek el. Amellett, hogy a Mátra önmagában is elvarázsol, olyan helyek mellett haladnak majd el, mint az idilli környezetben lévő búcsújáróhely, Fallóskút, vagy a csodás Csörgő-szurdok.

A mátrai zarándokhelyekről itt olvashattok bővebben:

Szállásajánlat Abasáron: Hegedűs Vendégház

Hegedűs Vendégház

Eger és a Bükk vidéke

Eger és a Bükk vidékén a látványos kegyhelyekből kevesebb van, leszámítva persze Eger impozáns templomait és a Bazilikát. Viszont akik a természeti szépségek miatt választja a Mária-utat, azoknak rengeteg élményt tartogat ez a szakasz is. 

Programtippek a Bükkben:

Az egyik legmisztikusabb állomás, a sajópálfalai kegyhely

Bár látnivalókban nem túl gazdag a település, ám egy nagyon misztikus történet kötődik hozzá, ami miatt érdemes tiszteletünket tenni itt is. A görögkatolikus templom Mária-kegyképe ugyanis 1717. január 6-tól február 16-ig vért könnyezett, és a hitelességet bizonyító vizsgálatok után hivatalosan is a Mária-jelenések egyik helyszíneként tartják nyilván Sajópálfalát. A kép idő közben volt már Egerben, majd Pécs-Ürögön is, végül 1973 októberében visszakerült az eredeti helyére.

Kelet-Magyarország legismertebb búcsújáróhelye, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely

A búcsújáróhely Magyarország egyik legismertebb zarándokhelye, sőt 1991. augusztus 18-án az egész világ megismerkedhetett a nevével, hiszen II. János Pál Pápa százezrek előtt tartott itt misét, amit az egész keresztény világban közvetítettek. Az impozáns Szent Mihály görögkatolikus templom mellett érdemes ellátogatni a máriapócsi fatemplomba is, ami annak a kis fatemplomnak a másolata, ahol 1696-ban és 1725-ben is könnyezett az egyik ikon. Ennek már csak a másolata látható itt.

Szállások Máriapócs környékén >>

Szent Mihály görögkatolikus templom, Máriapócs

A magyarországi és erdélyi kereszténység legjelentősebb búcsújáró helye, Csíksomlyó

A Mária-út a Fényi erdő Természetvédelmi területnél hagyja el Magyarországot, és innen már Románián át halad egészen Csíksomlyóig, ami Közép-Európa egyik legjelentősebb búcsújáróhelye. A pünkösdkör megtartott búcsúra százezrek zarándokolnak, aminek emiatt egészen különleges hangulata van: itt igazán megtapasztalható a közösségi összetartozás ereje. Akik részesei voltak, azok vallási hovatartozástól függetlenül arról számoltak be, hogy a zarándoklat és a búcsú hangulata teljesen magával ragadja még azt is, aki nem hívő.

Szállások Csíksomlyó környékén >>

Ha nem is vállalkoztok a teljes útvonal megtételére, érdemes egy-egy látványosabb szakaszt végigjárni.

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
60%
Imádom
Imádom
40%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%