Vidéki víkendCsaládi kiruccanásÍzkalandProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Etyek retteghet, Palkonya a stílusos gasztrofalu lehet az új kedvenc

4 perces olvasási idő

Palkonya, a stílusos gasztrofalu lehet sok belföldi utazó új kedvence Etyek mellett, évről évre egyre többen választják ugyanis egy boros, mámoros vidéki elvonulós hétvégéhez. Palkonyai falutúrára hívunk, ahol megmutatjuk, mi van a boron innen s túl, és miben adhat többet a környék a Budai-hegyvidéknél. Figyelem, csak akkor olvass tovább, ha képes vagy visszavenni a tempóból, és a lassú élvezetek híve vagy! 3…2…1… Irány Palkonya!

Hol van Palkonya? 

A festői Palkonya Magyarország déli szegletében helyezkedik el, a mediterrán Baranyában, a fővárostól kb. 2,5 órányi autózásnyira (Palkonya Budapest távolsága mintegy 240 km). A tündéri törpefalu a Villányi-hegység északi lejtőjén, a nagy múltú Villányi borvidéken fekszik, Villánykövesd és Villány szomszédságában három halastó ölelésében. Nem véletlen illettük az apró jelzővel, hiszen mindössze 360 lakosú, egyutcás településről van szó. Ennek ellenére az ínyencek és a gasztronómia szerelmeseinek egyik meghatározó heyévé nőtte ki magát az utóbbi években. 

Pincefalu Palkonyán

Ízek, imák, szerelmek – avagy 10+1 érv, amiért Palkonya az új kedvenc helyünk!

A fenti “szentháromság” akár Palkonya szlogenje is lehetne, az ékszerdoboz településen ugyanis minden egyben van: a helyi ízek és zamatok legjava; különleges templomok, és zarándokhelyek a belső lecsendesedéshez; és rengeteg szerelemhely, ami első látásra elragadja a szíved egy darabkáját!  „Lassulj be” – hirdetik a palkonyaiak, útmutatásunkkal pedig te is megteheted ezt úgy, hogy közben a lehető legteljesebb élményben legyen részed.

10+1 pontos bakancslista Palkonya felfedezéséhez

Lássuk, mit lehet csinálni Palkonyán!

🍳 🍇 Palkonyai programok az ízek szerelmeseinek

1. Palkonya pincesora 

A lankás domboldalban sorakozó 19. századi palkonyai borospincék és a föléjük emelt présházak Palkonya ikonikus látképének részévé váltak. A kivételes látványt nyújtó hófehérre meszelt palkonyai pincesor 53 apró házikója ma is eredeti rendeltetését szolgálja. Az esztétikai, történelmi és néprajzi jelentősége építészeti emlékként védett helyszínné, épületegyüttessé nyilvánították. 

Palkonyai présházak és pincék

2. Palkonyai borászatok

Ha már a pincesorról volt szó, nem hagyhatjuk szó – vagy inkább kóstolás – nélkül a borokat sem! Akár csak az Etyek-Budai borvidék, Palkonya környéke is számos feltörekvő és ismert borászat központja. Lássuk, hova érdemes betérni egy pohár finom vörösborra vagy rozéra:

  • Haraszti Családi Pincészet
  • Mokos Családi Pincészet
  • Hárshegyi Pince és Borvirág vendégház
  • Zsirai Pincészet
palkonyai-pincesor-présházak

3. Palkonyai éttermek

Miért is ragadt a településre a gasztrofalu jelző? Mert Palkonya étterem kínálata egyszerűen pazar! Aki járt már pl. Etyeken, tudja mire számíthat: stílusos vidéki gasztonómia, festői környezet, pazar ételek, ínycsiklandó borok, falusias ízek, mintha a nagymamád tényérjáról falatoznál. Miben más mégis Palkonya? Tagadhatatlanul van benne egy csipetnyi mediterrán hangulat a déli klímának köszönhetően. Ha Palkonyán jársz, ide érdemes betérni egy pár finom falatra:

Palkonyha Panzió Speiz: falusi lakásétterem Palkonya szívében

A Pauli Zoltán álmodta lakásétterem és panzió egy régi parasztházban lett berendezve, hangulatos terasz, illatos fűszerkert, ínycsiklandó tányérok és kenyérfélék segítik az érékeinket az ellazulásban.

palkonya-szallas-palkonyha-panzio-spajz

Előre meghatározott napokon tartanak csak nyitva, amikor is stílusos környezetben fogyaszthatják el a vendégek az ebédet vagy ép hangulatos kertkoncerttekkel egybekötött szűk körben élvezhetik a vacsorákat. Ezekre az eseményekre érdemes előre foglalni, igen hamar elfogy a szabad asztal. Ne lepődj meg, ha a székek közt a csodálatos hangú énekes, Tóth Vera is feltűnik, és megkérdezi, hogy ízlik az étel – Pauli Zoltánnal közösen, szívvel – lélekkel várják a Pálkonyha vendégeit. 

Vajbisztró

Csak hétvégéken vannak nyitva péntektől vasárnap délig reggelivel illetve ebéddel és vacsorával. Étlapjuk nem állandó, minden hétvégén változik.

Pavilon Palkonya

Csodás kis vendéglátóhely a Palkonyai Pincesor szívében. A borok mellé minden hétvégén más menü és minőségi bio gyümölcslevek járnak. 

4 gasztroesemény a gasztrofaluban, amiért megéri felkeresni Palkonyát

Nincs gasztrofalu gasztroprogramok nélkül! Az alábbi eseményeken Palkonya megtelik élettel, egy-egy napra nyüzsgő forgataggá válik: #nyitottpincék: kinyitnak a pincék,
#nyitottéttermek: hangosak lesznek az éttermek,
és helyi kistermelők is kóstolásra bocsátják a portékáikat az esemény alatt a Palkonyai Termelői Piacon!

  • Hú!SVÉT+7 gasztro fesztivál: a tavaszköszöntő nyitóesemény minden évben áprilisban kerül megrendezésre a Stílusos Vidéki Éttermiséggel karöltve
  • Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvény: minden évben, Pünkösd vasárnapján rendezi meg a lakosság és a helyi önkormányzat, Palkonya leglátogatottabb ünnepe
  • Szüreti Nyitott Pincék: 2020. szeptember 12. a szüret közeledtével ismét kinyitnak a pincék és éttermek!
  • Márton nap Palkonyán: minden évben novemberben az újbor ünnepén lampionos felvonulással ünnepelnek a helyiek

🙏 💒 Palkonyai látnivalók és programok azoknak, akik a belső békét keresik

4. Szent Erzsébet körtemplom

A Fő utcán látható Palkonya ékessége, a római katolikus templom, amelynek már a története is igen kalandos. A török kori emlékünk, a hódoltság alatt épült és iszlám imahely volt. 1819-ben a Batthyányi család átépítette, ekkor készült a jellegzetes klasszicista tornya is. A bájos templomot félgömb alakú, piros lemezborítású kupola borítja, ablakai pedig csúcsívesek. A 18. századi barokk oltárra a helyiek is nagyon büszkék, a pécsi székesegyházból került ide. Ha erre jársz, mindenképp nézz be a Szent Erzsébet körteplomba néhány percre és hallgasd mit mesélnek a falak! A templom belépő nélkül látogatható. 

Szent Erzsébet körtemplom Palkonya látnivalói

5. A palkonyai szőlőhegyi Szent Bertalan kápolna 

Elragadó látvány a palkonyai dombtetőn álló Szent Bertalan kápolna vakító fehér épülete és a mögötte elterülő szőlőültetvények. Érdekessége, hogy egy helyi szőlőtermesztő és borász, Somogyi Tibor magán birtokán építették az itt dolgozó szőlőmunkások számára. Ragadj egy pohár finom bort, kapaszkodj fel a dombtetőre, ahol háborítatlan béke, csend nyugalom vár rád!

TIPP: A palkonyaiak minden évben augusztus 24-én ünneplik a kápolnánál a Szent Bertalan napot, ahol közös imádsággal és énekléssel várják meg a napfelkeltét. Azt mondják, ilyenkor a legszebb a kápolna, mert a napsugarak különleges szögben világítják meg ezen a napon az oltárt. 

6. Palkonyai túraútvonalak 

Ha a templomok helyett inkább a szabadban szeretsz töltődni és meditálni, nem fogsz csalódni akkor sem, Palkonya és környéke számos gyalogtúra útvonalat kínál. Páratlan élmény lesz a egy kirándulás a palkonyai szőlőkben. Érdemes egy kis kirándulást tenni a hegyre és onnan szemlélni a falut, a gondosan metszett szőlőtőkéket. A felfedező körúton rábukkanhatunk régi borospincék maradványaira, vagy a természet által kialakított kanyonokra.

TIPP:  A Szt. Bertalan Kápolnától jelzett, táblázott útvonal visz át Kisharsányba a Vylyan Pincészethez. A túra útvonal egyben a Palkonyai Dűlőfutás egyik szakasza is. 

7. Kerékpárral Palkonya körül 

Ha az aktív pihenés híve vagy fedezd fel kerékpárral a Villány-Siklósi Borút környező településeit, Közel vannak egymáshoz a borút települései, így a tekerés közben lesz alkalmad megállni Villánytól egészen Harkányig, Kisharsány, Nagyharsány, Villánykövesd mellett is.  Ezek a legjobb kerékpáros program lehetőségek Palkonya környékén:

1 órás biciklitúra Palkonya környékén:
PALKONYA – VILLÁNYKÖVESD – JAKABFALU – IVÁNBATTYÁN – PALKONYA

Indulj Palkonyáról és Villánykövesd irányába, útközben egy szép halastó és a Karasica-patak mellett haladhatsz. 
Villánykövesd látnivalói: érdemes megállni a védett pincesornál, ahol 100 pince és házikó emelkedik a domboldalban. A falut elhagyva a Fülemüle Csárdánál, balra kell fordulni Jakabfalu felé.
▸ Jakabfalu látnivalói: aprócska sváb település, jellegzetes régi sváb házakkal és skanzenbe illő portákkal. Jakabfalu híres háza egy sváb tájház, a Konrad-ház is. A falun végig tekerve a vége felé egy kis hídon áthaladva egy földes-útra térünk rá, amely elvezet bennünket az ivánbattyáni-tavakhoz.
Ivánbattyán látnivalói: picike zsákfalu, akár a Mi kis Falunk helyszíne is lehetne! A érdemes szusszanni egyet, mivel szép halastavakat alakítottak ki, horgászni is lehet. Ha kipihentétek magatokat, vedd az irányt vissza Palkonyára a betonos úton.

1 napos biciklitúra Palkonya környékén:
PALKONYA-ÚJPETRE-VOKÁNY-KISHARSÁNY-NAGYHARSÁNY-VILLÁNY-VILLÁNYKÖVESD-PALKONYA

Indulj Palkonyától Pécs felé, Újpetrére érkezel. A lejtő alján lévő elágazásnál Vókány felé vedd az irányt. Emelkedőkkel tarkított dimbes-dombos szakasz következik. Egy ideig felfelé kell tekerni, utána már pihenhetünk a lejtőkön. Siklós felé az utat követve egy T-elágazáshoz érve, balra kell menni. Nagytótfalu felé érdemes megállni a tájháznál. Tovább tekerve Kisharsányra érünk. 
Kisharsány látnivalói: csodáld meg a bájos borász falu tornácos parasztházait, majd tekerj fel a Fekete-hegyre a egy rövid pihenőre a Vylyan borászatnál. Gyönyörködj a panorámában és a lankás tájban egy pohár finom bor mellett! A borászatot elhagyva Palkonya irányába betonút vezet a szőlőbe. 1,5-2 km tekerés után jobbra megy egy új beton út Nagyharsányig.
Nagyharsány látnivalói: érdemes megnézni az 13. században épült református templomot és a szoborparkot – utóbbi a régi szársomlyói kőbánya volt, az itt található szabadtéri színpadon nyaranta előadásokat tartanak. 

Nagyharsányi szoborpark

Innen Villányba tekerhetünk tovább: érdemes megállni a városközpont pincéinél, enni egy finom lángost vagy beülni a jobbnál jobb pincék egyikébe (Polgár, Bock, Gere, Halasi a teljesség ignye nélkül) egy finom ebédre.  Ha borból is megárt a sok, inkább keresd fel a geológiai tanösvényt! 
Villányból Villánykövesd felé vedd az irányt, itt eltekersz majd a 100 pincéből álló védett pincesor mellett. Villánykövesdről Palkonyára vezet vissza az út a Karasica-patak mellett.

TIPP: Biciklit és elektromos biciklit Villányban lehet bérelni, Rent Bike Villány-nál, a bicikliket  kért időre házhoz hozzák Palkonyára is. Gyerekülés ingyenesen kérhető!

😍 Palkonyai szerelemhelyek pároddal, családoddal vagy akár egyedül

8. Sváb tájház és palkonyai védett házak 

Habár a község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi 53 présházból álló pincesor, az ékszerdoboz település a fehér-piros házikóinak fele is műemlék, homlokzatukat “Védett” feliratú kerámia díszíti.

A falu egyik leghíresebb épülete a helyi “skanzen”, a Sváb tájház, ahol megelevenednek a hagyományok. A faluban élő családok tárgyi örökségéből berendezett autentikus sváb szoba hitelesen mutatja be az egykori falusi élet részleteit. Páratlan kincsei miatt Palkonya 2007-ben az Európai Kulturális Falu címet is elnyerte – Magyarországon elsőként. 

9. Palkonyai Közösségi Herbárium

A Herbárium egy igazi közösségi zöld projekt, amiben a helyiek gonzoásában a természetben megtalálható gyógynövényeket, fűszernövényeket, gombákat és a  különleges mediterrán éghajlatnak köszönhető egyedi lepkefajtákat mutatják be. A projekt fő missziója az ismeretterjesztés, a gyermekek oktatása a növénytermesztésről és a természetes összetevőkről. 

10. Palkonyai halastavak

A palkonyai programok között a horgászat szerelmesei is találnak kedvükre valót: a falut körülölelő három nagy halastavat szabadon látogathatják, melyek gazdag madárvilága és nyugalma felüdülést nyújt a horgászni, kirándulni érkezőknek. 

11. Palkonyai gyerekprogramok

Túl a pincesoron is rengeteg kaland vár … különösen jó hír ez a lurkókkal érkezőknek! Palkonya központjában található fa játszótér az ide látogató gyerekek egyik kedvenc helye. Palkonya a családoknak is remek kikapcsolódást nyújt: Major Judit Kerámiaműhelyében  a helyi iparművész tart élménykorongozást és keramikus foglalkozásokat. A Sváb Tájszoba egyfajta helyi skanzenként nyújt betekintést a múltbéli életbe, itt hagyományőrző programokon lehet részt venni, a Közösségi Herbáriumban pedig számtalan növényt és lepkefajt lehet megismerni. A környező halastavak élővilágát is tanulmányozhatják a kicsik. 

Aktív programok gyerekekkel Palkonya környékén: 

Siklósi vár
  • Kerékpártúra: Nagyobb gyerekekkel bátran ajánljuk az 1-2 órás rövid biciklis túrát, a Palkonya – Villánykövesd – Jakabfalu – Ivánbattyán – Palkonya útvonalon. 
  • Lovaglás – Apró paták lovasklub: A Palkonyától 20 percnyire található siklósi lovasklub képzett oktatókkal és gyerekbarát környezettel, jó hangulattal kecsegtet. A gyerekek Shetland pónikon is lovagolhatnak. Vasárnaponként íjászattal várnak.
  • Lovaglás – Tenkes Kapitánya Lovastanya: a tanyasi hangulatú gyerekbarát lovarda egész évben előzetes egyeztetés alapján fogadja a lovakat szerető és a természetet kedvelő vendégeinket Siklóson. A gyerekeket játszótér várja. 
  • Siklósi vár: Az elmúlt évtizedben számos felújításon átesett Siklósi Vár állandó kiállításai mellett egy két éve megnyitott, interaktív „Játékországban” várja a kicsiket és nagyokat.
  • Harkány fürdő: Palkonyától nem messze van Harkányi Gyógyfürdő, ahol családi-, test-, turbolance, ufó-, valamint a kamikaze csúszdák rajongói akár egész nap korlátlanul hódolhatnak szenvedélyüknek 

Palkonyai szállás tippek

Palkonyha Panzió Speiz

Palkonya szállás tipp: Palkonyha Panzió Spájz

Itt te is megélheted a vidéki élet minden szépségét. Egy naplemente a tóparton, egy kemencében elkészített ételkülönlegesség, a pince mélyéről hozott legjobb villányi borok kíséretében igazán meghitt élmény.

Bogyólak Palkonya

A stílusos apartman Palkonyán, a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló műemlék pincesor közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

Parázs Vendégház Palkonya

Különleges egyedülálló régi sváb parasztházból átalakított vendégház Palkonyán a műemlék pincesor mellett a Hárshegyi Pincétől 50 méterre. Védett műemlék bungallóban élvezheted a palkonyai miliőt. A vendégházban a Hárshegyi Pince nedűivel megpakolt bortrezor is található! 

Borvirág Vendégház Palkonya

Autentikus vendégház a védett műemlék pincesoron, mely része és tagja a Villány-Siklósi Borútnak. Igény szerint falusi reggelit is kínálnak a vendégeknek. A Borvirág udvarán búbos kemence, faszenes grill és bogrács várja a szabadtéri sütést kedvelőket. Borrajongóknak a Vendégház saját boraiból tart borkóstolókat a Hárságyi Családi Pincészetben.

Foglalj szállást Palkonyára és fedezd fel a villányi borvidék ékszerdobozát a saját ritmusodban! 

Szállás Palkonyán >>

Szállás Villánykövesden >>

Szállás Villányban >>

(Képek: shutterstock, Szallas.hu, Dobronoki Mercédesz)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%