Budapest és környékeCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Világörökségi helyszínek Budapesten: Duna-part, Budai Várnegyed és Andrássy út

1 perces olvasási idő
Panoráma a Gellért-hegyről

Budapest utcáin sétálva lépten-nyomon műemléki épületekbe és történelmi jelentőségű helyekbe botlunk. De azt vajon tudjátok-e, hogy 3 terület, a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy út is az UNESCO Világörökségi helyszínek között szerepel?

Óriási megtiszteltetés és elismerés, ha egy különleges természeti csoda vagy történelmi épület az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll. A világ leghíresebb ilyen helyei többek között a Grand Canyon Nemzeti Park (USA), Róma, Velence és Firenze történelmi központja (Olaszország), a Machu Picchu történelmi területe (Peru) vagy a Kínai Nagyfal. Ebben az illusztris társaságban kapott helyet Magyarország 8 világörökségi helyszíne is, amelyek közül Budapest a Duna-parttal, a Budai Várnegyeddel és az Andrássy úttal képviselteti magát.

Budapesti panoráma

UNESCO Világörökségi helyszínek Budapesten

A Duna-partok panorámája

A Margit hídtól a Szabadság hídig terjedő világörökségi terület mind a budai, mind a pesti oldalon számtalan látnivalót ígér. A budai oldalon találjuk a Budai Várnegyed épületegyüttesét, míg a pesti oldal egyik legmeghatározóbb épülete a Steindl Imre által tervezett Parlament (Országház).

Világörökségi helyszínek Budapesten
Dunai naplemente, háttérben a Parlament

Különleges értéket képvisel a Magyar Tudományos Akadémia neoreneszánsz székháza, a Gresham palota (ma Four Seasons Hotel), amely a magyarországi szecesszió egyik remeke, a Pesti Vigadó, valamint a Fővám téri Vásárcsarnok. A város panorámájának részei a Budát és Pestet összekötő hidak, melyekből 4 tartozik a világörökségi területhez: a Margit híd, a Széchenyi Lánchíd (Buda és Pest első kőhídja), az Erzsébet híd és a Szabadság híd.

Világörökségi helyszínek Budapesten

TIPP: Ha tökéletes dunai panorámára vágysz, irány a Gellért-hegy!

Tudtad? A Cipők a Duna-parton c. holokauszt-emlékművet 2016-ban a világ 2. legjobb köztéri szobrának választották (www.architecturaldigest.com).

Foglalj Dunára néző, panorámás szálláshelyet! >>

Szallas.hu TIPP: OnRiver Hotels – MS Cézanne Budapest ****

A Budai Várnegyed

Középkori eredetű műemlékek és 17-18. századi lakóházak között sétálhatunk Budapest I. kerületében, a várnegyedben.

Világörökségi helyszínek Budapesten
A Budai Várnegyed a madarak szemével

A várfallal körülvett Várnegyed központjában a Nagyboldogasszony, ismertebb nevén Mátyás-templom áll, amelyet a 19. század végén neogót stílusban építettek át Schulek Frigyes tervei szerint. Szintén az ő munkáját dicséri a neoromán Halászbástya, amely az egykori budai várfalak helyén épület 1895 és 1902 között. A Budavári Palota egykor királyi palotaként működött, ma az Országos Széchenyi Könyvtárnak, a Budapesti Történeti Múzeumnak és a magyar Nemzeti Galériának ad helyet.

Világörökségi helyszínek Budapesten
Mátyás-templom

További látnivalók a várnegyedben:

  • Budavári Sikló
  • Várszínház
  • Hadtörténeti Intézet és Múzeum
  • Szent Miklós domonkos kolostor
  • Arany Sas Patikamúzeum
  • Sziklakórház

Foglalj szállást a Budai Várnegyed szívében! >>

Szallas.hu TIPP: Monastery Boutique Hotel Budapest ****

Az Andrássy út

Csaknem 2,5 km hosszan vezet keresztül a városon az Andrássy út, amelyet 1872-ben kezdtek el építeni, ünnepélyes átadására pedig 1885-ben került sor. Az akkori legkorszerűbb technikai megoldások alkalmazásával a sugárút szinte azonnal a világvárosok közé emelte Budapestet.

Világörökségi helyszínek Budapesten
A Magyar Állami Operaház épülete

Az Andrássy úton végig sétálva mindkét oldalon találunk izgalmas látnivalókat, elég csak az Ybl Miklós által tervezett Operaházra, a Divatcsarnok szecessziós épületére vagy a neoreneszánsz Zeneakadémiára gondolni, de a sugárút mentén találjuk a Városliget zöldjét is. A belvárosi főútként induló „Andrássy” fokozatosan tágul, zöldül és villákkal szegélyezett fasorként torkollik a Hősök terének együttesébe, amelyet a Millenniumi emlékmű, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok fog közre.

Világörökségi helyszínek Budapesten
Hősök tere

Tudtad? Az Andrássy út alatt ma is működik a kontinentális Európa első földalatti vasútja, amelyet 1896. május 3-án Ferenc József adott át a nagyközönségnek.

Foglalj szállást az Andrássy út környékén! >>

Szallas.hu TIPP: Opera Garden Hotel & Apartments Budapest

Összeszámolni is nehéz lenne, mennyi szépséget rejt fővárosunk akár a pesti, akár a budai oldalon. A világörökségi helyszínek pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik! Nem csoda, hogy fővárosunk egyre népszerűbb a külföldi turisták körében és idén elnyerte a rangos „European Best Destination 2019” díjat.

Még több budapesti program >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%