ÍzkalandBarátokkalNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásVidéki vendégségVidéki víkend

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében

6 perces olvasási idő

Magyarország méltán híres zamatos borairól, borvidékeit pedig behálózzák a jobbnál jobb borászatok. Szinte lehetetlen is mindet összegyűjteni, de mi azért teszünk egy kísérletet: az általunk ismert legjobb 88 hazai borászat most felsorakozik egyetlen térképen.

Ha utazást szerveztek valamelyik híres borvidékünkre, a kirándulás mellett ne hagyjátok ki a programból a borkóstolást sem!

88 hazai borászat és boros szálláshely

Ajánlatunk a Soproni borvidékről

Gaben Étterem Borbár & Vinotéka – Mosonmagyaróvár

Akik kulináris élményekkel tarkítanák mosonmagyaróvári pihenésüket, azoknak ajánljuk a hazánk első borvendéglőjeként számontartott Gaben Étterem Borbár & Vinotéka gazdag kínálatát. Nem csak a helyi borokból válogathatunk, mellettük az ország legjobb borászatainak termékei is szerepelnek a repertoárjukon. Éttermük is kiváló hírű, ráadásul figyelmet fordítanak a speciális diétát követők igényeire is, így számukra is több fogást kínálnak.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Gaben Étterem Borbár & Vinotéka – Mosonmagyaróvár

Tóth Pincészet Borház – Kőszeg

A pincészet hangulatos, zárt terasszal rendelkező borozója Kőszeg belvárosában található, így egy fárasztó városnézés után nem is találnánk jobb helyet, hogy kicsit megpihenjünk. Kóstolótermükben egy 2 órás borbemutató keretében megismerkedhetünk a kőszegi szőlőtermesztés hagyományával és betekintést nyerhetünk a borkészítés rejtelmeibe, miközben meg is kóstolhatjuk őket.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Tóth Pincészet Borház – Kőszeg

Városnézés Kőszegen:

Borkóstolás a Nagy-Somlói borvidéken

Várkapitány Pincészet – Doba

A Somlói vár tövében található 15 hektáros birtokon 4 pince található, melyek közül a központi Turul pince fölött kapott helyet a Makovecz Imre tervei alapján épült nagyon látványos borturisztikai vendégház. Ha valaki nem annyira szereti a borokat, viszont rajong az építészeti remekekért, akkor már csak emiatt is megéri egy látogatást tenni a Várkapitány Pincészetben.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Somlói vár

Ezeket a somlói borászatokat is ajánljuk:

  • Bogdán Birtok – Somlójenő
  • Barcza Pincészet – Somlóvásárhely

A Pannonhalmi borvidék neves borászatai

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma

A Pannonhalmi Főapátság számos látnivalóval várja az érdeklődőket, melyek közül az egyik legkedveltebb program az Apátsági Pincészet látogatása. A Szent Márton-hegy oldalában lévő 52 hektáros szőlőbirtokon ma már modern technológiával dolgozzák fel a szőlőt, de a borok minősége változatlan.

Pincelátogatásra előzetes jelentkezéssel van lehetőség, de a kóstolóteraszukon nyitvatartási időben bármikor szívesen fogadják a vendégeket.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Pannonhalmi Főapátság

Mindezek mellett lehetőség van borvidéki túrákon ismerkedni a környék borászataival és borkultúrájával. Ezekről ITT érhető el bővebb információ.

Gasztrotipp:

Hangyál Pincészet – Nyúl

Hangyál Balázs Héma-tetőn álló látványpincészetét a finom borok mellett a csodás körpanoráma miatt is érdemes útba ejteni. Innen még a Pannonhalmi Apátság is látható. A hely érdekessége, hogy a modern látványpincészet mellett meghagyták az egykori tanítóházat és a hozzá tartozó cselédházat is, valamint a birtokon áll a falu legöregebb cseresznyefája, ami már legalább 100 éves.

Ezeket a pincészeteket is érdemes felkeresni a térségben:

  • Babarczi Szőlőbirtok és Pince – Győrújbarát
  • Cseri Pincészet – Nyúl

Borászatok a Zalai borvidéken

Cezar Pincészet – Nagyrada

A Kis-Balaton önmagában is csodás program, nekünk pedig kifejezetten ősszel a kedvencünk. A szüreti időszaknál tökéletesebbet nem is találhatnánk a meglátogatására, és ha már a környéken járunk, érdemes egy pincelátogatást is betervezni. A kiváló borairól ismert Cezar Pincészet a Kis-Balaton szomszédságában található egy zalai szőlők által körülölelt birtokon. Szlogenjük: „Kis-Balaton, nagy borok”, ami tökéletesen jellemzi, hogy hazai és nemzetközi elismeréssel bíró boraik a Zalai borvidék büszkeségei. Borkóstolóikat 3 csomagban kínálják, ezek 3, 5 illetve 7 borból állnak.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Kányavári sziget

Ezeken a helyeken is zamatos zalai borokat kóstolhattok:

  • Medvebor Zalai Borászat – Zalaszentgrót
  • Bussay Pince – Csörnyeföld

Kóstoljatok a Balaton-felvidéki borvidéken

Aklan Családi Pince – Lesencetomaj

Lélegzetelállító panorámájú borkóstolóval várják a vendégeket, mely során a Balaton- felvidék ízes fehér-, rozé- és vörös borait kóstolhatják végig. Mindezek mellé saját húskészítményeiket és házi sajtjaikat kínálják. Különlegességeik közé tartoznak a gyógynövényekkel ízesített borok és a vörösborecetek.

Aki a Szallas.hu oldalán foglal szálláshelyet, a program árából 20% kedvezményt kap. Részletek ITT.

Egy finom ebédre és jó borra ide is érdemes betérni:

A híres Badacsonyi borvidék legjobb borászatai

A Badacsonyi borvidéket nem csak a borkedvelők körében nem kell bemutatni, akik ritkán isznak egy pohár bort, a zamatos badacsonyi finomságokat még ők is kedvelik. A térség tele van jobbnál-jobb kisebb és nagyobb borászatokkal, így a felsorolásunk nem teljes, de érdemes kipróbálni ezeket a helyeket.

Badacsonyi programajánlónk a finom borok mellé:

Pláne Badacsony borterasz – Badacsony

Az egész évben nyitva tartó borterasz kakukktojás a listán, mert nem egy konkrét borászat, de aki minél több pincészettel szeretne megismerkedni, annak kitűnő választás lesz a Pláne Badacsony. Bemutatkozójuk igazán találó: „A Badacsonyi borvidék válogatott borai, kóstolósorokkal, borkorcsolyákkal, egy kis mesével és kifejezetten jó kávéval. Kicsi és nagy, ismert és még ismeretlen pincék, de minden esetben kiváló történetek és még kiválóbb borok. Barátságos környezetben, kissé eldugva, de a kellős közepén mindennek.” Próbáljátok ki, ha mellé a Szallas.hu oldalán foglaltok szállást, akkor 10% kedvezményt is kaptok az italfogyasztás árából!

https://www.instagram.com/p/CD83yWoBsZe/?utm_source=ig_web_copy_link

Laposa Birtok – Badacsony

A Laposa Birtok egy igazi „gasztrobirtok”, melynek Frissteraszán izgalmas borokat, különleges burgereket, grill és halételeket, valamint friss salátákat kóstolhattok, nyaranta pedig még színvonalas programokkal is várnak. Hozzájuk tartozik a Szőlőhegy Bisztró, ami a „Farm to table” elv elkötelezett híve, így igyekeznek mindent alapanyagot helyi termelőktől beszerezni. Természetesen kihagyhatatlan a Borterasz, ahol a szőlőbirtok zamatos borai mellett más finomságok is kóstolhatók, sőt, borvacsorákon is részt vehetnek az érdeklődők. Akik kíváncsiak a szüretre, azoknak érdemes szeptember végére időzíteni a látogatást.

https://www.instagram.com/p/CEJh3n6KgD9/?utm_source=ig_web_copy_link

Sipos Borház – Badacsonyörs

Az előzetes bejelentkezéssel végigjárható borkóstolóik nem mindennapi élményeket ígérnek. A pincelátogatással és finom falatkákkal kiegészített program minimum 5 főtől indul, és igény szerint borvacsora is kérhető. A helyszínen szállást is foglalhatsz, részletek a cikk végén található szállásajánlóban!

Folly Arborétum és Borászat – Badacsonyörs

A Folly család egy igazán egyedülálló helyet hozott létre a Badacsonyban, aminek felkeresése egy komplett, egész napos családi program. Százéves cédrusok árnyékában pihenve élvezhetjük a csodás balatoni panorámát, ízletes borokat kóstolhatunk (a kisebbek pedig zamatos szörpöket), melyeket a Folly család maga készít, és éttermükben az egész család találhat kedvére való fogást. A kellemes arborétumi séta mellett a kicsik nagy kedvence a tágas játszótér, ahol a környezetbe illő fa játékelemek várják őket.

https://www.instagram.com/p/CEexiIiBMZt/?utm_source=ig_web_copy_link

Ezeket a borászatokat ajánljuk még a Badacsonyi borvidéken:

  • SkizoBor – Badacsonytördemic
  • Borbély Családi Pincészet – Badacsonytomaj
  • Fata Pince – Badacsonytomaj
  • Németh Pince – Badacsony
  • Váli Pincészet – Badacsonyörs
  • Varga Pincészet – Badacsonyörs
  • Csanádi Pincészet – Badacsonyörs
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Badacsonyörs

Badacsonyi szállásajánlónk:

Látogatás a Balatonfüred-Csopaki borvidéken

Petrányi Pince és Borterasz – Csopak

2015-ben nyitották meg a Szitahegyen található birtokukhoz tartozó borteraszt, így már csodás panoráma mellett van lehetőségük a látogatóknak megkóstolni a Petrányi család borait. Kétféle kóstolócsomag közül lehet választani, a kényelmesebbeknek ajánljuk az ültetett borkóstolót a teraszon, az aktívabbaknak pedig a birtokbejárással egybekötött kóstolót. Akik vezetnek, a bor helyett kérhetik szörppel a programot. A Szallas.hu oldalán foglalók 15% kedvezményt kapnak a borkóstoló árából.

https://www.instagram.com/p/CEbovaChwEF/?utm_source=ig_web_copy_link

Borászatok a Balatonboglári borvidéken

Ösztön Pince – Balatonszárszó

A fiatal borászat 2019-ben indult hódító útjára, de hamar megszerették a Szárszóra látogató, borkedvelő utazók. A takaros kis présháznak köszönhetően kifejezetten hangulatos a hely. A borkóstolás időpont egyeztetéssel lehetséges.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Ösztön Pince – Balatonszárszó

Konyári Pincészet – Balatonlelle

A Dél-Balaton egyik legismertebb pincészeteként tartják számon a Konyári Pincészetet, melynek egyik leglátványosabb része a Báró Majthényi György által építtetett gyönyörű, téglaboltozatú pince.

Ajánlatunk a Móri borvidékről

Geszler Családi Pincészet – Mór

A Geszler Családi Pincészet egy tradicionális és egy modern részleggel is várja a látogatókat, de összehasonlításképpen érdemes akár mindkettőt felkeresni. A Geszler Családi Borászat a Móri borvidék egyik legeredményesebb borászata számos elismeréssel a zsebükben. Márciustól decemberig szombat esténként nyitott pincével várják a borbarátokat, de a borkóstolón való részvételre előzetes jelentkezés után bármikor van lehetőség. A kóstolás kiegészíthető pincelátogatással és kérhető mellé hideg és meleg étel. Külön kiemelendő, hogy pincéjük akadálymentesített, így tényleg bárki előtt nyitva állnak.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Geszler Családi Pincészet – Mór

Csetvei Pincészet – Mór

A Vénhegy lábánál található borászathoz takaros kis sváb pincék mellett vezet az út, így ez már önmagában is élmény. Aki ide ellátogat, az a finom borok mellett megcsodálhatja Csetvei Krisztina borász édesanyjának bronz kisplasztikáit és kerámia szobrait is, melyek a pincét díszítik. A helynek még saját őrangyala is van, Szent Borbála, aki szintén az ő alkotása. A Szallas.hu oldalán foglalók a palackos borok árából 20% kedvezményt kapnak. Részletek ITT.

https://www.instagram.com/p/CE7U2DThSNN/?utm_source=ig_web_copy_link

Brigád Pince – Mór

A borászat néhány lelkes fiatal kísérletével kezdődött, akik elkészítették első saját borukat, az Ezerjót. A brigád lelkesedése azóta is töretlen, és egyre népszerűbb pincészetükre már a Mór környékére látogatók is felfigyeltek. Borkóstolás előzetes bejelentkezéssel lehetséges.

Programajánlónk a környéken:

Az Etyek-Budai borvidék neves pincészetei

Etyeki Kúria Borgazdaság – Etyek, Öreghegy

Az Etyeki Kúria Borgazdaság már 1996 óta a borvidék egyik vezető borászata, emellett pedig a gasztroturizmusban is előkelő helyet foglal el. Vinotékájában lehetőség van borkóstolásra, de rendezvényhelyszínként is bérelhető, mint ahogyan a 150 éves Sváb pince, a Borbíráló terem és az exkluzív Pavilon is.

https://www.instagram.com/p/CADglSHA_sI/?utm_source=ig_web_copy_link

Rókusfalvy Birtok – Etyek

A Rókusfalvy Birtok 4 vagy 6 boros kóstolóit autentikus környezetben, a présházban, vagy a szőlőskertben tartják, mellé pedig frissen sült házi pogácsát kínálnak. Előzetes bejelentkezés szükséges!

https://www.instagram.com/p/CEUkucSpKDO/?utm_source=ig_web_copy_link

Hernyák Birtok – Etyek, Öreghegy

A Hernyák Birtokon 3 borkóstoló teremben akár nagyobb társaságok is ismerkedhetnek a helyi borokkal, Füvészkertjüket pedig akár 100 fős céges vagy családi rendezvények lebonyolítására is ajánlják. A csodás környezetben lévő birtok programkínálata igen színes, a borkóstolók mellett akár főzőkurzusokon is részt lehet venni.

https://www.instagram.com/p/B02iQ9bh6JA/?utm_source=ig_web_copy_link

Bálint Borárium – Pázmánd

„Egy varázslatos helyszín, ahol megnyílik Nagyi kamrája, ahol a pincékben, spájzokban tartott csemegék titkai feltárulnak, ahol a kemencében készített helyi ételek zamatát nem lehet utánozni, ahol a nap érlelte helyi gyümölcsök, zöldségek kerülnek az asztalra vagy hagyományos módon alakulnak át eltartható finomságokká, akár a résztvevők aktív közreműködésével is.”

A Velencei-tavi kirándulás egyik csodás állomása lehet a pázmándi Bálint Borárium, ahol a gasztronómia szerelmeseit számtalan finomság várja, és ez alatt nem csak a zamatos borokat értjük, hanem a finom, házias ételeket is.

88 hazai borászat és különleges boros szálláshely a Szallas.hu nagy térképes gyűjteményében
Bálint Borárium – Pázmánd

Ezeket a borászatokat ajánljuk még Etyeken:

  • Anonym Pince – Etyek, Öreghegy
  • Pécseli Pince – Etyek
  • Haraszthy Pincészet – Etyek
  • Fetzer Pince – Etyek

Ajánlatunk a Szekszárdi borvidékről

Garay Élménypince – Szekszárd

Több, mint 30 környékbeli borászat borait és kézműves termékeit kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg itt, miközben mindent megtudhatunk, amit a szőlőtermesztésről és a borkészítésről tudni érdemes. A kiállításokat önállóan, audio guide-ok segítségével járhatjuk végig az Élménypincében kialakított interaktív borúton.

Garay Élménypince – Szekszárd

Kihagyhatatlan borház a Pécsi borvidéken

Tüke Borház – Pécs

Ha közelebbről is szeretnénk megismerkedni a kiváló pécsi borokkal, akkor a legtökéletesebb választás a Tüke Borház, ahol műemléki környezetben kóstolhatjuk a legjobb helyi borászatok nedűit, és mellé még finom ételekkel is kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat.

A Szallas.hu oldalán szállást foglalók 10% kedvezményt kapnak a fogyasztás árából.

Tüke Borház – Pécs

A borkóstolás mellé ajánlhatunk egy kis városnézős programot?

Borászatok a Villányi borvidéken

Gergen Birtok – Siklós

A szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó birtokon nem csak a borkedvelők kóstolhatnak, akik előnyben részesítik a pálinkaféléket, itt azok is megtalálják az ízlésükhöz passzoló italt. A pincészet Siklós – Máriagyűdön, a kegytemplom közvetlen közelében található, és még szuper kirándulóhelyek is vannak a közelben.

https://www.instagram.com/p/CFBkDoChDfn/?utm_source=ig_web_copy_link

Grócz Pincészet – Siklós

A Tenkes-hegy déli oldalán található családias hangulatú pincészetben nyolcféle bor kóstolására van lehetőség. Itt nem probléma az sem, ha valaki vezet, mert a „háztól házig” szolgáltatásuknak köszönhetően végre a sofőrnek sem kell kimaradni a jóból! 6 főtől lehetőség van privát kóstolásra, egyébként szervezett borkóstolókon vehetünk részt előzetes bejelentkezés után.

Grócz Pincészet – Siklós

Vinatus Pince és Fogadó – Villány

A Vinatus Pincészet 4 borkóstolót kínál, melyet az ódon gótikus stílusban épült pincéjükben tartanak igazán hangulatos környezetben. A hely előnye, hogy akár helyben is foglalhatunk szállást, így nem fog fejtörést okozni, hogy a borkóstolás után hogyan jussunk vissza a szállásunkra.

https://www.instagram.com/p/CBXnfRjpiB8/?utm_source=ig_web_copy_link

Ezeket a pincészeteteket is érdemes kipróbálni, ha Villányban és környékén jártok:

  • Sauska Pincészet – Villány
  • Gere Attila Pincészete – Villány
  • Mokos Pincészet – Palkonya
  • Hárságyi Pince – Palkonya
  • Haraszti Családi Pincészet – Palkonya

Palkonyáról, és hangulatos pincesoráról itt olvashattok bővebben:

A Hajós-Bajai borvidék legkedveltebb borászata

Koch Borászat – Borota

Koch Csaba 2019-ben megkapta az Év Bortermelője címet, ami garancia arra, hogy náluk csakis kiváló minőségű borokat kóstolhatnak a vendégek. Vacsorával egybekötött pezsgő és borkóstolóik nagy népszerűségnek örvendenek a borkedvelők körében.

https://www.instagram.com/p/CE9kIKEqERd/?utm_source=ig_web_copy_link

Ezeket a borászatokat ajánljuk a Kunsági borvidékről

Kökény és Fia Családi Borászat – Cegléd

A ceglédi borászatot nem csupán a finom borok miatt érdemes felkeresni, mert emellett még rengeteg meglepetést tartogat. Érdemes például kipróbálni a farmkonyhájukat, ami a környék egyik legizgalmasabb étterme. A borászat nem egy szimpla szőlőskert pincével, sokkal inkább mesebeli kert, ahol családi rendezvények lebonyolítására is van lehetőség.

https://www.instagram.com/p/CBJd6MZsGW2/?utm_source=ig_web_copy_link

Jónás Borászat – Csengele

Kakukktojás a borászatokat felsorakoztató listánkon, ám mégis itt a helye, hiszen a kiváló minőségű gyümölcsborok csak színesítik az egyébként is sokoldalú felsorolást. Kerti borozójukban hétvégente várják az érdeklődőket, és lehetőség van pincelátogatással egybekötött borkóstolásra is.

https://www.instagram.com/p/BuWU4vil0vX/?utm_source=ig_web_copy_link

Ezeket a borászatokat is érdemes felkeresni a Kunsági borvidéken:

  • Molnár Családi Borászat – Cegléd
  • Gedeon Birtok – Izsák
  • Dósai Pince – Kiskunmajsa
  • Csanádi Szőlőbirtok – Császártöltés

Ajánlatunk a Mátrai borvidékről

Kerekes Szőlőbirtok és Pince – Gyöngyöstarján

A család már generációk óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik, első sorban fehér szőlőből készítik a finomságaikat. Borkóstolóik mindig sikert aratnak, ezért ha Gyöngyös környékén jártok, érdemes felvenni velük a kapcsolatot.

Gyöngyösi programajánlónk az egész család számára:

Az Egri borvidék verhetetlen borászatai

Kovács Nimród Borászat – Eger

Borkóstolásaikra előzetes bejelentkezéssel hétköznap és hétvégén is van lehetőség. A másfél-két órás kóstolótúrák alatt nem csak páratlan ízélménnyel gazdagodnak az érdeklődők, hanem számos érdekes történetet is megismerhetnek a borászatról.

Kovács Nimród Borászat – Eger

Sike Borászat – Eger

Sike Tamás pincészete is az ország egyik talán leghíresebb pincesorán található az egri Szépasszony-völgyben. Az itt található pincék végigtesztelése már önmagában felér egy bortúrával, de a 3 fürtös minősítéssel bíró pincében szívesen állnak a vendégek rendelkezésére. Nagyobb csoportoknak előzetes jelentkezés után tudnak kóstolót tartani, az egyéni vendégek pedig bármikor kipróbálhatják a pincészet termékeit.

Ostoros Borbár – Eger

Az Ostoros Borbár borai sok üzlet polcán megtalálhatók, mégis érdemes ide betérni egy kis kóstolóra, mert olyan különlegességeket is megízlelhetünk, amik kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.

Ostoros Borbár – Eger

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok – Noszvaj

A Thummerer Vilmos által alapított pincészetet a borkedvelőknek nem kell külön bemutatni, hiszen hazai és nemzetközi borversenyeken is számos díjat bezsebeltek, de ami a legfontosabb, hogy a vendégek elismerését is kivívták maguknak.

https://www.instagram.com/p/CAKnC8rgUz9/?utm_source=ig_web_copy_link

Ezeket az Eger környéki borászatokat is érdemes kipróbálni:

  • St. Andrea Szőlőbirtok – Egerszalók
  • Egri Korona Borház és Wellness Hotel – Demjén
  • Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok – Eger
  • Eszterházy Szőlőbirtok – Eger
  • Kiss Pincészet – Eger
  • Tóth Ferenc Pincészete – Eger
  • Juhász Pincészet – Eger
  • Hagymási Pince – Eger
  • Greg-Vin Pincészet – Eger
  • Molnár Pincészet – Eger
  • Farsang Pincészet – Eger
  • Besenyei Borház – Andornaktálya

Ajánlatunk a Tokaji borvidékről

Espák Pince – Hercegkút

Hercegkútra még annak is megéri ellátogatni, aki nem kifejezetten borozni szeretne, ugyanis a riolitba vájt pincesorok látványa igazi különlegesség, sőt 2002 óta a Világörökség részét is képezik. Espák Pál borász kóstolópincéje a Kőporosi pincesoron található. Az élményt csak tovább fokozza, hogy a pincében található fatüzelésű kemencében hagyományos sváb ételeket is készítenek, így nem csak a szomjunkat olthatjuk itt.

https://www.instagram.com/p/BwwOn33gk8G/?utm_source=ig_web_copy_link

Götz Pincészet – Hercegkút

A Gombos-hegyi pincesor Hercegkút másik büszkesége a Kőhegyi mellett, ahol szintén fantasztikus borászatok sorakoznak. Itt találhatók a Götz család kóstoló- és érlelőpincéi is. A látogatás előzetes bejelentkezéssel lehetséges, és a borkóstolás mellett lehetőség nyílik bepillantást nyerni a palackozó üzemben folyó munkába is.

Götz Pincészet – Hercegkút

Illés Pince – Erdőbénye

A festői szépségű Erdőbényén található pincészetben nem csupán kóstolhatunk, hanem egy kisebb kiállítást is megtekinthetünk szőlészeti-borászati tárgyakból, valamint őslénylenyomatokból. 3, 6 és 9 boros kóstolóra van lehetőség, és amiatt sem kell aggódni, hogy autóba kell utána ülni, mert még taxit is tudnak biztosítani, ha van rá igény.

A borkóstolók árából a Szallas.hu oldalán foglalók 25% kedvezményt kapnak.

Illés Pince – Erdőbénye

Bardon Borászat – Erdőbénye

Igazán különleges borászatról van szó, ahol a tokaji és francia hagyományokat ötvözve készülnek az isteni tokaji borok. Vendégeket csak előzetes bejelentkezés után tudnak fogadni, ezért programtervezésnél érdemes erre figyelni.

Dereszla Vinotéka és Pincelabirintus – Bodrogkeresztúr

A Tokaj-Hegyalján található pincészet egy igazi történelmi ritkaság, ugyanis a pincefalában egy ágyúgolyó látható, amit a császári hadak 1849-ben lőttek ki. Ez még nem minden, ugyanis a világháború idején óvóhelyként funkcionált, ma viszont már eredeti rendeltetésének megfelelően finomabbnál finomabb boroknak ad helyet. A borkedvelőket rengeteg programmal várják, a hagyományos borkóstolók mellett akár céges rendezvények is tarthatók a pincerendszerben, tartanak borlovag próbát és borkészítési mesterkurzust, borpiknikeket rendeznek, és a szüreti programjuk is megér egy kirándulást.

https://www.instagram.com/p/CBGeg5KB0Aj/?utm_source=ig_web_copy_link

Hímesudvar Pincészet – Tokaj

Aki ragaszkodik ahhoz, hogy a tokaji borokat Tokajon kóstolja meg, azoknak rögtön három helyet is ajánlunk, melyek közül az egyik leghangulatosabb a Hímesudvar Pincészet. A Szapolyai János által építtetett vadászház, ami a pincészetnek helyet ad már önmagában is gyönyörű. Ez bármikor látogatható nyitvatartási időben, de ajánljuk, hogy jelentkezzetek be egy borkóstolásra és birtoklátogatásra is. Itt igazán egyedi borokat vásárolhattok, melyek címkéje sorszámozott, és kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.

https://www.instagram.com/p/B_7paL_AHbH/?utm_source=ig_web_copy_link

Borostyán Borszaküzlet és Borozó – Tokaj

A Borostyán Pincészet mintaboltja Tokaj óvárosában található, így ide akár a városnéző séta közben is betérhetünk egy kis pihenésre, felfrissülésre. Innen nem messze található a 350 éves, kétszintes pincerendszer, ahol kialakítottak egy borozót is, hogy vásárlás előtt lehetőség legyen kóstolni is. 

Rákóczi Pince – Tokaj

A Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtokhoz tartozó pince egy igazi közösségi tér, mely a környék legnagyobb földalatti lovagtermének is helyet ad. Ma már lovagok nem ülik itt körbe a kerekasztalt, de színvonalas boros rendezvények helyszíneként is megállja a helyét. A pince felett egy borbisztró és terasz található, ahová bárki betérhet egy jó borra.

Rákóczi Pince – Tokaj

Még néhány szuper borászat a Tokaji borvidéken:

  • Béres Szőlőbirtok – Erdőbénye
  • Budaházy Szőlőbirtok – Mád
  • Holdvölgy Pincerendszer – Mád
  • Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Mezőzombor

Tokajra érdemes időt szánni, nézzétek meg programajánlóinkat is:

Kihagyhatatlan pincészet a fővárosban

Faust Borpince – Budapest

A helyet első sorban azoknak ajánljuk, akik több borvidék és neves pincészet borait szeretnék megkóstolni, itt ugyanis közel 70 féléből lehet válogatni.

Szállások országszerte, ahol nem csak jót pihenhetsz, de még finom borokat is kóstolhatsz

Hotel Bonvino Badacsony – Badacsonytomaj

Bacchus Apartman-Borbarlang Vinotéka – Badacsony

Sipos Borház és Vendégház – Badacsonytomaj

Kostel Panzió – Kesztölc

Vinorell Apartman – Etyek

Flamingó Borház Panzió – Etyek

Troszt Pince és Apartman – Villány

Vinatus Pince és Fogadó – Villány

Hotel Merops Mészáros – Szekszárd

Pincelakat Borház és Szálloda – Császártöltés

Egri Korona Borház, Borfalu és Wellness Hotel – Demjén

Hotel Korona Wellness Rendezvény & Borszálloda – Eger

Gróf Degenfeld Kastélyszálló – Tarcal

Hotel Botrytis – Mád

Ha bővebben is érdekelnek a borhotelek és borszállások, ezeket a cikkeket ajánljuk:

Neked van már programod az őszre? Ha szereted a jó borokat, és a hangulatos borospincéket, válogass a gyűjteményből!

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
67%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
33%