Kastélyok és várakBarátokkalCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokKutyás-cicás tekergésRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásToplisták

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék

5 perces olvasási idő

Bár Magyarországon sincs hiány kastélyokban és várakban (ld. kisnánai vár a XI. századból), ha azonban néha kitekintünk a határokon túlra, például a Felvidékre, ott is számos történelmi-irodalmi jelentőségű várossal, várral, kastéllyal találkozhatunk. Ezek közül a legtöbb még ma is erőt sugároz, de ne feledkezzünk el a szlovákiai várak magas hegyen álló romjairól sem, amelyek értünk, az utókorért haltak meg. 

A felvidéki Kiscsoltón (mai Szlovákiában) született Mikszáth Kálmán író is rajongott ezért a vidékért, a következő szlovákiai várak egész biztos, hogy őt is megihlették volna.

Szlovákiai várak, amiket látnod kell

A gácsi várkastély

A II. világháború alatt kifosztott, majd magára hagyott gácsi várkastélyt 2016-ra felújították, és ma már a nagyközönség rendelkezésére áll. A Losonctól 7 km-re lévő hat saroktornyos várkastélyt a Forgách család lakta 1932-ig. A magányos erdős dombon fekvő vár panorámája egyenesen meseszép!

A környék 15 faluja, a Magas-Tátra néhány csúcsa lenyűgöző látvány a kastély bármely emeleti ablakából. A kastélyhoz 13 hektár erdőség és mesterséges tó is tartozik. Történelmisége pedig jelentős, már a 12. században jegyezték, majd volt Mátyás király tulajdonában, birtokolták a Losoncziak, végül a Forgách családhoz tartozott.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
A gácsi várkastély

Szálláshelyek Gács közelében, a határon innen és túl:

Tarnócz Vendégház Ipolytarnóc

Kristálytiszta levegőn, erdei környezetben vár a vendégház, melynek közelében várak, kastélyok, túraútvonalak és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont is megtalálható. A kertben filagória és szalonnasütő is helyet kapott. A konyha használata közös! 

Apartmánlučenec Lučenec

Ez a komfortos apartman klassz helyen, Losonc központjában található, csupán 8 km-re a Gácsi Várkastélytól. A tulaj magyarul is beszél.

Kállai vináreň a penzión Fiľakovo

Kellemes hangulatú, új építésű panzió, ami szaunával és saját étteremmel-borozóval várja azokat, akik a környéken szeretnének kirándulni. Kb. 25 perc autózással ott is vagytok Gács váránál!

Tamás Bátya Kunyhója Szécsényfelfalu

Két ház és egy mesés kert áll rendelkezésetekre, ez utóbbiban lehetőség van ping-pongra, mini golfra, bográcsozásra, de van egy pici halastó és játszótér is. Kutya-macska ingyenesen bevihető! Gács vára kb. 45 perc autóval, Szécsény vára viszont csak 10 perc.

Gótikus várárok Nyitrán

A Felvidéken számos, a magyar történelemhez szervesen kötődő emlékhely létezik és látogatható. Így a tatárjárás után kialakított északi védelmi rendszer egykori bástyái ma is mutatják magukat, bár nem eredeti formájukban.

Viszont ha Nyitrán járunk, meg kell néznünk a középkorban is fontos védelmi funkciót betöltő várárkot. 2011-ben, egy jelentős felújításon ment keresztül, ami során új szerepben díszeleg és amfiteátrumként működik tovább. Nyáron filmvetítéseket és szabadtéri koncerteket rendeznek itt.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Nyitrai várkastély

Szuper szállások Nyitrán:

Penzion PKO Nitra

A belvárosban, mégis csendes helyen, egy kis park mellett található a panzió, melynek tágas szobáiban jól fog esni a pihenés egy városnézéssel töltött nap után. Akár félpanziós ellátást is kérhettek!

Penzion Toscana Nitra

A kényelmes szobák és a bőséges reggeli mellett az is a szállás mellett szól, hogy nagyon közel van Nyitra látnivalóihoz, és a kutyust sem kell otthon hagyni, mert ingyen elszállásolható!

Hotel Capital Nitra ****

A vártól rövid sétatávolságra egy igazán exkluzív hotel csábít pihenésre. Ízléses szobák, saját étterem, wellness részleg – nem fog csalódást okozni!

Agro Complex Apartments Nitra

Ha modern, stílusos szállást kerestek Nyitrán, ez kiváló választás: remekül felszerelt apartmanokba foglalhattok, jó időben pedig a kulturált tetőkertbe is kiülhettek lazítani egy kicsit.

A késmárki vár

Váraink sokszor rejtenek titkokat, és igazán izgalmas, amikor felfedhetünk valami újat. Így van ez a Thököly család tulajdonában lévő, a Magas-Tátra alatti Késmárk város látványosságával is.

A legenda szerint Laszky Albert várúr a vártoronyba záratta hat évre feleségét, Beátát, aki urának beleegyezése nélkül lovagolt ki nemesek társaságában a közeli Tátrába. Szóbeszéd szerint a „fekete úrnő” szelleme azóta is kísért a falak között. Az ovális alaprajzú kastély a reneszánsz legszebb emlékeit őrzi, a pártázatos, sgrafitto díszes bástyát a városra néző déli falon.

A vár és maga a város a Magas-Tátra szerelmeseinek egyik központja lehet, remek túraútvonalakkal és reneszánsz-barokk hangulatú városrészleteivel igazi csoda Szlovákiában.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Késmárki vár

Kényelmes késmárki szálláshelyek:

Ubytovanie u Maroša Kežmarok

Sétatávolságra található a vártól ez a 6 szobás, barátságos szálláshely. Az udvaron játszótér várja a kölyköket, és még szauna is van!

Penzion Leibic Kežmarok

Olyan lemondási díj és előrefizetés nélküli szállást kerestek, ahol az ár tartalmazza a reggelit, és elérhető közelségben van a város látnivalóitól? Meg is találtátok! 

Hotel Hviezdoslav Kežmarok

Ha valami luxusabbra vágytok, íme! Wellness részleg, királyi kényelem, gasztro-különlegességek, bowling, figyelmes személyzet – itt minden van, a ti dolgotok csak a pihenés.

Penzion Berg Kežmarok

Késmárk szívében hívogat ez az ízléses és színvonalas panzió, saját étteremmel, és 8 családias hangulatú szobával.

A zsolnai vár

A zsolnai térség mindig is fontos volt, közigazgatási, ipari, oktatási, egyházi központnak számított. Még Károly Róbert emelte királyi városi rangra 1321-ben, s mint ilyen, számos kiváltságot élvezett.

Itt találhatjuk az eredetileg vízi várnak épült zsolnai várat is, amelynek első írásos emléke 1323-ból származik. A település és a vár a 17. században élte virágkorát, pl. elsőként építettek facsövekből vízhálózatot, napjainkban a Zsolna Vágvölgyi Múzeumának székhelye.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Zsolnai vár

TOP zsolnai szálláshelyek a vár közelében:

Penzión Central Park Žilina

Szállodai minőséggel kecsegtet a panzió, ahol a napi program előtt bőséges reggelivel tankolhattok fel, este pedig lazításképpen a medencékben ázhattok egyet.

Ubytovanie Aclub Žilina

4 darab egyszerű, de kényelmes szobában pihenhettek meg, Zsolna látnivalói pedig mind elérhető közelségben várják, hogy felfedezzétek őket. 

Hotel MAJOVEY Žilina II

A folyópart és vonatállomás szomszédságában található hotel 14, bájosan régimódi stílusú szobával fogadja a vendégeket, az ár tartalmazza a reggelit is.

Penzión a ubytovňa Tavros Žilina

Ez a négy szobás panzió akár nagyobb családoknak is megfelelő lehet, mert akad köztük 8 férőhelyes is. Zsolna látnivalói mind könnyedén elérhetők innen.

A trencséni vár

A trencséni vár Európa egyik legnagyobb és legszebb vára. A feljegyzések szerint, már a 11. században is királyi vár és város volt. A határ menti védelmi rendszer kialakításakor és a török betörések idejében stratégia szempontból nélkülözhetetlen volt.

Számos nemesi család birtokában volt, mint pl. a Csákok, vagy az Illésházy család. Egy szerelmi monda is kötődik a várhoz, miszerint a vár egyik ura a török idejében Zápolyai István volt, aki fogságba ejtette a gyönyörű török hercegnőt, Fatimát. Omar, a török herceg, aki Fatimát szerette, négy évig volt kénytelen a sziklát vájni, amíg vizet tudott vinni a vár urának és Fatimával együtt szabadon lett bocsátva.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Trencsén vára

Klassz trencséni szállások:

Penzión Tiberia Trenčín

A Trencséni vártól 1 km-re található a panzióba, melynek svédasztalos reggelijét nagyon dicsérik a vendégek. Összesen 6 szobával és 1 apartmannal rendelkezik a szállás.

Old Town Apartment 2 Trenčín

Ha szeretnétek szuper megközelítésű helyre foglalni, íme: a vártól 5-10 perc sétára, a központban fekszik ez a 3 fős, modern stílusú apartman!

Penzión Magnólia Trenčín

Kereken 10 szobával és gazdag reggelivel várnak a Magnólia panzióban, ahonnan bő fél óra sétával eléritek a Trencséni várat is.

Hotel S.O.G. Trenčín ****

Mivel csak 7 szobával rendelkezik a hotel, így nyugodt, csendes pihenésben lehet részetek, amihez csak bónusz a szauna. Kérhettek reggelis ellátást is! 

A csejtei vár

A csejtei vár és várdomb a Kárpátok titokzatos várkastélyai közé tartozik. A vár egykori úrnője, Báthori Erzsébet „vérgrófnő” kegyetlen tetteiről, gyilkosságairól híresült el, és rémképe a várra is rányomta bélyegét. Érdekes hely ez, a történelem számos nyomát hagyta itt, mint ahogy a várudvarban és a vár közelében végzett ásatásoknál is kiderült, hogy már az ókorban is lakott hely volt.

A Kis-Kárpátok ölelésében lévő település és vár romjai azonban ma már békésen magasodnak a tájban, és az itt tapasztalható körpanoráma minden egykori legendát felülír, ha ellátogatunk erre a tájra.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Csejtei vár

Csejtei és környékbeli szállások: 

Pivnička pod Čachtickým hradom Čachtice

Itt nem a sablonos, tipikus dizájn fogad, az biztos: egyedi stílusú szobákban alhattok, és ha kéritek, étkezhettek a szállás saját éttermében is. Csejte vára kis gyaloglással elérhető.

Hotel Diana Nové Mesto nad Váhom ***

A kényelem garantált, hála a kifejezetten tágas szobáknak. Lemondási díj nincs! Csejte vára 9 km-re fekszik a szálláshelytől. 

Pension Hellene Relax Club Piešťany

100% pénzügyi garanciával foglalnátok, de azért wellness is legyen? Ez tökéletes választás; se lemondási díj, se előrefizetés nincs, van helyette beltéri medence, és számos látnivaló a közelben!

Pension Danninger Piešťany

Bent otthoni kényelem és kifogástalan felszereltség fogad, kint pedig ápolt udvarhelyiség és filagória vár. A gyógyvizű Pöstyén Fürdő 10 perc sétára található, a Csejtei vár pedig jó fél óra autóval.

A biccsei várkastély

Igaz, hogy nem kifejezetten vár, de higgyétek el, hogy ti sem mennétek el mellette! Ugyanis, a Thurzó család parancsára épített kastély, a felvidék legszebb, eredeti állapotában megőrzött reneszánsz kastélya. Szlovákia reneszánsz kincsének is nevezik, amely a régebbi, gótikus alapzatú vízvár helyére épült, 1571 és 1574 között.

Árkádok virágos hangulata, centrális udvara, a várudvaron levő árkádok falain hercegeket ábrázoló falfestmények igazi romantikát teremtenek. Illetve itt található Szlovákiában a maga nemében egyedülálló, Házasságkötő palota, amelyet 1601-ben, Thurzó György magyar nádor építtetett. A palotában rendezték hét lányának lakodalmi ünnepségeit.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Thurzó kastély, Nagybiccse

Hangulatos szálláshelyek a biccsei várkastély környékén

Penzión Martinov Dvor Teplička nad Váhom

Elragadó, vidékies szálláshely, ahol szobát vagy apartmant is foglalhattok. A kertben tudtok grillezni, a reggelit pedig már tartalmazza az ár. A biccsei vár 20 perc autóval.

Penzión Daniela Rajecké Teplice

Roppant előnyös helyen található a 9 szobás panzió, egyrészt a békés, zöld környezet miatt, másrészt mert bőven akad látnivaló a közelben. A biccsei várhoz azonban egy fél órát autózni kell.

Hotel Gino Park Palace Považská Bystrica ****

Erdők mellett, hegyek ölelésében, tiszta levegőn található a hotel, aminek az exkluzív enteriőre garantálja a nem mindennapi kikapcsolódást! A környéken számos kirándulási lehetőség akad, és wellness szolgáltatásokat is nyújtanak.

Piano apartments – Licity Žilina

Mintha egy lakberendezési magazin ihlette volna a szobák modern, ízléses berendezését! Összesen 14 apartmanban fogadják a vendégeket. Nem csak a biccsei várkastélyt nézhetitek meg, ha ide foglaltok, hanem a fentebb említett Zsolnai várat is.

A pozsonyi vár

A történelmi jelentőségű Pozsony dunai hangulata, méltóságteljes várfalai, történelmi belvárosa akaratlanul is időutazásra sarkallnak. A pozsonyi vár olyan, mint egy idős bölcs, aki őrzi és védi a Felvidéket már a 9. század óta. Akkor a Nagy Morva Birodalom központja, de mivel Mária Terézia alatt élte fénykorát, a királyi város és vár barokk-rokokó stílusban magasodik az összes város felé.

A vár építészeti és történelmi jelentőségén kívül, meg kell említeni, hogy az ókori diadalíveket idéző Bécsi-kapun keresztül juthatunk fel a várba. Itt haladtak át a koronázási szertartásra érkező egykori királyaink, és királynőink. De hogy hol található a kelta oppidum? Merre sétált Mária Terézia? Miért alakult ki a városban a Szent Erzsébet kultusz? Ezekre mind választ kaphatunk, ha Pozsonyba látogatunk.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Pozsonyi vár

Pozsonyban érdemes több napot is eltölteni, ehhez a következő szállásokat ajánljuk >>

Adventi pozsonyi kirándulás- Kóstold meg a legfinomabb adventi forró italokat!

Szállások Pozsony belvárosában:

Hotel Dominika Bratislava ***

Jó megközelíthetőség, ingyenes klíma a szobákban, játszótér a gyerkőcöknek, térítés ellenében wellness, és reggelis ellátás igény szerint – dióhéjban ez a Hotel Dominika!

Hotel Tatra Bratislava ****

Lakosztály-szerű, tágas szobákban lazíthattok ebben a négycsillagos hotelben, ami Pozsony központjában fekszik. Csobbanhattok a medencében és izzadhatok a szaunában.

7Days B&B Bratislava 

Letisztult stílusú szobákat és ínycsiklandós reggelis ellátást nyújt a hotel, ami karnyújtásnyira található Pozsony belvárosának legfőbb látványosságaitól.

Hotel Taxis Bratislava **

A 21 szoba mellett 2 apartman is foglalható, ha netán több helyre és teljes felszereltségre vágynátok. A vár innen autóval csak 5 perc! 

A dobronyai vár

A gótikus építészet jegyeiben épült, Zólyomtól délre fekvő dobronyai vár szintén fontos szerepet töltött be stratégiai szempontból. Balassagyarmatról Korponáron keresztül a Zólyomba vezető utat zárta le a Korpona-patak völgyében, tehát a kereskedelmi útvonalak védelmére épült egykor.

A 13. század második felében, Csák Máté és a király elleni harcok egyik központja volt, majd utána ismét királyi tulajdonba került, végül a 18. század végén indult pusztulásnak. Sajnos köveit a lakosság hordta el a saját házaik építésére.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
A dobronyai vár

Szálláshelyek a dobronyai vár régiójában:

Chalupa BURG Štiavnické Bane 

Ez a teljes, 8 férőhelyes ház a tiétek lehet! A gondozott udvarral és hangulatos terasszal rendelkező ház gyönyörű, nyugodt környéken található, autóval körülbelül fél órára Dobronya várától.

Penzion na Kopci Banská Štiavnica

Kár lenne kihagyni ezt a mesés kilátást, ami a dombon magasodó panzióból nyílik a településre! Itt tényleg pihentető, csendes töltődésben lehet részetek. Dobronya vára mintegy 30 km-re található.

Lázeňský dům Palace Sliač ***

20 percnyi autóútra a vártól egy szuper szállás bújik meg: háromcsillagos hotel 21 szobával, 1 apartmannal, és finom fogásokat kínáló, saját étteremmel. A Szliács Gyógyfürdő 10 perc sétára van! 

Penzión Avio Angels Ladomerská Vieska

Előrefizetési kötelezettség és lemondási díj sincs ebben a 12 szobás panzióban, ahonnan autóval kb. 20 perc alatt elérhető a dobronyai vár. Egy másik vár, Saskő vára viszont csak 2 km-re található!

Éleskő vára

Éleskő várát nem illik összetéveszteni a Bükk-hegységben található Éleskővel. A Szomolánytól északra fekvő vár az ún. Cseh-útvonalat védte. A 18. századtól kezdve viszont egyre inkább elhanyagolták, csak néhány kőfal, bástya, gazdasági épületek maradványai és a reneszánsz kettős konzol maradtak fenn.

Viszont, aki szeret túrázni, és nem fél a magaslatoktól, érdemes meglátogatni a romot, mert a Kis-Kárpátok és a Hegyentúli síkság látványa fogadja a látogatót. A közelben található a bikszárdi víztároló, ami pihenésre kiválóan alkalmas.

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék
Éleskő vára

Szálláshelyek Éleskő környékén:

Penzion pod zámkom

Bélaházán, falusi nyugalommal vár a 11 szobás panzió, ahonnan kb. 20 km-re fekszik Éleskő Vára.

Hotel Zochova Chata Modra ****

Csodálatos természet, zöldre nyíló kilátás, és friss levegő vesz körül ezen a négycsillagos szálláshelyen, ahol a helybeli kirándulási lehetőségek mellett jól fog esni a wellness részlegen való relaxálás is.

Maxplaza Trnava *****

Ha igazán pazar kényelemben szeretnétek pihenni, választhatjátok ezt a stílusos szállást, aminek wellness részlege is van. A nagyszombati Aquapark egy kőhajításnyira található, Éleskő vára pedig fél órás autózással közelíthető meg.

Ubytovací dom Modranka

Egyszerű, de családias, és még kutyákat is ingyenesen fogad ez a szálláshely! Éleskő vára bő fél óra autóval, de közelebb is akad látnivaló, például a Szomolányi várkastély vagy a Galgóci vár.

Persze a sort mindig lehet bővíteni szlovákiai várak sokaságával, hiszen Szlovákia számos szépséget rejt. Ha a környéken jártok, ejtsetek útba néhány történelmi várat is. Megéri 🙂

Még több szálláshely Szlovákiában >>

Még több tipp, ha nem csak a szlovákiai várak érdekelnek:

(Képek: Szallas.hu, korkep.sk, varlexikon.hu, wikipedia.org)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%