Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongásTéli tájolóToplisták

2019. évi bakancslista: 12 hónap – 12 úti cél Európában

1 perces olvasási idő

Minden év elején, amikor már túl vagyunk a karácsonyi időszakon és szilveszteri ünneplésen, leülök a térkép elé és sorra veszem azokat a helyeket, városokat, amelyeket szeretnék felkeresni a következő esztendő során. Lehet ez bakancslista, kívánságlista vagy nevezhetjük egyszerűen csak álomutak gyűjteményének, a lényeg, hogy reális és teljesíthető úti célokkal legyen tele. Azt nem állítom, hogy mindig minden várost sikerül kipipálni erről a listáról, de ha 3-4 álmot sikerül megvalósítani évente, én már boldog vagyok.

bakancslista

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány szuper helyet hónapos lebontásban, ezzel is megkönnyítve a tervezést. Utazásra fel, valósítsátok meg Ti is az álmaitokat!

Január – Havas kalandok Zakopane-ban

A lengyelországi kisváros, Zakopane minden évszakban csodálatos, de talán a legszebb arcát mégis télen mutatja. Ha valakinek nem sikerülne decemberben felkeresni, ne búsuljon, januárban is hasonlóan szép, havas táj fogadja a látogatókat. Sőt, év elején már nem kell akkora turistatömeggel számolni, mint karácsony idején.

Február – Hallstatti romantika

Szintén a kisebb tömeg miatt ajánlom a februári utazást Hallstattba, ahol a havas hegycsúcsok, a tó látványa és a tündéri kisváros elbűvöli a látogatókat. Egy napnál többet nem nagyon lehet a kisvárosban tölteni, de szerencsére a környéken, pl. Bad Ischlben bőven akad látnivaló – télen is.

Március – Napsütötte Lisszabon

Portugália szerencsés földrajzi fekvésének köszönheti, hogy szinte egész évben alkalmas városnézésekre. Márciusban akár 20 fok és szikrázó napsütés is vár ránk Lisszabonban vagy Portóban, ezért érdemes tavaszra időzíteni az utazást.

Április – A törpék nyomában Wroclavban

Titkos favoritnak számít a lengyelországi Wroclav, amelyet a törpék birodalmának is neveznek, nem véletlenül. A kisváros utcáin ugyanis lépten-nyomon törpékre bukkanhatunk, érdemes ezt a „vadászatot” kellemes tavaszi időben megejteni.

Május – Torockói napfelkelte

A Székelykő lábánál talán a világ legszerencsésebb emberei élnek és nemcsak azért, mert a Székelykő és az Ordaskő sziklafalainak védelmében találjuk a festői fekvésűTorockót. Egyrészt ez a település szinte érintetlen, eredeti állapotában maradt fenn az utókornak, másrészt minden nap izgalmas természeti csoda fogadja a hajnalban felkelőket. A nap ugyanis kétszer kel fel Torockón!

Június – Montenegrói nyaralás

Júniusban kezdetét veszi a nyaralási szezon, a jól ismert horvát, görög és olasz tengerpartok mellett érdemes a montenegrói strandokkal is számolni. Az Adriai-tenger és a montenegrói partvidék -szerintem- legcsodálatosabb része a Kotori-öböl, de ezen kvül számos érdekes látnivaló és tengerpart várja a felfedezőket Montenegróban.

Július – Álomnyaralás az Amalfi-parton

Festői szépségű települések, citromligetek és mesés strandok váltják egymást Olaszország déli részén, a népszerű Amalfi-parton, ahol minden eltöltött nap maga a megtestesült álom!

Augusztus – Éjszakai fürdőzés az Aqua Dome-ban

Egy ideje szerepel a listámon az Aqua Dome nevű fürdő, amely az Alpok ölelésében, Dél-Tirolban található. A termálfürdő különlegessége az a három, kagyló alakú medence, amelyek szinte lebegnek a levegőben. A nappali fürdőzés után ajánlott este is kipróbálni az Aqua Dome-ot, ahol minden pénteken éjszakai, holdfényes fürdőzésre van lehetőség.

Szeptember – Őszi séta Párizsban

Ady Endre verse óta tudjuk, hogy különös hangulata van annak, ha „Párisban jár az ősz”. Franciaország fővárosában a kávézók sora, a folyamatos pezsgés, a csodálatos Szajna és romantikus hídjai, a művészeti galériák, a gyönyörű kertek minden egyes pillanatban lenyűgözik az utazókat. Párizst látni kell!

Október – Lombkorona-sétány a Tátrában

Szlovákiában már a fák fölött is sétálhatunk, hiszen egyedülálló turistaút épült a Bélai-Tátrában! A fából készült tanösvény kb. 24 méter magasan vezet a fák lombkoronái felett, ráadásul egy 32 méter magas kilátótornyot is építettek rajta, 1234 méteren, ahonnan teljes pompájukban beláthatók a környékbeli hegyek. Remek őszi kirándulás lehet családoknak, pároknak és az idősebb korosztálynak is!

November – Észak-olaszországi tavak bűvöletében

Romantikus tavak sorakoznak Észak-Olaszországban, ahol nem csak a természeti kincsek, hanem az épített örökségek is megérnek 1-1 kirándulást. Tudtátok, hogy a Lago di Braies környékén forgatják az Alpesi őrjárat cmű filmet Terence Hillel? És azt hallottátok, hogy a Comói-tónál akár George Clooney-val is össze lehet futni, hiszen van egy villája a tóparton?

December – Adventi vásár Colmarban

December az adventi vásárok időszaka, amikor is fénybe borulnak a városok, ünnepi díszbe öltöznek az utcák és a levegő megtelik a mézeskalács és a forralt bor illatával. Európa-szerte számos adventi vásárt érdemes felkeresni, az én bakancslistámra ezúttal a colmari vásár került fel. Hogy miért? Vendégbloggerünk beszámolójából kiderül —>

És neked milyen városok, természeti csodák szerepelnek a 2019-es „bakancslista” gyűjteményben? Oszd meg velem kommentben!

Válaszd ki a következő úti célod és foglald le szállásod! >>

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%